"Розвиток і виховання. Фактори розвитку."

Про матеріал

Презентація розкриває основні фактори розвитку особистості: спадковість, середовище, виховання.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПЛАН. 1. Поняття розвитку. 2. Роль спадковості в розвитку людини. 3. Роль середовища в розвитку особистості. 4. Роль виховання в формуванні особистості.

Номер слайду 2

— це кількісні і якісні зміни в організмі та психіці людини успадкованих і закладених від народження ознак під впливом навколишнього середовища і виховання.

Номер слайду 3

(біогенетична) (соціогностична) визначальний чинник спадковість, розвиток здібностей, рис характеру, з якими дитина народилася не втручатися в природний розвиток малюка визначальний чинник роль соціального середовища, заперечувалися біологічні чинники розвитку люди, котрі виховувалися у різних умовах, заявляли різні розумові можливості.

Номер слайду 4

Біологічне Соціальне одночасно і комплексно впливають на розвиток людини виховання

Номер слайду 5

— відтворення у нащадків біологіч­ної схожості з батьками анатомо-фізіологічна структура організму колір шкіри, очей волосся Особливості нервової системи тип обміну речовин здатність до певної діяльності

Номер слайду 6

Успадкування здібностей в окремих сім'ях, поява в ряді поколінь обдарованих людей пояснюється значною мірою не тільки передачею у спадок певних задатків, а й вихованням дітей в атмосфері інтересу до певного виду діяльності і досить раннім залученням їх до заняття ним. Кожна людина здатна до одного виду діяльності (або кількох) більше, ніж до інших. Це зумовлено її генотипом

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Роль середовища в розвитку особистості Розглядаючи вплив середовища на розвиток людини, ми говоримо про формування її особистості: роль суспільства і контактів з людьми в становленні особистості, розвиткок суто людських задатків, на основі яких формується мовлення, мислення, вміння ходити Соціальне середовище: матеріальні умови життя суспільства, економіка, суспільний і державний лад, система виробничих відносин, визначений ними спосіб життя людей.

Номер слайду 9

Сучасна педагогіка і психологія доводять, що всі психічні вла­стивості та якості особистості розвиваються і формуються в проце­сі життєдіяльності людини, її спілкування з іншими людьми, взаємо­дії з навколишнім середовищем.  

Номер слайду 10

Роль виховання в формуванні особистості Виховання — система виховних заходів, спрямованих на формування всебічно і гармонійно розвиненої особистості. Виховання розглядається як: процес цілеспрямованої і свідомо контрольованої соціалізації (шкільне, сімейне, релігійне виховання); як своєрідний механізм управління процесом соціалізації, ідеальною метою якої є людина, що відповідає соціальним вимогам і одночасно протистоїть негативним тенденціям у розвитку суспільства, життєвим обставинам, які гальмують розвиток її індивідуальності. Виховання виконує дві основні функції: упорядковує увесь спектр впливів на особистість; створює умови для прискорення процесів соціалізації з метою розвитку особистості.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Фізичний, духовний, соціальній, психічний розвиток особистості здійснюється в діяльності. Під поняттям діяльність розуміють усю різноманітність занять людини, все те, що вона виконує. Основними видами діяльності дітей і підлітків є: гра, навчання, праця. Особливим видом діяльності є спілкування.

Номер слайду 13

Виховання відіграє головну роль у розвиткові особистості лише за умови, якщо воно позитивно впливає на внутрішнє стимулювання її активності щодо роботи над собою, тобто коли розвиток набуває характеру саморозвитку. Структура процесу виховання охоплює такі етапи: Оволодіння знаннями, нормами і правилами поведінки Формування почуттів 3.  Формування переконань 4.  Формування умінь і звичок. Процес виховання - динамічний, неперервний, безупинний. Його рушійними силами є сукупність суперечностей, вирішення яких сприяє просуванню до нових цілей.

ppt
Пов’язані теми
Педагогіка, Презентації
Додано
21 лютого 2023
Переглядів
570
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку