«Розв’язування задач з використанням понять «масова та об’ємна частки виходу продукту реакції»

Про матеріал
Матеріал допоможе як в очному, так і в дистанційному режимі навчання , ознайомити з алгоритмом розв’язування задач з використанням понять «масова та об’ємна частки виходу продукту реакції»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Розв’язування задач з використанням понять «масова та об’ємна частки виходу продукту реакції»Автор: Литвинова Олеся Миколаївна вчитель хіміїКриворізького природничо-наукового ліцею

Номер слайду 2

Розрізняють практичний і теоретичний вихід продукту - це відношення маси (об’єму) практичного виходу до маси (об’єму) теоретичного виходу продукту

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Алгоритм розв’язування задачі1. Уважно читаємо умову задачі і записуємо Дано та що потрібно знайти.2. Записуємо рівняння реакції та не забуваємо про коефіцієнти.3. Вносимо у рівняння, ті значення величин, що у нас дано в умові задачі.4. Над речовиною значення величини котрої потрібно знайти ставимо – х – значення маси (або об’єму) теоретичної (над формулами),5. Обов’язково буде речовина, для якої  дано масу (або об’єм) та все ж треба буде знайти ще раз масу (або об’єм). Це тому, що нам потрібно знайти теоретичну величину, а в умові задачі завжди дана практична величина (маса, об’єм, чи навіть кількість речовини).6. Наше подальше завдання знайти величину х, тому на даному етапі ми практичну величину (поки-що) не враховуємо.7. Скласти пропорцію, враховуючи коефіцієнти. . Якщо в задачі дано маси речовин – знаходимо їх молярні маси і переводимо в звичайні маси, враховуючи коефіцієнти. Теж саме виконуємо, якщо дано об’єм  – переводимо молярний об’єм в звичайний об’єм8. Увага, задача ще не розв’язана – ми знайшли лише теоретичну величину. Тепер потрібно знайти вихід продукту за формулою:

Номер слайду 5

Задача. Для проведення реакції йонного обміну беруть кальцій хлорид масою 222г та додають натрій карбонат. Під час цього утворюється кальцій карбонат масою 190г. Обчисліть і вкажіть вихід кальцій карбонату від теоретично можливого. Дано: Розв’язання:m(Ca. Cl2) = 222г 222г х г Ca. Cl2 + Na2 CO3 = Ca. CO3↓ + 2 Na. Cl m 1 прак.(Ca. CO3) = 190г 111г/моль 100г/моль η (Ca. CO3) - ? 1. Згідно рівняння реакції обчислюємо теоретичну масу кальцій карбонату: m 2 теор.(Ca. CO3) = х = m(Ca. Cl2 ) * M(Ca. CO3) / M(Ca. Cl2 ) m 2 теор.(Ca. CO3) = 222 * 100 / 111 = 200 (г) 2. Знайдемо вихід кальцій карбонату від теоретично можливого: η = 190 / 200 = 0,95 Висновок: вихід кальцій карбонату від теоретично можливого становить 0,95 або 95 %..

Номер слайду 6

Задачі на самостійне опрацювання. Унаслідок реакції в суміші 9,2 г етанолу з достатньою кількістю етанової кислоти утворилося 11 г естеру. Обчисліть відносний вихід естеру.. Під час реакції купрум(ІІ) оксиду з воднем добуто 12,8 г міді. Відносний вихід металу становив 94 %. Яку масу оксиду було взято?

pptx
Додано
23 березня 2022
Переглядів
1151
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку