Розробка заняття "Біологічні особливості овочевих культур. Методика використання овочів з лікувальною метою."

Про матеріал
Ми повинні оберігати прекрасний світ рослин, щоб у майбутньому наші наступні покоління також могли використовувати їх цілющі властивості.
Перегляд файлу

Тема. Біологічні особливості овочевих культур. Методика використання овочів з лікувальною метою. Цілюща сила зелених супутників людини.

Мета: розширити знання учнів про лікувальні та профілактичні властивості деяких овочевих культур та сформувати вміння використовувати лікарські властивості цих культур в побуті; дати визначення понять «анемія», «гіпертонія» «карієс»; ознайомити учнів з професією лікарів: дерматолога, стоматолога, гематолога, кардіолога; розвивати пізнавальний інтерес дітей до фітотерапії як науки; виховувати почуття відповідальності за стан довкілля, бережливе ставлення до природи, її багатств.

Обладнання: картки з назвами рослин та кабінетів лікарів, малюнки рослин, плакати-вислови «Бережи здоров’я замолоду» та «Здоров’я – найцінніший скарб», мультимедійне обладнання, декорації, сценічні костюми.

Форма проведення: театральна вистава.

Попередня підготовка:

Дійові особи:

Учитель у ролі богині Флори;

Учні - рослиницілителі: помідор, огірок, морква, петрушка, горох, цибуля, часник, баклажан, гарбуз, диня, буряк, редька.

 

Хід заняття

 

  1. Організаційна частина заняття.

Наш девіз:

Працювати - колективно,

Діяти - оперативно,

Писати  - охайно,

Відповідати – негайно.

ІІ. Оголошення теми та мети заняття. Мотивація навчальної діяльності.

Богиня Флора. Ми часто забуваємо або, швидше, не помічаємо того, наскільки щедра наша Земля: рослини дають нам змогу дихати чистим повітрям, лікують нас від багатьох хвороб, створюють затишні зони відпочинку і просто милують око своєю красою...

Здавна люди ставилися до природи з повагою (первісні люди навіть обожнювали її). А як щедро оспівана вона в піснях:

В кожнім краї є рослина,

А у матері сини,

Там початок України,

Де калина край води.

Добрий день, друзі. Я – богиня Флора. Сьогодні я завітала сюди, щоб познайомити вас із такою цікавою та потрібною наукою як фітотерапія, а також із своїми підопічними рослинами, які нерідко допомагають нам при різних недугах. Адже фітотерапія – це лікування рослинами. Сьогодні повертається віра в цілющу силу рослин. У світі впе­рше почали використовувати рослини як лікарський засіб ассирійці та вавилонці. Про це свідчать знайдені записи рецептів на папірусах, малюнки на стінах храмів (4 тис. років до н.е.).

Наші рослини – цілителі не тільки корисні, а й смачні та поживні. Пропоную вам переглянути як можна з їх допомогою запобігти та вилікувати поширені хвороби людини, які завдають чимало клопотів нашому здоров’ю.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

Дія І. Ластовиння або пігментні плями.

(Звучить інструментальна повільна музика)

Голос поза сценою. Проблеми шкіри завжди хвилювали підлітків. Вони заважають їм вільно спілкуватися між собою, привертати увагу осіб, які сподобалися і просто проводити весело вільний час. Щоб їх уникнути вони використовують різні косметичні засоби, які часто виявляються неефективними, а іноді й шкідливими для молодої і чутливої шкіри.

(На сцені сидять підлітки, чекаючи на прийом до лікаря – дерматолога)

1-ий підліток. Я більше так не можу. Для мене це просто катастрофа. Ці плями на обличчі заважають мені жити нормальним життям. Мене запросила на день народження знайома дівчина, а я з цими плямами буду посміховиськом для всіх присутніх. Що я тільки не спробував із косметичних засобів – та все марно. Залишилась надія на лікаря, що лікує шкірні захворювання – дерматолога..

2-ий підліток. У мене схожа проблема. Це ластовиння не дозволяє вільно почуватися серед ровесників. Всі з мене насміхаються.

(Під час виступу дійових осіб демонструються слайди та малюнки відповідних рослин)

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/13948/content/1.JPGПомідор. Друзі, не поспішайте іти до лікаря. Адже природа приготувала для вас великий вибір рослин, які можуть допомогти вам вирішити цю проблему.

Важко повірити, що такий смачний овоч як помідор, наші предки ще двісті років тому вважали отруйним. А якщо ви наріжете мої плоди кружальцями і на 15 – 20 хвилин накладете на обличчя і шию – то сік проникне в шкіру, й таким чином відбіляться ластовиння та пігментні потемніння.

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/13948/content/2.JPGОгірок. Неймовірно, та мені вже понад шість тисяч років! І весь цей час людина використовує мене з користю. Від мого соку або кашки зі свіжих плодів шкіра стає білою. А ще для відбілювання шкіри та боротьби з пігментними плямами роблять таку суміш для ранкового масажу обличчя (попередньо заморожують у холодильнику): сік свіжих огірків та листя петрушки (у співвідношенні 3:1) з додаванням соку квіток кульбаби.

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/13948/content/3.JPGМорква. Привіт! Я - морквинка-вітамінка. Мій сік називають королем овочевих соків. Якщо до нього додати кілька крапель лимонного, то така суміш знебарвлює ластовиння та пігментні плями на обличчі. А ще косметологи рекомендують регулярно вранці й увечері пити по склянці морквяного соку. Тоді колір обличчя завжди буде здоровим і свіжим.

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/13948/content/4.JPGПетрушка. Дієтологи вважають, що петрушка – найцінніша рослина, яку нам подарувала природа. Мої настої й відвари, а також сік використовують у косметиці для виведення пігментних плям (обличчя протирають соком або відваром коренів, змішаним у різних частинах з лимонним соком). Для відбілювання рекомендують протирати лице свіжо вичавленим соком.

Цей сік, до речі, оповитий багатьма легендами. Одна з них свідчить, що переможців Олімпійських ігор Давньої Греції заквітчували вінками із зеленої петрушки. Мабуть, вже тоді люди, п’ючи мій сік, відчували, як у них відновлюються сили. Невипадково він був у ті часи на вагу золота.

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/13948/content/5.JPGГорох.

 Ім’я горох у мене,

Насіннячко зелене.

 І мене залюбки

Смакують дітлахи.

А в косметиці борошно із зеленого горошку в суміші з молочною сироваткою використовується для так званих римських масок. Ця суміш складається з 2 столових ложок горохового борошна й такої ж кількості сироватки. З неї роблять маску, яку тримають на обличчі 1 – 1,5 години, поки суміш висохне. Потім її втирають пальцями, змивають лице спочатку гарячою, а потім холодною водою. Від таких масок шкіра на обличчі стає ніжною, пружною, оксамитовою. На ній розгладжуються зморшки й зникають пігментні плями.

 (Дійові особи рослин-цілителів разом виходять на сцену)

Помідор. Всі ми – ваші помічники. І сподіваємося, що наші прості рецепти допоможуть вам вирішити проблеми зі шкірою та пігментними плямами без використання хімічних препаратів.

Дія ІІ. Зубний біль.

(Звучить інструментальна поривчаста музика)

Голос поза сценою. Зубний біль. Він застає нас зненацька. Де б ми не були, що б не робили. А все із-за того, що ми забули почистити зуби, їмо забагато солодких десертів, п’ємо дуже холодні чи гарячі напої. І навіть через те, що неправильно харчуємося. Найбільш розповсюдженим захворюванням зубів серед дітей та підлітків є карієс – руйнування емалі з подальшим утворенням дірки в зубах.

(На сцені сидять підлітки, чекаючи на прийом до лікаря – стоматолога)

1-ий підліток. Ох, цей зубний біль! Який же він нестерпний! Через нього я пропущу важливі спортивні змагання.

2-й підліток. А я через нього вже стільки пігулок прийняв, що аж у голові паморочиться.

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/13948/content/7.JPGЧасник. Досить скиглити! Краще послухайте мій рецепт від зубного болю. Один великий зубочок часнику подрібнити, покласти на зап'ястя руки з тієї сторони, де відчувається біль. Міцно прибинтуй­те. Біль зникне швидко і надовго. А ще для того, щоб очистити ротову порожнину від шкідливих мікробів, можна пожувати мене протягом кількох хвилин. Це водночас зміцнює ясна, зменшує їхню запальну реакцію і кровоточивість, знижує захворювання карієсом. Щоправда, після цієї процедури треба позбутися різкого запаху  з рота. Його легко знищити, якщо пожувати свіжий корінь або листя петрушки або селери.

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/13948/content/9.JPGЦибуля. Я – єдиний овоч, який споживають щодня. Маю для вас простий та дієвий засіб проти зубного болю. Слід лише натерти соком цибулі ясна – і зубний біль вгамовується. А ще є перевірений сотнями років спосіб народної медицини. Для цього треба взяти 1 столову ложку мого соку, додати 2 столові ложки гарячої води та 1 столову ложку меду. Все це перемішати і охолодити до кімнатної температури. Цю суміш використовувати для приготування компресів.

(Дійові особи рослин-цілителів разом виходять на сцену)

Часник. Тепер, друзі, знаючи наші цілющі властивості, ви можете без шкоди для здоров’я перемогти зубний біль. І він більше не заважатиме вашим життєвим планам.

Антракт (Після другої дії проводиться огляд – конкурс знавців рецептів серед глядачів щодо профілактики та лікування різних хвороб з використанням овочів та фруктів. Кращого знавця визначають глядачі)

Дія ІІІ. Анемія.

(Звучить інструментальна тривожна музика)

Голос поза сценою. 50 % населення Землі страждає від нестачі заліза в організмі. В результаті виникає недокрів’я, що у 80 % випадків є ознакою найбільш розповсюдженого захворювання – анемії.

Ламкість нігтів, сухість шкіри, випадання волосся, тріщини на губах, шум в вухах, бліде обличчя, відчуття втомленості, погіршення здатності до концентрації уваги, роздратованість. Ось далеко не повний перелік типових проявів нестачі заліза в організмі людини.

(На сцені сидять підлітки, чекаючи на прийом до лікаря – гематолога)

1-ий підліток. Швидше б до лікаря. Можливо він мені допоможе. У мене катастрофічно не вистачає сил на заняття в секції по волейболу, на виконання домашнього завдання та навіть на ігри. Як цьому зарадити?

2-ий підліток. А я переживаю за своє волосся. Яким шампунем не помию – все одно багато випадає. Батьки кажуть, що це від дефіциту заліза в організмі. Тому я сьогодні тут.

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/13948/content/10.JPGБаклажан. Не переживайте! Наша компанія овочів та фруктів готова допомогти вирішити вам проблему дефіциту заліза в організмі і покращити своє здоров’я.

У Стародавньому Римі мене називали «біснуватим яблуком» і вважали, ніби тривале щоденне вживання у їжу може спричинити психічний розлад. Але сьогодні доведено, що це все вигадки. Навпаки, баклажан – особливо цінний овоч за значним вмістом фолієвої кислоти – вітаміну, який підтримує творення еритроцитів. А це є профілактикою недокрів’я або анемії.

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/13948/content/11.JPGПерець. Перець – стручок завіз до Європи з Гаїті Христофор Колумб. Розрізняють перець солодкий і гіркий. Мій солодкий вид багатий на вітаміни. Він збуджує апетит і поліпшує роботу органів травлення, через що його рекомендують при виснаженні та анемії.

За вмістом аскорбінової кислоти я посідаю перше місце. Зі мною можна порівняти хіба що чорну смородину та шипшину. А це є добрим показником для підвищення засвоєння заліза.

(Дійові особи рослин-цілителів разом виходять на сцену)

Баклажан. Отож, не забувайте нас. Смакуйте і лікуйтеся. І ми допоможемо вам позбутися неприємних симптомів анемії або недокрів’я.

Дія IV. Гіпертонія.

(Звучать тони серця, які посилюються )

Голос поза сценою. Час, в якому ми живемо, недарма називають стрімким, динамічним і стресовим. Сучасна людина повинна багато встигнути зробити протягом дня. Але при цьому не слід забувати, що наш організм підлягає впливу багатьом хворобам, в тому числі гіпертонії.

Гіпертонія – це підвищений артеріальний тиск. Основними причинами її виникнення є незбалансоване харчування, зайва вага, перевтома, тяжка фізична праця, стреси, малорухливий спосіб життя, куріння та надмірне вживання алкоголю.

(На сцені сидять підлітки, чекаючи на прийом до лікаря – кардіолога)

1-ий підліток. Нічого не можу зрозуміти! Як моя успішність може залежати від підвищеного артеріального тиску? У мене просто заболіла голова і я не вивчив вірш напам’ять. Нічого, зараз лікар мені все пояснить.

2-ий підліток. А мені взагалі заборонили грати в улюблені комп’ютерні ігри! Кажуть від малорухливості у мене розвинулась гіпертонія. Я навіть не уявляю, що я робитиму без комп’ютера? Але здоров’я важливіше. Піду на консультацію до лікаря.

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/13948/content/18.JPGГарбуз. Агов, хлопці! Не дозволяйте гіпертонії заволодіти вашим організмом. А ми вам у цьому допоможемо.

Гарбуз – дуже смачний і корисний овоч. Мене використовують для приготування багатьох страв. Найчастіше додають у кашу з рису, пшона, манної крупи. Такі страви рекомендують включати до раціону хворих на гіпертонію. А ще у м’якуші гарбуза міститься особливо багато цінного для дитячого організму вітаміну Д, який підсилює життєздатність і прискорює ріст дітей.

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/13948/content/19.JPGДиня. Я – дуже смачна і помічна. Людям з гіпертонічною хворобою рекомендують проводити динні розвантажувальні дні, коли хворий має з’їдати півтора кілограма спілої дині (без лушпиння), розподіливши на п’ять прийомів. Такі дні призначає лише лікар, до того ж кількість їх може коливатися від двох на тиждень до одного протягом десяти днів (залежно від стану хворого).

В основному мій плід переварюється в кишечнику, тому мене радять споживати не одразу після обіду, а через дві-три години. Тоді я краще засвоююся і даю найбільше користі організму.

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/13948/content/20.JPGБуряк. Я – повсюдно знаний городній овоч. Зі мною пов’язані різні повір’я. На Русі відваром із буряків знищували шкідливих комах, а в селян на Рейні вважали мене овочем достатку і на Новий рік вносили до хати.

Буряк – справжня комора мікроелементів. Сполуки калію та магнію дають змогу вживати буряк для профілактики та лікування гіпертонії. А буряковий сік у суміші з медом (1:1) або з журавлиновим соком (2:1) рекомендують вживати під час гіпертонічної хвороби та спазму судин. Ця дія властива сирому і вареному буряку.

 

http://shkola.ostriv.in.ua/images/publications/4/13948/content/21.JPGРедька. На Україні росте два мої види – чорна і біла редька. Але вживають до столу та з лікувальною метою переважно чорну. Ще в Київській Русі мене цінували як лікувальну рослину і соком знижували кров’яний тиск при гіпертонії. Однак застерігаю, що мене вживати протипоказано тим у кого виразка шлунка й дванадцятипалої кишки.

(Дійові особи рослин-цілителів разом виходять на сцену)

Гарбуз. Гіпертонія – страшна і підступна хвороба. Але завдяки нашим цілющим властивостям ви зможете не допустити її до свого організму.

(Всі учасники вистави виходять на сцену. У руках вони тримають плакати-вислови: «Бережи здоров’я замолоду» та «Здоров’я – найцінніший скарб»)

 

IV. Заключна частина заняття.

Богиня Флора. Я сподіваюся, що сьогоднішня наша зустріч додала вам сил та впевненості у боротьбі з різними недугами. Запам’ятайте: найкращі ліки нам дають рослини. А споживати овочі – це не тільки смачно та поживно, а й корисно для профілактики та лікування багатьох хвороб нашого організму.

Ми повинні оберігати прекрасний світ рослин, щоб у майбутньому наші наступні покоління також могли використовувати їх цілющі властивості.

Я бажаю вам, діти, завжди жити в гармонії з природою і ніколи не хворіти. До побачення.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
23 лютого 2019
Переглядів
638
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку