Розв’язування задач практичного змісту на відсотки

Про матеріал
Люди зустрічаються з відсотками щодня: знижки у магазинах, кредити,податки,- але не вміють виконувати відсоткові розрахунки необхідні у житті. Задачі на відсотки використовують багато представників різних професій. Ви майбутнє нашої України. Вам теж згодом прийдеться обирати собі спеціальність. Спробуйте «примірити» одну з професій і попрацювати з відсотками. Саме відсоткові розрахунки – це тема уроку. Його мета – сформувати та відпрацювати вміння розв’язувати задачі практичного змісту на відсотки.
Перегляд файлу

Розв’язування задач на відсотки

Мета уроку:

удосконалити вміння розв'язувати задачі на відсотки;                                                                    сформувати в учнів вміння застосовувати набуті знання при розв’язку задач;                                            створити умови для розвитку пізнавальної активності дітей, творчих здібностей та кмітливості учнів;                                                                                                                                                                       сприяти виховуванню інтересу до вивчення математики.                                                                        Формування ключових компетентностей:                                                                                                                      вміння вчитися – самоорганізовуватися до навчальної діяльності у взаємодії, докладати зусиль до досягнення результату;                                                                                                                           загальнокультурна – дотримуватися норм мовленнєвої культури, опановувати моделі толерантної поведінки;                                                                                                                                                         соціальна – здатність до співробітництва у групі, мобільність, уміння адаптуватись та виконувати різні функції у колективі;                                                                                                                                громадянської компетентності – шанобливе ставлення до людей, які тебе оточують;                    інформаційно-комунікаційна – уміння використовувати джерела інформації.                                                     Тип уроку: удосконалення і застосування знань і вмінь.                                                                       Обладнання: підручник, роздатковий матеріал.

Хід уроку

  1. Організаційний момент.
  2.  Формулювання теми, мети і завдань уроку; мотивація навчальної діяльності.

                                                                              Геніальність – це 1% таланту та 99% праці.                                     

                                                                                                                                Томас Едісон

Саме відсоткові розрахунки – це тема уроку. Його мета – формування та відпрацьовувати вміння розв’язувати задачі на відсотки.

 3. Перевірка домашнього завдання; актуалізація опорних знань.

Сьогодні ми продовжимо вивчення відсотків. Наш урок складається з декількох етапів. Ми будемо застосувати знання, які здобули на попередніх уроках. Отже дуже важливо з’ясувати що ми засвоїли,які знання допоможуть нам успішно розв’язувати задачі.

  1. Записати дробом: а) 2 : 7; б) 6: 5; в) 8 : 1.
  2. Записати у вигляді частки і якщо треба, то скоротити:; ;
  3. Основна властивість пропорції: a :b=c: d
  4. Що таке відсоток?
  5. Виразити відсоток десятковим дробом: 5%, 40%, 50%, 25%, 100%,75%.
  6. Записати у відсотках: 0,17=17%; 1, 67=167%;
  7. Скільки відсотків яблука становить його половина?
  8. Чи можуть дівчата класу становити 36%, а хлопці 70%?
  9. Скільки відсотків години становить її четверть?
  10. Знайдіть:1) 1% від числа 530 ;    2) 25% від числа 28 (7);

 

 

 

 

Самостійна робота:(самоперевірка)

Люди зустрічаються з відсотками щодня: знижки у магазинах, кредити,податки,- але не вміють виконувати відсоткові розрахунки необхідні у житті.

Задачі на відсотки використовують багато представників різних професій. Ви  майбутнє нашої України. Вам теж згодом прийдеться обирати собі спеціальність. Спробуйте «примірити» одну з професій і попрацювати з відсотками.

Клас розподілений на   групи по 2 учня за партою:  група економістів, група кадрових працівників, група працівників торгівлі,  група працівників планового відділу і група банківських працівників. Кожній групі необхідно розв’язати  задачі.

Правила групи: задача не може бути розв′язана індивідуально; розподіліть роботу  так, щоб кожен учасник групи був задіяний в роботі; організуйте спільну роботу;

Памятайте:Робота в групах вимагає від вас поваги один до одного;                                                                          Розподіл обов’язків                                                                                                                                                                     1. Складає коротку умову;                                                                                                                                                            2. Записує пропорцію;                                                                                                                                                                    3. Знаходить невідомий член;                                                                                                                                                          4. Обчислює;

Статист (статист – знає все, чисельність населення, його склад, наприклад віковий, прогнозує зростання та спадання виробництва і т.д.)

1.Кількість учнів нашої гімназії  становить  2400 учнів , із них дівчат  58 %. Знайдіть який відсоток становять хлопці?

2. Кількість вчителів нашої гімназії  становить 72 . Знайти відсоткові відношення між вчителями, які працюють в нашій гімназії і кількістю учнів?

Метеорологи. Приборкати погоду неможливо, але можна передбачити і пом'якшити її екстремальні прояви.

У лютому місяці було 13 сонячних днів, а у березні 22 сонячні дні. На скільки відсотків сонячних днів було більше у березні, чи у лютому місяці?

Сучасне життя робить завдання на відсотки актуальними. Планування сімейного бюджету неможливо без уміння робити відсоткові розрахунки.

Плата за телефон становить 150 гривень за місяць. У наступному році вона збільшиться на 10%.Скільки гривень доведеться платити кожного місяця  за телефон?

№ 863(підручник) Тато отримував зарплату в розмірі 4000 грн. Потім йому підвищили зарплату , і він почав отримувати 4800 грн.На скільки відсотків підвищили зарплату татові?

Медицина і наука. Науковці в сфері медицини встановили, що якщо в інструкції до ліків знаходиться тільки текст, людина засвоює з неї лише 70% інформації.

Серед дітей, батьки яких відмовляються від щеплення лише 25% не хворіють на інфекційні захворювання. Визначте, скільки дітей можуть захворіти, якщо в школі відмовились від профілактики 56 батьків.

Припустимо, що неподалік від твого будинку розташований банк . Перш ніж скористатися його послугами, ти маєш з’ясувати, чи влаштовують тебе його умови. Передусім тебе має цікавити річна відсоткова ставка, тобто на яку суму за рік може збільшитися твій вклад. У цьому банку тобі пропонують:                                                                                                                                                           Що вигідніше: Покласти до банку  30.000грн під 8%річних, або 40.000 під 6 % річних?

Популярність кредитів зростає Сьогодні банки пропонують гроші  в кредит. Розглянемо задачу, що має застосування у реальному житті. Це задача на розрахунок кредиту.

 № 818(підручник) У банку на вклади громадян нараховують 7% річних. Скільки гривень було покладено на рахунок у банк, якщо через рік на рахунку стало 5350 грн?

Без поняття відсоток не можна обійтися  в бухгалтерському обліку. Щоб нарахувати зарплату працівникові , необхідно знати відсоток податкових  відрахувань

Бухгалтер, фінансист

1.Авасом робітник одержав 7000 гривні, що становить 35 % його заробітної плати. Визначте зарплату робітника?

2. Як нараховується прибутковий податок із заробітної плати?

Утримання від заробітної плати такі:

1. Єдиний подоходний налог– 20%

2.Воєнний збір– 2%

3. Профспілка 0,5%

4.Аванс 40%

Нехай нарахували зарплату 20.000 грн……..

У торгівлі поняття «відсоток» використовується найчастіше : знижки ,націнки , уцінки, прибуток , сезонні зміни цін на товари- все це відсотки.

Менеджер з продажу (керівник, або продавець вищого рівня, який займається реалізацією партій товару)

1.Вартість товару знизилася з 160 грн. до 128 грн. На скільки відсотків знизилась вартість?

2. 1 кг винограду коштує 20 грн. Скільки буде коштувати 1 кг винограду, якщо він стане дешевше на 10 %?

3.Спочатку футболка коштувала 900 гривень. На розпродажі ціна знизилася на 16%. Скільки гривень стала коштувати футболка після знижки?

 

Швачка

На ярлику светра написано: Склад – 60 % поліамід, 40 % - ангора. Скільки пішло на светр ниток ангори, якщо маса светра 900 г?

Хіміки і медицина.

Кров становить 1/13 маси тіла людини.  54% загального її об’єму знаходиться в кровоносних судинах, 20% міститься у печінці, 16% - у селезінці та 10% - у підшкірних судинах. Скільки крові знаходиться у кровоносних судинах, у печінці, селезінці та у підшкірних судинах людини, маса якої 65 кг?

Екологи.

На увічнення пам’яті героїв «Безсмертної сотні», було закладено парк, у якому ростуть берези і дуби. Кількість беріз становить 40% від кількості дубів. Скільки відсотків становить кількість дубів від кількості беріз?

Додаткові задачі

1.Сорочка коштує 1600 гривень. Під час розпродажу один продавець знизив ціну на сорочку на 20%, а другий на 10% Скільки стала коштувати сорочка?

2..Телевізор  коштував 7500 грн, але через деякий час ціну на цю модель знизили до 6300 грн. На скільки відсотків було знижено ціну?

3..Квиток у музей коштує 200 гривень. Школярам надається знижка 50%. Скільки рублів коштує відвідування музею групою, що складається з 2 дорослих та 6 школярів?

4.Фермер взяв в аренду 200 га землі. З них 26 % він засіяв соняшником. Скільки гектарів землі засіяно соняшником?

Висновок: сучасна людина дуже тісно пов'язана з відсотками. Виявляється,

відсотки зустрічаються на роботі, у школі, у магазинах, в аптеках, на екранах

телевізора та в періодичному друку. Також люди користуються відсотками

при оформленні кредитів або при вкладах заощаджень до банку. Не можливо сьогодні без знань відсотків. Тому потрібно як можна краще знати та вміти користуватися цією темою. Вміти проводити елементарні відсоткові  обчислення має кожен

сучасний учень

Домашнє завдання : №859 , порахувати сімейний бюджет

Сімейний бюджет моєї сім’ї:

Всього:___________________________грн.

Витрати

 У гривнях

У відсотках

Продукти

 

 

Одяг

 

 

Кредити

 

 

Транспорт

 

 

Медикаменти

 

 

Комунальні послуги

 

 

Зв’язок

 

 

Розваги

 

 

Інше (побутова хімія, подарунки тощо)

 

 

Заощадження

 

 

 

 

 

 

 

Цікаві факти з відсотками

1) Найдовша кістка - стегнова, її довжина становить зазвичай 27,5% росту людини.

2) Загальна вага м'язів у чоловіка становить близько 40% від ваги тіла, а у жінки – близько 30%.

3) Відомо, що медузи на 98-99% складаються з води, проте

медуза не розчиняється у морі, її можна взяти до рук.

4) Всі тварини та рослинні істоти складаються з води:

тварини – на 75%, риби – на 75%, медузи – на 99%, картопля – на 76%, яблука – на 85%, помідори – на 90%, огірки – на 95%, кавуни – на 96%.

5) Людина складається із води. 86% води міститься в тілі новонародженого та до 50% у літніх людей.

6) Якщо людина втрачає 2% води від маси свого тіла, то у неї виникає сильна спрага. Якщо відсотки втраченої води збільшаться  до 10,то в людини почнуться галюцинації. При втраті 12% людина не зможе відновитись без допомоги лікаря. При втраті 20% людина вмирає.

 

 

docx
Додано
16 грудня 2022
Переглядів
2071
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку