Усний журнал ”Хоровод весняних квітів”.

Про матеріал
Кожного року весна прикрашає свої володіння яскравим буйноцвіттям весняних квітів. Їхня краса здатна зачарувати людину, а життєдайна сила – вилікувати її.
Перегляд файлу

Виноградівський районний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді  Закарпатська область

 

 

 

 

 

 

 

Усний журнал

 

на тему:

Хоровод весняних квітів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                Підготувала

Керівник гуртків: Лихтей Т.  В.

 

 

Виноградів, 2014

Усний журнал

Тема. Хоровод весняних квітів.

 Мета: ознайомлення учнів з характерними весняними  явищами в житті рослин своєї місцевості; вчити дітей спостерігати і бачити красу навколишньої природи. Поглибити знання про ранньоквітучі рослини. Сприяти прищепленню любові до рідної природи, бережливому ставленню до неї, до квіткових усмішок рідної землі.

Обладнання: малюнки, костюми, декорації, презентація, мелодія весни.

Хід заходу

І. Організаційний момент.

 Вступна бесіда.

 Кожного року весна прикрашає свої володіння яскравим буйноцвіттям весняних квітів. Їхня краса здатна зачарувати людину, а життєдайна сила – вилікувати її.

 Отже, як ви вже зогадалися,сьогодні ми поговоримо про весняні квіти, які приносять людям радість, захоплення і незабутнє враження від їхньої краси. А проведемо ми бесіду у вигляді усного журналу під назвою Хоровод весняних квітів”.

ІІ. Основна частина.

Перша сторінкаЗнайома. Легенди про весняні квіти.

Підсніжник

       Російська легенда стверджує, що одного разу стара Зима зі своїми супутниками Морозом і Вітром вирішила не пускати на землю Весну. Але сміливий Пролісок випростався, розправив пелюстки і попросив захисту у Сонця. Сонце помітило Пролісок, зігріло землю і відкрило дорогу Весні.

Пролісок

Ця історія сталася зимою. Жила собі дуже красива пані на ім’я Сніжинка і була в неї дочка - Квітка. Мати дуже її любила. І мати з дочкою ніколи не зустрічалися, бо Сніжинка одразу ж після зими летіла на Північ, додому, а її донька там могла замерзнути. Тому донечка цвіла весною і красувалася влітку. І не могли вони жити разом, бо мати б розтанула від сонячного тепла. Вони досі не бачилися. Навесні та влітку всі втішали маленьку квіточку – і звірі, і інші квітки. У Сніжинки було не менше горе, її теж втішали інші сніжинки. Так і спливав час: сумували і Сніжинка, і Квіточка.

Якось до землі, де жила Квіточка, прилетіла добра Чарівниця. Побачила вона Квіточку і запитала, чому та сумує. Квіточка розповіла своє горе. Чарівниця подумала і каже: «Он воно як! Але я можу зменшити твоє горе. Ти станеш квіткою-проліском і цвісти будеш тільки-но прийде весна. Тоді буде зима уходити, і твоя мати також. Я точно знаю, що вона буде тут. Ви будете зустрічатися раз на рік», - посміхнулася Чарівниця.

Так з'явилася квітка Пролісок.

Крокус (шафран)

Недарма ці квіти називають "дітьми веселки": за однією з легенд, вони з'явилися на світ в той день, коли в небі після холодного весняного дощу зустрілися сонце і веселка, що наповнили пелюстки крокусів силою і забарвлення їх в яскраві кольори.

      За давньогрецькою легендою, виникнення шафрану відбулося наступним чином. Юнак на ім'я Крок вправлявся з вісником Олімпійських богів Гермесом в метанні диска. Під час змагання диск випадково влучив у Крока, і юнак загинув. З його крові, що пролилася на землю, виросла квітка крокус (шафран).

      Згідно з іншою версією, Крокус був закоханий в німфу і вони ніколи не розлучалися. Коли богам набридло спостерігати за ними, вони перетворили німфу в кущ, а юнака - в прекрасну рослину, яка згодом стало називатися шафраном.

Примула (первоцвіт)

Одна легенда про походження примули розповідає. На одному з прекрасних лугів жила білява принцеса - ельф, яка закохалася в гарного хлопця, а він її чомусь не помічав. У відчаї принцеса попросила чарівницю, щоб вона допомогла їй зробити так, щоб молодий хлопець відповів їй взаємністю. І чарівниця перетворила принцесу в примулу - квітку, яка першою розпускається навесні, і пройти повз неї абсолютно неможливо. З тієї пори сільська молодь ходить милуватися на ці квіти ледь зійде сніг.

    Стародавні слов'яни вважали, що лісова примула - це ключі, якими природа відкриває повесні дорогу всьому зеленому царству.

Ряст. Українська наукова назва рясту - проліска дволиста: це дволиста рослина з шестипелюстковими блакитними квітками, зібраними у китички. В корені ряст має цибулинку.

     За давнім звичаєм українців, коли вперше навесні побачиш ряст, треба зірвати його, кинути під ноги, потоптати, примовляючи: "Топчу, топчу ряст, Бог здоров'я дасть", або "Топчу, топчу ряст, дай, Боже, діждати і на той рік топтати!» Це означає просити в Бога життя і здоров’я.

Нарцис

Прекрасний юнак відклонив любов німфи Ехо. За це він був покараний: побачивши у воді власне відображення, закохався в нього. Охоплений невгамовною закоханістю до себе, він помер, а на згадку про нього залишилася гарна, запашна квітка, віночок якого так і хилиться донизу, як би бажаючи ще раз помилуватися собою в воді.

Тюльпан

    Довгий час існувало повір'я про те, що бутон жовтого тюльпана містить в собі сильну енергію і той, хто зможе відкрити його стане щасливим. Однак, не було такої людини, яка б виявилася здатною відкрити цей ніжний бутон, що тримався на тонкій зеленій ніжці і обдувався вітрами гірського схилу.

    Але одного разу на цей схил прийшла погуляти мати з маленьким сином. Хлопчик вперше побачив красиву квітку і побіг до неї, бажаючи розгледіти дивовижну і прекрасну рослину ближче. Коли хлопчик підійшов до тюльпану, його обличчя осяяла посмішка, а по схилу рознеслася луна, яка повторювала дзвінкий дитячий сміх. Тюльпан розкрився назустріч щирій посмішці, дитячий сміх зробив те, чого не могла зробити ніяка земна сила.

Гіацинт

Одного разу біля берегів Голландії затонув в шторм генуезький корабель. Уламки його прибило до берега. А через кілька тижнів діти, що гралися на піщаній мілині, помітили майже біля самого краю прибою небачену ніколи квітку: листя її було схоже на листя тюльпана, а стебло було суцільно усіяне безліччю красивих квіточок, схожих на маленькі лілії. Квіти незвично пахли, і ніхто не міг пояснити, звідки тут з'явилося таке дивовижне чудо.

Кульбаба

        Кульбаба - символ весняного тепла. Квітка кульбаби народилася на світ цікавою й допитливою. Вона прокинулася навесні, подивилася навколо й помітила вгорі прекрасне, велике та яскраве сонце. Сонце глянуло на неї, залоскотало своїми тендітними, теплими промінчиками - і квітка враз стала жовтою. Кульбаба так полюбила сонечко, що вже не могла відвести від нього палкого погляду.

         І відтоді, тільки-но зійде сонце на сході, кульбаба дивиться на схід, підніметься сонце вгору - і кульбаба піднімає голівку, сонце сідає на заході - й очі кульбаби дивляться на захід. І так протягом усього життя, доки не постаріє кульбаба та не стане сивою.

        За кульбабою можна визначати час. У сонячну погоду кошики кульбаби відкриваються о 6 годині ранку і закриваються о 3 годині дня. У негоду квітки не розкриваються зовсім.

Конвалія

    Існує чимало легенд про походження конвалії.

 Українська легенда розповідає про те, що квітка виросла там, де впали сльози дівчини, яка чекала нареченого з далекого походу. В інших легендах розповідається про те, що конвалія постала з розірваного намиста Білосніжки, що це ліхтарики гномів. Давньоруська легенда пов'язує появу конвалії з морською царівною Волховою. Сльози царівни зажуреною тим, що юнак Садко віддав своє серце земній дівчині Любаві, падали на землю, проросли прекрасною і ніжною квіткою - символом чистоти, любові і смутку.

Друга сторінка Рослини—талісмани

 А знаєте ви , що ім’я людини має свою свою рослину - талісман?

  Варто нею зацікавитись, тому що квіти – талісмани, не тільки приносять нам щастя , але й оберігають.

 

Роман-      ромашка

Ірина-     конвалія

Марія-      волошка

Уляна-       меліса

Наталя-    валеріана

Ярослав-   кропива

Олександр-   каштан

Надія-       календула

Антон-  часник               

Люба- любисток      

 У стародавності, так і в наші часи день народження людини пов’язується з певною квіткою. Квітка може багато чого розповісти про саму людину. Квітка, що дарує людям свою красу й аромат, відчуття неповторності, крихкості, ніжності – нерозгадана таємниця, як і людська душа. У квітів теж є свій характер, загадковий внутрішній світ.

 

Чортополох (11 січня – 20 січня)

Безсмертник (21 січня – 31 січня)

Омела (1 лютого – 10 лютого)

Красавка (11 лютого – 19 лютого)

Мімоза (20 лютого – 28 лютого)

Мак (1 березня – 10 березня)

Лілія (11 березня – 20 березня)

Наперстянка (21 березня–31 березня)

Магнолія (1 квітня – 10 квітня)

Гортензія (11 квітня – 20 квітня)

Георгін (21 квітня – 30 квітня)

Конвалія (1 травня – 10 травня)

Портулак (11 травня – 21 травня)

Ромашка (22 травня – 31 травня)

Дзвоник (1 червня – 11 червня)

Маргаритка (12 червня – 21 червня)

Тюльпан (22 червня – 1 липня)

Кувшинка (2 липня – 12 липня)

Фіалка (13 липня – 23 липня)

Шипшина (24 липня – 2 серпня)

Соняшник (3 серпня – 12 серпня)

Троянда (13 серпня – 23 серпня)

Дельфініум (24 серпня – 2 вересня)

Гвоздика (3 вересня – 11 вересня)

Айстра (12 вересня – 22 вересня)

Вереск (23 вересня – 3 жовтня)

Камелія (4 жовтня – 13 жовтня)

Бузок (14 жовтня – 23 жовтня)

Фрезія (24 жовтня – 2 листопада)

Орхідея(3 листопада–12 листопада)

Півонія(13листопада–22 листопада)

Гладіолус (23 листопада – 2 грудня)

Кульбаба (3 грудня – 12 грудня)

Лотос (13 грудня – 22 грудня)

Едельвейс ( 23 грудня – 31 грудня)

Третя сторінка Вікторина «Чи знаєте ви квіти?»”.

1.    Яку квітку називають королевою квітів? (Троянда)
2.    Назвіть улюблені квітки таких країн:
— Індія (лотос);
— Китай (піон);
— Японія (хризантема);
— Італія (ірис);
— Болгарія (троянда);
— Голландія (тюльпан);
— Україна (волошка, мальва, чорнобривці).
3.    Які квіти розкриваються лише вночі? (Матіола, декоративний тютюн)
4.    Назвіть, які квіти ніколи не бувають у природі:
— синіми (гвоздика, троянда, шавлія, ромашка, гладіолус, календула, жоржина, лілія);
— червоними (дельфініум, волошка).
5.    Що символізують такі квіти:
— лілія (чистота);
— фіалка (скромність);
— айстра (журба);
— незабудка (пам’ять);
— мак (молодість);
— гвоздика (вірність);
— троянда (кохання);
— волошка (ніжність);
— жоржини (новини);
— барвінок (вічне кохання);
— білий бузок (самотність).
6.    Яку квітку в Америці називають квіткою богів? (Чорнобривці)
7.    Яку квітку першою взяли під охорону? (Едельвейс, 1878 р. у Швейцарії)
8.    Яка квітка вважалася священною в Стародавньому Єгипті? (Лотос)
9.    Які квіти «плачуть» перед дощем? (Бальзамін, монстера, кали, плакуча трава)
10.    Назвіть традиційні квіти українського віночка? (Барвінок, мак)
11.    Які квіти використовують у парфумерії? (Троянда, конвалія, ірис)
12.    Що означає назва «айстра»? (Зірка)
13.    Назвіть народні назви таких квітів:
— ірис (півники);
— гладіолус (косарики);
— примула (ключики).
14.    Чому одну з ранньовесняних рослин назвали мати-й-мачуха? (Листки цієї рослини зверху блискучі та на дотик холодні, знизу поверхня листка вкрита м’якими ніжними волосинками. За таку будову листка в народі назвали нижню частину — «мати», верхню — «мачуха»)
15.    Яка з квіткових рослин найменша? (В Україні — ряска, водяна рослина; у світі — вольфіл, теж водяна рослина)
16.    Яка рослина є символом тріумфальної перемоги? (Лавр)
17.    На державному прапорі якої країни зображено кедр, а на прапорі якої — листок клена? (Кедр — на прапорі Лівану, листок клена — на прапорі Канади)
18.    Національною емблемою якої країни є квітка хризантеми? (Японії)
19.    Чому гіацинт називають квіткою дощів? (Гіацинт швидко зацвітає після теплих весняних дощів)
20.    Які рослини цвітуть найдовше і скільки днів? (Орхідеї цвітуть 90 днів)
21.    Чому в одних квіток первоцвіту стовпчик маточки короткий, а в інших довгий? (Щоб запобігти самозапиленню квіток)
22.    Квіти яких рослин цвітуть лише один день? (Квасенції, тигрідії)
23.    З яких квітів виготовляють ефірну олію? (Троянда, жасмин, конвалія, фіалки, лаванда)
24.    Назвіть перші весняні квіти. (Підсніжник, первоцвіт, фіалка, медунка, сон-трава) 
25.    Чи є квіти, що пахнуть медом? (Алісіум)

 

Четверта сторінка ” Кросвордна «Квіти весни»

 

 

 

 

 

 

 

 

к

в

і

т

к

а

 

 

 

 

 

 

 

к

в

і

т

к

а

 

 

 

 

к

о

н

в

а

л

і

я

 

 

 

 

 

к

о

н

в

а

л

і

ї

 

 

 

 

 

 

 

ф

і

а

л

к

а

 

 

 

 

 

 

 

ф

і

а

л

к

а

 

 

 

 

 

р

я

с

т

 

 

 

 

 

 

 

 

 

р

я

с

т

 

 

 

 

 

 

 

 

н

а

р

ц

и

с

 

 

 

 

 

 

 

н

а

р

ц

и

с

 

 

 

 

 

 

 

 

 

б

а

р

в

і

н

о

к

 

 

 

 

 

б

а

р

в

і

н

о

к

 

 

 

 

 

 

 

в

е

с

н

а

 

 

 

 

 

 

 

 

в

е

с

н

а

 

 

 

 

п

р

о

л

і

с

о

к

 

 

 

 

 

п

р

о

л

і

с

о

к

 

 

 

 

т

ю

л

ь

п

а

н

 

 

 

 

 

 

т

ю

л

ь

п

а

н

 

 

 

 

п

і

д

с

н

і

ж

н

и

к

 

 

 

п

і

д

с

н

і

ж

н

и

к

 

 

 

 


Навесні вона в теплі

Проростає з-під землі.

Має запах, має вроду,

І дарує насолоду. (Квітка)

 

Дзвіночки в лісі ніжні-ніжні,

Немов сніжинки білосніжні.

В зеленім листі спочивають,

П’янкий весняний запах мають. (Конвалії)

 

Має гарні жовті вічка

Й фіолетову спідничку.

Запах ніжний і духмяний

Наповняє ліс весняний. (Фіалка)

 

Я на інших геть не схожий:

Кучерявий та пригожий.

Постелю під голе віття

Фіолетові суцвіття. (Ряст)

 

Я – дуже ніжна квітка,

Струнка, як кипарис.

Чудовий маю запах, а звуть мене … (Нарцис)

 

Лист зелений і міцний,

Сніг для нього не страшний,

А коли весну стрічає,

Сині очі розкриває. (Барвінок)

 

Де вона проходить, -

Там травиця сходить,

Квіти розцвітають,

Солов’ї співають. (Весна)

 

Навесні я зацвітаю

Синім цвітом серед гаю.

Відгадайте, що за квітка,

Бо мене не стане влітку. (Пролісок)

 

На квітник погляньте, діти,

Там козак стоїть між квітів.

Весь червоний – гордий пан,

Не козак це, а … (Тюльпан)

 

З-під снігу з’явився ,

Прокинувся од сну,

Усіх запросив

стрічати весну. (Підсніжник)

 

П’ята сторінка Казкова скарбничка

Казочка про дівчинку і квіти

 Діючі персонажі: Автор, Дівчинка, Вітерець, Тюльпани, Троянди

 Автор

 В одному казковому чудовому місті

 Жила дівчинка на ім’я Христя

 І так дуже вона квіти любила,

 Що в себе в дворі, для них квітник зробила

 Кожного дня вона квіти обробляла

 І їм пісні веселі голосно співала.

Автор

Татку свому Христя тюльпани дарувала

 А от матуся Христі троянди поважала

 Сама ж дівчинка взагалі всі квіточки любила

 І поливаючи їх вранці їм завжди говорила:

 Дівчинка

 Не сваріться між собою мої любі квіти

 Однаково я вас кохаю. Ви ж мені як діти.

 Автор

 І все б складалося чудово між багатьма квітками

 Аби не лихо - вітерець, що навівав їм заздрість між стеблами.

Вітерець

 Серед вас - мої квіточки милі

 Є й такі, що не дуже красиві.

 Тільки одиниці з вас мають гідну вроду

 Інші ж сестри – я б сказав - ганьблять усю природу.

Автор

 І після слів таких між квіточок знайшлися одиниці

 Які вважали, що вони гарніші, ніж сестриці

 Так дуже знахабніло вели себе тюльпани

 Хвалилися вони, що віддають ЇМ більше шани

 Тюльпани

 Тільки НАС кожного разу, Христя татусю, дарує

 Червоний колір пелюстків – нам личить і пасує.

 Троянди

 А нами завжди прикрашає свою кімнату мама Христі

 Ми взагалі ВЕЛЬМИ ШАНОВНІ квіти в цьому місті.

Автор

 І хвастощі такі між квітами тривали б довго дуже

 Якби не випадковість, мій милий любий друже

 Розмову поміж квітами почула наша Христя

 Коли згортала у садочку до купи жовкле листя.

Дівчинка

 Ніколи я не думала і не гадала мої любі квіти

 Що будете сваритися ви між собою, як неслухняні діти

 Господь створив всіх вас чудово й досконало,

 Але для деяких цього здається вже замало.

 Я всіх вас дуже люблю і дуже поважаю

 Тому пихатості окремих квіток я не розділяю.

 Послухайте Тюльпани – ви аж ніяк не червоніші аніж маки

 До чого ви тут розпинаєтесь про кольори та смаки.

 А ви чому Троянди пихатитесь поміж квітками

 Ви відрізняєтесь від інших хіба що – колючками

 До вас до всіх звертаюсь – ви всі мені дорогоцінні

 Нема між вас поганих. Запам’ятати сестри це повинні.

Автор

 І квітки між собою одразу ж дійшли згоди

 Прислухатись вітру перестали на його великий подив

 Та і казочці про квіти вже прийшов кінець

 А хто з малят її побачив, той справжній молодець.

 

III. Заключна частина.

 Ось і зібрала весна до квітчаного хороводу найбільш улюблені весняні квіти. Кожна квітка прикрасила цей хоровод яскравими барвами. Вплела весна до квітчаного хороводу свої запашні улюблені квіти, які приносять людям радість, захоплення і незабутнє враження від їхньої краси.

 Хай же квітнуть вони ніжним цвітом нам на радість і добро!

 


 


 


 

docx
Додано
23 лютого 2019
Переглядів
1410
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку