Розробка заняття "Клен – символ осені. Виготовлення аплікації із природних матеріалів"

Про матеріал
Розробка заняття "Клен – символ осені. Виготовлення аплікації із природних матеріалів". Добірка із циклу п'яти занять, в ході яких вихованці досліджують ліс як екосистему, його значення в житті людини та навчаються використовувати його дари. Розрахована для використання на заняттях гуртків природничого напрямку, вихованців 1-4 класів.
Перегляд файлу

Тема: Клен – символ осені. Виготовлення аплікації із природних матеріалів

 

Мета (очікувані результати)  заняття:

  • формувати в учнів поняття про аплікацію;
  • вчити характеризувати особливості рослинних форм, працювати з природним матеріалом, продовжувати вдосконалювати навички правильної підготовки робочого місця до праці та уміння виготовляти аплікацію з листя, трав, квітів;
  • розвивати вміння підбирати матеріал відповідної форми і кольору для поєднання у виробі;
  • виховувати художній смак та охайність у роботі з природним матеріалом, кругозір.

 

Візуальний ряд: зразки виробів

Обладнання та матеріали: засушені листки різних форм, крилатки клена, клей ПВА, пензлі, білий або кольоровий картон світлих тонів.

 

Тип заняття: комбіноване заняття

Хід заняття

І. Організаційний момент.

Добрий день. Сьогодні ми відправимося у подорож у  чарівний світ образотворчого мистецтва, де ми працюватимемо разом і, звичайно, будемо допомагати один одному.  Кожному з вас і собі, звичайно, я бажаю успіху.

 

ІІ. Актуалізація опорних знань

Зла мачуха-чаклунка закляла нелюбого сина, і перетворила його на дерево Клен. Клен виріс дуже красивим, він все розумів, як людина, залишаючись добрим і люблячим. Одного разу повз гаї проходили мандрівні музиканти, і зупинилися під кленом на привал. Дерево дуже сподобалося музикантам і вони з гілки зробили скрипку. Скрипка співала і плакала голосом людини, про життя та кохання, чіпаючи і хвилюючи серця людей.

До речи, гуслі Садко також були виготовлені з клена. Так само, у стародавніх легендах і міфах, є згадка про те, що клен улюблене дерево слов’янського бога Леля, він проводив під кленом більшу частину часу.

Клен називають у народі співучим деревом, з нього з давніх часів роблять музичні інструменти – скрипки, домри, гітари, гуслі.

«Натягни струну дзвінку на суху гілку клинь-дерева, заспівай мені свою пісню раз удалу…» – частий мотив старовинних легенд.

ІІІ. Теоретична частина

Клен є одним з головних символів осені. Усього у світі існує 150 видів цих дерев і чагарників. Але майже всі клени світу ростуть тільки в Північній півкулі. У Південній росте тільки один вид з 150.

Клен – дуже красиве дерево, яке прекрасно виглядає в будь-яку пору року, але восени – по-особливому. З настанням осінь клен перетворюється в палітру фарб, від якої неможливо відірвати очей. Не дарма практично кожен парк прикрашають ці прекрасні дерева.

Висота кленових дерев може досягати 40-45 метрів. Клен росте дуже швидко, пагони цього дерева за рік можуть зрости аж до 1 метра.

Клен – дуже стійке і невибагливе дерево, саме тому воно росте навіть у найвіддаленіших куточках нашої країни. Йому не страшні ні посуха, ні морози, ні перепади температур.

З настанням весни клен прокидається від сну один з перших і радує своєю красою і величчю, а в квітні починається цвітіння клена. Цвіте він дрібними зелено-жовтими квіточками, які мають чарівний аромат. А для бджіл цей запах дуже привабливий, тому клен часто садять біля пасік. Пилок клена подобається не тільки бджолам, але і іншим комахам.

Листя клена впізнає кожен, адже саме вони зображені на прапорі Канади.

У виробництві меблів клен грає дуже важливу роль, адже його деревина відрізняється високою міцністю і надійністю. Також з деревини клена досі виготовляють смичкові музичні інструменти, такі як гітари і скрипки. У спорті дерево клена теж популярне, з нього роблять бити для бейсболу та кулі для боулінгу.

З давніх часів люди отримують зі стовбура клена солодкий кленовий сироп. Якщо цей сироп згустити за спеціальною технологією, то можна отримати смачний десерт або топінг для морозива і млинчиків.

У народі існує повір’я, що якщо клен росте у людини на ділянці, то дерево і людина тісно пов’язані. Дерево живе доти, поки живе людина. Коли господар помирає, дерево засихає разом з ним. Також є народна прикмета: якщо весною клен виділяє сік, значить незабаром потеплішає.

 

Фізкультхвилинка

А тепер, щоб наші пальчики краще працювали, давайте зробимо пальчикову гімнастику

 (показує вчитель, діти повторюють)

 

IV. Практична робота учнів.

V. Підсумкова частина. (слайд 23)

А тепер давайте прикріпимо на дошку свої роботи і подивимося.

Який виріб ми виготовили? (листівка, об’ємна аплікація)

Які техніки ми використали?

Що було найскладнішим у роботі?

А найцікавішим?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
18 травня 2022
Переглядів
360
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку