Розробка заняття "Медове дерево липа. Виготовлення ароматичної подушечки - саше."

Про матеріал
Розробка заняття "Медове дерево липа. Виготовлення ароматичної подушечки - саше". Добірка із циклу п'яти занять, в ході яких вихованці досліджують ліс як екосистему, його значення в житті людини та навчаються використовувати його дари. Розрахована для використання на заняттях гуртків природничого напрямку, вихованців 1-4 класів.
Перегляд файлу

Тема: Медове дерево липа. Виготовлення ароматичної подушечки - саше.

Мета (очікувані результати)  заняття:

  • активізувати знання дітей про дерева, сприяти формуванню екологічно- доцільної поведінки;
  •   розвивати пізнавальний інтерес, спостережливість;
  • виховувати любов   до живої  природи.

Обладнання та матеріали: Фотографії липи, липового цвіту, клаптики тканини (вирізані у формі сердечка), нитки, голки, сушений липовий цвіт, ножиці.

Тип заняття: комбіноване заняття

Хід заняття

І. Організаційний момент.

Добрий день. Сьогодні ми відправимося у подорож у  чарівний світ природи, де ми працюватимемо разом і, звичайно, будемо допомагати один одному.  Кожному з вас і собі, звичайно, я бажаю успіху.

 

          ІІ. Актуалізація опорних знань

Не рвіть, не нищіть, не топчіть Ви квіточку духмяну. Вона себе не захистить — Я їй на захист стану!

Всюди липа розквітає

Дуже-дуже рясно.

Ароматом наповняє

Цілий світ. Прекрасно!

Пахне медом все довкілля

Солодко і ніжно.

Густо цвітом вкрите гілля,

Просто дивовижно.

Того цвіту так багато,

Ну, насправді диво!

І літають аромати,

І довкіл красиво.

А між цвітом бджоли в’ються,

Мед прийшли збирати.

І гудуть чи то сміються,

Як тут розібрати…

Словом — літо! Тепле літо,

Сонце припікає.

Небо синявою вкрите,

Краще не буває!

 

ІІІ. Теоретична частина

Всім добре знайоме це чудове дерево з чорним стовбуром і листям-сердечками. Воно зустрічається нам всюди – в лісах,в садах, на міських бульварах.

Липи завжди ростуть прямо і досягають 40-45 метрів у висоту. Їх стовбур в молодості покритий гладкою корою, але з часом все більше покривається тріщинами. Цвісти липа починає тільки на 20-му році життя, а прожити дерева можуть 300-400 років, а окремі особини доживають до 1 200 років. Протягом всього свого життя липа не тільки радує око своєю незвичайною красою, а й служить джерелом лікарської сировини, з давніх-давен використовується в народній медицині.

У стародавніх слов'ян липа була священним деревом і ототожнювалася з богинею любові і краси - Ладою. За давніх часів у наших предків жодне свято не обходилося без обрядових сцен біля лип. Під липами вони водили хороводи, які неодмінно присвячувалися липовому цвіту, липовому аромату і липовому меду. Біля цього дерева також часто проводилися й народні збори, суди. На знак примирення або закінчення війни на вулицях висаджували стрункі ряди цих зелених чудесниць.

Липа вважалася древом Богородиці. Християни вірили, що коли Богородиця спускається з небес на землю, вона відпочиває саме на липі. На липу вішали ікони та образки, побутувало повір'я, що саме на липі найчастіше були чудотворні ікони. Одна з християнських легенд говорить, що липа стала притулком для Богородиці, коли вона з маленьким сином бігла до Єгипту.

Липу використовували і як особливий оберіг. Повсюдно вважалося, що в липу не б'є блискавка, тому її садили біля будинків і не боялися ховатися під нею під час грози.

Багато імен для жінок походили від назви цього дерева. А місяць липень названо в честь липи українським населенням. Липу асоціюють з жіночої ласкою і добротою. Так само липа була древом матір’ю і прирівнювалася до божественних рослин. Кажуть, що липа здатна прогодувати, взути і подарувати здоров’я. Багато предметів побутового призначення раніше вирізали саме з липового дерева. А мед з липового нектару виходив просто відмінним.

А ми з вами виготовимо невеличкий духмяний сувенір – подушечку саше, який можна буде покласти у шафу з одягом, чи подарувати друзям.

 

Фізкультхвилинка

А тепер, щоб наші пальчики краще працювали, давайте зробимо пальчикову гімнастику

 (показує вчитель, діти повторюють)

Вимоги безпеки під час роботи з тканиною

1. Зберігати голки і шпильки допускається тільки у визначеному місці (подушечці, спеціальній коробці тощо), не дозволяється залишати їх на робочому місці.

2. Не допускається використання в роботі іржавих голок та шпильок, категорично заборонено брати голки і шпильки до роту.

3. Виконання шиття ручними голками дозволяється лише з використанням наперстка.

4. Ножиці необхідно зберігати у визначеному місці, класти їх зімкнутими гострими кінцями від себе, передавати один одному ручками (кільцями) вперед.

IV. Практична робота учнів.

Я запрошую вас у майстерню, в якій ми перетворимося в умілих майстрів.

 Візьміть два клаптика тканини та складіть їх один з одним лицьовою стороною всередину

  Тепер треба зшити їх по краю, залишивши невеликий отвір, через який начинимо подушечку липовим цвітом. Залишилося зашити отвір і сувенір готовий.

 

V. Підсумкова частина. (слайд 23)

А тепер давайте розкладемо на столі свої роботи і подивимося.

Який виріб ми виготовили? (ароматичну подушечку - саше)

Що було найскладнішим у роботі?

А найцікавішим?

 

docx
Додано
18 травня 2022
Переглядів
506
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку