Розробка виховної години "Лялька-мотанка: іграшка чи оберіг?"

Про матеріал
Дана розробка виховної години містить матеріали про стародавню іграшку: ляльку-мотанку, опис майстер-класу по виготовленні авторської ляльки-мотанки з паперових серветок. Матеріали будуть корисними для класних керівників та педагогів організаторів, вчителів трудового навчання для проведення цікавої виховної години.
Перегляд файлу

Виховна годна

Лялька-мотанка: іграшка чи оберіг?

 

МЕТА: познайомити з історією появи народної ляльки, з обрядами і традиціями, пов’язаними з виготовленням ляльок; прищепити інтерес до культури своєї батьківщини, до витоків народної творчості; розвивати образне мислення, творчі здібності; зацікавити студентів вивченням історії розвитку ляльки-мотанки, прищепити повагу до культурних традицій родини й країни. Домогтися глибокого осмислення студентами значення ляльки-мотанки в житті людини. Вироблення духовної потреби берегти її як сімейний скарб, як оберіг. Виховувати повагу до праці майстринь-лялькарів, любов до матері-трудівниці, до своєї Батьківщини

Лялька мотанка – родинний оберіг українцівОБЛАДНАННЯ: виставка мотанок, «Майстер-клас», паперові серветки, ножиці, нитки для проведення майстер-класу

ПЕРЕБІГ ВИХОВНОЇ ГОДИНИ

Лялька - мотанка – не просто іграшка, забава,

В ній живе історія віків;

Символ людяності, мудрості, а ще – краса прадавня;

Оберіг душі людської з глибини років.

Хоч безликий образ – хрест оберігає,

Символ щастя, сонця і тепла,

Мудрість українського народу

Лялька-мотанка нащадкам зберегла.

Незмінним залишається мистецтво, що пройшовши крізь роки, не занепало, а відродилося в серцях багатьох українців. Іграшка - мистецтво, яке вселяється в людину з моменту її народження, з раннього дитинства.

Українці повинні знати про історію виникнення іграшки. Особливо про ляльку-мотанку, яка несла в собі не тільки значення гри, а й духовне значення всього українського народу. Виготовлення ляльки-мотанки - це свого роду психотерапія, яка бере свої витоки в глибокій давнині, яка допомагає зняти певні психологічні травми. Українська народна лялька є втіленням добра і лагідності. Це оберіг людської душі й долі, символ предків.

Оберіг – оберігати – Берегиня

  • Як ви розумієте слово « оберіг»?
  • Іще для наших прабабусь і бабусь хрест, молитва, великодня крашанка, як і рушник, паляниця, вогонь у печі, обручка, пучечок певного зілля, пов’язаного навхрест, а також слова « добрий день!», «з Богом!», «бувайте здорові!», як і « не убий», « не укради», - були не просто предметами і словами, а знаками добра і сили, заступниками від нещасть, були – оберегами.
  • Та про все це ми говорили неодноразово. А от з одним з давніх оберегів ми познайомимось сьогодні детально. ( Демонструю ляльку-мотанку).
  • Що, на вашу, у мене в руках? ( Лялька)
  • Це мотана, або вузлова лялька, виготовлена з м’якого матеріалу – шкіри або тканини і з ниток, трави.

Що ви знаєте про ляльку-мотанку? (Розповіді студентів про ляльку-мотанку)

Основне про ляльку-мотанку: значення назви, функція, особливі риси

Про українські вишиванки, рушники, килими й писанки знають усюди. Не менш цікавими є й ляльки. Стародавні іграшки переважно виготовляли з природних матеріалів: дерева, трави, каміння, а також тканини. А найдревніший мовчазний символ ляльки-мотанки тисячоліттями супроводжував наших предків і передавався із покоління у покоління від матері до доньки.

Назва «лялька-мотанка» походить від слова «мотати», тобто виготовляти з тканини вузликову ляльку, не використовуючи голку та ножиці. Мотанка — символ добробуту, добра й надії. Виконувала функцію оберегу людської долі, а долю не можна колоти й різати. А можливо, ляльку виготовляли без голки, тому що їй вже 5000 років, а тоді голки ще не було.

Folkmart™ | Лялька Мотанка «Мати з дитиною» (30 см)Лялька-мотанка... - Лялька-мотанка. Творча майстерня "vedana" | FacebookДля виготовлення мотанки використовували старий одяг членів родини. Створювали таку ляльку лише з щирими почуттями, тому вважали, що вона має потужну енергетику й оберігає оселю й кожного її мешканця.

Мотанки відрізняються від звичайних ляльок «пустим» обличчям. Наші предки вірили, що саме через обличчя до ляльки можна прив’язати душу людини або зурочити когось недобрим оком. На деяких мотанках замість обличчя викладали різнокольоровими нитками хрест — символ Сонця. Горизонтальні лінії означали жіноче начало, а вертикальні — чоловіче. З практичного боку, лялька не має обличчя, бо його непросто зробити гарним.

Групи ляльок-мотанок

Мотанки можна поділити на три групи: обрядові, оберегові та гральні.

Обрядову ляльку виготовляли до певних свят і називали відповідно: Коляда, Весільна, Масляна, Вербниця, Веснянка, Пасхальна, Купавка тощо.

Український народ до 988 року сповідував язичництво, саме тому перші ляльки-мотанки були обрядові. З історичних джерел відомо що перші прототипи мотанок на території україни з’явилися на стоянці в Чернігівській області. Древні ж греки використовували такі ляльки як жертву для свого пантеону богів. Мотанки в різних варіаціях зустрічаються в багатьох світових культурах.

Оберегові мотанки створювали для певної функції: на вагітність і здоров’я, на добробут і багатство, на злагоду, успіх і щастя. У середину таких ляльок закладали цілющі трави, а іноді монети.

Ігрові ляльки для дітей були не тільки забавками, а й допомагали розвивати дрібну моторику, а також формували у дівчат навички майбутнього материнства. В ляльки-іграшки вкладали насіння, дзвіночок… Поряд з іграшковими ляльками часто створювали й практично їстівні ляльки. Виготовляючи таку ляльку жінка вкладала в неї жований хліб та використовувала таку іграшку як забавку та соску для немовлят.

Види мотанок

Лялька-мотанка, яку використовували в аграрному обряді, щоб викликати дощ або для доброго майбутнього врожаю.

Очисна лялька — щоб позбутися в оселі поганої енергетики.

Десятиручка завжди допомагала господині в домашніх справах.

Щоб енергетика у хаті була сприятливою, у будинку розміщували Кубишку-травницю.

Щоб вдало вийти заміж, у вікні виставляли ляльку Капустку.

Найулюбленішим жіночим оберегом була Княгиня, що допомагала у родинних справах.

Нерозлучники - лялька-мотанка. Handmade. Оберіг та подарунок до будинку, 95  грн. купить Днепропетровская область - Kidstaff | №12107290На весілля дарували Неразлучників, щоб вони оберігали єдність і вірність у сімейному житті молодят.

Різновиди ляльок-мотанок - Лялька мотанка

ЛЯЛЬКА-МОТАНКА ВЕЛИКА БЕРЕГИНЯ №4Найкрасивішою святковою лялькою була Наречена. Мала вигляд молодої дівчини з довгою косою — символом довгого подружнього життя.

Мотанку Родючість дарували з побажанням народження великої кількості  

             дітей у родині.

 

Берегиню асоціювали з образом Матері — символом турботи, любові й збільшення достатку. Тому її завжди зображували з покритою головою, великими грудьми та хрестом на обличчі.

Ляльки-мотанкиЩоб вберегти немовля від хвороб, у колиску мати клала найпершу мотанку — Пеленашку. А якщо в ляльку загортали м’якуш хліба, то вона виконувала роль соски.

Щоб уберегти малечу від недуги, з цілющих трав робили 12 маленьких мотанок і давали гратися дитині. Кожна лялька вбирала в себе хворобу. Після того, як мотанка виконала свою оберегову функцію, її спалювали.

Подорожниця гарантувала господарю щасливе повернення додому, допомагала в дорозі завжди бути в теплі і ситим.

Свої найпотаємніші бажання жінки довіряли ляльці-подружці Желанніці. Таку мотанку носили при собі в кишені разом із дзеркальцем і зверталися до неї за допомогою у здійсненні бажань.

Основні традиції виготовлення

Мотанки робили жінки, використовуючи місячний календар. На повний Місяць ляльку мотали з метою захисту; на спадний — від хвороб і невдач; у фазі росту — для досягнення гарного результату в будь-яких справах.

Заборонялося мотати в п’ятницю та неділю, адже ці дні належать богині жіночої працелюбності й рукоділля Макоші. Виготовляли ляльку за один день.Використовували натуральні тканини й нитки. Процес намотування здійснювали тільки за годинниковою стрілкою, обов’язково супроводжуючи роботу позитивними думками. Під час виготовлення ляльки варто обдумати її функціональне призначення і зважити на значення кольорів.

Значення кольорів

Важливу роль у виготовленні ляльки-мотанки відігравали й кольори:

червоний — захист від хвороб і злих духів;

жовтий — уособлення життєдайної сили Сонця;

зелений — символ відродження, здоров’я, молодості й Матінки-Природи;

синій і блакитний — безперервний рух цілющої води;

коричневий асоціювали з Матір’ю-Землею та родючістю;

білий — божественні небеса, чистота і гармонія.

Цікава інформація про ляльку-мотанку:

  1. Ця сакральна істота з хрестом замість обличчя, символізує гармонію вертикалі (духовності) і горизонталі (земного розвитку людини) і допомагає гармонізувати простір. Такі іграшки повинні стояти на покуті з того боку, де сходить сонце, висіти над ліжечком дітей (оберігає дитину), над дверима (зустрічає і проводжає гостей)... 
  2. Існувала традиція, коли для новонародженої дитини робили колиску, то першою у неї клали ляльку-мотанку, а потім уже дитя. Коли ж малеча виростала, ляльку залишали в колисці, щоб вона її оберігала від усього лихого, до народження наступного немовляти.  
  3. Берегиням — іншому різновиду — на обличчі намотували хрести. І виготовляли їх на різні потреби: аби людина одужала, аби пішов дощ чи навпаки — припинилася злива, вщух буревій... 
  4. Усі елементи одягу мотанки символічні: спідниця уособлює землю; сорочка — три часи: минулий, теперішній і майбутній; головний убір — очіпок, стрічка чи хустка — зв’язок із небом... 
  5. Українська лялька тим унікальна, що вона — така ж, яка була тисячі років тому!  
  6. Головне призначення ляльки – берегти людську душу від зла, нечистих помислів, вроків, порчі, недоброго ока. Саме тому, у мотанці дуже багато червоного кольору та хрест на обличчі.
  7. Лялька-берегиня має стояти на видному місці. Ляльку в жодному разі не можна підвішувати за голову. Найкраще ставити її на підставку, так, щоб вона оглядала кімнату. В крайньому разі її можна почепити на стіну за спеціальну петельку ззаду на поясі.

 

Коли ви вносите ляльку в дім і ставите її на призначене для неї місце, можна їй «розказати», для чого вона прийшла у ваш дім. Не варто у присутності ляльки-берегині лаятися або з’ясовувати стосунки. І не варто ляльку, зроблену для вашого дому, передаровувати іншим людям. Разом з нею може піти ваша домашня гармонія …

  • А чи хочете ви сьогодні навчитися виготовляти цих прекрасних ляльок?

Насправді ляльку-мотанку може зробити кожен. Для цього необхідно лише трішки часу, фантазія, та мінімальні знання вишивки свого регіону. І пам’ятайте, лялька, зроблена власними руками, значно тепліша та добріша, ніж куплена-пластмасова, адже вона наша – автентична…лялька-мотанка!
Перед кожним із вас найпростіший набір необхідних матеріалів для виготовлення ляльки-мотанки.Тож розпочнемо майстер – клас по виговленню оберега.( Послідовність роботи показую на власному прикладі).

  Увага!

Ляльку-мотанку виготовляють без голки, без ножиць. Але матеріали для роботи ви будете підбирати, використовуючи ножиці. Про що слід пам’ятати при роботі з ножицями? Пригадайте культуру праці під час практичної роботи.

Тож починаємо виготовляти ляльку-мотанку із паперових серветок.

І. Етап

Дві серветки акуратно скручуємо в тугу кульку

ІІ. Етап

Складаємо  3-4 серветки трикутником, як на сніжинку. Вільний кінець обрізаємо так, щоб із цих серветок вийшло 3-4 однакових паперових кружки(основа ляльки).

Ще один такий кружечок вирізаємо із кольорової серветки для спіднички.

ІІІ. Етап

Складаємо білі кружки один на другий рівненько і в центр кладемо паперову кульку. Обгортаємо кульку, формуючи голівку і фіксуємо все ниткою.

 

ІV. Етап

Накриваємо основу лялечки кольоровою серветкою і знову фіксуємо ниткою навколо голівки.

V. Етап

Білу або рожеву серветку складаємо навпіл. Накладаємо середину утвореного прямокутника на голівку і знову фіксуємо ниткою навколо шиї.

 

VІ. Етап

З вільних кінців формуємо ручки, фіксуючи нитками.

 

VІІ. Етап

Прикрашаємо лялечку хусткою. Складаємо серветку трикутником, акуратно викладаємо її на голівку і фіксуємо ниткою.

Вирізаємо невеличкий прямокутник і робимо з нього фартушок.

Тепер кожен з вас має свою Ляльку-мотанку.

 

 Сьогодні, мабуть вже нема людини, яка б вірила, що лялькою можна когось вилікувати. Хоча тут є  доля правди. Якщо в основу ляльки закласти лікарські трави та тримати її біля хворого, то вона може замінити сучасну аромо-терапію.  Виготовляючи ляльку, ми заспокоюємо нервову систему, отже лікуємо себе і економимо на ліках.

Лялька-мотанка справді може бути оберегом, як вишита сорочка чи дорогий серцю подарунок, адже не сама річ береже нас, а добрі спогади про людину, яка її виготовила чи подарувала.

 Мабуть кожен з нас у дитинстві мав улюблену іграшку, яку завжди брав з собою, разом з нею засинав, читав казки, ділився своїми секретами. Вона теж виконувала роль «оберегу». Вона нас заспокоювала, берегла таємниці, стерегла наш сон та допомагала не боятися темряви. Саме таким «оберегом» була в наших бабусь та дідусів лялька-мотанка.

В сучасних умовах мотанки втрачають той глибокий, трошки магічний та сакральний зміст. В переважній більшості їх використовують як колоритний елемент інтер’єру, звичний сувенір. Вплив новітніх технологій спостерігається у сучасних ляльках-мотанках, бо більшість майстів починають використовувати різноманітні матеріали орієнтуючись лише на власні вподобання.

Підсумок виховної години.

  1. Чому народна лялька безлика?
  2. Чому ми цінуємо і поважаємо ляльку-мотанку?
  3. Які види ляльок-мотанок ви запам’ятали?
  4. У чому особливості оздоблення ляльки?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Корисні посилання

  1. Віталіна ДОЛГОВА. Обереги. Ляльки-мотанки. – Видавництво: «АССА», 2016.
  2. Тарасова О. Ляльки-мотанки. Обереги для вашого будинку, приносять вдачу, багатство, щастя. – Книжковий клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2014.
  3. Лялька-мотанка: історія виникнення та традиції виготовлення. URL: https://etnoxata.com.ua/statti/traditsiji/kukla-motanka-istorija-pojavlenija-i-traditsii-izgotovlenija/
  4. Лялька-мотанка – родинний оберіг українців. URL:

 https://etnoxata.com.ua/statti/traditsiji/kukla-motanka-semejnyj-obereg-ukraintsev/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
30 січня
Переглядів
175
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку