Розробка заняття у Школі робототехніки "Векторна графіка"

Про матеріал
Дана розробка заняття використовується на заняттях з компютерної графіки у Школі робототехніки. Розробка містить інформацію про векторну графіку
Перегляд файлу

Заняття №22

Тема. Растрові та векторні зображення, їхні властивості. Формати файлів растрових і векторних зображень

Мета: навчальна: ознайомити учнів з растровими та векторними зображеннями, їх властивостями; розглянути формати файлів растрових та векторних зображень;

розвивальна: розвивати дослідницькі навички, інформаційну культуру учнів, навички роботи в графічному редакторі, сприяти розвитку логічного мислення, пам’яті, посидючості

виховна: виховувати в учнів активність, відповідальність, самостійність, уважність та бажання мати глибокі та якісні знання.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Обладнання та наочність: мультимедійне обладнання, комп’ютери з доступом до мережі Інтернет, графічний редактор, навчальна презентація, пакет офісних програм.

Хід уроку

І. Організаційний етап

1) Привітання із класом, відмічання відсутніх

2) Перевірка готовності учнів до уроку.

ІІ Актуалізація опорних знань

Фронтальне опитування

1. Дайте визначення поняттям комп’ютерна графіка та графічний редактор. (Малюнки, креслення, графіки й діаграми при підготовці яких використовується комп'ютер, називають комп'ютерною графікою, а програми для створення й редагування зображень називають графічними редакторами)

2. В яких сферах людської діяльності використовується графіка? ( у науці й техніці, медицині й освіті, у рекламному бізнесі та індустрії розваг.

3. Як ви розумієте поняття комп'ютерна графіка? (це розділ інформатики, у якому вивчаються методи створення й опрацювання зображень за допомогою комп'ютера.)

4. Які засоби комп’ютерної графіки ви знаєте, назвіть їх. ( Апаратні: відео-карта, монітор, принтер, сканер, плотер, камера, графічний планшет; Програмні: графічні редактори, програми для перегляду, розпізнавання та спеціалізованого опрацювання графічних зображень.)

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності. Повідомлення теми і мети уроку

Для того щоб дізнатись тему нашого уроку я пропоную розгадати ребус (Векторна графіка). Із розвитком інформаційних технологій комп’ютерна графіка набула поширення в усьому світі. Сьогодні вона застосовується в різних сферах людської діяльності: на виробництві, в науці, медицині, рекламі, поліграфії та ін. Вам добре відомі здобутки комп’ютерної графіки, наприклад, у створенні спец ефектів у кіноіндустрії, комп’ютерних іграх тощо. Сьогодні ви дізнаєтесь про види комп’ютерної графіки, властивості векторних та растрових графічних зображень, формати файлів.

Отже, тема нашого уроку: «Растрові та векторні зображення, їхні властивості. Формати файлів растрових і векторних зображень»

 

ІV. Вивчення нового матеріалу.

Пояснення вчителя з елементами демонстрування презентації.

Залежно від способу побудови та кодування графічного зображення, розрізняють зображення: растрові й векторні. Растрове зображення — це зображення, що являє собою набір пікселів, кожний із яких має певний колір. Растрове зображення складається з точок — пікселів відповідних кольорів і нагадує аркуш паперу в клітинку, на якому кожна клітинка зафарбована певним кольором. Під час перегляду растрового зображення у звичайному масштабі розміри пікселів такі малі, що зображення здається суцільним. Але після збільшення масштабу перегляду графічного зображення або його розмірів стає помітна мозаїчна структура зображення. Це явище називають пікселізацією зображення. Піксель є найменшим об'єктом растрового зображення і має такі властивості: розташування та колір. Розташування вказує на місцезнаходження пікселя в сукупності пікселів зображення. Растрові зображення ви опрацьовували у графічному редакторі Paint. Растрова графіка дає можливість одержати високу якість зображення, тому за її допомогою можна ефективно відтворювати реальні образи. Переваги растрових зображень: добре відтворюють напівтіні, плавні переходи між кольорами. Зменшені зображення втрачають деталі, натомість на збільшених — проявляється їхня мозаїчна структура. Растрові зображення мають як переваги, так і недоліки.https://arhivurokov.ru/kopilka/up/html/2017/09/12/k_59b756cf34bae/427914_1.png

Якщо растрова графіка описує зображення з використанням кольорових крапок — пікселів, то у векторній графіці базовим елементом є лінія. Векторне зображення — це зображення, що складається з геометричних об'єктів (ліній, кіл, кривих тощо), які описуються математичними рівняннями, — графічних примітивів. Векторне зображення будується з окремих базових об'єктів — графічних примітивів: відрізків, багатокутників, кривих, овалів, тощо. Графічні примітиви характеризуються такими властивостями: Кольором і товщиною контуру, Кольором і способом заливки внутрішньої області, Розміром. Збільшення розмірів зображення не впливає на його якість.

У результаті розмір файла з векторним зображенням буде набагато меншим, ніж у растровій графіці. Причому розмір файла векторного зображення не залежить від розмірів зображення. Бо збільшення розмірів зображення приводить тільки до зміни значень деяких його властивостей, не збільшуючи загальної кількості даних. Недоліком векторної графіки є «неприродність» малюнка. Природа «уникає» прямих ліній, і не завжди малюнок можна скласти з кіл і прямих ліній без втрати якості. Через це векторну графіку використовують здебільшого для побудови: креслень, Технічних та стилізованих малюнків, шрифтів, карт. Крім того, у векторних малюнках нечітко відтворюється колористичність відтінків. Основна перевага векторної графіки полягає у можливості довільно масштабувати й повертати зображення без втрати якості. Для роботи з векторними зображеннями розроблено такі програми, як: Inkscape, CorelDRAW, AdobeIllustrator та ін.https://arhivurokov.ru/kopilka/up/html/2017/09/12/k_59b756cf34bae/427914_2.png

Розглянемо деякі формати графічних зображень.

BMP - Формат застосовують для збереження растрових зображень без стиснення, тому файли мають великий обсяг.

PNG - Формат застосовують для збереження растрових зображень зі стисненням без втрати якості.

SVG - Формат використовується векторним графічним редактором Inkscape. Файл може містити графічні примітиви, растрові малюнки, текст, анімацію, інтерактивні елементи.

JPG - Формат застосовують для збереження растрових зображень зі стисненням за рахунок втрати якості: менший файл — нижча якість.

GIF - Формат використовують переважно для стиснення растрових зображень, які містять здебільшого одноколірні ділянки (логотипи, написи, схеми), дозволяє зберігати прозорість окремих ділянок зображення й анімацію.

Для розміщення на веб-сторінках в Інтернеті використовують растрові зображення у форматах: JPG, GIF, PNG. Оскільки ці формати передбачають стискання даних і файли мають менший обсяг, ніж відповідні файли форматів без стискання.

V. Закріплення і систематизація набутих знань.

1. Дайте відповіді на запитання

Що є елементарним об'єктом растрового зображення? Опишіть його властивості.

Які переваги й недоліки растрового зображення

З яких об'єктів складається векторне зображення? Чим вони характеризуються?

Які переваги й недоліки векторного зображення?

Назвіть найпоширеніші формати растрових і векторних зображень.

 

2. Робота за комп’ютером.

Використовуючи графічний редактор Paint створіть зображення ялинки за допомогою геометричних фігур. Створіть подібне зображення використовуючи фігури в текстовому процесорі MS Word.

docx
Пов’язані теми
Інформатика, 3 клас, Розробки уроків
Інкл
Додано
23 травня 2019
Переглядів
3172
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку