Розробки уроків за темою "Відокремлені члени речення"

Про матеріал

Розробки уроків з української мови для 8 класу за темою "Відокремлені члени речення". Кожен урок містить по два епіграфи. Цікавий дидактичний матеріал про відомих людей України та їхній вклад у розвиток держави.

Перегляд файлу

Урок 45

Тема. Речення з відокремленими членами речення. Аналіз контрольної    

роботи. Поняття про відокремлення. Відокремлення членів речення

(також уточнювальних)

                  Мета:

       сформувати  в учнів поняття про відокремлення; ознайомити з видами 

       відокремлених  членів;

        розвивати вміння знаходити відокремлені члени в реченнях, аналізувати ці  

       речення в тексті;

       удосконалювати вміння спілкуватися державною мовою: тлумачити поняття,    

       висловлювати думки, почуття;

       формувати математичну компетентність:  перетворювати інформацію з однієї 

       форми в іншу;

       формувати загальнокультурну грамотність: використовувати досвід взаємодії з

       творами мистецтва;

       учити враховувати вплив слова на психічне здоров’я людини;

      розвивати культуру усного й писемного мовлення, уміння аналізувати мовний  

      матеріал;

      виховувати почуття любові до рідної землі, до природи.

 

Тип уроку: урок  вивчення  нового  матеріалу.      

Обладнання:  роздатковий матеріал із текстами, презентація.                                          

Перебіг  уроку

Не здавайся в своїх мріях, цілях, покликанні,

місії! Не соромся просити, шукати, стукати, домагатися.

Така наполегливість призводить до прекрасних

результатів!

Біблія                             

Хто робить достойно, той честь здобуває.

Іван Орновський

 

 

І. Організаційний момент

ІІ. Аналіз контрольної роботи

Опрацювання типових помилок, допущених у контрольній роботі.

ІІІ. Актуалізація опорних знань

  1. Творча робота з текстом з елементами зіставлення (текст на аркушах)

    Прочитайте текст. Визначте його тему. З’ясуйте, яку функцію виконують виділені компоненти.

    Прогулюючись вулицями Києва, зверніть увагу на одну гарну таємничу будівлю, яку вважають однією з візитних  карток міста. Це Будинок з химерами, розташований на вулиці Банковій, 10. Зараз він є малою резиденцією Президента України. Незвичайна архітектура, внутрішнє убранство, химерні прикраси особняка дивують і приголомшують. А про будинок і його творця ходять різні легенди, оповиті таємницями.

Будинок з химерами побудував Владислав Городецький,  меценат, підприємець, український та польський архітектор.  1901 року  купивши ділянку землі на схилі пагорба, Городецький  вирішив, що це відмінне місце для особняка.  Друзі Городецького дуже здивувалися його вибору — будувати там неможливо. Одна з міських легенд свідчить, що Олександр Кобелєв, колега архітектора, приклав руку до лоба Городецького і сказав: «Лише божевільному може спадати на думку така ідея!». Архітектори уклали парі, і через два роки особняк було збудовано.

Проект будівлі Городецькому допомагав розробляти інженер Антон Страус, а брати Еліо і Еудженіо Саля створили скульптурні прикраси, оформили інтер’єр. Будинок вийшов унікальним: в його будівництві використовували  революційні на той час технології, крім того,особняк має різну поверховість: з вулиці Банкової — три поверхи, а з боку площі І. Франка — шість.

Будинок заворожує фасадом, прикрашеним ліпними фігурами. Серед них величезні жаби на даху, слони і носороги, наяди верхи на вусатих дельфінах, змій в кутку будинку. Постає оригінальна композиція поєдинку орла з пантерою, розташована прямо перед будівлею, а вестибюль і вхідні сходи оформлені у вигляді морського дна. Заглянувши  в середину,  ви зможете потрапити в простір, де вирувала фантазія скульпторів і архітекторів. Прямо з порогу ви зустрінете творіння скульпторів Еліа і Еудженіо Сала. Стіни, розташовані вздовж сходів, прикрашені ліпниною. Тут ви побачите гірлянди з дичини, оленячі роги, мисливські трофеї: все оточення відображає захоплення господаря будинку полюванням.

Доведено, що зовнішнє оздоблення Будинку з химерами ніколи і ніким не було повторене. Будинок з химерами зберіг свою унікальність.

Прочитайте цей самий текст із вилученими виділеними частинами речень. Дослідіть, що змінилося.

Випишіть виділені компоненти зі словами, до яких вони належать. Визначте, якими членами речення вони є.

                 ІV. Мотивація навчальної діяльності

  1. Слово вчителя

 

Кожне місто України може похвалитися великою кількістю культурних цінностей. Подорожуючими куточками нашої держави, ви зможете поповнити свій багаж вражень від побачених історичних і культурних визначних пам'яток, відчути на собі заворожуюче дихання історії, як відображене в архітектурних формах.

Україна славиться своїми зодчими спорудами. Щоправда історія в України видала важкою: її багато разів завойовували, а це досить сильно вплинуло на архітектуру країни, проте збереглося чимало спогадів, або дещо видозмінених залишків визначних споруд України, з яких можна зробити висновок, що Україна мала чимало цікавих архітектурних ансамблів, які зачаровують сучасників.

  1. Робота з епіграфами

(Учитель  читає  вголос  епіграфи  уроку  коментує  їх,  залучає  до  бесіди  учнів).

-     Як ви розумієте  епіграф «Не здавайся в своїх мріях, цілях, покликанні, місії! Не соромся просити, шукати, стукати, домагатися. Така наполегливість призводить до прекрасних результатів! (Треба бути наполегливим, іти сміливо до своєї мети, мрії. Якщо треба, то звертатися за порадою, прислухатися, шукати вихід із ситуації. І тільки наполеглива праця дасть прекрасний результат).

    - Кого можна охарактеризувати фразою «Хто робить достойно, той честь 

    здобуває»? (Того, хто створює шедеври мистецтва, працює на благо своєї 

    країни, залишає після себе добру пам'ять ) 

 

V. Повідомлення теми й мети  уроку

(Учні  записують  у  зошити  тему  уроку,  епіграфи).

V.  Опрацювання  навчального  матеріалу

  1.               Робота зі схемою

Проаналізуйте схему. Дослідіть, якого значення надають реченню відокремлені члени речення і чим вони виражене.

ВІДОКРЕМЛЕНІ ЧЛЕНИ РЕЧЕННЯ

відокремлені означення

 Софія Київська або Софійський Собор – одна з найголовніших святинь Східної Європи, розташована у самому серці Києва.

відокремлені прикладки

У «Повісті минулих літ», найдавнішому літописі часів Київської Русі, заснування Софійського собору значиться під 1037 роком.

відокремлені додатки

За багатовікову історію собор пережив багато, зокрема навали ворогів, пограбування, часткові руйнування, ремонти, перебудови.

відокремлені обставини

 Сучасник будівництва собору митрополит Іларіон Київський у своєму «Слові про Закон і Благодать», згадуючи Софійський собор, говорить, що в його створенні Ярослав завершив справу свого батька Володимира;

Поміркуйте, чому не можуть бути відокремленими головні члени речення?

  1.               Робота з підручником. Опрацювання теоретичного матеріалу
  2.               Інтонаційно-пошукова робота (текст спроектований на дошку)

Виразно прочитайте текст, додержуючись відповідної інтонації. Знайдіть речення з відокремленими членами, запишіть їх.

 Одеський театр по праву належить до найкращих в Україні та й світі загалом.

 Звісно, не завжди Одеський національний академічний театр опери та балету мав такі вигляд і назву як зараз. Раніше це була зовсім інша споруда, побудована у класичному стилі із менш помітною пишнотою та значенням. Перша споруда була зведена у 1810 році за проектом відомого французького архітектора Тома де Томона. Перебуваючи в  Одесі у 1823-24 роках, Олександр Пушкін побував у театрі і згодом згадав його у одному із своїх визначних творів «Євгеній Онєгін».

 Цікавим є те, що хоча театр вміщував 800 глядачів, у залі було лише 44 крісла. Тому решта глядачів, не маючи можливості сидіти, насолоджувалась 3-годинною виставою стоячи.

 У 1873 році трапилась пожежа, яка повністю знищила театр і відновлювати його не було із чого, а простіше було побудувати новий, досконаліший, чим і зайнялась знать міста.

 Новий, чудесний та непересічний театр опери та балету було побудовано протягом 1884-1887 роках за проектом віденських архітекторів Ф.Фельнера і Г.Гельмера. Кажуть, що зразком послужила будівля Дрезденської Опери. Ці будови і справді багато чим схожі.

У 1926 році театру присвоєно статус «Академічний», а в 2007 – «Національний». Так виникла перлина українського бароко - Одеський національний академічний театр опери та балету.

  Будівля прикрашена скульптурами міфологічних істот: Орфея, Мельпомени та музи танцю Терпсіхори, також скульптурами, які відображають такі жанри драми як комедія та трагедія. Крім цього, споруда прикрашена бюстами О. Пушкіна, М. Гоголя, О. Грибоєдова, М. Глінки. Сама споруда конкурує величністю та красою із Львівським. А люстра, яка прикрашає стелю театру важить 2 200 кг! Уявити страшно!

 На сцені одеського театру співали славнозвісні Енріко Карузо, Федір Шаляпін, Соломія Крушельницька, Антоніна Нєжданова, а диригували величні П. І. Чайковський, М. А. Римський-Корсаков, С. В. Рахманінов.

                      Завітавши в Одеський театр опери та балету, обов’язково  відвідайте

                   такі вистави як: «Кармен», «Травіата», «Чіо-Чіо-Сан», «Ріголетто»,

                  «Запорожець за Дунаєм», «Наталка-Полтавка», «Жизель», «Трубадур»,

                  «Лускунчик» або ж «Спляча красуня».

 

  1.               Лінгвістична хвилинка

Учитель читає окремі речення, якщо речення містять відокремлені члени речення – підіймають дві руки, якщо не містять – праву руку.

Не потребуючи зайвих компліментів, вражає своєю красою світломузичний фонтан «Рошен» у Вінниці. Відвідини історико-культурного комплексу «Запорозька Січ» дарують можливість закохатися в Хортицю. Здійснюючи історичну мандрівку цією місцевістю, у вас є ще можливість надихатися свіжим степовим повітрям. Яскрава площа Ринок, вражаючий Оперний театр, таємничий Домініканський храм... Центр Львова не дарма посів почесне місце у спадку ЮНЕСКО. Визначити тут щось «тільки одне», найбільш вражаюче і захоплююче, майже неможливо.

         5. Робота з підручником. Виконання вправ

         6. Диктант – тест

         Визначте вид відокремлених членів. Схарактеризуйте їх за опорною      

        схемою.

        1 відокремлене означення

        2 відокремлена прикладка

        3 відокремлений додаток

        4 відокремлена обставина

        А За 80 кілометрів від Одеси розташована Аккерманська фортеця, 

           приховуючи від нас таємниці стародавнього світу.

        Б Величний Свято-Воскресенський кафедральний собор (м. Рівне) виник 

         наприкінці 19 ст. на місці, де колись стояла дерев’яна Воскресенська церква,

         закладена ще княжнею Несвицькою, легендарною володаркою міста.

       В Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця»

         розкриває козацьку історію України, заради якої варто подолати навіть 150 км 

         від Чернігова.

        Г  Монастирський острів на Дніпрі, окрім можливості поєднати задоволення 

        від природної краси, дає цікавий історичний екскурс та  шанс доторкнутися до 

        сакрального.

        Ґ Унікальний зразок українських фортифікаційних споруд - Хотинська

         фортеця (60 км від Чернівців), починає свою історію ще з 13 сторіччя

                 VІ.  Підсумок уроку

Рефлексія

      1. Бесіда

  •            Які члени речення називаються відокремленими?
  •            Якими розділовими знаками виділяємо відокремлені члени речення?
  •            З якою інтонацією треба читати речення з відокремленими членами?
  •            Чим можуть бути виражені відокремлені члени речення?

 

 

VІІ. Домашнє завдання

  1.               Вивчити теоретичний матеріал підручника.
  2.               Виконати вправу.

За вибором учня:

  •                   Написати твір-мініатюру про архітектурну пам’ятку свого міста,  

          використовуючи відокремлені члени речення.

 

 

 

Урок 46

Тема. Інтерв’ю в публіцистичному стилі

Мета:

  •                 сформувати в учнів поняття про інтерв’ю як один із жанрів сучасної  

          журналістики

  •                 удосконалювати вміння  спілкуватися державною мовою:  

               використовувати українську мову як державну для духовного,    

               культурного й національного самовияву дотримуватися норм  

               української літературної мови та мовленнєвого етикету;       

  •                 формувати компетентність у природничих науках і технологіях: 

          швидко й ефективно шукати інформацію, використовувати різні види   

          читання для здобуття нових знань;

  •                 формувати математичну компетентність: уміння перетворювати

          інформацію з однієї форми в іншу;

  •                 формувати вміння вчитися впродовж життя: постійно поповнювати

          власний словниковий запас, користуватися різними джерелами

          довідкової інформації;

  •                 учити швидко адаптуватися до нових умов, вирішувати нестандартні

          завдання, використовувати потенціал української мови, та відповідні

                              комунікативні стратегії;

  •                 учити враховувати вплив слова на психічне здоров’я людини,

          відповідально враховувати мовні виражальні засоби, висловлюватися,

          не дискримінуючи інших;

  •                 розвивати вміння критично оцінювати результати людської діяльності

          в природньому середовищі;

  •                 розвивати навички правильного і швидкого реагування на ініціативну

          репліку співрозмовника; творчі вміння самостійно складати інтерв’ю в    

          публіцистичному стилі відповідно до комунікативного завдання;

  •                 виховувати за допомогою мовленнєво-дидактичного матеріалу любов     

         до Батьківщини, гордість за людей, які живуть і працюють для блага  

         своєї країни.

Тип уроку: урок  розвитку мовлення.     

Обладнання: роздатковий матеріал із текстами, презентація.                                                

Перебіг  уроку

Не переставайте роздумувати про все,

що правдиве, що заслуговує належної уваги,

що праведне, чисте, що викликає почуття любові,

про що схвально говорять, що чеснотне і гідне хвали.

Біблія


Не дивіться на Україну, як на землю своїх батьків.

Дивіться на неї, як на землю своїх дітей. І тоді

прийдуть зміни.

Святослав Вакарчук

 

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань

  1. Бесіда

           - Які стилі мовлення ви знаєте?

           - Який стиль мовлення ви частіше використовуєте? Чому?

           - А хто з вас хотів хоча б раз у житті побувати у ролі журналіста?

           - Якими якостями має володіти журналіст?

           - Який стиль мовлення використовується у журналістиці?

           -  Тільки що ви дали відповіді на поставлені  запитання. Як можна назвати    

             такий вид роботи? Що він вам нагадує? (Інтерв’ю)

           - Що вам відомо про інтерв’ю? Що б хотіли дізнатися?

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

                    1.Слово вчителя

                     Часто письменники присвячують свої твори рідним, коханим, друзям. А  

                     я  хочу присвятити наш урок любові: любові до людей, до природи,  

                     любові до Батьківщини. Бо саме це почуття надихає людину на гідні 

                     вчинки.

 

  1. Робота з епіграфами

(Учитель  читає  вголос  епіграфи  уроку  коментує  їх,  залучає  до  бесіди   

учнів).

           - Як ви розумієте рядки, взяті з Біблії і як вони стосуються кожного з нас?  

          (Якщо людина буде міркувати про правдиве, чесне, щире, то і вчинки її   

          будуть відповідними)

- Чому Святослав Вакарчук впевнений, що зміни відбуватимуться у нашій країні лише тоді, коли ми будемо дивитися на свою землю, як на землю своїх дітей, а не батьків? (Якщо кожен буде дбати про майбутнє своєї країни, про те, що вона має бути кращою для нащадків, то і зміни в ній будуть відбуватися. Не варто жити минулим, треба жити майбутнім)

2.Робота з текстом

                       Прочитайте учнівський твір. Визначте тип мовлення. З’ясуйте, чи 

                       актуальну тему висвітлює автор.

Кожна сучасна людина просто зобов’язана замислюватися про те, чим вона може бути корисна своїй державі. Сьогоднішній світ досить непростий, в ньому практично немає країн, в яких не було б проблем. Тому допомога з боку людини по відношенню до своєї країни ніколи не втрачає своєї актуальності.

Що можу зробити я, перебуваючи ще у підлітковому віці? Чи буду я старатися на благо своєї батьківщини протягом усього свого життя, я зараз сказати не можу – життя таке, що прогнозувати таке наперед навряд чи раціонально. Втім, думаю, що на мінімум з можливої ​​від мене допомоги країна зможе розраховувати завжди. Я думаю, що по мінімуму я зможу бути корисним для своєї країни шляхом повної і неухильної сплати податкових платежів і відрахувань. Дивно, але в сучасному світі багато людей просто йдуть від цих виплати обов’язкових платежів, ніби не розуміючи, що таким чином  роблять гірше тільки самим собі. Якщо людина не платить податки, країна не може розвиватися, покращувати інфраструктуру і покращувати життя кожного. Особисто я це прекрасно розумію, тому завжди буду готовий стати корисним шляхом сплати податків.

Якщо ж говорити про максимальну користь з мого боку для країни, тут є кілька варіантів. По-перше, я можу стати великим бізнесменом. Якщо це відбудеться, я буду генерувати дохід для себе у великих розмірах і відраховувати великі платежі до бюджету країни. Завдяки мені і моїй справі країна отримуватиме більше грошей з податків і зможе забезпечувати свій розвиток і покращення життя всіх громадян країни. Другий шлях максимальної користі для країни – стати  видатним вченим. Дійсно талановиті вчені допомагають країні дуже  – вони піднімають престиж держави, залучають інвестиції, допомагають країні вирішувати її найактуальніші проблеми.

Поки що я не дуже корисний країні,але я добре вчуся, читаю різноманітну літературу, беру активну участь у житті школи та міста. І в майбутньому хотілося б приносити своїй рідній Україні якомога більше користі

Складіть план тексту у формі запитань і дайте відповіді на них, використовуючи прочитаний матеріал. Чи можна вважати ваш змінений текст за інтерв’ю? У формі чого будується інтерв’ю? (Діалогу) 

IV. Повідомлення теми й мети  уроку

(Учні  записують  у  зошити  тему  уроку,  епіграфи).

V.  Опрацювання  навчального  матеріалу

   1. Слово вчителя

Інтерв’ю – один із жанрів сучасної журналістики.

Особливість його полягає у тому, що у формі бесіди або діалогу переважно журналіст (інтерв’юер) за допомогою системи запитань допомагає людині, з якою ведуть бесіду (реципієнтові) найповніше логічно й  послідовно висвітлити певну проблему. Отже, головне в інтерв’ю – уміння майстерно ставити запитання.

  1. Робота з підручником. Словникова робота

                     Інтерв’юер – людина, що бере інтерв’ю.

                     Інтерв’ювання – процес взяття інтерв’ю.

                     Флеш-інтерв’ю – різновид інтерв’ю, переважно з місця подій.

                     Респондент – людина, в якої беруть інтерв’ю 

                     Мас-медіа, ЗМІ – засоби масової інформації.

                     Експромт – принагідний виступ без підготовки.

  1. Дослідження тексту з елементами аналізу.

                      Прочитайте уривок з інтерв’ю журналістки з лідером групи «Океан Ельзи»

                      Святославом Вакарчуком 

                      Журналістка: Святославе, з чого почалося Ваше життя у музиці?

                      Святослав: Я випадково потрапив у музику. На одній зі студентських   

                      вечірок познайомився з хлопцями, які грали в групі Клан тиші. Я щось

                      співав, їм сподобалося, і в якийсь момент вони запросили мене пограти з

                      ними: у них були напружені стосунки з їхнім вокалістом. Я сприйняв це як

                      щось несерйозне. Прийшов, пограв, це ні у що не вилилося. Але пізніше

                      прийшов ще раз, і вже з осені 1994-го ми стали грати разом. Ми відразу ж

                      вирішили, що це буде нова група. До кінця року у нас вже була назва, і ми

                      записали перші пісні. 

                      Журналістка: Що для Вас музика?

                      Святослав: Це моє життя, мій світ, це те, що надихає на гарні вчинки.

                      Журналістка: На вашу думку, що мають зробити українці, щоб змінити 

                      життя в країні?

                      Святослав: Українське суспільство не звикло до того, що кожна людина –

                      сам господар своєї долі. Ми звикли, що за нас хтось щось зробить. У мене

                      немає ніяких ілюзій з приводу того, що вибори президента чи парламенту

 

                     здатні щось вирішити. Звичайно, іноді такі люди, як президент,  можуть

                     зробити дуже важливий крок в історії, який ніхто, крім них, не зробить.

                     Наприклад, Угода про асоціацію з ЄС – це дуже важливо.

                     Але я боюся, що знову всі чекатимуть дива, а дива не станеться. Тому що

                    диво в іншому. Диво – у щоденній важкій роботі кожної людини над собою.

                     Не хочеш працювати на державу – працюй на себе. У тебе не вистачає освіти 

                     – займися самоосвітою. Якщо у тебе брудний під'їзд – піди прибери. 

                     Поступово це приносить певні плоди.

                     Журналістка: Головна риса Вашого характеру?

                     Святослав: Наполегливість і завзятість.

                     Журналістка: Ваш головний недолік?

                     Святослав: Упертість.

                     Журналістка: Ваші улюблені письменники.

                     Святослав: Мій улюблений український письменник – Іван Франко: краще  

                     тут я нічого не зустрічав.

                     Журналістка: Що для Вас найбільше щастя?

                     Святослав: Творчість.

                     Чи отримали ви повне уявлення про співака як про особистість? Які 

                     запитання, можливо, ви поставили б Святославу Вакарчуку, щоб повніше 

                     пізнати його ціннісні орієнтири й життєві пріоритети?

                     5.Робота з пам’яткою

                     Прочитайте й запам’ятайте алгоритм роботи над складанням інтерв’ю у

                     публіцистичному стилі. 

         Як працювати над складанням інтерв’ю у публіцистичному стилі

                     1.Продумайте послідовність запитань, які допоможуть людині найповніше

                     висвітлити запропоновану проблему.

                     2.Не формулюйте надто довгі й насичені авторськими коментарями 

                     питання. Надавайте перевагу коротким і конкретним запитанням, які

                     запобігатимуть одержанню шаблонних відповідей.

                     3.Починайте із простих і начебто другорядних запитань, поступово 

                     ускладнюючи їх.

                     4.Складаючи запитання, зважайте на стать, вік, соціальний статус того,       

                     кому адресовано запитання.

                    5.Дотримуйтесь вимог публіцистичного стилю (уживайте питальні речення,  

                    вставні слова і словосполучення, звертання тощо).

                    5.Метод «Я журналіст»

                    На основі короткої біографії Джамали сформулюйте влучні запитання, які 

                    передавали б зміст тексту.

 

         Сусана народилася в Оші Киргизької РСР у родині кримського татарина 

         Аліма Джамаладінова та вірменки Галини Тумасової. Незабаром родина

         переїхала до Мелітополя, а наприкінці 1980-х років — до села Малоріченське, 

         що під Алуштою. Зростала вона в родині музикантів — мати працювала   

         викладачем у музичній школі, а батько — диригент за освітою.

         Змалку Сусана брала участь у різноманітних дитячих конкурсах, як-от:   

        «Зоряний дощ» (1992), «Живі джерела» (1993). У 1992—1998 роках навчалась  

         у музичній школі № 1 міста Алушти за класом фортепіано, по закінченню  

         якої вступила до Сімферопольського музичного училища, яке закінчила 2001 

         року, а відтак — до Національної музичної академії України, що в Києві, де 

         здобула академічну освіту. На випускному екзамені вона виконала партію

         Віолетти з опери «Травіата» італійського композитора Джузеппе Верді та  

         дістала найвищу оцінку, а відтак отримала диплом із відзнакою.

         Після конкурсу «Нова хвиля» Джамала, ставши переможницею,  продовжила   

         співпрацю з Оленою Коляденко, але через творчі розбіжності пізніше її

         припинила. У 2010 році її новим продюсером став Ігор Тарнопольський.

         Невдовзі після перемоги на конкурсі вона отримала премію «Людина року» в

         номінації «Кумир українців», а журнал «Cosmopolitan» назвав її «відкриттям  

         року».

         26 січня 2016 року Джамала повідомила про те, що візьме участь у

         національному відборі на 61-й пісенний конкурс «Євробачення», і, за

         результатами жеребкування, 6 лютого виступила в першому півфіналі 

         національного відбору, виконавши авторську пісню «1944», присвячену

         трагічним подіям минулого, зокрема депортації кримськотатарського народу.

         Згідно з результатами глядацького голосування та журі, Джамала вийшла до  

         фіналу національного відбору, у якому здобула перемогу. Уночі проти 15   

         травня у фіналі «Євробачення» Джамала здобула перемогу, набравши 534   

         бали, а 16 травня Президент України Петро Порошенко присвоїв їй почесне

         звання «Народної артистки України».

         6.Розігрування інтерв’ю

         7.Складання словничка до кожної літери слова «Інтерв’ю»

           І – інтересне, ініціативне.

           Н – небезпечне, новизна.

           Т – творче, тактовне.

           Е – ексклюзивне, ефективне.

           Р – рішуче, репортаж.

           В` – важливе, відкрите, відповіді.

           Ю – юрливе

         VІ.  Підсумок уроку

Рефлексія

      1. Метод «Рюкзак»

  •            Мені (не) сподобалось на уроці…
  •            Найбільші труднощі я відчув(-ла)...
  •            Я вмію…
  •            Мій настрій…
  •            Я знаю…
  •            Найбільший мій успіх…
  •            Надалі я знатиму…
  •            Я зрозумів(-ла)…

2. Слово вчителя

VІІ. Домашнє завдання

  1.               Вивчити теоретичний матеріал підручника.
  2.               Взяти інтерв’ю у відомої людини свого міста або в керівника    

          підприємства, учителя, лікаря тощо.

За вибором учня:

  •                   сформулювати двоє-троє запитань, відповіді на які ви б хотіли почути 

          від Святослава Вакарчука чи Джамали.  Розмістити їх на офіційній  

          сторінці музикантів в одній із соціальних мереж.

 

 

Урок 47

Тема. Відокремлені означення. Розділові знаки при відокремлених 

означеннях

Мета:

  •                 поглибити знання учнів про відокремлені члени речення;
  •                 формувати мовну та мовленнєву компетентність: ознайомити з 

          основними способами морфологічного вираження відокремлених

          означень, місцем їх у реченні відповідно до означуваного слова, вміння

          знаходити в тексті відокремлені й невідокремлені означення, 

          аналізувати їх, правильно інтонувати речення з відокремленими 

          означеннями;

  •                  
  •                 виховувати.

Тип уроку: урок  вивчення  нового  матеріалу.      

Обладнання:                                                    

Перебіг  уроку

Покоління відходить, й покоління

приходить, а земля віковічно стоїть!

Старий завіт
 

Скільки років землі –

І мільярд,

І мільйон,

а яка вона й досі ще гарна.

Ліна Костенко

 

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань

  1. Перевірка домашнього завдання.
  2. Бесіда

           - Які члени речення називаються відокремленими? Яка їхня роль у

             мовленні?

          -  З якою інтонацією треба читати речення з відокремленими членами 

             речення?

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

1.Слово вчителя

Чи ви вірите в те, що Земля – жива істота? Напевне, що так. Тому що віра 

допоможе навчитися чути Землю, подарує гармонію та мир у душі. Так уже

влаштована людина, що їй просто необхідно вірити в дива. І до таких див,

які, зокрема, приховує і наша Батьківщина, ми з вами торкнемось на

сьогоднішньому уроці.

               2.Робота з епіграфами

(Учитель  читає  вголос  епіграфи  уроку  коментує  їх,  залучає  до  бесіди  учнів).

  •            Яка тема поєднує обидва епіграфи? (Все змінюється, зникає, народжується, а наша планета віковічно стоїть і стає все кращою)
  •            Чи погоджуєтеся ви з цими висловами? (Не зовсім. Земля наша дійсно гарна, але не всі люди прагнуть змінити її на краще. З’явилося багато екологічних проблем, які суттєво змінюють нашу планету, на жаль, не в кращий бік)

IV. Повідомлення теми й мети  уроку

(Учні  записують  у  зошити  тему  уроку,  епіграфи).

V.  Опрацювання  навчального  матеріалу

               Слово вчителя

  1. Робота з текстом

Прочитайте виразно текст, додержуючи відповідної інформації.

 Наша країна – просто казкова. Ви певні, що все про неї знаєте? В Україні знайдеться і пустеля, і гірські каньйони, місця для цікавого пішохідного туризму й історичні пам’ятки, забуті і нерекламовані.

 Один з найстаріших дендропарків України виявився Краснокутський дендропарк, розташований на  Харківщині. Він виявився й одним з найцікавіших, бо має багату історію та різноманітну колекцію рослин, яка дала початок розвитку екзотичної флори на території Харківщини та й усієї країни.

 На сторожі століть дивиться у вічність таємниче озеро Журавлине (Мертве озеро),що на Львівщині. Це справжнє диво природи, овіяне купою легенд.

 Дністровський каньйон – одне з чудес України. Круті береги, порослі лісом, виходи червоної породи, луки, що потопають в ароматах трав, струмки, що зриваються шиплячими водоспадами, руїни фортець – все це Дністер.

 Подільські товтри - це залишки узбережних рифів, витягнених паралельно давній береговій лінії. Аналогів у світі немає, але подібні за геологічними структурами скелясті гряди є у Великобританії та США....

       -   Випишіть речення з відокремленими означеннями. Дослідіть, чим виражені відокремлені означення.

         Пригадайте, що ви пам’ятаєте про дієприкметниковий зворот та умови його відокремлення.

  1. Дослідження – розпізнавання

Запишіть речення. Підкресліть відокремлені означення. Дослідіть, які з них узгоджені, а які – неузгоджені. Свій вибір обґрунтуйте.

 

                            Природа запропонувала нам унікальну споруду із базальтових стовпів –

                            багатогранників, вишикуваних стрункими рядами. Заповідник «Кам’яні

                            могили» - це гірська країна в мініатюрі, чаруюча незрівнянними 

                            ароматами і незайманістю степових трав. Тут особливе повітря – п’янке,

                            сповнене таємничістю й ніжністю. Перед нами постали Урицькі скелі – 

                            величні, урвисті, з низкою гротів. Окремі їх ділянки, вкриті численними

                            заглибленнями, нагадують бджолині стільники.

 

                            З’ясуйте, чим виражені узгоджені і неузгоджені означення.

 

  1.               Дослідження – спостереження

                              Прочитайте речення. Знайдіть означення та зазначте, які з них

                              відокремлено комами. У якому реченні означення відділено від

                              означуваного іменника іншим словом? У якому одне з означень стоїть

                              перед означуваним словом, а інші – після? Зробіть висеовки, коли

                              відокремлюємо одиничні означення.

                          Говерла височіє, засніжена і загадкова.

                         Височіє  засніжена Говерла, небезпечна і загадкова.

                        Височіє Говерла небезпечна і загадкова.

  1.               Робота з теоретичним матеріалом за підручником

          Скориставшись таблицею, назвіть умови відокремлення означень.

  1. Виконання вправ з підручника
  2. Лінгвістична хвилинка

Учитель зачитує речення з відокремленими означеннями. Якщо означення відокремлюється, учні встають з місця, а якщо означення не відокремлюються – присідають.

Така краса, висока і нетлінна, що хоч спинись і з Богом говори. Ясні, охоплені багрянцем гори стояли до самого небокраю. Сади, омиті музикою згадок, ковтають пил міжселищних доріг. Ген килим, витканий із птиць, летить над морем. А я стаю багатшим і чистішим, радію сонцю, росам і траві. Непорушно стоять дерева, загорнені в сутінь, рясно вкриті краплистою росою.

  1. Пунктуаційний практикум

Запишіть речення, розставляючи потрібні розділові. Підкресліть означення, назвіть спосіб вираження та умови їх відокремлення.

Це затоплене село на Хмельниччині ще називають "українською Атлантидою", адже колись на місці величезного озера жили люди.

Потріскана від спеки земля німотно чекала порятунку. Зачарований жовто-зеленим світом іду під синім-синім небом і тихо переймаюся його світлою покорою. Далекі шпилі сизо-блакитні здавалися зубцями застиглих хмар. Цей парк – розкішний подарунок палко закоханого чоловіка своїй обраниці створений заради й на славу цього почуття. Зволожена нічною прохолодою пахла травами наддніпрянська земля.

  1. Хвилинка поезії

Прочитати виразно поезію, виписати речення з відокремленими означеннями.

Красо України, Подолля!

 

Розкинулось мило, недбало!

Здається, що зроду недоля,

Що горе тебе не знавало!

 

Он де балочка весела,

 

В ній хороші, красні села,

 

Там хати, садками вкриті,

 

Срібним маревом повиті,

 

Коло сел стоять тополі,

 

Розмовляють з вітром в полі.

 

Хвилюють лани золотії,

Здається, без краю, – аж знову

Бори величезні, густії

Провадять таємну розмову.

 

Он ярочки зелененькі,

 

Стежечки по них маленькі,

 

Перевиті, мов стрічечки,

 

Збігаються до річечки,

 

Річка плине, берег рвучи,

 

Далі, далі попід кручі…

 

Красо України, Подолля!

Розкинулось мило, недбало!

Здається, що зроду недоля,

Що горе тебе не знавало!..

  1. Дослідження – моделювання.

Змоделюйте і запишіть пари речень із поданими в дужках дієприкметниковими зворотами так, щоб означення стояли а)перед означуваним словом; б)після означуваного слова. Поясніть розділові знаки.

Туман тікає за хату(сполоханий сонцем). Далеко – далеко на південь засиніли смугою гори (вкриті лісом). Самі на себе дивляться ліси (розгублені од власної краси). На горах за шпилями пишно горить вечірній світ сонця (вкритими лісом). Кленочки пнуться до сонця та напружуються в бруньках (посаджені під шнур). Над луками холонув оранжевий вечір (залитими квітневою повінню).

 

VІ.  Підсумок уроку

Рефлексія

      1. Бесіда

  •            За яких умов відокремлюємо поширені і непоширені означення?
  •            Якими розділовими знаками відокремлюємо означення?
  •            Чим переважно виражені відокремлені означення?

 

2. Рефлексія

- Я вмію відокремлювати …

- Найбільше труднощів у мене виникло …

- Я дізнався …

- Мені сподобалось …

VІІ. Домашнє завдання

  1. Вивчити теоретичний матеріал підручника.
  2. Виконати вправу з підручника.

За вибором учня:

  •                   Написати твір-акварель «Мальовничі місцинки мого  міста (села)», 

          використовуючи відокремлені означення.

 

 

Уроки № 48 - 49

Тема. Розвиток мовлення № 13-14. Контрольний докладний письмовий 

переказ розповідного тексту з елементами опису місцевості в

художньому стилі (за складним планом)

Мета:

  •           виявити та оцінити рівень сформованості мовленнєвої компетентності учнів:     

          розуміння змісту й структури сприйнятого на слух тексту, навику письмово  

          докладно відтворювати текст розповідного характеру з елементами опису      

          місцевості в художньому стилі, усвідомлювати тему й основну думку,

          логіку викладу, тип і стиль мовлення;

  •           удосконалювати вміння спілкуватися державною мовою: використовувати   

         українську мову як державну для духовного, культурного й національного  

               самовияву; дотримуватися норм української літературної мови та 

          мовленнєвого етикету;

  •           формувати інформаційно-цифрову компетентність: діяти за алгоритмом,  

          складати складний план тексту, здійснювати аналіз мовних явищ;

  •           формувати математичну компетентність: установлювати причино-наслідкові 

          зв’язки, виокремлювати головну та другорядну інформацію;

  •           удосконалювати уміння докладно переказувати тексти, виражаючи власні 

          ідеї, досвід і почуття та добираючи відповідні художні засоби;

  •           формувати вміння вчитися впродовж життя: постійно поповнювати власний 

          словниковий запас;

  •           учити швидко адаптуватися до нових умов, вирішувати нестандартні    

          завдання, використовуючи потенціал української мови та відповідні  

          комунікативні стратегії;

  •          учити враховувати вплив слова на психічне здоровя людини, відповідально  

         використовувати мовні виражальні засоби, висловлюватися, не 

         дискримінуючи інших;

  •         виховувати ціннісне ставлення до людей, до себе.

 

Тип уроку: урок розвитку мовлення.     

Обладнання:  презентація про Хортицю                                                  

Перебіг  уроку

Дух правди

Біблія.
Дзвін шабель, пісні, походи,

воля соколина, тихі зорі,

ясні води – моя Україна.

В. Сосюра

 

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань

          1.Перевірка домашнього завдання

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

                 1.Робота з епіграфами

(Учитель  читає  вголос  епіграфи  уроку  коментує  їх,  залучає  до  бесіди  учнів).

  •            Прочитайте слова В.Сосюри? Якою він бачить свою Україну? (Україна має чудову природу, фольклор, героїчну історію, пов’язану з перемогами)
  •            Що, на вашу думку, означає афоризм «Дух правди»? І як він співзвучний зі словами В.Сосюри? (Дух правди – це правдива історія нашого народу, яку оспівував і якою захоплювався В.Сосюра)

                    2.Бесіда

                    - Що вам відомо про героїчну боротьбу нашого народу? Хто першим став на    

                      захист нашої країни під час нападу монголо – татарської орди?

                     3.Повідомлення учнів про перших козаків-запорожців.

Звідки взялися козаки-запорожці

                       Не добре жилося українському народові під час панування чужих 

                    Володарів, бо скрізь на Україні заведено панщину. Селяни мусили працювати   

                   на панській землі., бо всю землю дістали в посідання великі пани-вельможі.

                   Селянин (якого прозвано з московська «холопом»), не мав ніякої свободи. Пан

                   міг його продати або убити і за це тяжко було з паном судитися, бо і 

                   суддями були ті самі вельможі.

           Деякі свободолюбні люди по селах, особливо на Великій Україні, не          

                  могли стерпіти такої неволі. Вони кидали все й утікали в степи за Дніпрові

                  пороги. Там не було ні міст, ні сіл; не було ніякої влади. Тож ті люди

                  гуртувалися по сто і по тисячу, добували собі зброю, полювали на всякого     

                 звіра і так жили.  На ті степи нападали не раз  з полудня, з Криму, татари, бо 

                 вони шукали у степах паші для своїх табунів коней та домашньої худоби.

             Озброєні люди з України оборонялися від татар, не раз самі гинули в битві, але 

             часто й побивали татар і відбирали від них їхні табуни, а добич ділили між  

            собою. Іноді  як збиралося тих свобідних людей кілька тисяч, то вони й самі 

            нападали на татар або на турків аж за Чорним морем і верталися в степи з 

            багатою добичею.

           Ці люди називалися «козаки» - від татарського слова «кайзак», що значить

           – «вільний чоловік», «неустрашимий вояка». А що козаки жили за порогами Дніпра,  

          то їх називали також запоріжцями.

           Спершу жили козаки меншими гуртами по степах; там вони полювали, а

         зиму поверталися крадьки в села. Але пізніше згуртувалися разом у великі військові

         загони, вибирали собі своїх отаманів і жили разом на великих островах серед ріки

        Дніпра. Те місце називалося Січ, або Січовий Кіш, бо острів був відгороджений

        (відсічений) навколо наче кіш, і до нього не було приступу. В тій Січі козаки   

        зимували  і відпочивали  по походах на татар і турків під проводом свого вождя, 

        що його називали батьком, отаманом або кошовим. Такі козацькі ватаги постали

        вже в XV віці.

                   IV. Повідомлення теми, мети та завдань уроку

(Учні  записують  у  зошити  число і тему  уроку.)

V.  Підготовка до написання переказу

1.Перше читання вчителем тексту переказу

Колиска українського козацтва

Козаки любовно називали Дніпро своїм братом. Для них ця ріка завжди була заповітною. Унікальною особливістю Дніпра були пороги – пасма кам’яних скель, що випиналися з води на висоту до п’яти метрів і перекривали ріку  майже суцільною масою.

Усього порогів було десять. Найнебезпечнішим із них вважався Ненаситець. Між порогами знаходилися забори – розкидані по руслу ріки скелі. Однак вони не перетинали Дніпра повністю, а залишали вільним  прохід для суден. До Хортиці можна було достатися, лише подолавши всі пороги.

У писемних джерелах цей острів уперше згадується в X столітті. Походження назви острова пояснюють по-різному. Одні вчені вважають, що назва пов’язана із іменем давньослов’янського бога Сонця – Хороса. Відомо, що слов’яни Київської Русі, коли були ще язичники, приносили тут жертви своїм богам. Інші вчені виводять назву острова від слова «хорт» - борзий собака. Деякі дослідники стверджують, що назва походить від тюрського «орта» - середній.

Саме Хортиці судилося стати колискою українського козацтва. Тут зародилася найперша Запорізька Січ. Саме тут козацтво почало гуртуватися у військову силу, у струнку військову організацію.

Хортиця – це найбільший острів на Дніпрі. У довжину він має понад 12 км, а завширшки сягає 2,5 км. Усього ж по Дніпру в межах земель запорізьких козаків було 265 островів. Нижче Хортиці Дніпро широко розливався, вбирав в себе великі і малі річки, сам розгалужувався на рукави, утворюючи численні острівці. Тут було справжнє царство плавнів, помережаних протоками й озерцями. Ця величезна, вкрита лісом та цілющими травами низина називалася Великий Луг. Великий Луг простягався вздовж Дніпра на 100 км. Для козаків ця місцина мала виняткове значення. Це було місце їхньої праці, їхнього життя. Своїми неприступними пущами, безліччю річок, озер, багнищ Великий Луг захищав від татар. Та й у духовному житті запорожців він займав особливе місце. «Ой Січ – мати, Ой Січ – мати, а Великий Луг – батько!» - співалося в пісні.

Тепер Великого Лугу практично не існує: майже всю його площу вкрило Каховське море. Пороги ж було затоплено після будівлі Дніпрогесу.(З кн. Як козаки воювали.)(307 слів)

 

                    2.Визначення стилю та типу тексту.

                     - До якого стилю належить текст?

                    - Які ознаки художнього стилю наявні у тексті?

                    - До якого типу належить текст? Які питання можна поставити до типу опису?

                    - Що описує автор у тексті?

 

               3.Робота над назвою тексту

               - Як ви розумієте назву тексту? (Слово колиска пов’язане із зародженням (народженням), тобто колиска – це Хортиця, де зародилося українське козацтво)

  1.               Словникова робота

             - Поясніть лексичне значення слів язичництво, плавні, Дніпрогес («язичництво»це «віра племені людей, пов'язаних спільним звичаєм і походженням»; плавні – це заболочені чи підтоплені ділянки річок неподалік від гирла, вкриті важкопрохідними заростями вологолюбної рослинності; Дніпрогес - п'ятий ступінь нижчої частини каскаду гідроелектростанцій на р. Дніпро. Розташована у Дніпровському районі міста Запоріжжя. Утворює найстаріше на Дніпрі Дніпровське водосховище.

         - Доберіть метафоричні назви до слова Хортиця (серце Запорозької Січі, козацька вольниця, столиця запорозьких козаків, легендарна земля)

       - Доберіть синоніми до слів унікальний, розгалужуватися, гуртуватися.

       -

  1.               Створення складного плану тексту

          План

І. Заповітна ріка запорожців.

ІІ. Унікальна особливість Дніпра – пороги.

ІІІ. Між порогами – забори.

ІV. Острів Хортиця.

 

1.Походження назви.

2. Тут була найперша січ.

3. Найбільший острів Дніпра.

V. Нижче Хортиці –Великий Луг.

1. Царство плавнів, озер та річок.

2. Вкрита лісом низина.

3. Місце праці козаків, прихисток від ворогів.

4. Значення в духовному житті запорожців.

VІ. Нині Великого Лугу й порогів не існує.

          7.   Повторне читання тексту

  1.  Робота учнів із чернетками
  2. Написання переказу в зошити для контрольних робіт

VІ.  Підсумок уроку

Рефлексія

      Доповніть речення

  •            З якими труднощами я зіткнулась (зіткнувся) під час написання переказу?
  •            Що було цікавого на уроці?
  •            Що було важко?

 

VІІ. Домашнє завдання

          1.    Повторити відокремлені означення.

          2.    Виконати вправу з підручника.

За вибором учня:

  •                   Підготувати усно за планом опис місцевості свого міста (села).

 

Урок 50

Тема. Аналіз контрольного переказу. Відокремлена прикладка.     

Розділові знаки при ній

Мета:

  •                 сприяти поглибленню знань учнів про відокремлені члени речення;
  •                 ознайомити з відокремленими прикладками, місцем їх у реченні

          відповідно до означуваного слова;

  •                 формувати загальнопізнавальні вміння знаходити в тексті відокремлені

          прикладки, аналізувати їх;

  •                 формувати діяльнісну компетентність: розвивати вміння зіставляти,

          порівнювати, моделювати мовні явища;

  •                 удосконалювати вміння спілкуватися державною мовою:

          конструювати, моделювати нові речення;

  •                 формувати вміння вчитися впродовж життя: застосовувати

                         комунікативні стратегії відповідно до ситуації спілкування;

  •                 формувати загальнокультурну грамотність: добирати літературу для

          читання з метою одержання насолоди та користі від прочитаного;

  •                 виховувати за допомогою мовленнєво – комунікативного дидактичного

          матеріалу повагу до відомих постатей України, їхньої творчості та

          визначних здобутків.

Тип уроку: урок  вивчення  нового  матеріалу.      

Обладнання: роздатковий матеріал, презентація, опорна схема 

«Відокремлена прикладка».                                                

Перебіг  уроку

Нитка життя.

Біблія

 

                                                                                                                          Горіть і боріться!

В.Сосюра
 

 

І. Організаційний момент

ІІ. Аналіз контрольного переказу

Опрацювання типових помилок, допущених у переказі.

ІІІ. Актуалізація опорних знань

                1.Перевірка домашнього завдання.

                          2.Вправа «Коректор»

                  Поставте пропущені розділові знаки. Підкресліть відокремлені                         

                 означення.

Барвисте перегукування

                       Метелику зітканий із ниток світла

                       не літай у високому небі,

                       виростай на галявині на одній ніжці,

                       щоб я на тебе намилувався,

                       а я тебе червоним олівцем підмалюю.

                       Квітко вирізана із полотна кольорового вітерця

                       не рости у далекому полі, прилітай до мого віконця,

                       щоб я на тебе подивився,

                       а я тобі дзеркальце покажу. (В.Голобородько).

                       Барвисте перегукування

                       Метелику, зітканий із ниток світла,

                       не літай у високому небі,

                       виростай на галявині на одній ніжці,

                       щоб я на тебе намилувався,

                       а я тебе червоним олівцем підмалюю.

                       Квітко, вирізана із полотна кольорового вітерця,

                       не рости у далекому полі, прилітай до мого віконця,

                       щоб я на тебе подивився,

                       а я тобі дзеркальце покажу.

 

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

  1. Слово вчителя

Німецький письменник  Боненштедт писав, що життя – це позика, а не подарунок. Мабуть, він мав на увазі, що ми не маємо права розпоряджатися своїм життям, як нам заманеться. Адже бездумно жити ми не можемо, бо все життя повинні віддавати борги батькам, які подарували нам це життя, бабусям і дідусям, що наділили мудрістю, друзям, котрі у скрутну хвилину приходять на допомогу, рідній землі, на якій ми народилися і живемо. Саме в такий спосіб ми спроможні довести цінність свого життя, сутність і глибину свого сліду на землі.

  1. Робота з епіграфами

(Учитель  читає  вголос  епіграфи  уроку  коментує  їх,  залучає  до  бесіди  учнів).

  •            Нитка долі. Цей афористичний вислів взято із Біблії? Як ви розумієте зміст цього вислову? (Це символ долі людини)
  •            А якою, на вашу думку, має бути доля людини?
  •            Якою можлива доля людини під гаслом «Горіть і боріться!»? (Це доля людини, яка живе активним життям, не стоїть на місці, бореться із негараздами)
  •            Кого із відомих людей України, які жили чи живуть саме так,  ви можете назвати? (Т. Шевченко, Леся Українка, Богдан Хмельницький, Олександр Усик, Джамала, М.Амосов)

IV. Повідомлення теми й мети  уроку

(Учні  записують  у  зошити  тему  уроку,  епіграфи).

V.  Опрацювання  навчального  матеріалу

  1. Робота з текстом

Прочитайте текст. Визначте жанр його. Доберіть заголовок.

 Катерина Білокур, геніальна українська художниця, побачила світ 7 грудня 1901 р. на день Св. Катерини. Було це у далекому с. Богданівка Яготинського району.

 Ні про яке навчання єдиної донечки батьки й чути не хотіли. Не тому, що треба платити, вони були заможними: борони Боже, тоді може й заміж не вийти! Букви дівчинка вивчила сама на печі. А ще вчилася, коли молодший брат робив уроки. Хлопець – не дівчина, її місце за прялкою, а його наука не зіпсує, тільки в люди виведе. Гриць дуже любив коней і одного разу Катря намалювала в його зошиті коней. З цього часу навіть брати в руки братові зошити, книги було заборонено.

 Катрі так горіло малювати. Але на чому? Чим? От і вкрала дівчинка у матері шмат білого полотна і вуглиною намалювала. Так і повелося: намалює Катря квіти на полотні, потім випере – і знову намалює. Ховалася вона з малюнками, але селом пішла чутка, що дочка Білокурі причинна. І благали її, і лякали, що жоден парубок її заміж не візьме, але їй і не кортіло. Тоді батьки почали так завантажувати дочку роботою, щоб ніколи було й гадати про малювання.

 На якийсь час батьки ожили: закохалася Катря, велося до весілля, але коханий про малюнки й чути не бажав, тому весілля не склалося.


   Якось до їхнього села приїхала жити родина вчителів. Прийшла до них Катря, побачила збірник Шевченка, славетний «Кобзар» ,– і наче хто зілля їй дав. Ходила Катря до родини, на прізвище Кулики, брала у них уроки  малювання.

   Двічі тікала з дому до художньої школи Миргорода, Києва, але кому потрібна людина без довідки про освіту.

    Пізньої осені 1934 року Катерина заявила батькам: "Буду художником!" "З роду віку у нашому селі художників не було, а ти ж ще й баба!" – пролунало майже дуетом. Від обурення батько чоботом кілька разів копнув дочку – та побігла топитися. Із крижаної води мати її ледве витягла, довго виходжувала. Після цього інвалідність: ноги пухли, крутили, відмовлялись ходити.

 А як же без ходіння? Катря ж все життя квіти малювала, але жодної не зірвала. Ходила у байраки за 20 кілометрів, аби змалювати загадкову квітку - чар-зілля. Катерина працювала олійними фарбами. Сама робила пензлі, вибираючи з котячого хвоста волосини однакової довжини. Для кожної фарби — свій пензлик. Самотужки опанувала техніку ґрунтування полотна.

   Якось по радіо почула Катря, як Оксана Петрусенко виводила "Чи я в лузі не калина була?" Написала вона листа співачці. Оксана ж нікому не могла відмовити: звернулася до закоханого в неї Павла Тичини, аби допомогти Білокур. З цього часу почалися виставки полотен художниці, яка жодного дня ніде не вчилася.

Її картини – осанна квітам – заворожують навіть байдужу до мистецтва людину.

   Коли в 1954 р. у Парижі їх побачив Пікассо, найдорожчий художник у світі, він сказав: "Якби у нас була такого рівня майстерності художниця, ми б змусили про неї заговорити весь світ!"

              - Яку роль в тексті виконують виділені фрагменти? На які питання вони     

            відповідають? (Містять додаткове значення, уточнюють)

               - Яке місце щодо означуваного слова може займати відокремлена 

              прикладка? Поясніть реченнями із тексту.

  1.     Колективне опрацювання опорної схеми. Робота з підручником

  1.               Коментоване письмо

              Перепишіть речення, розставляючи потрібні розділові знаки. Виділіть

              відокремлені прикладки. Схарактеризуйте їх, скористувавшись схемою

              та матеріалом з підручника.

     В тій невеликій книжці на ім’я «Кобзар» клекоче ціле море горя народного. 

     Дивлячись на людей, усміхався і мій батько великий добрий чоловік. Вірний

     син трудової понево­леної України Шевченко став найглибшим виразником     

     народних дум і надій. Тут ідеться про Шевченка як художника. Людина  

     високогуманна Сошенко з піклуванням ставився до Шевченка. Пам'ять про

     Лесю Українку як геніальну поетесу житиме у віках. Гей був на Січі старий

     козак на прізвище Чалий. А он старе Монастирище колись козацькеє село.

     Михайла Щепкіна кріпака з Куртини викупили 1818 року в Полтаві за 7207

     карбованців. Князь Костянтин – Василь Острозький заснував славнозвісну

                     Острозьку академію – прототип вищої школи в Україні, важливий осередок    

     європейської науки.

  1.               Лінгвістична хвилинка

Учитель читає речення з відокремленими прикладками. Якщо у реченні прикладку треба відокремлювати комою або комами, то учні плескають один раз, якщо тире – два рази.

Поет шевченківського кореня Андрій Малишко живе та росте й після своєї смерті. Ласкаво просимо на Івано-Франківщину край смерекових лісів. У Борисполі кияни зустріли Джамалу переможницю Євробачення. України польової син я більше звик до дуба та грабини.  Мало хто в Україні знає про Юрія Кульчицького хоча цей українець  відкрив Європі запашний напій каву. Дніпро сивий добрий дідуган  стояв під вікнами. Підвівся Іскра полковий обозний син Остряниці Якова Іван.

 

  1.               Виконання вправ за підручником
  2.               Творчий диктант на відновлення

 Відновіть і запишіть розповідь про одну з видатних українок, уставляючи потрібні слова з довідки. Підкресліть прикладки. Схарактеризуйте їх.

 Надія Забіла … походила з чернігівської козацької шляхти. Дядько її …  першим виконав погруддя Т.Г. Шевченка. З десяти років Надія навчалася у Київському інституті шляхетних дівчат, де здобула початкову музичну освіту у Миколи Лисенка … .

 У 28 років Надія вийшла заміж за Михайла Врубеля … . Михайло Врубель обожнював свою дружину. Він знав напам’ять усі її партії, придумував грим, майстрував наряди. Постійно їздив на всі репетиції і вистави. Надія стала для нього єдиною музою, вона як ніхто надихала на творчість. Врубель з великою любов’ю оспівував красу Надії у своїх полотнах. Образи оперної діви зображені на багатьох портретах, найяскравіший і найвідоміший серед них втілений у відомій на весь світ картині … .

 У 1897 – 1904 роках офіційно стала першим сопрано Московської приватної опери С. Мамонтова. А з 1904 – 1911 роках Надія вже була солісткою знаменитого Маріїнського театру в Санкт – Петербурзі. Там вона виконала кілька десятків провідних партій.

 На її долю випало дуже багато випробувань, та Надія боролася до останнього за щастя своєї сім’ї.

Довідка.

Скульптор Пармен Забіла, відомого українського композитора, вже немолодого на той час художника, талановита українська оперна діва, «Царівна – Лебідь».

Поясніть розділові знаки  в реченнях з відокремленими прикладками.

Усно перекажіть відновлений текст, використовуючи відокремлені прикладки.

VІ.  Підсумок уроку

      1. Бесіда

  •            Які розділові знаки ставляться при відокремленій прикладці?
  •            За яких умов відокремлюються прикладки?
  •            Коли прикладка не відокремлюється?

3.  Рефлексія

Продовжіть речення

          На уроці я:

          - Дізнався (дізналася) …

          - Повторив (повторила) …

         - Навчився (навчилася) …

         - Зробив (зробила) успіхи в …

         - Труднощі я відчув (відчула) …

         - Бажаю продовжити …

VІІ. Домашнє завдання

                1.Вивчити теоретичний матеріал підручника.

                2.Виконати вправу з підручника.

За вибором учня:

  •                   Підготувати розповідь про одного з відомих письменників нашого

          краю, використовуючи відокремлені прикладки. Розповідь оформити 

          письмово.

 

Урок 51

Тема. Відокремлені обставини. Розділові знаки при них

Мета:

  •                 сприяти поглибленню знань учнів про відокремлені члени речення;
  •                 ознайомити з основними способами морфологічного вираження

          відокремлених обставин, місцем їх у реченні відповідно до опорного

          слова;

  •                 формувати загальнопізнавальні вміння знаходити в тексті відокремлені

          обставини, аналізувати їх;

  •                 формувати діяльнісну компетентність: розвивати вміння зіставляти,

          порівнювати, моделювати мовні явища;

  •                 удосконалювати вміння спілкуватися державною мовою:

          конструювати, моделювати нові речення, правильно інтонувати

          речення з відокремленими обставинами;

  •                 формувати вміння вчитися впродовж життя: застосовувати

                         комунікативні стратегії відповідно до ситуації спілкування;

  •                 формувати загальнокультурну грамотність: добирати літературу для

          читання з метою одержання насолоди та користі від прочитаного;

  •                 виховувати за допомогою мовленнєво – комунікативного дидактичного

          матеріалу повагу до відомих постатей України, їхньої творчості та

          визначних здобутків.

Тип уроку: урок  вивчення  нового  матеріалу.      

Обладнання: презентація, роздатковий матеріал із завданнями.                                                   

Перебіг  уроку

Споконвіку було Слово …

Біблія                               

 

Ну що б, здавалося, слова...

Слова та голос — більш нічого.

 А серце б'ється, ожива,

Як їх почує!

     Тарас Шевченко
 

 

 

І. Організаційний момент

- Я учень.

- Я особистість творча.

- Я міркую, замислююся.

- Я хочу знати.

- Я можу творити.

ІІ. Актуалізація опорних знань

                      1.Перевірка домашнього завдання.

                           2. «Незакінчене речення»

                   - Відокремлені члени речення – це …

                  - Відокремленими можуть бути 

                  - Відокремлені означення переважно виражаються …

                  - Означення відокремлюємо …

                  - На письмі відокремлені прикладки виділяємо …

                 - Прикладку відокремлюємо …

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

               1.Слово вчителя

Слово... Воно наш постійний супутник у житті. Лише від нас самих залежить, які слова добирати для спілкування з іншими людьми. Слова, що допоможуть нам знайти чи втратити друзів, підтримати чи образити близьку людину, надихати на подвиги чи на погані вчинки.Слово вимагає обережного ставлення до себе, вміння ним правильно користуватися. І зовсім неправильно ми чинимо, коли вживаємо грубі, непристойні слова, забуваючи, що яке слово скажемо, таке до нас і повернеться. А тому прислухаймося не тільки до слів інших людей, а й до того, як говоримо самі.

  1. Робота з епіграфами

(Учитель  читає  вголос  епіграфи  уроку  коментує  їх,  залучає  до  бесіди  учнів).

  •            Як ви розумієте зміст першого епіграфу? (Люди почали розмовляти дуже давно. Завдяки спілкуванню будувалися міста, виникали науки. Усе в житті людини починається зі слова. Спілкуючись, людина отримує знання, набуває досвіду)
  •            Чи погоджуєтесь ви зі словами Т.Г.Шевченка? (Сила слова неймовірна. Від гарного слова будь-яке серце може стрепенутися, забитися, ожити)

IV. Повідомлення теми й мети  уроку

(Учні  записують  у  зошити  тему  уроку,  епіграфи).

V.  Опрацювання  навчального  матеріалу

               1.      Бесіда

               - Що називаємо дієприслівником?

              - Що таке дієприслівниковий зворот?

              - Які розділові знаки ставляться при одиничних дієприслівниках та 

                дієприслівникових зворотах?

2. Дослідницька робота

Порівняйте речення . Дослідіть, чи залежать розділові знаки від місця дієприслівникового звороту відповідно до слова, до якого належить. Свої висновки зіставте з теоретичним матеріалом підручника.

Людина, втративши свою мову,              Втративши свою мову, людина

стає неповноцінною у порівнянні           стає неповноцінною у порівнянні

з носієм рідної мови.                                 з носієм рідної мови.

  1. Вправа «Конструктор»

Запишіть речення, змінюючи місце відокремлених обставин і розставляючи розділові знаки.

Художнє слово  з нами все життя, починаючи від маминої колискової, від першого продекламованого віршика. Досконало володіючи багатьма сучасними європейськими й давніми мовами, Олександр Потебня почав  віршований переклад українською мовою «Одіссеї» Гомера. Агатангел Кримський, безперечно, став найвідомішим поліглотом України, володіючи близько шістдесятьма мовами.

  1. Коментований диктант

Запишіть речення. Підкресліть відокремлені обставини. Усно поясніть вживання коми в реченнях.

Перша леді Османської імперії – Роксолана, будучи вже дружиною Сулеймана І, листувалася зі своїм чоловіком арабською та перськими мовами. Переїхавши з Москви до Львова, Іван Федоров видав перший східнослов’янський Буквар. Досконало володіючи багатьма мовами, Іван Франко переклав на українську десятки зразків світової літературної класики, причому багато з них отримали український переклад вперше. Єдиним чоловіком у всій Україні одного разу назвав Лесю Українку Іван Франко, відзначивши її талант і титанічну боротьбу з важкою хворобою. Леся Українка, володіючи кількома мовами,була одним з найкращих перекладачів в українській літературі.  

  1. Дослідження -  розпізнавання

Пригадайте правила відокремлення одиничного дієприслівника. Запишіть речення, розставляючи потрібні розділові знаки.  Поясніть, у яких з них дієприслівник є відокремленою обставиною, а в яких – не відокремленою.

Речення взяті із творів Т.Г.Шевченка – основоположника української нової літератури і мови.

 Підеш собі зажурившись гаєм по долині. Защебетав соловейко угору летючи; закувала зозуленька на дубу сидячи. Чайка скиглить літаючи мов за дітьми плаче. Там могили з буйним вітром в степу розмовляють, розмовляють сумуючи, отака їх мова: «Було колись  - минулося, не вернеться знову». Зійшло сонце  Україна  - де палала тліла а де шляхта запершися у будинках мліла. Пішов Гонта похилившись …

  1. Лінгвістична хвилинка

Учитель зачитує речення з одиничним дієприслівником. Якщо одиничний дієприслівник відокремлюємо – учні плескають два рази, якщо не відокремлюємо – один.

Лелека, покружлявши, опускається на граб. Не піймавши, не кажи, що злодій. Кіт наближається до нас крадучись. Вишні, зацвівши, в росах заплачуть. Жайворонки, затихаючи, сідають на землю. Засинаючи, ще почув, як увійшла мати. Старі верби стоять похнюпившись. Усяка пташечка, радіючи, співала.

  1.               Робота в групах

Прочитайте текст, розставляючи потрібні розділові знаки. Поясніть розділові знаки у тексті та пропущені орфограми.

Картка №1.

 Серед українських поетів початку ХХ столі...тя було чимало яскравих особистостей, однак Богдан-Ігор Антонич виділяється особливо. Будучи талановитим у всьому він малював  грав на скрипці  писав музику, а в історію мистецтв увійшов як поет. Тепер його називають джазменом слова порівнюючи творчість  з класиком австрійського символізму Райнером Марія Рільке.

 Проживши всього 27 років Антонич встиг опублікувати лише три поетичних збірки та підготувати ще три, які були видані вже після його смерті.

 Після смерті поета про нього забули на 30 років. Лише з сер…дини 60-х років зусил…ями української діаспори його починають знову передруковувати в Україні та за кордоном. А сьогоднішній захоплений інтерес до творчості поета Антонича, особливо в Західній Україні, дозволяє називати його культовим.

 

Картка №2.

  Називаючи Ліну Костенко совістю нації  ми аж ніяк не перебільшуємо. Насичено-образна інтелектуальна і часто дошкульна поезія Костенко за своєю силою може зрівнятися лише з її принциповістю. В СРСР роками пишучи в шухляду письменниця ро…плачувалася за свої публічні виступи на захист митців - шіс…десятників. А в роки незалежності відмовилася від зва…ня Героя України  назвавши нагороду "політичною біжутерією".

 Книги Костенко ставши відомими на весь світ  багато разів перевидавалися.

 

Картка №3.

 Одне з найкоро…ших але і найяскравіших життів у списку великих співві…чизників — доля Олени Теліги ро…стріляної німцями у 34 роки в київському Бабиному Яру. Провівши більшу частину життя в еміграції вона стала однією з головних активісток національного руху за кордоном.

 

 Зі своєю блискучою вольовою поезією, літературно-критичними й публіцистичними текстами Теліга увійшла в число провідних авторів «Вісника» Дмитра Донцова — популярного періодичного видання україн…ської інт…лігенції тих років. Крім того  приєднавшись до Організації українських націоналістів письменниця вела активну діяльність відповідаючи за культурний фронт діяльності організації.

 

 Саме з цією місією в 1941 році вона не побоялася вирушити в окупований Київ, де організувала та очолила Спілку письменників України а також випуск літературної газети «Літаври».

 

 Україну може врятувати новий тип українця, який вміє жити творити і вмирати для своєї нації писала Теліга.

  1.               Виконання вправи з підручника

VІ.  Підсумок уроку

  1. Бесіда

                   -  Яка роль відокремлених обставин у реченні?

         - За яких умов відокремлюємо обставини?

         - Коли обставини не відокремлюємо?

 

Рефлексія

 

  •            Найцікавішим на уроці було…
  •            Сьогодні я дізнався (дізналася)…
  •            Я оцінюю свою роботу на …

 

VІІ. Домашнє завдання

           1.Вивчити теоретичний матеріал підручника.

                 2. Виконати вправу з підручника.

За вибором учня:

  •                   Виписати з художньої літератури по два приклади речень,

          ускладнених відокремленою обставиною, вираженою: а) одиничним

          дієприслівником; б) дієприслівниковим зворотом.

 

 

 

Урок 52

Тема. Відокремлені додатки. Розділові знаки при них

Мета:

  •                 сприяти поглибленню знань учнів про відокремлені члени речення;
  •                 ознайомити з відокремленими додатками, місцем їх у реченні;
  •                 формувати загальнопізнавальні вміння знаходити в тексті відокремлені

           додатки, аналізувати їх, правильно інтонувати речення з 

           відокремленими додатками;

  •                 удосконалювати вміння спілкуватися державною мовою:

              використовувати українську мову як державну для духовного,  

              культурного й національного самовияву; дотримуватися норм

              української літературної мови та мовленнєвого етикету;

  •                 формулювати пунктуаційні вміння й навички розставляти відповідні

          розділові знаки;

          розвивати творчі вміння трансформувати, моделювати, конструювати

          речення з відокремленими додатками;

          формувати компетентність у природничих науках і технологіях:

          швидко й ефективно шукати інформацію, використовувати різні види

          читання для здобуття знань;

          формувати уміння вчитися впродовж життя, постійно поповнювати

          свій словниковий запас; користуватися різними джерелами довідкової

          інформації;

                         формувати інформаційно-цифрову компетентність: грамотно й 

                    безпечно комунікувати в інформаційному просторі, розпізнавати

                    маніпулятивні технології та протидіяти їм;

                         учити враховувати вплив слова на психічне здоровя людини,

                         відповідально використовувати мовні виражальні засоби,      

                         висловлюватися, не дискримінуючи інших;

                         вчити швидко адаптуватися до нових умов, вирішувати нестандартні  

                         завдання, використовуючи потенціал української мови та відповідні

                         комунікативні стратегії;

                         розвивати комунікативно-мовленнєві вміння, мислення, збагачувати  

                         словниковий запас учнів;

                    виховувати в школярів за допомогою мовленнєво-комунікативного  

                    дидактичного матеріалу любов до рідного слова як невичерпного                    

                    джерела духовності та бережне ставлення до свого фізичного і  

                   духовного здоров`я.

 

                    Тип уроку: урок  вивчення  нового  матеріалу.      

Обладнання:                                                    

Перебіг  уроку

Бо Я, Господь,

Несу тобі лише здоров’я

Біблія

Добути і зберегти своє здоров’я

може тільки сама людина

М. Амосов
 

 

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань

                1. Перевірка домашнього завдання.

      2.  Диктант-тест

      1.Відокремлена обставина, виражена відмінковою формою іменника з  

       прийменником, є в реченні

       А Юрко пошукав очима і, вибравши місце, сів у ромашкову гущину.

       Б Веселка, виграючи розмаїттям кольорів, завжди викликала радість.

       В Роман, всупереч всім припущенням, вдосвіта явився весь мокрий, але

       веселий.

       Г Створивши низку наукових праць, Олександр Потебня посів чільне 

       місце в історії світового мовознавства.

2.НЕ треба відокремлювати обставину, виражену одиничним дієприслівником, у

      реченні (окремі розділові знаки пропущено)

      А За вікном у вишневих гілках шарудить бешкетуючи вітер.

      Б Кайдани шаленіючи бряжчали, щоб заглушити пісню Кобзаря.

      В Я ненавиджу тих, хто не сіявши жнуть.

      Г Можна переказати зміст статті і не перечитуючи її.

      3.Треба відокремити обставину, виражену одиничним дієприслівником, у

      реченні (окремі розділові знаки пропущено)

      А І навіть дощ зимуючи посивів

      Б Прийшли непрохані, то й підете не ївши.

      В Ідуть дівчата в поле жати, та, знай, співають ідучи.

      Г Хуртовина бурхає не затихаючи.

     ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

               1.Слово вчителя

               Твоє щастя залежить від тебе, твій успіх залежить від тебе. Часто чуємо такі 

              мотиваційні твердження. Продовжуючи цей ланцюжок, можемо узагальнити:

              усе «твоє» залежить від твого здоров’я, точніше від того, як ти його бережеш.

              Без сумніву, здоров’я людини – то не лише запорука нормального життя, а й

              насамперед великий Божий дарунок. І Господь не вимагає подяки за нього, а    

              просить людину берегти його.

  1. Робота з епіграфами

(Учитель  читає  вголос  епіграфи  уроку  коментує  їх,  залучає  до  бесіди  учнів).

  •            Саме такими словами із Біблії і звертається Господь до нас: «Бо, Я, Господь, несу тобі лише здоров’я. Як ви розумієте ці слова?  (Бог дає людині тільки все хороше, у томі числі здоров’я. Але, перш за все, здоров’я духовне ).
  •            Відомий на весь світ український хірург М. Амосов, який, до речі, у 2008 році був визнаний другим після Ярослава Мудрого великим українцем за результатами опитування громадської думки «Великі українці», вважав, що «добути і зберегти своє здоров’я може тільки сама людина». Чи згодні ви з таким твердженням?

IV. Повідомлення теми й мети  уроку

(Учні  записують  у  зошити  тему  уроку,  епіграфи).

V.  Опрацювання  навчального  матеріалу

               1.       «Так» чи «Ні»

               Учитель висвітлює на екрані деякі факти про людину. Якщо учні згодні з цим  

              фактом, то записують його, якщо ні, то не записують.

              1.При чханні всі функції організму зупиняються, включаючи і серце. (Так)

              2.До складу людського організму входить всього чотири мінерали, зокрема

             апатит, арагоніт, кальцит і кристобаліт. (Так)

               3.На відміну від чоловіків, у жінок краще розвинений нюх. (Так)

               4.  На відміну від деяких тварин, життя людини можливе лише при

                 температурі тіла в межах 32-39 градусів Цельсія. (Ні. 32-43 градусів Цельсія)

               Звернути увагу на виділені відокремлені речення. Довести, що вони є

              додатками. Назвати слова, за допомогою яких вони приєднуються до основної

              частини речення.

  1.      Робота з підручником. Опрацювання теоретичного матеріалу

За допомогою матеріалу з підручника розкажіть про відокремлений додаток: що означає, чим може бути виражений, на які питання відповідає.

  1.     Пунктуаційний практикум

Запишіть речення, розставляючи потрібні розділові знаки. Підкресліть відокремлені додатки. Поясніть, яке смислове значення відокремлених додатків у кожному реченні.

Сіль має шкідливий вплив на організм людини особливо на серцево – судинну систему. Риба зокрема жирні кислоти  які містяться в ній, благотворно впливають на роботу серця. На відміну від жителів материка  жителі узбережжя живуть довше. Крім того що волоські горіхи живлять  мозок людини, вони ще мають здатність продовжити її життя. Вживайте листя петрушки зокрема для зміцнення імунітету . На відміну від інших люди, у яких живе кіт, на 40% менше страждають від серцевих нападів.

4.Лінгвістична хвилинка. Робота в групах

 Кожна група має скласти і записати пам’ятку з п’яти речень, використовуючи відокремлені додатки, як дотримуватися здорового способу життя. Опісля треба озвучити пам’ятку, виконуючи довільні  рухи. Всі інші повторюють рухи.

               5.Виконання вправи з підручника.

               6.  Творча робота на відновлення

             Відновіть і запишіть текст, уставляючи потрібні слова з довідки.     

              Підкресліть відокремлені додатки.  Схарактеризуйте їх.

Цікаві факти про користь вівсяної каші

     Вівсяна каша здавна славилася своїми корисними властивостями. У

               багатьох країнах ….  вона не втратила слави смачного і корисного сніданку.   

               … ця каша повільно віддає організму калорії, тому людина довше    

               почувається ситою. Більше    пізнавально розкажуть цікаві факти про користь    

               вівсяної каші.

               Дослідники з Гарвардського університету довели, що регулярне вживання   

          вівсянки знижує ризик розвитку деяких хвороб … .   До таких висновків вчені

          прийшли після 14 - річного дослідження, в ході якого взяло участь більше

         100 тисяч осіб.

                        Вівсяна каша вважається однією з кращих страв для спортсменів, так як

                    швидко і надовго втамовує відчуття голоду і зберігає високий рівень енергії  

                        Вівсяна каша вважається відмінним джерелом антиоксидантів, що

                    подовжують молодість клітин і запобігають розвитку пухлин.

                       вівсяна каша допомагає організму чинити опір інфекціям, так як

                   стимулює  імунну систему.

                     Незважаючи на те, що вівсянка традиційно вважається кашею для сніданку,

                  ті, у кого є проблеми з засинанням, можуть їсти її на вечерю. Вся справа в тому,

                 що вівсяна цільнозернова каша стимулює секрецію гормонів в організмі, які

                 сприяють кращому сну.

                Довідка:  на відміну від інших каш, зокрема цукрового діабету і серцево- 

      судинних захворювань, крім того, зокрема країнах Великої Британії.

 

VІ.  Підсумок уроку

  1. Бесіда

          - За яких умов відокремлюємо додатки?

          - Якими розділовими знаками відокремлюємо додатки?

          - Коли додаток не відокремлюємо?

          - Чим виражені відокремлені додатки?

Рефлексія

Продовжіть речення

          На уроці я:

          - Дізнався (дізналася) …

          - Повторив (повторила) …

         - Навчився (навчилася) …

         - Зробив (зробила) успіхи в …

         - Труднощі я відчув (відчула) …

         - Бажаю продовжити …

 

VІІ. Домашнє завдання

            1.Вивчити теоретичний матеріал підручника.

                 2. Виконати вправу з підручника.

За вибором учня:

  •                   з підручників географії, біології, математики тощо виписати 5-6  

          речень з відокремленими додатками. Вміти пояснити розділові знаки.

 

 

Урок 53

Тема. Відокремлені члени речення. Розділові знаки при них.

Тренувальні вправи

Мета:

  •                 узагальнити й систематизувати знання восьмикласників про

          відокремлені члени речення;

  •                 сформувати цілісну систему знань учнів з теми, конструювати

          вивчений теоретичний матеріал, удосконалювати пунктуаційні вміння

          й навички;

  •                 формувати орфографічну компетентність: правильно писати слова на

          вивчені орфограми, пунктограми, стилістично й доцільно

          використовувати їх у власному мовленні;                                                   

  •                 удосконалювати вміння спілкуватися державною мовою:

                    використовувати українську мову як державну для духовного,

          культурного й національного самовияву; дотримуватися норм

          української літературної мови та мовленнєвого етикету;         

 

  •                 формувати компетентність у природничих науках і технологіях:

          швидко й ефективно знаходити потрібну інформацію, використовувати

          різні види читання для здобуття нових знань;

  •                 формувати уміння вчитися впродовж життя: постійно поповнювати

          словниковий запас, користуватися різними джерелами довідкової

          інформації;                                                                                                                              

  •                 формувати інформаційно - цифрову компетентність: грамотно й

          безпечно спілкуватися в інформаційному просторі, розпізнавати

          маніпулятивні технології та протидіяти їм;

  •                 учити враховувати вплив слова на психічне здоров’я людини,

          відповідально використовувати мовні виражальні засоби,

                              висловлюватися не дискримінуючи  інших;                                                            

  •                 вчити швидко адаптуватися до нових умов; вирішувати нестандартні 

          завдання, використовуючи потенціал української мови та відповідні

          комунікаційні стратегії;                                                                                             

  •                 розвивати комунікативно – мовленнєві вміння, мислення, збагачувати 

          словниковий запас учнів;                                                                                          

  •                 виховувати в школярів за допомогою мовленнєво – комунікативного

          дидактичного матеріалу любов і повагу до рідного слова.

Тип уроку: урок  вивчення  нового  матеріалу.      

Обладнання:                                                    

Перебіг  уроку

Хай послухає мудрий і

примножить науку,

а розумний здобуде

хай мудрих думок.

Біблія

 

Хто полюбить книгу, той далеко піде

у своєму розвитку.

 Книга рятує душу від здерев’яніння.

Т.Г. Шевченко

 

 

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань

                     1.Перевірка домашнього завдання

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

                   1.Слово вчителя

Часто, сповнена мудрості, розкриває свої обійми для нас саме книга. Коли читаєш її, в уяві постають дивовижні образи, створені митцями слова. І на сьогоднішньому уроці ми спробуємо разом долучитися до невичерпного джерела художнього слова.

  1. Робота з епіграфами

(Учитель  читає  вголос  епіграфи  уроку  коментує  їх,  залучає  до  бесіди  учнів).

  •            На вашу думку, як можна пов’язати вислів із Біблії з книгою? (І мудрі і розумні люди повинні звертатися до книги, щоб поповнити знання і знайти мудрі думки).
  •            Чи згодні ви із висловом Т.Г. Шевченка? (Хто читає, той всебічно розвивається, отримує нові знання. Крім пізнавальної, книга несе ще й виховну функцію. Вона вчить нас бути добрими, чуйними, щирими).

IV. Повідомлення теми й мети  уроку

(Учні  записують  у  зошити  тему  уроку,  епіграфи).

V.  Опрацювання  навчального  матеріалу

          1.       Вправа «Мікрофон»

                    - Які члени речення називаються відокремленими? Яка їхня роль у  

                    мовленні?

                   - Чому підмет і присудок не можна відокремлювати?

                   - За яких умов відокремлюємо означення? Наведіть приклади.

                   - Чим умови відокремлення прикладок подібні до умов відокремлення 

                    означень? А чим відмінні?

                   - Яке значення мають відокремлені додатки? Якими словами їх

                   приєднуємо?

                   - За яких умов відокремлюємо обставини? Наведіть приклади.

                   - Коли обставини не відокремлюємо? Наведіть приклади.

                   -Порівняйте умови відокремлення обставин, виражених

                  дієприслівниковими зворотами, і означень, виражених

                  дієприкметниковими зворотами.

  1. Робота з текстом

     Бібліофіл – це збирач книг, зокрема рідкісних або коштовних видань.

 Чи не найбільшим бібліофілом у світовій історії був ассирійський цар, на ім’я  Ашшурбаніпал (7ст. до н.е.). Саме він заснував у місті Ніневія одну з перших бібліотек. Насправді ж у бібліотеці  були таблички, виготовлені із глини, на яких збереглися клинописні письмена.

 Одним з перших київських бібліофілів, відомих з історії, був князь Ярослав Мудрий. Заснувавши першу бібліотеку на території Софійського собору, він зажив собі великої слави і пошани.

 Захоплювався книгами і деякі гетьмани України -  Іван Мазепа і Пилип Орлик. «Пожирачем книжок» вважав себе український поет-неокласик Микола Зеров. Микола Лукаш, відомий український перекладач, за легендою викинув навіть газову плиту, щоб помістити більше книг у своєму помешканні. Бібліофілом був також і Володимир Іванович Вернадський, засновник першої наукової бібліотеки в Україні.

 

Завдання до тексту.

1.Знайдіть усі відокремлені члени речення. Поясніть їхню роль у тексті.

2.Укажіть поширені означення. Поясніть умови відокремлення. З’ясуйте, чим вони виражені.

3.Укажіть відокремлені додатки. З’ясуйте, чим вони виражені.

4.Укажіть відокремлені прикладки. Поясніть умови їх відокремлення.

5.Укажіть відокремлену обставину. З’ясуйте, чим вона виражена

 

  1.     Вправа «Коректор»

Запишіть речення, розставляючи потрібні розділові знаки.

          Книга – це світ видимий через людину (І.Е Бабель). Письменник створюючи твори виконує тільки частину роботи сподіваючись, що читач прийме подальшу участь у його розумовій діяльності (Й. Гете). Будинок, в якому немає книг, подібний до тіла  позбавленого душі (Цицерон). Читаючи людина переживає віки … (О .Герцен). Якщо книга возвеличує душу вселяючи в нею мужність і благородні пориви  судіть про неї тільки за цими почуттями (Ж. Лабрюйєр). Втративши вірного приятеля знайдеш його в книзі позбувшись нудного співбесідника знайдеш цікавішого в книзі маючи велике горе знайдеш найліпшу втіху знову ж таки в книзі (Ф. Петрарка). Як не любити любов’ю наснажених мудрістю сповнених книг (М. Т. Рильський).

  1.               Пунктуаційний практикум

      Запишіть текст, ставлячи потрібні розділові знаки. Знайдіть відокремлені члени речення, підкресліть їх.

 Вперше на теперішніх українських землях письмо з’явилося ще у період племінного устрою, тобто першій половині І тисячоліття по Христу.

 У ІХ ст. східні слов’яни вже користувалися власними абетками. То були так звані глаголиця і кирилиця  створені болгарськими просвітителями Кирилом і Мефодієм. Згодом кирилиця лягла і в основу українського алфавіту.

 За часів Київської Русі рукописні книги дістали значного поширення. То були переважно релігійні тексти, князівські настанови, повчання та перші літературні твори.

 Серед найдавніших рукописних книг згадаємо «Остромирове Євангеліє» переписаного у Києві з болгарського оригіналу; перший збірник норм давньоруського права «Руська правда» створений за князювання Ярослава Мудрого. У 1113 році з’явився один із найдавніших літописів «Повість минулих літ» створений Нестором Літописцем монахом Києво – Печерського монастиря.

 Найвизначнішим пам’ятником давньоруської літератури вважається славетне «Слово о полку Ігоревім», перше видання якого побачило світ же у 1800 році.

 Появі першої друкованої книги на теренах України ми завдячуємо Фіолю Швайпольту слов’янському просвітителю книги якого були надруковані у 1491 році.

 Першу книгодрукарню в України заснував Іван Федоров видавши у Львові свою першу книгу «Апостол».

 Книгодрукування в Україні стало швидко поширюватися. Крім Львова друкарні запрацювали у Стрятині, Крилосі, Уневі.

 Особливо прославився друкарством Острог: тут за короткий час було видано біля 30 книг. Розпочалося книговидавництво і багатьох інших містах зокрема у Костянтинові, Почаєві, Луцькому, Житомирі.

  1. Лінгвістична хвилинка

Учитель читає речення з відокремленими членами речення. Якщо у реченні є відокремлені означення, учні плескають у долоні один раз, якщо є відокремлені обставини – два рази, відокремлені прикладки – три рази.

На дворі, замість похилої хатини, стояв веселий будинок. Туман, сполоханий сонцем, тікає у хату. Ласкаво просимо на Івано-Франківщину – країну смерекових лісів. Вовк, зупинившись, припав до землі й поповз назустріч хлопцеві. Прозорою зеленню спалахнув ліс, освітлений надвечірнім сонцем. Дніпро, сивий добрий дідуган, стояв під вікнами. Тихий сон стуляє вії, розігнавши давні мрії і втопивши їх в журбі.

 

  1.               Диктант - тест

 

  1. Дієприслівниковим зворотом може бути виражений (-а, -е) відокремлений (-а, -е)

А означення

Б додаток

В обставина

Г прикладка

  1. Відокремленими можуть бути всі члени речення, крім

А означення

Б додатка

В обставини

Г присудка

  1. Означення є невідокремленим у реченні (розділові знаки вилучено)

А Сади омиті музикою згадок ковтають пил міжселищних доріг.

Б Перед очима попливла суха трава витоптана копитами

В Посеред стравниці стояв стіл накритий білою скатертиною.

Г Вимочені дощами стерні зчорніли.

  1. Ускладнені відокремленим додатком  всі речення, крім

А У дідовому саду  блискучо зеленіли дерева, крім старої яблуні.

Б У дідовому саду блискучо зеленіли дерева, за винятком хворого горіха.

В У дідовому саду блискучо зеленіли дерева, посаджені його синами.

Г У дідовому саду блискучо зеленіли дерева, зокрема вишні, черешні, сливи.

  1. Відокремленою прикладкою ускладнено речення

А Марія Заньковецька, здобувши професійну освіту в консерваторії, стала окрасою сцени.

Б Марія Заньковецька, видатна українська трагедійна актриса, стала окрасою національної сцени.

В Марія Заньковецька, народжена  у дворянській сім’ї  на Чернігівщині, стала окрасою національної сцени.

Г Марія Заньковецька, отримавши уроки майстерності від Марка Кропивницького, стала окрасою національної сцени.

  1. Ускладненим відокремленою обставиною буде речення З лісу вставала ранкова зоря…, якщо додати

А усміхнена від весняного теплого вітерцю

Б яка полонила хмарки рожевим кольором

В розмальовуючи безкраю просторінь неба

Г зокрема з туманної пелени

  1. Творча робота в групах

Складіть і запишіть висловлення  (8-10 речень) в публіцистичному стилі, епіграфом до якого може бути  один із запропонованих висловів. Використайте в тексті щонайменше  два речення з відокремленими членами.

Епіграфи: 1. Коли людина припиняє читати, вона перестає мислити. 2. Книги – це пам'ять, а без пам’яті прожити неможливо. 3. Без сиертя книги – в її читачах.

 

VІ.  Підсумок уроку

Рефлексія

      1. Метод «Рюкзак»

  •            Мені (не) сподобалось на уроці…
  •            Найбільші труднощі я відчув(-ла)...
  •            Я вмію…
  •            Мій настрій…
  •            Я знаю…
  •            Найбільший мій успіх…
  •            Надалі я знатиму…
  •            Я зрозумів(-ла)…

 

VІІ. Домашнє завдання

  1. Повторити теорію з підручника.
  2. Виконати вправу з підручника.

За вибором учня:

  •                   Виписати із підручників географії (фізики, хімії) по одному прикладу речень з відокремленими членами.

 

     Урок 54-55

Тема. Розвиток мовлення №15 – 16. Контрольний усний твір–опис місцевості (вулиці, села, міста) на основі особистих спостережень і вражень або за картиною в художньому стилі (за складним планом)

Мета:

  •                 удосконалити вміння усвідомлювати тему й основну думку тексту,

              логіку викладу, тип і стиль мовлення;

  •                 розвивати мовленнєво – комунікативні вміння: здійснювати змістово-

          композиційний і мовний аналіз художнього тексту з елементами опису 

          місцевості; усно створювати власні твори-описи місцевості в

          художньому стилі на основі особистих спостережень і вражень;

  •                 удосконалювати вміння спілкуватися державною мовою:

          використовувати українську мову як державну для духовного,

          культурного й національного самовияву; дотримуватися норм 

          української літературної мови та мовленнєвого етикету;

                 формувати інформаційно-цифрову компетентність: діяти за    

                  алгоритмом, складати план тексту, здійснювати аналіз мовних 

                  явищ;

                формувати математичну компетентність: установлювати

                 причино-наслідкові зв’язки, виокремлювати головну та 

                 другорядну інформацію;

                 удосконалювати уміння докладно переказувати тексти, виражаючи 

                 власні ідеї, досвід і почуття та добираючи відповідні художні  

                 засоби;

               формувати вміння вчитися впродовж життя: постійно поповнювати  

                власний словниковий запас;

                 учити швидко адаптуватися до нових умов, вирішувати   

              нестандартні 

              завдання, використовуючи потенціал української мови та відповідні

              комунікативні стратегії;

           учити враховувати вплив слова на психічне здоров’я людини, 

             відповідально використовувати мовні виражальні засоби, 

             висловлюватися, не дискримінуючи інших;

         виховувати ціннісне ставлення до людей, до себе.

Тип уроку: урок  розвитку мовлення.      

Обладнання: виставка книжок «Чорноморськ – моя перлина», презентація  

про рідне місто, випереджувальні завдання (проекти): фотознімки «Старе місто», фото «Найвизначніші місця мого міста», підбірка віршів місцевих поетів, проект «Я люблю своє місто».

 

Перебіг  уроку

Любити – означає служити

К`яра Любич (католицька черниця)

 

В дитинстві відкриваєш материк,

котрий назветься потім – Батьківщина

Ліна Костенко
 

 

І. Організаційний момент

Поділ учнів на групи.

ІІ. Актуалізація опорних знань

Перевірка домашнього завдання.

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

               1.Слово вчителя

               - Нам судилося народитися в найпрекраснішому куточку нашої рідної землі   

               – Чорноморську. Хоча місто наше і невеличке, але дуже мальовниче і

                  затишне. Для нас воно найулюбленіше, бо тут живемо ми, наші батьки, 

                  рідні, друзі. Це наймиліша для нас земля – наша маленька батьківщина. 

                  Багато українських письменників оспівали куточки України, описуючи її

                  садки, ставки, зелені Карпати та могутній Дніпро. Захоплювалися  нашою

                  державою також зарубіжні письменники, які побувавши тут хоч один раз ,  

                  хотіли повернутися ще.

2.Робота з епіграфами

(Учитель  читає  вголос  епіграфи  уроку  коментує  їх,  залучає  до  бесіди  учнів).

  •            Як ви вважаєте, чи достатньо лише любові для своєї країни? Як ви розумієте вислів «Любити  - значить служити»? (Звичайно, любові замало, треба ще й служити на благо своєї країни. Служити можна по-різному: берегти чистоту свого міста, займатися благодійністю, чесно працювати, чесно платити податки, захищати кордони своєї країни. А якщо нічого не можеш зробити, то хоча б не нашкодити ).
  •            Чи зрозумілі вам рядки поезії Ліни Костенко? Про який материк іде мова? (Для дітей місце, де вони народилися, це спочатку щось незрозуміле, невивчене, неусвідомлене. А з віком це місце стає рідним, найдорожчим).

 

IV. Повідомлення теми й мети  уроку

(Учні  записують  у  зошити  тему  уроку,  епіграфи).

V.  Опрацювання  навчального  матеріалу

               1.       Бесіда

                - Які мовні стилі ви знаєте?

                - Назвіть особливості художнього стилю.

               - Які типи мовлення вивчали?

                2.Робота з таблицею

                Розгляньте таблицю. Пригадайте типи мовлення та їх особливості. 

                Охарактеризуйте такий тип, як опис.

 

Назви типів мовлення

На які питання відповідають

Про що йдеться у висловлюванні

Будова висловлювання

Розповідь

Що робить особа або предмет

Про події, про дії персонажів

Початок, розгортання, завершення дій

Опис

Який предмет, особа, чи дія?

Про ознаки предмета, особи, дії

Загальне враження, окремі деталі, ознаки

Роздум

Чому саме таким є предмет, особа чи дія?

Про причини ознак та дій

Тези (думка, яку доводять або заперечують), аргументи (докази), висновки

 

  1. Робота з текстом

Прочитайте зразок тексту-опису місцевості. Проаналізуйте структуру твору (з яких частин він складається, чи наявні в тексті зачин і кінцівка). Дослідіть, які типи мовлення поєднано у висловлені.

 

Київ — це столиця нашої країни, її серце та мозок. Київ є одним з найстаріших міст Європи. Йому понад півтори тисячі років.

 

Існує легенда, що Київ заснований трьома братами: Києм, Щеком і Хоривом та сестрою Либіддю як центр племені полян. Названий на честь старшого брата.

Сьогодні Київ — це не тільки велике українське місто, а й крупний транспортний вузол. У ньому є залізні і шосейні дороги; річковий порт; міжнародний аеропорт в Борисполі. Місто також є крупним центром машинобудування, металургії, легкої та поліграфічної промисловості. З 1960 року в Києві діє метрополітен , що складається з 3 ліній, загальна його довжина — 56,5 км.

 

Наша столиця — велике місто, в якому є безліч вулиць, скверів, будинків, площ, музеїв, театрів, шкіл, університетів, лікарень, магазинів. У Києві життя стрімке і непередбачуване, але, якщо хочеться тиші, можна прогулятися в парку, сквері, помилуватися знаменитими київськими каштанами, подивитися на пам'ятники Т. Г. Шевченку, Богдану Хмельницькому або Золоті Ворота.

 

Київ —- один з найбільших на Україні центрів науки й освіти. У Києві величезна кількість шкіл, гімназій, ліцеїв, близько 70 вузів.

Є багато цікавих історичних фактів про Київ. Загальновідомий факт, що, починаючи з IX сторіччя, Київ був важливим центром інтелектуального розвитку Східної Європи. І, починаючи з кінця XVII сторіччя, Києво-Могилянська академія підготувала багато відомих учених.

 

Ми пишаємося цим красивим і величним містом. І з упевненістю вважаємо, що Київ — місто незвичайне. Найвідомішими місцями Києва є центральна вулиця міста Хрещатик і Андріївський узвіз. На цих вулицях завжди багато туристів, які фотографують, купляють сувеніри або просто розмовляють з жителями столиці. А їм є що розповісти про рідне місто!

 

Особлива гордість киян-це головна вулиця Києва — Хрещатик. її довжина — 1,2 км, напрям — з півночі на південь. А закінчується вона не менш відомою Бессарабською площею. Назва вулиці походить від Хрещатого Яру (тобто перехрещеного поперечними балками-ярами). У документах XVII століття вся ця місцевість називалася Хрещатою Долиною. З кінця 1990-х pp. у вихідні і святкові дні рух автотранспорту по Хрещатику заборонений — вулиця стала пішохідною.

 

Київ справедливо називають одним з найзеленіших міст світу. І це недаремно. Адже ліси, парки і сади складають більшу половину його площі. На території міста знаходяться два ботанічні сади. А знамениті київські каштани стали одним із символів міста.

 

Вулиці і площі, бурхливий рух транспорту, красуня-річка — все це надихає і радує погляд будь-якого гостя або жителя цього міста. Звичайно, тут багато машин, що отруюють повітря красуні-столиці, та у кожного є можливість відправитися на берег Дніпра. Це прекрасне місце для відпочинку чи роздумів. Звідси відкривається дивний вигляд на велику і прекрасну річку, а ландшафтні парки надзвичайно красиві. Можна годинами милуватися красою ліній Софійського собору або витонченими церквами Києво-Печерської лаври. У такі хвилини здається, що вічність прийшла до тебе назустріч, щоб розповісти секрети спокою і волі. Казково красиве убрання зелених схилів навесні або білих взимку, шепіт води, свіжий вітер, що наповнює груди... Таким місто було здавна... І ще більш красиве в наші часи.

 

                 - Який би заголовок ви дали тексту? (Серце України, одне з найстаріших   

                 міст України).

                   - Які особисті мовні засоби тексту передають особисті враження автора?    

                 Чи може так описати місцевість людина, яка не закохана в неї?

  1.               Презентація проектів

          Як кожна людина має свою біографію, так і місто має свою історію. 

          Запрошую групу «Історики» для презентації фотовиставки «Старе

          місто».

 

          Виступ групи «Краєзнавці» з презентацією «Найвизначніші місця  

          нашого міста».

 

  1.               Метод «Ґронування»

          Доберіть епітети до слова «місто».

 

 

  1.               Виступ групи «Літератори»

          Читання та аналіз віршів про місто.

 

  1.               Прийом «Незакінчене речення»

VІ.  Підсумок уроку

Рефлексія

      1. Метод «Рюкзак»

  •            Мені (не) сподобалось на уроці…
  •            Найбільші труднощі я відчув(-ла)...
  •            Я вмію…
  •            Мій настрій…
  •            Я знаю…
  •            Найбільший мій успіх…
  •            Надалі я знатиму…
  •            Я зрозумів(-ла)…

2. Слово вчителя

VІІ. Домашнє завдання

  1.               Вивчити теоретичний матеріал підручника.
  2.                

За вибором учня:

  •                   укласти й оформити саморобну книжечку «Країна міфів і легенд»;
  •                   зробити ….

 

 

 

 

docx
Додано
14 серпня 2018
Переглядів
17032
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку