Розвиток креативного мислення учнів початкових класів через використання творчих завдань

Про матеріал
Посібник знайомить із новітніми підходами до організації навчання учнів початкових класів, що допоможуть учителеві зробити процес навчання цікавим, різноманітним, ефективним.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Брагінець Людмила Миколаївна

вчитель початкових класів

ІІ кваліфікаційної категорії

Чорнобаївської загальноосвітньої школи

 І – ІІІ ступенів №1

 

 

       

Анотація

Посібник знайомить із новітніми підходами до організації навчання учнів початкових класів, що допоможуть учителеві зробити процес навчання цікавим, різноманітним, ефективним.

       Одним зі шляхів розв'язання проблеми підвищення пізнавальної активності та розвитку креативних здібностей є застосування в навчальному процесі творчих ігор і вправ, тому що емоційне забарвлення останніх сприяє глибокому й міцному засвоєнню матеріалу, розвитку особистості кожного школяра. Навіть звичайні буденні вправи можна перетворити на такі, що спонукають до творчого мислення.

       У запропонованому посібнику розкриваються проблеми розвитку креативного мислення дітей.

        Подані  вправи, завдання  та дидактичні ігри для розвитку творчого мислення, уяви дітей із врахуванням вікових можливостей.                               

       Для вчителів початкових класів, батьків.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

Анотація

2

Розділ І. Українська мова

4-56

1.1  Дидактичні вправи

4-14

1.2  Асоціативні ігри

15-20

1.3  Дидактичні ігри

21-45

1.4  Творчі завдання

45-56

Розділ ІІ. Математика

57-84

2.1  Дидактичні ігри на вивчення властивостей та відношень предметів

 

57 -59

2.2  Дидактичні ігри на вивчення чисел першого десятка

59-62

2.3 Дидактичні ігри на вивчення практичних дій в межах 10

 

62-71

2.4  Дидактичні ігри на вивчення нумерації чисел другого десятка.

2.5 Дидактичні ігри на вивчення геометричного матеріалу.

2.6Логічні вправи

 

71 – 73

 

73 – 74

74 - 84

Бібліографічні дані

85

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розділ І. Українська мова

  1.   Дидактичні вправи

 Вправа «Логічний ланцюжок»

Інструкція: « Придумай на букву (Наприклад:К)назву країни, міста, ім’я, назву рослини, тварини.

Вправа «Старий покинутий магазин»

Вправа з використанням уяви, керованої фантазії. При його виконанні учасники можуть доторкнутися дотих аспектів своєї особистості, які раніше не усвідомлювалися.

Інструкція:  « Уявіть собі, що ви йдете вниз по міській вулиці пізно вночі. Що ви бачите, чуєте, відчуваєте? Ви помічаєте маленьку бічну вуличку, на якій знаходиться старий занедбаний магазин. Вікна його брудні, запилені. Але якщо заглянути в ці вікна, ви можете помітити якийсь предмет. Ретельно його розгляньте. Відійдіть від покинутого магазину, йдіть, поки не повернетеся в місто Опишіть цей предмет, виявлений вами за вікнами покинутого магазину. Потім поговоріть від імені цього предмета, від першої особи. Як Ви почуваєтеся? Чому Ви залишені в магазині? Хто Вас залишив? На що схоже ваше існування в якості цього предмета?»

Вправа «На букву ...»

Інструкція: «Спробуйте  назвати якомога більше речей, які зараз знаходяться в кімнаті разом в вами і починаються на літери: «К». На букву «П» ... А на «В»? Щоб поліпшити цю вправу подумайте, які групи навколишніх предметів ви забули включити.

Наприклад, на букву «В» можна назвати:

• речі, вішалка, (предмети);

  введення в книзі на полиці, (деталі предметів);

• вольфрам нитки лампи, вата, віскоза і т.д. (матеріали);

• ворс на килимі, віск на паркеті (покриття);

• волосся, веснянки (тіло);

• витівки (ментальні поняття);

  вітерець, варіанти слів, ви самі, всі інші (теж на «в»).

Вправа «Домалюй»

 Правила полягають в тому, що одна людина ставить крапочки,  не дивлячись на папір, а друга людина повинна її максимально креативно домалювати так, щоб вийшла цілісна картина.  Інструкція : «Склади невиличке оповідання про предмет зображений на малюнку .»

Вправа «Перевтілення»

Інструкція: "Уявіть собі, що склалася така ситуація, що вам необхідно перевтілитися в якийсь об'єкт матеріального світу, тварину  або рослину. Подумайте і скажіть,  який об'єкт, тварину , рослина Ви б обрали і чому".

Вправа “За склом”

Інструкція :  "Зараз я приколю картку з написаним на ній словом на спину одному з нас, припустимо Світлані, і зроблю це так, щоб вона не бачила, що на ній написано. Ми всі зможемо прочитати написане слово, але при цьому нічого не будемо говорити Світлані. ЇЇ завдання - дізнатися, що написано на картці. Для виконання цього завдання вона може називати будь-якого з нас, за своїм вибором, і той, кого вона назве, постарається, користуючись тільки прикметниками (дієсловами), "повідомити Світлані, що написано на картці "

Вправа  «Повітря, земля, вода»

Інструкція: "Зараз ми будемо кидати один одному цей м'яч. Той, хто кидає м'яч, говорить одне з трьох слів:" повітря "," земля "або" вода ", а той, хто ловить м'яч, говорить, якщо прозвучало слово" повітря "- назва птиці, у другому випадку (" земля ") - тварини, і якщо було сказано" вода "- назва риби. "

Вправа «Буриме»

Буриме вже досить давно (гра відома ще з XVII століття) завоювала армію прихильників і залишається популярною серед любителів цікавого і корисного проведення часу. Суть цієї творчої літературної гри полягає в колективному творі віршів.Є кілька варіантів буриме.

 Один із варіантів:

У класичній версії рими і тематика майбутнього вірша обговорюються заздалегідь. Рими намагаються підібрати несподівані, контрастні, при цьому уникаючи допоміжних слів, займенників, однокореневих слів  і дієслівних форм (приплив-відплив, пішов-прийшов), а також побитих виразів (любов-кров, квітень-крапель).

“Новепризначення”

-Придумай  нестандартні способи використання …

“Прикметниковий дощ”

- Назви якості, властивості апельсина.

“Розшифровка”

- Запиши речення, використавши початкові літери М к Д л .

Вправа “Наповни життям”

Інструкція:Учасники повинні передавати один одному предмет, наповнюючи його новим змістом і обігруючи цей зміст.

Наприклад, хтось вирішує обіграти лінійку як скрипку. Він передає її наступному людині саме як скрипку, не вимовляючи при цьому ні слова. А той саме як скрипку її приймає. Етюд зі скрипкою закінчено. Тепер другий учасник обігрує цю ж лінійку, наприклад як рушницю або кисть і т.д.

Вправа «Придумай питання»

Хід гри:Я зараз дам вам ключове слово і подивлюся , скільки питань до цього ключового слова ви зможете придумати .

Отже, перше ключове слово - хліб.

Вправа «Крапочки»

Інструкція: Візьміть аркуш паперу і поставте на ньому двадцять точок , розкидавши їх по всьому листу ... ( 2 хвилини. )Тепер обміняйтеся листами з сидячим поруч дитиною. З'єднайте точки лінією так , щоб виникло якесь зображення людини , тварини або предмета . ( 5 хвилин. )

Вправа «Історії з мішка.»

Інструкція: Я принесла вам великий мішок , в якому безліч різних речей. Кожен з вас може один раз засунути туди руку і що-небудь дістати ...

Тепер розійдіться по двоє і придумайте історію , в якій були б задіяні обидва ваших предмета. У вас п'ять хвилин часу. Після цього кожна пара розповість нам свою історію

Вправа «Продовж ланцюжок»

На картки наклеїти різноманітні картинки, всі картки (їх повинно бути досить багато) розподіляються  гравцям, а одна кладеться на стіл. Гравці по черзі кладуть по одній картинці як в доміно - одна до однієї. Одна умова - сусідні картинки повинні асоціативно бути пов'язані один з одним. Дитина повинна зуміти пояснити свій вибір. Наприклад: до яблука я покладу відро, бо яблука можна туди покласти. Або: до автобусного квиточки я покладу картинку з фортецею, адже ми поїхали на екскурсію до фортеці на автобусі. І так далі.

Вправа "Творче осяяння"

Інструкція: Протягом двох хвилин, використовуючи 14 слів  подумайте зв'язну розповідь. Можна ставити слова зі списку в будь-якому порядку, а також додавати будь-які інші слова.

Вправа "Письменник"

Хід проведення: Дані три слова. Наприклад, стіл, кавун, вагон. Необхідно придумати як можна більше пропозицій, в кожному з яких були б використані всі три слова. Слова можна змінювати будь-яким способом. 

Вправа "Рифмуємо імена"

Хід гри:Учасникам необхідно скласти риму на своє ім'я, яке починається словами: "Моє ім’я..."

Приклад:  Моє ім’я Ніна, я прийшла з магазину!

Вправа  "Прочитай текст"

Хід гри:Пропонується читати зв'язний текст з пропусками букв. Спочатку в тексті пропадає по одній букві, потім по дві, далі по три. Чим кмітливіша людина, тим довше вона зможе читати цей текст, незважаючи на пропуски.

Пізно ввечері Іван

Захотів обід святковий

Для батьків приготувать.

Взяв усе, що тільки міг,

Із запасів мами:

Взяв варення — на пиріг,

Баночку сметани,

Для компоту — сухофрукти,

Шмат смачного м'яса...

Вже й вода у всіх каструлях

Закипіла разом!

Але раптом — зникло світло!

Нічогісінько не видно...

Та Бобир не розгубивсь —

Нумо до роботи!

І сміливо сипле... сіль

Просто до компоту!

Вправа "Оповідання"

Хід гри:Учасникам пропонується скласти розповідь з назв кіно або відеофільмів.

Вправа  "Перетворення"

Хід гри:Для технічного розвитку інтелекту дуже корисно уявляти собі конструкцію різних машин і приладів, а також принципи їх роботи. Пропонуємо вам нову і ефективну вправу. Якщо ви не знаєте, який принцип роботи того чи іншого приладу - просто придумайте його!

Уявіть собі, що ви - це аркуш паперу, ось-ось готовий відправитися в копіювальний апарат. Закривши очі, в максимальних подробиці уявіть процес, що відбувається з вами.

Вправа "Велика літера"

Хід гри:Щоб стимулювати появу творчих ідей, потрібно навчитися відшукувати асоціації в звичайному потік думок. Цю вправу можна виконувати в будь-якому місці, в будь-який час із будь-якої буквою! Почнемо з букви Ж. Протягом трьох хвилин запишіть як можна більше слів, що починаються з букви Ж.

Вправа "Апельсин"

Хід гри:Перекидаючи один одному м'ячик, давати будь-які можливі визначення апельсину.

Вправа активізує творче мислення, увагу, добре підтримує робочу мотивацію.

Вправа "Пошук спільних властивостей"

Хід гри:пропонуються два слова, мало пов’язані між собою.

Наприклад: страва та човен, олівець і вугілля, крейда і борошно, матрьошка і конструктор, консервна банка і чашка і т.д. За 10 хвилин потрібно написати як можна більше загальних ознак для цих предметів.

«Колір-предмет»

Я називаю колір-учні предмет цього кольору.

Вправа "Що було б, якщо б"

Хід гри:Хто-небудь придумує найфантастичніші ситуації, а інші повинні знайти найбільш можливі рішення.

Наприклад:

- "Якщо кожна людина з народження придбає властивість читати думки іншого, як зміниться життя на землі".

- "Якщо б раптом зникла сила тяжіння на Землі, тобто всі предмети і істоти втратили б свою вагу, то..."

- "Якби всі люди раптом втратили дар мови, то..."

Гра "Перевтілення"

Хід гри:Учасники зручно розташовуються. Один з них отримує вказівки від провідного або від свого сусіда перетворитися на певну річ. Він повинен уявити себе цією річчю, зануритися в її світ, відчувати її "характер". Від імені цієї речі він починає розповідь про те, що її оточує, як вона живе, що відчуває, про її турботи, пристрасті, про її майбутнє й минуле.

Закінчивши розповідь, учасник дає завдання "сусідові" для продовження гри, а інші учасники вгадують, ким був їх товариш.

Вправа «Нові назви»

Інструкція: «Уявіть себе головними редакторами великої газети і придумайте нову назву всьому: предметам, ситуації, дії, події. Нехай ці назви будуть різними за стилем і настроєм.»

Вправа «Як вийти з ситуації?»

Інструкція: « Уявімо собі ситуацію з життя - раптом під час прогулянки порвався черевик. Що робити? Взуттєвої майстерні поблизу немає!»

Вправа «Складання речень»

   Мета:розвивати здібність швидко встановлювати логічні зв’язки між звичайними предметами.

Вибираються навмання три слова, не пов’язані за змістом (наприклад, «озеро», «олівець», «ведмідь»). Необхідно скласти якомога більше речень, включивши всі три слова ( відмінок можна змінювати). Наприклад: «Ведмідь кинув у озеро олівець», «Хлопчик намалював олівцем ведмедя, що купався в озері».

Вправа «Склади з літер слово»

Мета: розвивати креативне мислення.

Дитині пропонують набір літер, з яких вона має скласти слово.

Вправа «Хто найвищий»

Мета: розвивати логічне, креативне мислення.

   Жили-були три хлопчики – Микола, Петрик та Іванко. Микола нижчий за Петрика, Петрик нижчий за Іванка. Хто найвищий?

Вправа «Геометричні фігури»

Мета: розвиток логічного, креативного мислення.

   Учням пропонується із сірників скласти різні геометричні фігури:

   • 2 трикутники з 5 паличок;

   • 2 квадрати з 7 паличок;

   • 3 трикутники з 7 паличок.

Вправа «Виділення зайвого слова»

Мета: Розвиток здібності до порівняння, формування установки на альтернативність рішення.

   Вибираються будь-які 3-5 слів (наприклад, «собака», «помідор», «сонце»). Необхідно знайти одне слово серед заданих, яке відрізняється від інших, об’єднаних якоюсь спільною ознакою («помідор» і «сонце» - круглі, «собака – ні). Перемагає той, у кого більше варіантів відповідей. 

Вправа «Придумай, перелічи»

Мета: розвивати креативне мислення.

   Дитині пропонують:

   а)придумати слова із заданою літерою:

   • ті, що починаються літерою «а»,

   • ті, що закінчуються літерою «т»,

   • ті, в яких третя літера «с»;

   б) перелічити об’єкти заданої ознаки:

   • круглої форми,

   • червоного кольору тощо;

   в) перелічити всі способи використання:

   • цегли,

   • паперу,

   • тарілки тощо.

Вправа «Півень»

Мета: розвивати логічне, креативне  мислення.

   Залетів півень у сусідній двір. Між сусідами виникла суперечка чиє яйце? Що ви думаєте з цього приводу?

Вправа «Пошук аналогів»

Мета:формування здібності класифікувати предмети та явища за їх ознаками.

   Називається якийсь предмет чи явище (наприклад, «вертоліт»). Необхідно підшукати якомога більше його аналогів, тобто інших предметів, схожих із заданим за різними суттєвими ознаками. Слід також систематизувати ці аналоги за групами відповідно до певної ознаки (наприклад, «птах», «метелик» - літають: «автобус», «поїзд» - транспортні засоби тощо).

   Переможцем стає той, хто назвав найбільшу кількість груп аналогів.

Вправа «В кого волосся темніше?»

Мета: розвиток логічного, креативного  мислення.

   У Марії волосся світліше, ніж у Софії, і темніше, ніж у Надії. В кого найтемніше волосся? 

Вправа «Назви предмет»

Мета: розвиток креативного мислення.

   Дітям пропонують картку, на якій зображено багато різних предметів. Вони мають назвати лише ті предмети, назви яких починаються із заданого звука

Вправа «Знайди пропущені літери»

Мета: розвивати наочно-образне, креативне мислення.

   Дітям пропонують три групи слів, у яких пропущені літери. Складність слів зростає від групи до групи:

   Г…РА                                    Д…Р…ВО                               Б…Л…ОН
   П…ЛЕ                                    К…М…НЬ                             Я…ИН…А

Вправа «Придумати слова»

Мета: розвивати словесно-логічне, креативне мислення.

Варіант 1. Записати 4-8 слів, кожне з яких починається на «Се…» («Ма…», «Ру…» тощо).

Варіант 2.Записати 4-8 слів, кожне з яких складається з чотирьох літер і починається на «В…» («К…», «Ш…» і т.д.).

Варіант 3. Протягом трьох хвилин записати більше слів із трьох, чотирьох, п’яти тощо літер.

Вправа «Давай подумаємо»

Мета: розвивати логічне, креативне мислення. 

  1.На столі між ручкою і олівцем лежить лінійка. Чи можна. Не перекладаючи її, зробити так, щоб вона стала крайньою?

  2. У хлопчика-мізинчика з казки Шарля Перро було шість братів. Автор казки чомусь не схотів повідомити нам, що у дійсності в цій сім’ї дроворуба у кожного з семи братів було по сім сестер. Скільки ж усього братів і сестер у цій казковій сім’ї?

Вправа «Пошук протилежних предметів» (за Є.В.Заїкою)

 Мета: формувати здібності порівнювати предмети між собою, виділяючи при цьому спільні і відмінні ознаки.

Називається якийсь предмет (наприклад, «хата»). Необхідно знайти предмети, протилежні за різними ознаками до заданого, і систематизувати їх у групи. Наприклад, «Хлів» (протилежність за розміром і комфортом), «поле» (відкритий і закритий простір) тощо. Перемагають за більшою кількістю груп протилежностей.

Вправа «Про що мова?»

Мета:розвивати креативне мислення.

Йдуть дві дівчинки. Зупинилися вони біля тину, за яким щось було. Одна питає іншу: «Це чорна?» - «Ні, це червона». – «А чому вона біла?» - «Тому, що ще зелена». Про що вели мову дівчатка?

Вправа"Винайди  нове застосування"

Школярам пропонується знайти інше застосування для  знайомих речей.

         Ложка - совочок для ігор у піску, як елемент для викладання візерунка, металобрухт; молоток; пристрій для вимірювання .

         До уваги беруться найнеймовірніші пропозиції.

Вправа "Послідовність дій"

         Створити алгоритм для виконання певної дії.

         Наприклад: які дії треба виконати, щоб створити космічну ракету, щоб вирости здоровим,  щоб жити …

Вправа  " Чим буде ? "

 Спрогнозуйте, чим (ким) буде предмет через деякий час 

Дівчинка - жінкою,

жолудь - дубом,

дошка -  шафою,

дерево - дошкою,

борошно – печивом.

Вправа "Віднайди аналогії"

 Для абсолютно різних предметів формулюються конкретні властивості. 

Житло:

Будинок  – для людини;

нора, барліг –  для тварин;

ліс, парк –  для рослин;

город – для овочів;

панцир –  для черепахи.

Одяг: 

пальто, шуба, светр – для людини ;

хутро  – для тварини;

кора, листя  для дерева;

шкірка  для овочів;

лушпиння  – для насіння.

Вправа "Будуємо алгоритм " 

Школярам пропонують певну дію розбити на частини.

 Миття рук: підкачати рукава, відкрутити кран, змочити руки, намилити їх милом, потерти одна об одну кілька разів, змити мило водою, закрутити кран, витерти руки рушником.

Написання листа: сісти за письмовий стіл, взяти ручку і листок паперу, написати листа, заклеїти конверт, написати на ньому адресу, опустити в поштову скриньку.

Вправа "Перетворюємо предмет"

Визначається послідовність дій перетворення предметів.

Льон - нитки, тканина, сорочка;

пшениця - борошно, тісто, паляниця;

насінина - яблуня, яблуко, варення.

Вправа "Віднови дію"

Дітям пропонується відновити пропущену дію.

Жолудь - дуб - . ..(дошка) - будинок;

насінина - ...(квітка) - букет;

глина - цегла - ... (будинок) - вулиця.

 Вправа «Біном фантазії»

 Ця гра запропонована італійським дитячим письменником Джанні Радарі.

    Спробуємо поєднати два слова, далекі за змістом, використовуючи прийменники.

Пес із шафою.

      По дорозі мчить  пес із шафою на спині. Це його будинок. Шафу йому подарував дідусь  Микола...

Пес у шафі.

     Мама  приходить  з роботи, відчиняє  шафу, а там — пес.

Налякана, вона біжить у ванну кімнату за ліками, відкриває аптечку, а там   теж пес. Мати хоче випити прохолодної води, відчиняє холодильник , а в холодильнику – пес.

Прийшов зі школи Сашко і разом з татом вирішили збудувати собачу будку.

1.2   Асоціативні ігри

« Ланцюжок випадковостей»

До запропонованого слова добираються вільні асоціації:

іграшки — малюк — дитячий майданчик — мати...

автобус — шосе —вулиця — водій...

«Ланцюжок асоціацій»

До запропонованого слова добираються однотипні предмети  і до кожного асоціативні рядки.    

     Штани                    Шорти                    Джинси

     Дідусь                   Хлопчик                  Тато

     Диван                    Літо                          Відпочинок

     Телевізор              Ставок                      Ліс

     Футбол                  Купання                   Вогнище

«Каталог»

Пропонуються довільні картинки з зображенням будь-яких предметів і вільні асоціації до них:  

Бегемот                          Груша                           Стіл

Африка                           Сад                               Скатертина

Болото                            Бджоли                         Обід    

Зоопарк                          Мед                               Сім’я

«Склади речення»

    Завдання: скласти якнайбільше речень,  використавши дані слова.

Наприклад: лисиця, ручка, річка.

Лисичка знайшла біля річки ручку.

Дівчинка ручкою написала історію про лисичку, яка в річці ловила рибу.

Лисичка згризла ручку, яку загубила Наталка.

 «Спільні ознаки»

Завдання: запропонувати якнайбільше спільних властивостей запропонованих предметів

Наприклад: човен, тарілка —виготовлені людиною, мають глибину, можуть бути виготовлені із заліза.

 

«Видали зайве »

Завдання: З трьох слів, далеких за змістом, необхідно побудувати пари, пов’язані певною ознакою.

Кішка, гарбуз, сонце —  гарбуз і сонце — однакові за формою.

Кішка, гарбуз —знаходяться на землі, використовуються людиною.

Кішка, сонце  — колір очей у кішки може бути жовтий, як сонечко.

«Аналогічні слова»

Завдання: до запропонованого слова дібрати аналогічні слова ( за певною властивістю).

Наприклад: літак, гелікоптер, бабка, журавель — мають властивість літати.

Автомобіль, трамвай, човен  — належать до  транспорту.

Комбайн, корабель, виделка — виготовлені з металу.

 «Чому так трапилось?»

 Дітям пропонується певна  ситуація. Вони повинні назвати якомога більше причин її виникнення.

   Ви прийшли додому, а двері  квартири відчинені. Чому це трапилось?

- тато забув ключі і зламав замок;

- бабуся забула їх зачинити;

- навідувалися крадії;

- вибігла кішка.

   Ваш однокласник не прийшов у школу:

- занедужав;

- запізнюється;

- приїхала в гості бабуся і залишився з нею;

- у тата вихідний.

 «Дякую за комплімент»

 Завдання:  висловити комплімент( сказати щось приємне) запропонованим казковим героям: Коту в чоботях, Змію Гориничу, Попелюшці, Бабі Язі, Чебурашці тощо.

«Знайди відмінні ознаки»

 Запропоновані предмети : радіо, шафа, зошит, дзвінок, чорнильниця, літак.

Чим ці предмети  відрізняються від: кішки, телевізора, автомобіля, олівця, столу, птаха.

Знайди якомога більше відмінностей.       

 Наприклад :

                 Літак                                                                Пташка

 -  Неістота                                                           -  Істота

-  Сконструйований людиною                           -  Створена природою

-   Для польоту потрібно паливо                       -  Харчується комахами

«Вигадай історію»

 Завдання: обрати один із предметів домашнього вжитку.

  Цей предмет може мешкати в кімнаті, на кухні або у ванній кімнаті. Для допомоги  дітям пропонуються запитання.

        Що відбувалося зі мною до того часу, як я потрапив до квартири ?

        Як я потрапив до квартири ?

        Що зі мною можна робити або що я сам можу робити?

        Кого я найбільше люблю і хто мене найбільше любить?

        У які цікаві історії я потрапляв ?

        Кого я  дуже люблю?

          Уяви, що зловмисники викрали у місті      всі годинники. Жодного годинника не залишилося.

Як можна визначити час, доки в місто не завезуть нові годинники?

Скільки варіантів ти можеш запропонувати ?

«Сніданок для велетня"

Якби ти захотів приготувати сніданок для велетня, то чим би ти виміряв такі продукти:

Борошно для оладків 

Молоко для оладків

Олію для оладків

Сироп

Молоко для пиття

Яйця

Сіль

Перець

Скільки би ти взяв  кожного продукту?

 «Незвичайні питання»

Завдання: Скласти якнайбільше питань, поєднуючи два предмети.    

     Наприклад :   ведмідь  - газета.

        Скільки в одну газету   можна загорнути ведмедів?

        Що про ведмедів написано у газеті?

         Намагайся, щоб запитання були незвичайними або смішними.

«Відшукай зв’язок»

Завдання:  встановити зв’зок між двома, на перший погляд, не пов’язаними між собою подіями. Пояснити, як все відбувалося.

Білка,  сидячи  на  дереві, впустила шишку.

 *           *            *

Машина з вантажем не прийшла за призначенням вчасно.

Наприклад :  Білка, сидячи надереві, впустила шишку. Падаючи, шишка налякала зайця, який сидів під деревом. Заєць вискочив на дорогу. Водій вантажівки  побачив зайця, зупинив машину і погнався за ним. Водій заблукав у  лісі, і машина з вантажем не прийшла за призначенням вчасно.

Собака погнався за куркою. 

*         *          *

Школярі не змогли поїхати на екскурсію.

 «Чому  так  сталось?»

Завдання: назвати якнайбільше причин для кожної з описаних нижче ситуацій.

        Дерево, що росте у дворі, було обліплене птахами.

        У всьому будинку раптово погасли всі електричні лампи.

        Підійшовши до будинку, можна було побачити, що всі вікна в квартирі розчинені навстіж.

        Несподівано з лісу почулося голосне, тягуче гарчання звіра.

        Річка вийшла з берегів і затопила навколишні луки.

      Під час пошуку можливих причин  не варто відкидати причини маловірогідні, незвичайні.

      Наприклад : ситуація коли річка вийшла з берегів і  затопила навколишні луки, могла відбутися як з причини бурхливого танення снігу навесні, так і через те, що корабель інопланетян приземлився в русло річки та перегородив її, створивши запруду.

 «Загальна причина»

Завдання: знайти загальну причину за якої могли відбутися наступні події. Можливо запропонувати кілька причин.                 

  Наприклад :

 Тато розкрив книгу. – Кімната наповнилась димом .

                   Можливі загальні причини :

-        тато вирішив приготувати за кулінарною книгою вечерю;

-        спалахнула праска і квартира наповнилась димом. Тато розкрив

телефонну книгу, щоб викликати майстра.

 Двірник узяв мітлу.

– Мама вділа нитку в голку.

Кошеня підійшло до блюдечка.

– Хлопчик не вивчив урок.

 Що  б ти зробив, якщо б : 

        на кухні з крану полився виноградний сік;

        замість дощу із хмари почали падати цукерки;

        люди вигадали ліки від сну.

Про кожну ситуацію напиши невеличке оповідання (до 7 речень)

 «Передай думку іншими словами»

Вибирають просту фразу.

Наприклад: «Нинішнє літо буде надто спекотним.»

         Треба запропонувати декілька варіантівпередачі цієї ж думки іншими словами, але жодне слово даного речення не повинно використовуватись в інших реченнях. Важливо слідкувати, щоб при цьому не спотворювався смисл висловлювання. Вправу можна проводити з групою дітей. Перемагає той, у кого більше вдалих варіантів.

Наприклад:« До  серпня, мабуть, річки пересохнуть.»

         «Урожай грибів і ягід буде гарним.»

         «Під час канікул , аж до самого вересня, діти зможуть купатися і загоряти.»

            Всі ці три висловлювання передають одну й ту саму думку. Слід звернути увагу на те, що слова в них не повторюються. Отже кількість «використаних» слів збільшується з кожною фразою, складати нові фрази стає все важче.

«Допоможіть котові спіймати мишку»

Мишка з’їла чарівну пігулку і зробилась невидимою. Як зробити так, щоб кіт побачив мишку ?

 Можливі варіанти вирішення до завдання :

  • Кіт може обсипати підлогу кімнати  борошном. У цьому випадку на борошні залишатимуться сліди, а сама мишка невдовзі вимажеться і буде видимою.
  • Кіт може згодувати мишці приманку з твердими компонентами (кісточками, вітамінними кульками тощо). Їх буде видно у шлункові.
  • Кіт може розпилювати крейду. Крейда попаде на мишку і викриє її .

   1.3Дидактичні гри

Гра «Не може бути»

Будь-хто з учасників групи називає що щось неймовірне: річ, явище природи, незвичайна тварина, розповідає

випадок, решта оцінюють його ідею словами "буває" або "не буває" залежно від її реальності. Виграє той, хто

придумає 5 таких сюжетів, і ніхто жодного разу йому не скаже: "Буває".

Гра «Античас»

Кожному з учасників пропонується тема для невеликого оповідання. Наприклад, "Театр", "Магазин", "Дипломат",

"Подорож за місто". Отримав тему повинен розкрити її, описуючи всі пов'язані з нею події "задом - наперед" - як

якщо б у зворотний бік прокручувалася кінострічка.

Гра «Що було б, якщо б»

Хто-небудь з хлопців придумує найфантастичніші ситуації, а інші повинні знайти найбільш можливі рішення.

Наприклад:

- "Якщо кожна людина з народження придбає властивість читати думки іншого, як зміниться життя на землі".

- "Якщо б раптом зникла сила тяжіння на Землі, тобто всі предмети і істоти втратили б свою вагу, то..."

- "Якби всі люди раптом втратили дар мови, то..."

Гра «Перевтілення»

Учасники зручно розташовуються. Один з них отримує вказівки від провідного або від свого сусіда перетворитися

на певну річ. Він повинен уявити себе цією річчю, зануритися в її світ, відчувати її "характер". Від імені цієї речі він

починає розповідь про те, що її оточує, як вона живе, що відчуває, про її турботи, пристрасті, про її майбутнє й

минуле.

Закінчивши розповідь, учасник дає завдання "сусідові" для продовження гри, а інші учасники вгадують, ким був їх

один в своїй уяві.

Гра «Чудеса техніки»

Ведучий пропонує учасникам уявити, ніби група знаходиться на виставці останніх новинок техніки. Тут

демонструються чудові предмети побуту - відчутні, але майже невидимі. Провідний демонстративно риється в

кишенях і "знаходить" коробок сірників. Потім він робить кілька виразних рухів, перекладаючи невидимий

коробок з руки в руку, відкриваючи та закриваючи його. Провідний запалює неіснуючу сірник, пропонує її комунебудь з групи. Потім просить кого-небудь, щоб він запалив надсучасну сірник сам. Поступово в гру залучаються

всі учасники. Хто-то "пришиває" неіснуючу ґудзик до прозорої сорочці, хто-то точить невидимий олівець.

Учасники вгадують, хто що робить.

Гра «Групова картина»

Всі учасники розсідаються кругом. Один з них тримає в руках чистий аркуш паперу і намагається уявити собі

написану картину. Він починає детально описувати частина (елемент) картини, а всі намагаються собі побачити на

аркуші те, про що він говорить. Потім лист передається наступному учаснику, і він продовжує створення уявної

картини, доповнюючи вже "написане" новими деталями. Лист передається далі. Ведучий повинен попередити

учасників, що це має бути саме картина, а не розвивається сюжет. Описи повинні бути досить докладними, щоб

можна було однозначно встановити з ним просторове взаєморозміщення предметів. Закінчення роботи

оголошується учасникам, які вважають, що картина вже надмірно перевантажена деталями.

Гра «Плутанка»

Всі учасники групи стають у коло і піднімають праву руку. Лівою роблять рукостискання і тримають руки

зчепленими. Потім по команді правою рукою роблять рукостискання іншому учаснику групи. Виходить заплутане

кільце. Дається команда "Тепер необхідно розплутати нашу плутанину так, щоб кільце не розімкнулось і нікому не було боляче.

Вправа-активатор "Апельсин"

Перекидаючи один одному м'ячик, давати будь-які можливі визначення апельсину.

Вправа активізує творче мислення, увагу, добре підтримує робочу мотивацію.

Гра «Пошук спільних властивостей»

Хлопцям пропонуються два слова, мало пов’язані між собою.

Наприклад: страва та човен, олівець і вугілля, крейда і борошно, матрьошка і конструктор, консервна банка і

чашка і т.д.

За 10 хвилин потрібно написати як можна більше загальних ознак для цих предметів. Якщо батьки займаються з

дитиною індивідуально, то це завдання повинні виконати і вони, щоб потім разом з дитиною обговорити

результати, тобто загальні властивості пари предметів, які вони знайшли.

Відповіді можуть бути стандартними: у прикладі "блюдо і човен" можуть бути названі такі загальні властивості, як

"зроблені людиною", "мають глибину", але дуже важливо знайти якомога більше і таких ознак. Особливо

цінними є незвичайні відповіді, що дозволяють побачити запропоновані слова в абсолютно новому світлі.

При груповій роботі дуже важливо вислухати всі відповіді. У грі перемагає той, у кого список загальних ознак

більше, довше. При обговоренні з дітьми названих ознак слід звернути увагу на характеристику цих ознак,

наскільки вони істотні або є несуттєвими для даних предметів, тобто. - другорядними. Ця робота необхідна для

того, щоб діти навчилися розкривати зв'язку між предметами, а також гранично чітко засвоїли, що таке істотні і

несуттєві ознаки предметів.

 «Максимілізація»

Завдання:  уявно збільшити в предметах будь-які  його частини, аргументуючи свій вибір.

Наприклад:  книга з довгими сторінками, щоб помістилось більше казок та ілюстрацій; їжак з довгими голками, щоб краще захищатися; кішка з великими вухами, щоб краще чути мишку і т.д.

 «Мініатюризація»

Завдання:  уявно звузити, стиснути предмети, пояснити потребу в запропонованих діях.

 Наприклад:  зменшити ніч, щоб більше гратися; звузити вулиці, щоб друзі жили поряд; стиснути дорогу, щоб швидше доїхати і т.д.

«Універсалізація»

Завдання:  придумати невластиві предметам елементи, частини, ознаки та їх незвичайне використання.

Наприклад: Колобок-глобус, щоб вивчати країни та гратися в грі; Вікна будинку - очі, двері - рот, дах - капелюх, а сам будинок - добрий чарівник; будинок, який міг би бути готелем для мурашок (чим його наповнити?); Дід Мороз в спортивному костюмі, щоб міг бігати і гратися з дітьми на майданчику;

 «Казка заблукала»

Завдання:  створити  нову казку  з використанням сюжетів відомих та вигаданих казок.

Наприклад:  посадив дід ріпку... стали тягнути, а бабуся відмовилася допомагати. Який казковий персонаж може прийти на допомогу? Яких ще героїв запросять на святковий обід?

 «Перетворись і привітайся»

Завдання:  уявіть, що ви перетворилися на заданого казкового героя ( веселу мишку, лінивого кота, кумедного ведмедика, смішного зайченя, слоненя тощо). Привітайтеся зі своїми друзями так:

  - Доброго дня, малята! - відповідно змінюючи тембр, темп, динаміку голосу тощо, але неодмінно усміхаючись доброзичливо та привітно.

«Спілкуємось жестами»

Завдання:  показати жестами й імітаційними рухами, які будуть доречні в заданій комунікативній ситуації:

- привітайся з приятелем;

- попрощайся з вчителем;

- набери номер телефону;

- покажи кивком голови, що ти не знаєш відповіді.

 «Чому я посміхаюсь?»

 Завдання: вчитель говорить різні словосполучення і пропонує дітям реагувати на них відповідно зміною виразу обличчя.

Наприклад:

- тепле сонечко;                        - красива квітка;

- злий собака;                            - улюблена іграшка;

- темна кімната;                         - весела музика;

- найкращий друг;                    - зіпсована книга;

- криклива дитина;                   - смачний пиріг;

- гіркі ліки;                                - кисле яблуко;

- м'яка подушка;                      - смішна історія;

- надокучлива муха;                - добра мама;

- красивий метелик;                 - день народження..

« Грамотії»

         Мета: розвиток дрібної моторики кисті руки. Витончення рухів пальців рук.

         Координація: підготовка руки до письма.

         Матеріал: дитині пропонують букви та цифри, зроблені з різного матеріалу: наждака, ґудзиків, тіста, дроту, шнурків, поролону, макаронів, сірників, ковпачків з-під пляшок, різноманітних круп, «сліпі окуляри».

         Опис роботи: дитина із заплющеними очима або в «сліпих окулярах», обстежує, називає букви та цифри. Можна також запропонувати скласти коротенькі слова та вишикувати цифри по порядку.

         Коментар: ця гра на закріплення набутих знань і відчуттів. Прямо цей матеріал не готує руку дитини до письма. Але розвиває координацію пальців руки , якою дитина потім буде писати дрібні букви. Вона вимагає граничної концентрації уваги при роботі і несе в собі внутрішній контроль.

« Парні картки»

Мета : розвиток мускулатури обох рук. Концентрація уваги. Розвиток тактильних відчуттів та мовленнєвої діяльності. Уточнення рухів пальців.

         Матеріал: на маленькій таці лежать тактильні картки, «сліпі окуляри».

         Опис роботи: діти вдягають «сліпі окуляри» , обстежують картки й розкладають їх парами, які схожі за тактильними відчуттями , водночас пояснюючи свої дії.

         Коментар: саме тактильні відчуття дозволяють дітям подумки порівнювати різні поверхні, пізнавати і дивуватися розмаїттю навколишнього світу. Чим чутливішими будуть тактильні відчуття, тим точніше малюки зможуть порівнювати, об’єднувати, співвідносити, розрізняти предмети та явища, тобто впорядковувати мислення під керівництвом дорослого.

 «І добре, і погано»

 Мета: сприяти розвиткові вміння бачити в одному і тому ж предметі протилежні властивості, знаходити протиріччя, дивитися на одні й ті ж явища під протилежними кутами зору.

         Найбільш поширеною оцінкою у дітей є категорія «добре-погано». На використанні такої оцінки і побудована ця гра.

         Запропонуйте дитині оцінити, користуючись цією категорією, такі явища природи, дії і предмети:

Зима, літо, осінь, весна;

Дощ, сніг, сонце, вітер, вогонь;

їсти, спати, прогулюватись в лісі, лазити по горах;

Пити ліки, робити зарядку, вмиватися;

Ніж, тарілка, скло, праска.

Розглянемо кілька прикладів.

    Літо: добре - бо цієї пори року тепло, можна купатися, не потрібно довго одягатися; погано - бо буває дуже спекотно, часто пітнієш, можна

«згоріти »на сонці.

    Вогонь: добре - тому, що зігріває, підігріває їжу; погано - тому що обпалює шкіру, від нього виникають пожежі.

         Коли дитина знайде добрі і погані сторони наведених явищ, дій і предметів, запропонуйте їй самостійно називати будь-які, що трапляються на очі предмети і знаходити в них протилежні якості і функції, оцінювати, що в них доброго, а що - поганого; чим вони можуть сподобатися, а чим - ; в чому може бути їх користь, а в чому шкода, і т.д.

 « Винахідник»

 Ця гра - для навчання способу переформатування.

Матеріалом для гри можуть бути різноманітні предмети. Ви вибираєте з них один і просите малюка назвати якнайбільше варіантів, для чого цей предмет можна використати. При цьому зверніть увагу дитини на те, що в цій грі можна, і навіть потрібно, виходити за рамки звичайного (традиційного)застосування предметів і вигадувати щось незвичайне.

         Наприклад, книга. Вона призначена для читання, але, крім того, її можна використати як вантаж (коли потрібно притиснути один до одного два предмети під час склеювання); як підставку для фільмоскопа (коли потрібно його трошки підняти); як «цеглинку» для побудови замку з книг; як папір на якому можна щось записати (якщо під руками немає аркуша); як віяло; як заслінку від світла і т. д.

         Тепер спробуйте винайти нове застосування для таких предметів як ложка, стілець, олівець, кнопка, горіх, поліетиленовий пакет, сірники. Можна влаштувати змагання, хто назве більше варіантів застосування одного й того ж предмета.

 « Пантоміма для кмітливих »

         Ця гра призначена для розвитку здатності генерувати ідеї, а також уміння керувати мімікою, жестами, рухами.

Щоб грати в цю гру, не потрібний додатковий матеріал. Запропонуйте дитині спершу відгадувати ваші пантоміми. Наприклад, пробуйте зобразити:

- Силача, який піднімає штангу;

- Індіанця, який скаче верхи прерією;

- Веселу мавпочку, раду своєму бананові;

- Гарячий самовар;

- Лисицю, яка втікає від мисливця;

- Півня, який впав у болото;

- Маленьке ведмежа, яке жадібно поїдає свій мед та ін.

         Об'єктом пантоміми можуть бути не лише тварини, але й люди (які, наприклад, виконують різну роботу), предмети (рухомі чи нерухомі) і багато іншого.

         Дитині слід уважно дивитися на те, що ви показуєте, і вгадувати, кого ви зображуєте і що цей персонаж робить. Він повинен називати версію за версією, поки не відгадає або не приблизиться до відгадки максимально. Підкажіть дитині, що слід намагатися висувати якнайбільше різноманітних ідей, що не потрібно боятися помилитися. Якщо їй все ж не вдається знайти відгадку, то розкажіть, кого ви показували, і проаналізуйте ті рухи, жести і міміку, з допомогою яких ви намагалися зобразити свій персонаж.

         Коли дитина хоч трошки навчиться розпізнавати ваші пантоміми, запропонуйте зіграти головну роль їй. Можна також влаштувати змагання, хто більше відгадає пантомім.

 « Незвичайні мандрівки»

         Мета: розвивати уяву, гнучкість та оригінальність мислення, сприяти зняттю емоційної напруги, налаштувати на дружню співпрацю.

         Матеріали : м'яка іграшка

         Хід: Той, хто кидає іграшку м’яку, говорить де опиниться учасник           ( наприклад: у шафі, на дереві…). Упіймавши іграшку, учасник повинен швидко назвати три речі, які візьме із собою в назване місце. Будьте уважними, не повторюйте те, що вже говорили інші.

 «Асоціативне фантазування»  ( «Стара казка на новий лад»)

 Мета : ознайомлення зі схемою асоціативного фантазування, народження нових ідей, образів

Хід : складаємо оповідання, новорічну казку на новий лад для новорічної газети за схемою асоціативного фантазування :

Виберемо звичайний об'єкт (Дід Мороз)

 Поставимо його у незвичайні умови (Під водою)

 Поставимо його у незвичайний час (улітку або в майбутньому)

 Поставимо його у незвичайне місце (в Африці)

 Додамо йому незвичні властивості (колючий, зелений, літаючий, спортивний)

 Додамо невластиві йому частини (в джинсах, молодий, без Снігуроньки)

Додамо невластиві функції (миє посуд, копає город)

Вправа «Придумай, якнайбільше способів використання»:  каблучки, цвяха…

Вправа  «Намалюй символи до слів»:

Гроші ------ $                            Сім 'я-----?                         Пісня-----?

Мандрівка----?                         Сила------?                         Любов----?

Вправа «Що у газеті?»

Діти заздалегідь готують дома предмети незвичайної форми та загортають у декілька газет. Учню пропонують відгадати що в газеті навмання.

Вправа  «Чорна шухляда»

За описом визначити, що знаходиться в чорній шухляді.

Вправа «Що ти бачиш на передньому плані?» (ваза чи обличчя)

Пропонуються  завдання для розвитку оригінальності, креативності мислення.

Вправа «Дивна закарлючка»

Учитель креслить закарлючку. Учневі потрібно з неї утворити який-небудь предмет, домальовуючи малюнок.

Вправа «Білі кружечки»

Перед дитиною кладуть чорний картон з 2 білими кружечками. Задається запитання:" Що це може бути?"

Вправа «Як я розумію»

Учням дається слово, зміст якого вони не знають. Запитання "Як ви думаєте, що воно може означати?"

Вправа «Конверт життєвих колізій  «Мої секрети»

а) як навчити братика кашу їсти;

б) як сказати мамі, що розбив вазу;

в) як не сплутати шкарпетки;

Вправа «Хто більше?»

За певний час хто більше складе слів, використовуючи букви слова телевізор

(зір, літо, зорі, віз, лев…)

Вправа «Реклама продукту»

Дається предмет, який треба прорекламувати.

Вправа «Продовж речення : «Якби посуд розмовляв…»

Вправа «Фантастична аналогія»- казка на новий лад

а) Придумати казку, як Червона Шапочка потоваришувала з Вовком.

б) Склади казку, використовуючи всі слова: дівчина, зайчик, очі, ліс, кухлик, квітка.

Вправа «Творче осяяння»

Мета: розвиток творчого мислення та вміння зосередитися.

Протягом двох хвилин, використовуючи 14 слів (тренер сам підбирає заздалегідь слова, набір слів може

змінюватися у зв'язку з цілями і завданнями тренінгу), подумайте зв'язну розповідь. Можна ставити слова зі

списку в будь-якому порядку, а також додавати будь-які інші слова.

Вправа «Письменник»

Мета: розвиток мовлення, словника дітей, мислення та креативності. Можна використовувати як криголама на

тренінгу у дорослих.

Хід проведення: Дані три слова. Наприклад, стіл, кавун, вагон. Необхідно придумати як можна більше

пропозицій, в кожному з яких були б використані всі три слова. Слова можна змінювати будь-яким способом.

Вправа «Римуємо імена»

Учасникам необхідно скласти риму на своє ім'я, яке починається словами: "Моє ім’я..."

Приклад:

  • Моє ім’я Ніна, я прийшла з магазину!
  • Моє ім’я Саша, у мене згоріла каша!
  •  Моє ім’я Надія, хай збуваються ваші мрії!
  • Моє ім’я Рита, в городі все полито!

Вправа «Творче осяяння»

Мета: розвиток творчого мислення та вміння зосередитися.

Протягом двох хвилин, використовуючи 14 слів (тренер сам підбирає заздалегідь слова, набір слів може

змінюватися у зв'язку з цілями і завданнями тренінгу), подумайте зв'язний розповідь. Можна ставити слова зі

списку в будь-якому порядку, а також додавати будь-які інші слова.

Вправа «Зав’яжи шнурок»

Мета: розвиток креативності.

За дві хвилини знайдіть як можна більше застосувань для взуттєвого шнурка і запишіть їх.

Для цієї вправи можна брати будь-який інший предмет: скріпку для паперів, зубну щітку, олівець, сірник. і т.д.

Час проведення та обговорення результатів - 10 хвилин.

Вправа «Прочитай текст»

Пропонується читати зв'язний текст з пропусками букв. Спочатку в тексті пропадає по одній букві, потім по дві,

далі по три.

Чим кмітливіша людина, тим довше вона зможе читати цей текст, незважаючи на пропуски. У цьому йому

допоможе контекст.

Вправа «Оповідання»

Мета: розвиток креативності, мислення.

Учасникам пропонується скласти розповідь з назв кіно або відеофільмів.

Вправа «Придумай»

Пропонується придумати нове застосування предметів:

  • порожній консервній банці;
  • дірявому носка;
  • повітряній кульці, яка лопнула;
  • перегорілій лампочці;
  • порожньому стрижню від ручки.

Вправа «Заголовки»

Пропонується скласти розповідь з вирізаних газетних заголовків на час.

Гра "На щастя. На жаль. "

Мета: розвиток уяви і творчих здібностей.

Час проведення: 30 хвилин.

Матеріали: маленький м'ячик.

Гравцям належить написати оповідання. Кожен учасник придумує свою пропозицію, яке обов'язково має

починатися словами "На щастя" або "На жаль" (поперемінно).

Той, хто готовий бути першим, отримує м'яч. Закінчивши пропозицію, він передає м'яч іншому учаснику, і історія

продовжується.

Довжина історії не встановлено заздалегідь. Будь-який гравець може прийняти рішення закінчити її, якщо визнає

це за потрібне.

Гру можна проводити по-різному. Ви можете самі почати її або дати м'яч тому гравцеві, який, на вашу думку,

готовий проявити ініціативу. Якщо Ви хочете надати членам групи більше впевненості, то можете поцікавитися, чи

є у них на прикметі якісь теми, навколо яких можна було б розгортати історію.

Можливі варіанти:

  • Група загубилася на безлюдному острові.
  • Одіссей потрапляє на Майдан незалежності.
  • Вася і Маша відкривають магазин іграшок.
  • Хлопчик закохався в дівчину.
  • Двоє батьків сперечаються з-за подарунків синові (дочки) на день народження.

Вправа «Перетворення»

Мета: розвиток креативності.

Для технічного розвитку інтелекту дуже корисно уявляти собі конструкцію різних машин і приладів, а також

принципи їх роботи. Пропонуємо вам нову і ефективну вправу. Якщо ви не знаєте, який принцип роботи того чи

іншого приладу - просто придумайте його!

1. Уявіть собі, що ви - це аркуш паперу, ось-ось готовий відправитися в копіювальний апарат. Закривши очі, в

максимальних подробиці уявіть процес, що відбувається з вами.

2. Уявіть, що ви - бензин в бензобаку автомобіля, який потрапляє у двигун. Ви перетворюєтеся в вибухову силу і

рухаєте автомобіль. Закривши очі, в максимальних подробиці уявіть процес, що відбувається з вами.

3. Уявіть, що ви - сигнал, випромінюваний передавачем місцевої телестанції. Закривши очі, максимально

докладно уявіть собі ваш шлях від антени передавача до перетворення на картинку на телеекрані.

4. Уявіть, що ви перетворилися на власний голос і робите шлях від вашої телефонної трубки через супутник

зв'язку в телефонну трубку вашого друга, що знаходиться на протилежному кінці планети. Закривши очі, уявіть

собі свою подорож якомога детальніше.

Вправа «Велика літера»

Щоб стимулювати появу творчих ідей, потрібно навчитися вишукувати асоціації в звичайному потік думок.

Цю вправу можна виконувати в будь-якому місці, в будь-який час із будь-якої буквою!

Почнемо з букви Ж. Протягом трьох хвилин запишіть як можна більше слів, що починаються з букви Ж.

Час проведення: 10-15 хвилин.

Вправа «Постав точку»

Мета: проба на оригінальність мислення.

Завдання: Ось вам аркуш паперу з намальований на ньому колом. Поставте крапку, де хочете! (і ніяких

додаткових коментарів).

Оцінка: По мірі зростання оригінальність мислення точка розташовується так: в центрі кола, на цій стороні

аркуша, але в центрі кола, на іншій стороні аркуша, на зрізі аркуша (на його межі).

Вправа «Ляпки»

Акварельними фарбами на листок паперу ставиться ляпка. Треба придумати не менше 5 предметів чи істот, на які схожа ляпка. Треба звернути увагу на те, скільки різних типів предметів названо учасником. Треба заохочувати учасників дивитися на ці ляпки (плями) з різних боків, адже листок можна повертати.

Вправа «Новий спосіб застосування предмета»

Учаснику закривають очі, а потім за командою ведучого він розплющує їх і називає перший предмет, який потрапив до його поля зору. Завдання – знайти щось незвичайне в цьому звичайному предметі або знайти новий незвичний спосіб використання цього предмета.

Вправа «Чарівні назви»

Дати речам яскраві і дотепні назви. Наприклад, лопата – капалка, каструля – варилка… Можна запропонувати такі слова: молоток, дзеркало, ключ від дверей, сережка, магнітофон, велосипед, комп’ютер, ложка тощо.

Вправа «Перетворення предметів»

Поламаним речам треба знайти нове застосування. Наприклад, зламаний стілець, перегорілий чайник, перегоріла лампочка, футляр від окулярів, касетна стрічка.

Вправа «Театр»

Учаснику пропонується уявити, що він перетворився у: 

  • тигра, який пробирається джунглями;
  • робота;
  • орла, що літає в небі над скалами;
  • королеву Франції;
  • інопланетянина;
  • киплячу каструлю;
  • авторучку, в якій закінчилися чорнила.

Треба відобразити персонаж у русі. Після показу решта учасників повинні вгадати, що було зображено.

Вправа «Фантастичний малюнок»

Намалювати:

  • тварину з іншої планети;
  • найнезвичайніший будинок;
  • печальну людину;
  • хитрощі.

Вправа «Загадування предметів за допомогою інших предметів»

Називається який-небудь відомий предмет (явище, істота). Треба назвати два інших предмета, в цілому мало чим схожими на заданий предмет, за такими, сполучення ознак яких за можливістю однозначно би його визначало, тобто якби замаскувати його іншими предметами. Мета – розвинути здатність швидко виділяти в предметі найбільш характерні для нього ознаки і знаходити інші предмети, що мають схожі і несхожі з ним ознаки.

Вправа «Передача закодованих слів по «зламаному телефону»

Гравці розсаджуються, створюючи ланцюг. Перший гравець отримує від ведучого деякі слова, наприклад, літак. Його завдання – швидко замаскувати його за допомогою двох предметів(наприклад, птах та запильник) і передати другому гравцю ці два слова. Другий гравець за цими словами повинен синтезувати цілісний предмет, закодований у них, і передати це слово третьому гравцю. Третій кодує його і утакому вигляді передає його четвертому гравцю. Четвертий розкодовує і так далі.

Передача кожного повідомлення відбувається на листках паперу. Процес гри обговорюється.

Вправа «Перелік можливих помилок у сприйнятті предмета»

Називається який-небудь предмет, наприклад шапка, яка лежить на столі. Треба виписати якомога більше назв інших предметів, за які може бути прийнятий заданий предмет в умовах затрудненого бачення. В даному випадку це може бути, наприклад, кішка, маківка…

Вправа «Коструювання картини»

Дитині дають аркуш паперу із зображенням яскраво розфарбованої фігури неправильної форми. Пропонують розглянути малюнок і використати його як відправний пункт для побудови власного твору. Малювати можна фломастерами, пензлями та гуашевими фарбами. 

Вправа «Домалюй картинку»

Дошкільнику пропонують розглянути незавершений малюнок. Поміркувати, пофантазувати, придумати закінчення малюнка. Продумати план та способи виконання завдання. Самостійно дібрати матеріали, інструменти, визначити техніку виконання для продовження малюнка, закінчити його.

Вправа «Мальовничі кола»

Дитині пропонують розглянути аркуш паперу, на якому намальовано шість однакових кіл. Завдання – доречно використати ці кола для власного зображення. Перед початком роботи не варто говорити про внутрішнє чи зовнішнє використання кіл.

Вправа «Кольорова вікторина»

Діти об’єднуються в дві команди. Дорослий пропонує їм знайти і визначити «колір» вірша, пісні та показати пластикою рухів відповідну дію.

Вихователь читає літературний твір, в якому згадується той чи інший колір. Діти намагаються «знайти» колір та пригадати назву чи фразу з пісні, де б згадувався цей колір, відтінок.

Вправа «Мій улюблений колір»

Дітям пропонують називати по черзі різні предмети та явища, які їм найбільше до вподоби. Наприклад, якщо улюблений колір рожевий, то називають: захід, бантик, троянда. Коли один гравець розповідає про свій улюблений колір, не називаючи його, інші намагаються відгадати, впізнати його за переліком названих предметів. Потім усім дітям пропонують придумати й домалювати казку про кілька предметів того чи іншого кольору.

Вправа «Колір музики»

Звучить спокійна музика. Дітям пропонують дібрати колір музики та намалювати під її звучання кольорові картинки, плями, образи, явища природи, предмети, все, що в них асоціюється з музикою, яка звучить. Потім діти за допомогою дорослого склеюють малюнки в одну велику кольорову картинку.

Вправа «Творче осяяння»

Мета: розвиток творчого мислення та вміння зосередитися.

Протягом двох хвилин, використовуючи 14 слів, подумайте зв’язну розповідь. Можна ставити слова зі списку в будь-якому порядку, а також додавати будь-які інші слова.

Вправа «Письменник»

Мета: розвиток мовлення, словника дітей, мислення та креативності.

Хід проведення: Дані три слова. Наприклад, стіл, кавун, вагон. Необхідно придумати як можна більше пропозицій, в кожному з яких були б використані всі три слова. Слова можна змінювати будь-яким способом.

Вправа «Римуємо імена»

Учасникам необхідно скласти риму на своє ім’я, яке починається словами: «Моє ім’я…»

Приклад:

  • Моє ім’я Ніна, я прийшла з магазину!
  •  Моє ім’я Саша, у мене згоріла каша!
  • Моє ім’я Надія, хай збуваються ваші мрії!
  • Моє ім’я Рита, в городі все полито!

Вправа «Зав’яжи шнурок»

Мета: розвиток креативності.

За дві хвилини знайдіть як можна більше застосувань для взуттєвого шнурка .Для цієї вправи можна брати будь-який інший предмет: скріпку для паперів, зубну щітку, олівець, сірник. і т.д.

Час проведення та обговорення результатів — 10 хвилин.

Вправа «Придумай»

Пропонується придумати нове застосування предметів:

  • порожній консервній банці;
  • дірявому носка;
  • повітряній кульці, яка лопнула;
  • перегорілій лампочці;
  • порожньому стрижню від ручки.

Гра «На щастя. На жаль»

Мета: розвиток уяви і творчих здібностей.

Матеріали: маленький м’ячик.

Гравцям належить написати оповідання. Кожен учасник придумує свою пропозицію, яке обов’язково має починатися словами «На щастя» або «На жаль» (поперемінно).

Той, хто готовий бути першим, отримує м’яч. Закінчивши пропозицію, він передає м’яч іншому учаснику, і історія продовжується.

Довжина історії не встановлено заздалегідь. Будь-який гравець може прийняти рішення закінчити її, якщо визнає це за потрібне.

Вправа «Перетворення»

Мета: розвиток креативності.

Для технічного розвитку інтелекту дуже корисно уявляти собі конструкцію різних машин і приладів, а також принципи їх роботи. Пропонуємо вам нову і ефективну вправу. Якщо ви не знаєте, який принцип роботи того чи іншого приладу — просто придумайте його!

Уявіть собі, що ви — це аркуш паперу, ось-ось готовий відправитися в копіювальний апарат. Закривши очі, в максимальних подробиці уявіть процес, що відбувається з вами.

Уявіть, що ви — бензин вбензобаку автомобіля, який потрапляє у двигун. Ви перетворюєтеся в вибухову силу і рухаєте автомобіль. Закривши очі, в максимальних подробиці уявіть процес, що відбувається з вами.

Уявіть, що ви — сигнал, випромінюваний передавачем місцевої телестанції. Закривши очі, максимально докладно уявіть собі ваш шлях від антени передавача до перетворення на картинку на телеекрані.

Уявіть, що ви перетворилися на власний голос і робите шлях від вашої телефонної трубки через супутник зв’язку в телефонну трубку вашого друга, що знаходиться на протилежному кінці планети. Закривши очі, уявіть собі свою подорож якомога детальніше.

Вправа «Велика літера»

Щоб стимулювати появу творчих ідей, потрібно навчитися вишукувати асоціації в звичайному потік думок.

Цю вправу можна виконувати в будь-якому місці, в будь-який час із будь-якої буквою!

Почнемо з букви Ж. Протягом трьох хвилин сказати як можна більше слів, що починаються з букви Ж.

 Вправа-активатор «Апельсин»

Перекидаючи один одному м’ячик, давати будь-які можливі визначення апельсину.

Вправа активізує творче мислення, увагу, добре підтримує робочу мотивацію.

Гра «Пошук спільних властивостей»

Хлопцям пропонуються два слова, мало пов’язані між собою.

Наприклад: страва та човен, олівець і вугілля, крейда і борошно, матрьошка і конструктор, консервна банка і чашка і т.д.

За 10 хвилин потрібно написати як можна більше загальних ознак для цих предметів.

Відповіді можуть бути стандартними: у прикладі «блюдо і човен» можуть бути названі такі загальні властивості, як «зроблені людиною», «мають глибину», але дуже важливо знайти якомога більше і таких ознак. Особливо цінними є незвичайні відповіді, що дозволяють побачити запропоновані слова в абсолютно новому світлі. При груповій роботі дуже важливо вислухати всі відповіді. У грі перемагає той, у кого список загальних ознак більше, довше. При обговоренні з дітьми названих ознак слід звернути увагу на характеристику цих ознак, наскільки вони істотні або є несуттєвими для даних предметів, тобто. — другорядними. Ця робота необхідна для того, щоб діти навчилися розкривати зв’язку між предметами, а також гранично чітко засвоїли, що таке істотні і несуттєві ознаки предметів.

Гра «Не може бути»

Будь-хто з учасників групи називає що щось неймовірне: річ, явище природи, незвичайна тварина, розповідає випадок, решта оцінюють його ідею словами «буває» або «не буває» залежно від її реальності. Виграє той, хто придумає 5 таких сюжетів, і ніхто жодного разу йому не скаже: «Буває».

Гра «Античас»

Кожному з учасників пропонується тема для невеликого оповідання. Наприклад, «Театр», «Магазин», «Дипломат», «Подорож за місто». Отримав тему повинен розкрити її, описуючи всі пов’язані з нею події «задом — наперед» — як якщо б у зворотний бік прокручувалася кінострічка.

Гра «Що було б, якщо б»

Хто-небудь з хлопців придумує найфантастичніші ситуації, а інші повинні знайти найбільш можливі рішення.

Наприклад:

— «Якщо кожна людина з народження придбає властивість читати думки іншого, як зміниться життя на землі».

— «Якщо б раптом зникла сила тяжіння на Землі, тобто всі предмети і істоти втратили б свою вагу, то…»

— «Якби всі люди раптом втратили дар мови, то…»

Гра «Привітні люди»

 Прочитати дітям прислів’я: „Не будь помітним, а будь привітним” Об’єднати  дітей у пари і роздати їм картки з завданням, вигадати невеличкі сценки – діалоги між привітним покупцем і продавцем, водієм і пасажиром, лікарем і хворим, бабусею і онуком тощо.

Гра «Малюки-помічники»

Об’єднати дітей у пари. Кожна пара повинна придумати ситуацію в дитячому садку, вякій друзі допомагають один одному. Наприклад: діти садять дерева. Один копає ямку, другий – носить воду, третій – тримає деревце, четвертий – загортає землю.

Гра «Завантаж баржу » 

Мета : розвивати швидке мислення та самоконтроль у ситуації дефіциту часу.

Проведенн я гри

— Зараз ми завантажуватимемо баржу. Я називаю одну літеру алфавіту і якесь слово, що означає предмет, що може бути завантажений на баржу. Учень називає предмет і передає хід іншому, той, у свою чергу, також називає предмет і передає наступному. Не можна вантажити аборигенів, айсберги тощо. Завантажувати потрібно дуже швидко.

 Обговорення

 — Які тактики «завантаження» ви використовували?

— Що заважало виконанню завдання?

— Чи завжди вистачало часу?

 Гра «Склади слова»

Мета: розвивати швидке мислення; стимулювати нові ідеї.

 Проведенн я гри

— З літер слова електростанція складіть слова, що відповідають на питання: хто? що? лікар лікарня Тетяна станція лектор трос тощо

 Обговорення

— Чи складно було знайти нові розв'язання та ідеї?

— Що допомагало?

 — Що заважало?

Гра  «Знайдіть зайве слово»

 Мета: навчити групувати слова за значенням; розвивати швидке мислення та самоконтроль. Проведенн я гри

— Згрупуйте і запишіт ь однакові за значенн я м слова; знайдіть «зайве» слово і складіть із ним речення. 1) Книга, підручник, аркуш, посібник. 2) Юнак, хлопець, дідусь, молодик. 3) Великий, гігантський, велетенський, новий. 4) Бігати, мотатися, чистити, гасати.

Гра  «Полічи склади»

 Мета: закріплювати вміння ділити слова на склади; розвивати орфоепічне чуття учнів.

Проведення гри Учитель називає слова, а учні на пальцях показують, скільки складів у слові. — Запишіть слова з 1-ї групи, що можна переносити. 1) Олія, іній, орел, нива, Азія, Зоя," сом. 2) Дорога, берег, радість, високо, золото, світлий, дарувати, берегти, уклонитися.

Гра  «Знавці»

 Мета: дати учням уявлення про мову як найважливіший засіб спілкування між людьми; розвивати усне мовлення дітей; виховувати інтерес до вивчення рідної мови.

 Проведенн я гри Учнів класу об'єднати у кілька команд. Учитель розкладає на столі картки з питаннями . Представники команд по черзі обирають картки, а після обговорення команда дає відповіді на питання. Виграє та команда, яка дасть найбільше правильних відповідей.

Гра  «Живі речення»

Мета: учити логічно, грамотно і послідовно висловлювати свої думки через слово, складати та аналізувати; виховувати уважність, спостережливість.

 Проведення гри

 На заздалегідь заготовлених картинках з альбому діти записують по декілька іменників, прикметників, дієслів осінньої (або зимової) тематики (без уживання термінів). Складають із цих слів речення. Наприклад: Дерева одягли пухнасті білі сукні.

Гра  «Зберіть речення»

 Мета: розвивати в учнів навички логічної побудови речень; формувати усвідомлення речення як групи слів, що виражают ь закінчену думку; виховувати інтерес до вивчення мови.

 Проведенн я гри

— Складіть речення зі слів. Доведіть, що дібрані вами вислови є реченнями, а)  Є, котик, у, Мурчик, мене;  котика, у, пухнастий, дуже, хвостик  любить, клубочком, гратися, він. б)  Барліг, готує, ведмідь, зимівлі, для;  переймай, добре, все;  пожовкло, чому, листя.

 Гра «Інтерв'ю»

 Мета : закріплювати знання учнів про розповідні та питальні речення; розвивати усне мовлення школярів; збагачувати лексичний запас учнів; виховувати самостійність.

 Проведенн я гри

Діти об'єднуються у пари. Кожна пара розподіляє ролі: «кореспондент» і «респондент». «Кореспондент » складає три запитанн я з а темою уроку, а «респондент» відповідає на них. Потім учні міняються ролями.

Гра  «Мікрофон»

 Мета: розвивати виразність мовлення учнів; збагачувати їх лексичний запас; виховувати уважність і спостережливість.

 Проведенн я гри

 Використовуючи уявний мікрофон, учні намагаються закінчити речення, запропоновані вчителем. Наприклад: — На сьогоднішньому уроці для мене найбільш важливим відкриттям було... — Ця інформація дозволяє нам зробити висновки, що... — Сьогоднішній урок навчив мене...

Гра  «Від А до Я»

 Мета: учити складати речення за поданими літерами; розвивати мовленнєві вміння учнів; виховувати любов до художнього слова.

 Проведенн я гри

Діти об'єднуються в групи по 4-6 осіб. Кожна група отриму є певну частину абетки на картках (наприклад, від А до Д, від Ж до Л). Групи придумують підсумкові речення за темою уроку, кожне з яких починається з їх літер.

  Гра   «Я — тобі, ти — мені»

              Мета: поглибити знання учнів про слова — назви предметів; розвивати вміння групувати   слова; виховувати повагу.

          Проведенн я гри Учитель промовляє слова, а учні — «повертають» слова, ставлять запитання    до них. Хмара, доброта, бібліотекар, хлібороб, каша, літо, серце, пташка, місяць, урок, лось, сорока, пенал, сцена, сонце, читач, вулиця, вогонь, шахтар, дощ, кінь, дерево, бібліотека.                

Гра  «Абетковий суп»

Мета: учити писати з великої літери імена, по батькові та прізвища; розвивати мовленнєві вміння; виховувати культуру спілкування.

Проведення гри

Учитель роздає дітям картки з літерами (вилучивши літери ь, и, й). Кожен учень добирає імена та по батькові, прізвища на задану літеру, пояснюючи їх написання.

 Гра  «Добери слова»

 Мета: формувати вміння ставити запитання і добирати слова — назви ознак; виховувати логічне мислення, допитливість.

Проведенн я гри

Учитель пропону є до слів дібрати назви ознак і поставити запитання. Берізка (яка?) ... білокора, ніжна, струнка. Села (які?) ... . Хліб (який?) ... .

Гра  «Голоси тварин»

 Мета: продовжувати з'ясовувати роль дієслів у мовленні; розвивати спостережливість, кмітливість; виховувати працелюбність.

 Проведенн я гри

 На дошці написано назви тварин, учням необхідно написати, як вони подають голоси. Курка... (кудкудакає). Собака... (гавкає). Півень... (кукурікає). Кінь... (ірже). Сорока... (стрекоче). Корова... (мукає). Горобець... (цвірінькає). Коза... (мекає). Ластівка... (щебече). Свиня... (рохкає). Голуб... (туркоче). Жаба... (кумкає). Виграє той, хто правильно і найшвидше виконає завдання.

Гра  «Хто більше?»

 Мета: учити вживати дієслова з урахуванням мовленнєвої ситуації; виховувати любов до природи. Проведенн я гри

 До назв предметів доберіть по кілька назв дій. Сніг (що робить?) — ... (іде, сипле, падає, валить, кружляє). Моро з (що робить?) — ... (щипає, кусає, пече, тріщить). Вітер (що робить?) — ... (гуде, свище, завиває, віє, шумить). Сонц е (що робить?) — ... (пече, гріє, світить, сяє). Д ощ (що робить?) — ... (ллє, періщить, іде, шумить, накрапає).

Гра  «Де чий будинок?»

 Мета: узагальнити уявлення учнів пр о дієслово; розвивати логічне мислення, спостережливість; виховувати увагу, кмітливість.

 Проведення гри

 Учні класу об'єднуються у групи за кількістю будинків. На картках написані дієслова у різних часових форма х та дієслова в однині та множині (цю тему учні вивчали на попередніх уроках, за потреби вчитель може нагадати про змінювання дієслів за зразком «один — багато»). Діти обирають відповідні картинки та вставляють їх у кишеньки будинків, коментуючи свої дії.

 Гра «Ланцюжок споріднених слів»

 Мета: розвивати вміння визначати споріднені слова та виділяти в них спільну частину, розвивати вміння спостерігати, аналізувати, зіставляти; виховувати увагу і наполегливість.

 Проведення гри

 Кожна група отримує слово, до якого необхідно дібрати споріднені слова. Виграють ті учні, чия група правильно добере найбільшу кількість слів. Хмара Мова Вода хмарка мовний водичка хмаринка промовити водиця хмарний розмова водяний хмаритись скоромовка водяник

Гра «Зрости деревце»

 Мета: розвивати вміння добирати групи споріднених слів, аналізувати, доводячи власну думку. Проведення гри На столі лежать картки зі словами . Учні обирають серед них спільнокореневі слова-родичі» та кріплять відповідні до певного деревця (на магнітній дошці), указка показ показовий наказала -ка: казав лісовик лісочок лісова полісся -ліс- лісник

Гра «Злови слово»

  Проведення гри

 Керівник гру називає слова, а учасники оплесками в долоні ловлять слова з двома м'якими приголосними. Дерево, білка, Білянка, дідусь, дитина, сядь, Ляля, криниця, сьогодні, Льоля, вулиця, бетон, школа, вікно, школярі, Льоня, олівець, повітря, пенал, тюльпан, малюнок.

 Гра «Чарівні восьмикутники»

 Мета: розвивати правописну зіркість; збагачувати лексичний запас учнів; виховувати старанність, наполегливість

. Проведення гри Учитель роздає учням аркуші паперу, на яких накреслено восьмикутники з йо чи ьо у середині, а навколо — частини слів. Учнів повинні скласти слова з йо чи ьо таким чином: частини слів лшоруч та зверху необхідно з'єднувати з йо чи ьо, а третю частину шукати праворуч та знизу. Слово може починатися з йо. Виграє той, хто першим прочита є всі слова. га ра Міль ио ба Ст ьо ГОДН І па мий (Сьогодні, трьох, Стьопа, сьомий) (Мільйон, гайок, район, байок) ігри на уроках читання Гра «Земля — повітря» (за командою «Земля» діти починают ь читати хором уголос, «повітря» — піднімають голови вгору).

    1.4Творчі завдання

Творча вправа «Тихомирне слово»

 Прочитати дітям прислів’я: „Тихомирне слово гнів зупиняє”.Об’єднати дітей у пари. Кожна пара повинна придумати слова, якими можна помирити, пожаліти, заспокоїти, підтримати. Наприклад: заспокоїти дитину, яка впала і сильно забилася; помирити двох друзів тощо.

Творча вправа «Щастя і радість»

Прочитати дітям прислів’я: „Щасливий той, хто в радості живе”. Об’єднати дітей у групи і попросити кожну групу придумати правила щастя, щоб всім дітям у групі жилось радісно. Наприклад: вранці при зустрічі діти повинні посміхнутися і сказати один одному щось хороше; діти повинні ділитися один з одним тощо.

Творча вправа «Молоді і старі»

 Прочитати дітям прислів’я: „І старість не страшна, якщо молоді поважають”.  Попросити дітей придумати, за що старі люди можуть поважати молодих, а молоді – старих. Наприклад: старих людей можна поважати за мудрість, терпіння, життєвий досвід. Молодих – можна поважати за турботу про старих, вміння працювати тощо.  Об’єднати дітей у пари із двох друзів. У кожній парі один – молодий, другий – старий. Діти повинні розповісти, за що вони поважають один одного. Наприклад: дідусь – внук:  В.- „Я поважаю тебе за те, що ти навчив мене…”

Творча вправа «Четверо друзів»

Об’єднати дітей у групи з 4-х осіб. Попросити їх вигадати історію про те, як четверо друзів допомогли комусь у складну хвилину. Наприклад: старенька бабуся не в змозі дійти додому з важкими сумками; старші діти образили маленького хлопчика; дівчинка заблукала у місті; дідусю потрібно перейти дорогу, а він погано бачить тощо.

Творча вправа «Якщо немає єдності»

Запропонувати дітям розповісти, що може статися з колективом класу, в якому немає єдності, в таких ситуаціях:

  • у класі потрібно навести лад;  
  • діти не слухають вчителя;
  • у класі з’явилась нова, гарна іграшка, всі хочуть нею грати;
  • у дитини з класу день народження;
  • потрібно виконати складні завдання;  
  • у клас прийшла нова дитина;  
  • спільна праця (у куточку природи, прибирання).

Творча вправа «Лебідь, рак і щука»

        Вчитель з дітьми згадує зміст байки «Лебідь, рак і щука», діти об’єднуються  у трійки, імітують дії героїв байки. Потім вирішують, як краще домовитися, щоб усім було добре.  Обговорюють подібні ситуації між дітьми у групі, придумують варіанти їх вирішення.

Творча вправа «Нічна розмова іграшок»

        Запропонувати дітям придумати, про що в ночі (ввечері, коли діти пішли з дитсадка) могли розмовляти іграшки: як з ними грають діти, чи бережливо  до них ставляться, чи впорядковують ігровий куточок тощо.

Творча вправа «Життя шафи»

     Дітям пропонується розглянути картинку, на якій зображена шафа (стілець, відро, ложка тощо) Діти  об’єднуються у групи і відповідають на питання:

З чого може бути зроблена шафа? Чи може у шафи змінюватися настрій? Чи може шафа хворіти? Чи є у шафи друзі? Що відчуває шафа, коли її протирають або ремонтують? Кого із членів родини шафа любить найбільше? Чи пам’ятає шафа майстра, який її зробив? Потім діти придумують казку про речі (як шафа подружилась з новою сукнею або як чашка (тарілка) посварилася з ложкою тощо).

Творча вправа «Про що розповіли речі?»

        Роздати дітям картинки з зображенням різних предметів. Потім об’єднати  дітей у пари або у невеликі  групи і запропонувати їм уявити себе різними предметами, які розмовляють між собою, а потім записати ці розмови.

        Другий варіант цієї вправи:

       Запропонувати дітям уявити,  про що розмовляють речі в їх квартирі в відсутності хазяїв. Можна об’єднати дітей у групи і дати групам різні завдання. Наприклад: розмова посуду, меблів у кімнаті, одягу в шафі, іграшок у дитячій кімнаті тощо.

Творча вправа «Наука бережливості»

        Прочитати дітям прислів’я: «Життя не мука, якщо бережливість – наука». Об’єднати  дітей у групи. Роздати деяким групам нові речі, а іншим – речі, які послужили багато років і дуже добре збережені. Кожна група повинна перерахувати переваги життя своїх речей. Потім роздати дітям різні поламані, розірвані речі. Діти повинні поспілкуватися і вирішити, як і чим можна допомогти цим речам. Після цього за допомогою вихователя діти приводять до ладу всі ці речі.

Творча вправа «У кого який характер?»

        Роздати дітям картинки з зображенням різних предметів і запропонувати їм описати характер цих предметів, наприклад: характер молотка, ліжка, подушки, олівця. Порівняти і обговорити опис дітей. Провести з дітьми бесіду про те, як може змінюватися характер різних предметів у залежності від того, кому вони служать і хто тримає їх у своїх руках. Другий варіант цієї вправи: запропонувати дітям описати роботу сумного чи веселого молотка, старанної чи лінивої пилки, гордого чи скромного олівця, уважного чи неуважного зошита тощо.

Творча вправа «Використання предметів»

 Дітям пропонується перерахувати всі можливі варіанти використання  даного  предмета (стільчик, палиця, книжка, мотузка тощо).

        Творчі завдання:

         Придумати новий сюжет сюжетно-рольової гри;

         Придумати якнайбільше предметів – замінників у сюжетно-рольовій грі. Варіант: у яких іграх можна використати як предмет-замінник брусок, кубик, паличку тощо;

         Придумай новий варіант гри. Наприклад: гра «Я – посудна шафа» (в обруч стрибають діти і кажуть:«Я – каструля», «Я – тарілка» тощо). Діти придумують інші варіанти, наприклад: «Я – ліс», «Я – спальна кімната» тощо.

        — Вигадай гру:  Придумати за п’ять хвилин будь-яку гру, розповісти про неї, відповідаючи на запитання:

Як називається гра? З чого вона складається? Скільки людей приймає участь у грі? Яку роль отримують учасники у грі? Які правила гри? Чим закінчується гра? Як будуть оцінювати успіхи учасників гри?

Творча вправа «Створюємо книжку самі».

        Дітям пропонується стати письменниками і художниками і створити книжку для дітей молодшої групи. Діти придумують різні казки і розповіді, ілюструють їх.

Творча вправа «Чарівне око»

         Дітям пропонують назвати жанр картини, за її  деталями  або  розглядаючи її  через різні  прорізи.

Творча вправа «Бачу – домальовую»

    Дітям пропонують домислити задумку художника, закриваючи півкартини. 

Творча вправа «Реставратор»

        Дітям пропонують розглянути дві репродукції (на одній немає деяких  частин). Необхідно  відновити зміст репродукції.

Творча вправа «Підбери музику, яка підходить до портрета»

     Дітям  із запропонованої музики вибирають ту, яка підходить до портрета.

Творча вправа «Підбери слова до картини»

         Дітям пропонують за допомогою прикметників, слів – порівнянь, дієслів придумати  «комплімент» картині.

Творча вправа  «Підберемо до натюрморту фон»

         Дітям пропонується скласти натюрморт з різних предметів, підібрати до нього фон,  при цьому враховувати настрій картини, звідки падає світло, естетичну цінність натюрморту.                                                

Матеріал: вази, букети, предмети, різноманітні підставки

Творча вправа «Здогадайся, що трапилось?»

        Дітям пропонується  уважно подивитися на картину, уявляючи розвиток подій: що трапились, чому, навіщо. Можна придумати, що сталося з героями картини потім.

Творча вправа «Екскурсовод»

         Дітям пропонується самостійно вести екскурсію в імпровізованій картинній галереї,  показати вміння  творчо  розповідати про картину, скульптуру, фотографії.           

Творча вправа «Впізнай птаха»

        Діти отримують карточки з зображеннями різних птахів. Їм пропонується подумати:

   Який характер у того чи іншого птаха?

   З якими людьми, квітами, деревами, тваринами  дружить цей птах?     

   Хто його вороги? Про що він співає? Із чого  і як будує гніздечко?                                                            

   Що він більш за все любить робити?

Дітей попереджують, що їх відповіді можуть бути казковими.

Творча вправа «Лісові лікарі»

        Діти об’єднуються у дві групи – «лісові лікарі» та «лісові хворі». «Лісові хворі» по черзі розповідають про свої хвороби. «Лікарі» через деякий час дають пораду, як їм допомогти. Потім діти міняються ролями.

Творча вправа «Свійські та дикі тварини»

        Діти об’єднуються  у дві групи – «дикі тварини» і «свійські тварини». Групи повинні придумати і через деякий час розповісти про труднощі і переваги свого життя. Перемагає група, розповідь якої найбільш творча і цікава. Цю вправу діти можуть виконувати індивідуально.

Творча вправа «Вгадай хто я»

        Вчитель роздає дітям карточки з малюнками різних тварин. Діти беруть собі по одній картинці, потім показують дітям рухами, яка тварина зображена на картинці. Інші діти повинні впізнати, кого зображує дитина. Можна запропонувати дітям показати своїх улюблених тварин.

Творча вправа «Лісові журналісти»

        Дітям пропонується уявити себе журналістами, дослідити життя будь-якої тварини (рослини), скласти розповідь про неї для дитячого журналу.

Творча вправа «І я сказав…»

        Дітям пропонується по-різному закінчити речення: «Я вийшов на вулицю, був дощ (сонце, вітер, спека тощо), і я сказав…»

Творча вправа «Дій по погоді»

        Діти на слова: «Дощ (вітер, спека, мороз, ожеледь тощо)»

Творча вправа «Придумай смішний рух»

        Дітям пропонують придумати якийсь цікавий, смішний рух: ніс до ліктя, голова до ноги, п’ятка до коліна тощо.

Творча вправа «Так чи ні»

        Дітям пропонують придумати, як відповісти на запитання «так» чи «ні» різними частинами тіла.

Творча вправа «Зображуємо тілом»

        Дітям пропонують зобразити своїм тілом або разом з  друзями тілами квадрат, коло, трикутник або предмети, речі – стільчик, пилосос тощо.

Творча вправа «Різний рух»

        Дітям пропонують придумати, як можна рухатися за допомогою двох, трьох, чотирьох (якщо можуть – п’ятьох) частин тіла.

Творча вправа «Коштовності мого серця»

        Кожній дитині дається картинка серця, поділена на декілька частин. Дитині пропонується скласти картинку, розповідаючи,  які хороші почуття, думки, риси характеру є коштовностями її серця.

Творча вправа «Якби я був…»

        Дітям пропонується подумати над наступними реченнями і закінчити їх невеличкими розповідями:

         Якби я був (ла) татом (мамою), то …;         

         Якби я був (ла) невидимкою, то …;                                             

          Якби я був (ла) лікарем, то …;                     

         Якби я був (ла) чарівником, то…;                                        

         Якби я був (ла) винахідником, то ….

Творча вправа «Я в майбутньому»

        Дітям пропонується уявити себе у машині часу, уявити себе у майбутньому, придумати,  якими вони будуть.

Творча вправа «Що я вмію і що не вмію»

        Діти обговорюють, що вони вміють, а чого – не вміють, чому хочуть навчитися. Придумати варіанти, що для цього треба зробити.

Творча вправа «Квітка бажань»

        Діти вставляють у середину квітки пелюстки і говорять, які у них найзаповітніші бажання. Потім складають казку про те, як це бажання збулося.

Творча вправа «Моя думка»

        Проводиться творча дискусія про будь-який предмет, явище. Наприклад, можна висловити думку – кому яка пора року подобається. Обговорюється з дітьми, що у кожної людини свій смак,  на все є своя думка, кожний має на неї право, не треба наполягати тільки на своїй думці.

Творча вправа «Я думаю, що він думає»

        Дитям пропонується роздивитися картинки, на яких зображені різні соціальні ситуації. Необхідно придумати, що думає кожний з героїв, хто зображений на картинках. Варіант: роздивитися картинки, на яких зображені люди з різними почуттями на обличчі. Придумати, чому людина здивувалася, засумувала, зраділа, гнівається тощо.

Творча вправа «Вмію планувати»

        Дитині пропонується уявити, що вона з батьками їде до зоопарку (на відпочинок, у гості тощо). Необхідно спланувати, як це відбудеться.

Творча вправа «Добра справа»

        «Доброта, яку ти подарував іншим завжди повернеться до тебе». Роздати дітям картинки з зображенням старенької бабусі, маленької дитинки, хворої людини тощо. Кожен повинен розповісти про те, яку добру справу він може зробити для того, хто зображений на картинці.

Творча вправа «Гостинність»

         Прочитати дітям прислів’я: „Хто людям дім свій відкриває, той без друзів не буває”. Запитати у дітей, як можна зустріти гостей. Наприклад: приготувати смачне блюдо; підібрати ігри, іграшки; підготувати концерт тощо. Об’єднати  дітей у групи і запропонувати приготуватися до зустрічі гостей.

Творча вправа «Турботливий світ»

        Об’єднати дітей у дві групи. Кожна група отримує картинки із зображенням якогось предмета (наприклад: книги, квітки, іграшки, людини тощо.) Діти розповідають, як людина може турбуватися про ці предмети. Перемагає та група дітей, яка знайшла більшу кількість творчих варіантів турботи. Наприклад: рослина – її можна полити, взрихлити ґрунт, оприскати, перев’язати зламану пелюстку тощо.)

Творча вправа «Прикрашаємо кактус»

         Вихователь виставляє макет кактуса. Дітям пропонується прикрасити його   красивими квітами. Квіточка – це якась гарна риса характеру дитини. Кожна нова риса дарує кактусу квітку. Кактус «розквітає» від гарних якостей дітей.

Творча вправа «Знаходимо хороше»

        Попросити дітей уявити, що добра фея зачарувала їхні очі, і вони стали бачити тільки хороше. Дитина  розповідає, що вона бачить хороше  вдома, в дитячому садку, в тих людях, які поряд.

Творчі вправи «Складання зображень об’єктів»

         Використовуючи геометричні фігури викласти обличчя людини; фігуру хлопчика і дівчинки; казкового будиночку; тварину; дерева тощо.

«Незакінчений малюнок»

Завдання: Подумати, на що схожа картинки і домалювати їх.

«Доповни зображення»

Завдання: Подивитися на великі малюнки і підібрати до кожного деталь, яка дозволить відновити візерунок.

«Незакінчений малюнок»

Завдання: Назвати предмети, які зображені на кожному з трьох малюнків.

«Використання предметів»

Завдання:  Перерахувати всі можливі випадки використання  даного предмету.

Завдання: Намалювати портрет своєї матусі у красивій рамці.

Завдання: Намалювати незвичайну коляску для молодшого братика або сестрички.

Завдання: Подарувати будь-який предмет з зображенням сердечка, який хотів би кому-небудь намалювати, наприклад,  мамі або бабусі.

Завдання: Намалювати карту дороги, по якій Котик біг спасати  Півника.

Завдання: Зібрати картинку спочатку за зразком, а потім без нього (одна із картинок ціла, а інша розрізана на частини).

Гра «Відгадай, хто я?»

Хід гри: Дорослий або хтось із дітей жестами,  мімікою, звуками зображує якийсь предмет. Наприклад, потяг. Завдання: відгадати, що за предмет. Як здогадався?

Гра «Відгадай, хто я?»

Хід гри: Дорослий або хтось із дітей жестами, мімікою, звуками зображує якусь тварину. Наприклад, собаку. Завдання: Відгадати, яка тварина  була зображена. Розповісти, як здогадався?

Гра «Відгадай, хто я?»

Хід гри: Дорослий або хтось із дітей жестами, мімікою, звуками зображує кішку. Завдання: Відгадати, яка тварина була зображена. Розповісти, як здогадався?

Гра «Відгадай, хто я?»

Хід гри: Дорослий або хтось із дітей жестами, мімікою, звуками зображує Діда Мороза.                        

 Завдання: Відгадати, хто був зображений. Розповісти, як здогадався?

Гра «Відгадай, хто я?»

Хід гри: Ведучій або хтось із дітей мімікою, жестами, звуками зображує кота.                                        

    Завдання: Відгадати, хто був зображений? Як здогадались?

Гра «Відгадай, хто я?»

Хід гри: Ведучій або хтось із дітей мімікою, жестами, звуками зображує півника.                                    

Завдання: Відгадати, хто був зображений? Як здогадались?

Вправа «Відгадай, хто я?»

 Завдання: Підібрати, чим більше значень до даного слова. Осінь (яка вона?)…

Завдання: Підібрати, чим більше значень до даного слова. Весна (яка вона?)…

Завдання: Підібрати, чим більше значень до даного слова. Дім (який він?)…

Завдання: Підібрати якомога більше значень до слова. Дерево (яке воно?)…

Завдання: Підібрати, як можна більше значень до даного слова. Квітка (яка вона?)…

Завдання: Підібрати якомога більше визначень до слова. Мама (яка вона?)…

Завдання: Підібрати якомога більше визначень до слова. Гра (яка вона?)…

Завдання: Підібрати якомога більше визначень до слова. Бабуся (яка вона?)…

Вправа «Уяви, ніби-то …»

Завдання: Уявити та зобразити, як одягають нитку в голку.

Завдання: Уявити та зобразити, як ви задмухуєте свічку на торті в день народження.

Завдання: Зобразити та озвучити годинник.

Завдання: Зобразити та озвучити годинник з зозулею.

Завдання: Зобразити та озвучити мотоцикл.

Завдання: Зобразити та озвучити чайник,  що кипить.

Завдання: Зобразити та озвучити кавомолку.

Завдання: Зобразити перукаря, котрий стриже  або робить зачіску.

Завдання: Зобразити зубного лікаря, котрий лікує або видаляє зуб.

Завдання: Зобразити хлопчика, що бігає з сачком за метеликом.

Завдання: Зобразити маленького рибака.

Завдання: Зобразити хірурга під час операції.

Завдання: Зобразити шофера, котрий ремонтує машину.

Завдання: Зобразити сердитого кота.

Завдання: Зобразити голодне порося.

Завдання: Зобразити гордовитого півня.

Завдання: Зобразити, як бігають коні, озвучити їх.

Завдання: Зобразити, як підкрадається кішка, передати її голос.

Завдання: Зобразити пінгвіна.

Завдання: Зобразити дівчинку з відкритою парасолькою при сильному вітрі.

Завдання: Зобразити, як скаче жабка, озвучити її.

Завдання: Зобразити віслюка та озвучити його.

Завдання: Зобразити хлопчика, котрому тиснуть черевички.

Завдання: Зобразити дівчинку, у котрої болить зуб.

Завдання: Зобразити песика, котрий служить, передати його голос.

Завдання: Показати, як стрибає зайчик.

Завдання: Зобразити бабусю, яка прогулюється по вулиці з песиком

Вправа «Коло».

Намалювати коло. Навести якомога більше варіантів «на що це схоже?».

Вправу можна виконувати як індивідуально, так і в групі. Яка група дасть більше відповідей, та й переможе.

Приклади відповідей типу тарілка, апельсин, каблучка у більшості співвідносяться з репродуктивним рівнем розвитку мислення; особливу увагу необхідно звертати на відповіді, що свідчать про високий рівень розвитку мислення (коло як частина предмета), наприклад, дірка, ручка в розрізі, шляпа (зверху), дно відра, голова людини, труба (зверху або в розрізі), кільце ножиць тощо.

Те ж завдання можна виконувати, використовуючи такі фігури як квадрат, трикутник (або будь-яку фігуру).

Вправа «Створи об’єкт».

Учасникам пропонується створити об’єкт із запропонованих фігур (якщо один не вдається придумати, то декілька об’єктів, використавши всі запропоновані фігури). Наприклад, 10 кружечків, 10 квадратів, 10 трикутників.

Наприклад, один об’єкт з кола, квадрата та трикутника. Обов’язково учні пропонують свої варіанти (говорять, що намалювали): будиночок, палац, будка (собаки), шпаківня, конверт, ігровий будиночок на дитячому майданчику, годинник, ракета, палац, стрілка годинника, помада, олівець, піраміда, частина забору (огорожі), стовп тощо.

Вправа «Розшифруй абревіатуру».

Учасникам пропонується розшифрувати абревіатури (можна видумувати будь-які комбінації, навіть такі, яких немає в дійсності).

Наприклад, ВФФ – всесвітня федерація футболу.

Вправа «Склади речення»

Учасникам пропонується набір слів, з яких треба скласти якомога більше речень.

Вправа «Склади слово»

Учасникам пропонується скласти якомога більше слів, використовуючи запропоновані букви.

 

 

 

 

 

 

 

Розділ ІІ.    Математика

2.1Дидактичні ігри на вивчення властивостей та відношень предметів

1. Гра «День-ніч»

Учитель виставляє на дошці 6 предметів. Наприклад: груша, яблуко, слива, морква, капуста, помідор.

Назвіть, які предмети ви бачите на дошці.

Скільки їх? Запам’ятайте ці предмети.

«Ніч» - діти заплющують очі, а вчитель прибирає один предмет.

«День» - діти розплющують очі.

Який предмет зник?

2. Гра «Скільки?»

Учитель виставляє на набірному полотні картки із зображенням, наприклад, зірочок і, показуючи кожну з них указкою, пропонує лічити хором. Потім указкою показує зірочки, починаючи з останньої, а учні хором лічать від останньої до першої. Учитель повинен звернути увагу дітей на те, що в обох випадках дістали одне й те саме число. Далі, виймаючи картки із зірочками по одній ( навмисно не по порядку), він пропонує дітям знову лічити хором. З’ясовується, що і в цьому разі дістали те саме число. Потім учитель ставить на місце всі картки по одній, а діти вголос їх лічать. Після цього вчитель замінює, наприклад, дві картки із зірочками картками з кульками і пропонує дітям лічити, скільки всього карток на набірному полотні. Коли діти дістануть знову те саме число вчитель пропонує всі картки із зірочками замінити картками з кульками і знову полічити. Виявляється, що і цього разу кількість карток та сама.

3. Гра «Хто найнижчий»

Учитель виставляє на набірному полотні предметні малюнки.

В цирк прийшла руда лисиця,

Слон, жирафа і тигриця

Мишка й зайчик-куцохвіст

Хто найнижчий був на зріст?

Назвіть звірів, які зустрічалися у вірші.

Хто з них найнижчий?

Хто найбільший за розміром?

Назвіть звірів від найменшого до найбільшого.

 4. Гра «Утвори пари»

Учитель виставляє двома множинами 5 білочок і 5 горішків.

Чи однакова кількість білочок і горішків?

Як про це можна дізнатися?

А як інакше не рахуючи?

Висновок: білочок і горішків однакова кількість.

5. Гра «Порівняй будиночки»

Якою фігурою зображений дах першого будиночка? Другого? Третього?

Якою фігурою зображені віконечка першого будиночка? Другого? Третього?

Скільки скелець має віконечко в першому будиночку? Другому? Третьому?

6. Гра «Ланцюжок»

Лічба від  1 до 10; від 2 до 9; від 3 до 8; від 10 до 1; від 6 до 3; від 9 до 3.

7. Гра «Курка та курчата»

Вийшла курка на поріг

Погуляти у дворі

А за нею хлоп’ятка й дівчатка,

Жовтенькі курчатка.

Квокче їм курка: «кудах-тах-тах,

Не ховайтесь в кущах».

Учитель стукає по парті олівцем, учні рахують мовчки і кажуть, скільки разів він стукав.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Гра «Знайди геометричні фігури»

У хлопчика є гра цікава:

Він з геометричних фігур

тваринки виклада.

Які фігурки Петрик брав,

Коли тваринок викладав?

9. Гра «Назви своїх сусідів»  

Учитель запитує дітей, хто сидить поруч з ними за партою, хто позаду, спереду. За допомогою цієї гри у дітей формуються відповідні уявлення.

     Гру потрібно пропонувати учням після вивчення нового матеріалу. Це дає змогу кращому засвоєнню даного матеріалу.

10. Гра «Опиши малюнок»

Учитель вивішує яскравий малюнок із багатьма предметами.

 Опишіть малюнок, використовуючи слова: у, на, під, над, внизу,вгорі, попереду, позаду, зліва, справа, між, за.(Вчитель слідкує, щоб не відбувалося повторів).

11. Гра «Де дзвенить дзвіночок?»

Одній дитині зав’язують очі хустинкою. Друга дитина ходить з дзвіночком по класній кімнаті і подзвонює ним у різних місцях. Перша відгадує, де подзвонили, називаючи місце звуку   відносно   себе:    «Подзвонили праворуч    від    мене», «Подзвонили зліва від мене» і т.д. Той , хто після умовної кількості дзвінків жодного разу не помилився, отримує дзвіночок і займає місце свого попередника.

12. Гра «Навпаки»

Учитель називає якесь слово, що характеризує напрямок руху або просторові відношення між предметами, а викликаний учень повинен сказати слово, протилежне за значенням. Гра повинна проходити у швидкому темпі. «Верхній – нижній, ліворуч – праворуч, спереду – ззаду, перший – останній».

13. Гра «Будь уважний»

Скільки лапок у вовків? (4)

Скільки в мишки є хвостів?(1)

Скільки вушок у зайців?(2)

Скільки пальців на руці?(5)

Скільки крил є у лисиці?(Ніскільки)

Скільки в теремі криниць? (Ніскільки)

Скільки жаб літає в небі? (Ніскільки)

Скільки хвостиків у тебе? (Жарт)

2.2  Дидактичні ігри на вивчення чисел першого десятка

1. Гра називається «Скільки?»

Учитель плескає в долоні кілька разів, а учні, полічивши кількість оплесків, мовчки піднімають картку з відповідною цифрою.

 

2.Гра «Домалюй квітку»

На дошці намальовані серединки квітів із цифрами всередині: 3; 4; 5.

Намалюйтестільки пелюсток скільки вказано в серединці.

3.Гра «Мовчанка»

Учитель показує картку з цифрою. Учні плескають у долоні відповідну кількість разів.

4. Гра «Більше, менше, порівну»

Матеріал гри: у кожного учня на парті набір знаків: >, <, =, дрібні предмети, іграшки, картки із зображенням різних речей, трикутники, кружечки з додатку до математики.

    Вчитель вивішує таблицю або відкриває дошку із заздалегідь підготовленими записами цифр.

    Учням кожного варіанта треба на своїй парті розкласти предмети так, як показано в записах, і поставити потрібні знаки. Перевірити правильність виконаних дій можна запропонувати сусідам по парті, або це робить учитель, швидко пройшовши між партами.

5.  Гра «Збільшити і зменшити на 

 Матеріал гри: картки з числами.

    Учитель підносить угору картку з будь-яким числом, а учні піднімають у лівій руці картку з таким числом, яке вийде в результаті збільшення даного числа на 1, а в правій руці – картку з числом, яке утвориться при зменшенні даного числа на 1. Скажімо, учитель піднімає картку з числом 7. Учні повинні в лівій руці піднести картку з числом 6.

     У грі перемагає ряд учнів, які жодного разу не помилялися або помилялись найменше.

6. Гра «Утвори числовий ряд»

Грають дві команди. У кожного учня – картки з цифрами. За сигналом вчителя команди повинні утворити числовий ряд зліва направо (потім справа наліво). Виграє команда, яка швидко і правильно виконає завдання.

7. Гра  «Відновлення числового ряду».

Учитель. Діти,  потяг далі рухатися не зможе, тому, що хтось розібрав міст. Що ж нам робити? Як його полагодити?

1 * 3 * * 6 * * 9 10

(Колективна робота. Учні називають числа по-порядку, коли називають те число, яке пропущене, то плескають у долоні.)

8. Гра «Покажи потрібну цифру»

Матеріал гри: картки із зображенням предметів, дрібні предмети, іграшки.

     Вчитель показує учням картку із зображенням кількох предметів, а учні, швидко полічивши, показують відповідну цифру.

9. Гра «Будь уважним» 

 Вчитель зачитує вірш і називає його учасників, а учні полічивши показують відповідну цифру.

 У клас зайшов Мишко,

А за ним – Петько

 За ним – Галинка,

За нею Яринка,

А позаду Гнат.

Скільки тут малят?                            

10. Гра «Знаю».

 Учитель пропонує дітям, починаючи з першої парти, почати лічбу вголос. Кожен учень по-порядку сідає, називаючи наступне число. Замість числа 5 п’ятий учень повинен сказати “знаю”, а наступний почати лічбу з одиниці і т.д. до останнього учня класу. Слово “знаю” разом з п’ятим учнем можуть говорити вголос усі учні класу. Це слово можна говорити замість будь- ділити клас на 3,5, 7, 9 тощо якого іншого числа (пізніше)

11. Гра «Впізнай цифру»

 У мішечку знаходять цифри, вирізані з цупкого паперу. Із заплющеними очима учні виймають одну з них, обстежують її і називають.

12. Гра «Найбільше і найменше число»

 Один з учнів, які сидять поруч за партою, розкладає картки з цифрами: 2, 5, 7, 8 і пропонує сусіду по парті визначити, яке з чисел найбільше (найменше). Інший учень   повинен   поряд   покласти   картку   з   більшим (меншим) на одиницю числом. Потім гравці міняються ролями. Хто без помилок виконає завдання, вважається переможцем.

13. Гра «Я – уважний»

На дошці розміщені ілюстрації з різною кількістю предметів. Наприклад: яблук – 5 штук, груш – 2, слив – 4. Ілюстрації розглядаються протягом 2 секунд і закриваються. Учитель запитує:

-         Яких предметів 5?

-         А чого більше – яблук чи груш?

-         Що означає число 4?

   Рекомендації: замість ілюстрацій можна виставляти різний лічильний матеріал.

 14. Гра «Хлопчики і дівчатка»

 На картках вчителя записані цифри. Зворотній бік одних карток пофарбовано червоним кольором, інших — зеленим. Учитель бере одну з карток, показує  класу і  пе­ревертає зворотнім боком. Якщо картка червоного кольо­ру, то відповідь хором називають дівчатка, якщо зелено­го — хлопчики. Виграє той, хто менше зробить помилок.

15. Гра «Яке число пропущене?»

Учитель, рахуючи до 5 у прямому і зворотному порядку, кожного разу навмисно пропускає певне число. Діти по черзі відповідають, яке число пропущене.

    2.3  Дидактичні ігри на вивчення практичних дій в межах 10

1. Гра «Допоможи звірятам»

 На дошці – малюнки звірят, під ними приклади.

    Учитель. Білочка, зайчик і їжачок на уроці математики у лісовій школі розв’язували приклади. Підкралася хитра лисичка і вкрала цифри. Допоможіть звірятам відновити приклади.

   Клас поділено на три команди.

   Одна команда допомагає білочці, друга – зайчику, а третя – їжачкові. Перемагає команда, яка правильно виконала завдання

 

5  +    = 7

4 +     = 6

    + 2  = 5

   + 4 = 7

    + 1  = 6

4 +     = 5

 6 +    = 7

3 +     = 6

2  +    = 4

 

 

 

 

 

 

2. Гра «На 2 більше і на 2 менше»

 Матеріал гри: картки з числами.

     Учитель називає числа в межах від 2 до 10 і пропонує учням у правій руці піднімати число, більше на 2 від даного, а в лівій – менше на 2 від даного. Наприклад, учитель називає число 3, а учні показують числа 1 і 5. далі вчитель називає число 5, а учні показують числа 3 і 7 і т. д. Цю саму гру можна проводити, пропонуючи збільшувати і зменшувати числа на 1, на 3, на 4 тощо.

3. Гра «Знайди зайчика»

Учитель. Замалювати частини з відповіддю 10. ( Діти знаходять ці приклади і зафарбовують). З цих частин виходить зайчик.

4. Гра «Знайти помилку»

Матеріал гри: картки з прикладами та числами, таблиця, набірне полотно.

     Учитель вивішує на дошці таблицю із записами і пропонує знайти помилку. Можна замість таблиці зробити відповідні записи на дошці або виставити картки на набірному полотні.

5.  Гра «Змагання команд»

1.  Учень однієї команди називає будь-який приклад і вказує на учня з іншої команди, який буде відповідати. І навпаки.

 2. Вставити потрібне число

4 = 2 +  *                       5  = 6 – *

6 = 5 + *                        4 = 5 – *

10 = 9 + *                      7 = 6 + *

3 = 4 -  *                        9 = 8 + *

6.  Гра «Змагання»

Для гри клас ділять на дві команди. На дошці записано стільки прикладів, скільки є учнів. Приклади містять табличне додавання та віднімання в межах За сигналом перші учні виходять до дошки, розв`язують перші приклади, записують і швидко передають крейду наступним гравцям, які розв`язують наступні приклади і т. д. Якщо учень бачить помилку гравця своєї команди, то  він може виправити неправильну відповідь і записати правильну. Після розв`язування всіх прикладів, вчитель перевіряє правильність виконання завдань "суперниками" і визначає команду-переможця.

7. Гра «Футбол»

 Клас ділиться на дві команди. Учень з першої команди називає довільний приклад і вказує учня з другої команди, який буде відповідати. Якщо відповідь правильна, то гравець, який відбив "удар", дає завдання першій команді. Якщо відповідь неправильна то "нападаюча" команда дає правильну відповідь і хором говорить "Гол". Учень, якого викликали, може звернутись за допомогою до одного з членів своєї команди. Перемагає команда, яка заб`є більше "голів"

8. Гра «Віднови числа»

    Учитель. На снігу білочка складала приклади. Повіяв вітерець і частину прикладів засипав сніжком. Допоможіть білочці відновити числа в прикладах.

                     … + 2 = 4                    … + 1 = 5

                     … + 2 = 5                    … + 1 = 5

9. Гра «Естафета»

 Учні за чергою називають приклади таблиці додавання числа 4; таблиці віднімання числа 5. Виграє той ряд, в якому всі учні швидко і правильно назвуть відповідні приклади.  

10. Гра «Хто більше збере ягід?»

 На картках із зображенням ягід на зворотній стороні написані завдання. Учні, обчислюючи їх записують відповіді на дошці, а картки складають на купку. Коли всі завдання виконані, перевіряється правильність їх обчислень і підводиться підсумок: у кого більше зібрано ягід, той і переможець.

 

11. Гра «Квітка – семицвітка»

Діти розв`язують запропоновані вчителем завдання. Після кожної правильно виконаної вправи прикріплюють пелюсточку. Виходить «семибарвна квіточка».

12. Гра «Хто швидше підніметься вгору»

 Намальовано сходинки з прикладами, які розташовано з двох боків, а на верхній сходинці — приз. Хто першим розв`яже приклади і підніметься по сходах - той отримує приз.

13. Гра «Пташина грамота»

На пелюстках квіточки записані приклади.  Після їх вирішення  отримуємо результат. Прилетіли ластів`ята, забрали результати. Діти знаходять ту пташку, яка тримає в дзьобику правильний результат.

14. Гра «Кращий обчислювач»

 Учні розділяються на 2 команди. У кожної команди є

кубик, на гранях якого написано число. Гравець однієї з команд кидає кубик і, називаючи число, яке йому випало, швидко додає до суми попередніх, і

 оголошує результат. Виграє команда, яка першою набере визначену для виграшу кількість очок. Якщо один гравець помилиться в обчисленні, усі очки з команди знімаються. Гра може бути індивідуальною. Тоді в ній беруть участь два, три і більше учнів.

15. Гра «Забий гол»

       У ворота, які прикріплюються на дошці, вчитель ставить "м`яч" з числом. Діти по черзі називають будь-який приклад, результатом якого є даний м`яч. Виграє учень, який найбільше назвав прикладів.

16. Гра «Склади 2 приклади»

Вчитель показує картку з прикладом на додавання. Учень, якого викликали до дошки, складає і записує 2 приклади на віднімання і розв`язує їх.  

     Клас ділиться на 2 команди. На дошці стільки прикладів, скільки гравців у командах. Перші учні підходять, розв`язують приклади, передають крейду іншому учневі із своєї команди, як естафетну паличку, і так до кінця. Якщо учень бачить помилку гравця своєї команди, то, коли до нього дійде черга, він може акуратно закреслити неправильну відповідь і записати правильну. Виграє команда, в якій швидше будуть розв`язані приклади. (Кількість учнів у командах повинна бути однаковою).

17. Гра «Хто швидше затопить піч»

Три доріжки ведуть до одного будинку, який намальований на дошці. На

кожній доріжці написане завдання. Виконання завдання починається знизу.

Завдання можуть виконувати по одному, два або більше членів команди. Команда, яка виграє, малює дим, який іде із труби.

18.Гра «Визнач маршрут літака»     

 Учитель викликає до дошки трьох учнів (пілотів) із кожного ряду (команди). Вони ведуть літак по наміченому маршруту, який зашифрований прикладами,

до яких дані три відповіді, одна з них правильна, інші - невірні. Пілоти повинні визначити маршрут правильно, показати стрілками правильний шлях, розв`язуючи приклади знизу вверх. Кожна команда допомагає своєму командиру правильно вибрати шлях руху літака, якщо командир помиляється. В кінці гри називаються командирами ті учні, які зуміли правильно провести літак по наміченому курсу.

19. Гра «Де відбудеться стикування космічних кораблів»

В космос в заданому напрямку запущено космічні кораблі. Поведуть кораблі 3 льотчики-командири (3 учні від кожної команди по черзі). Всі інші учні - помічники командира. Кожен корабель летить у заданому напрямку. Його шлях зашифрований прикладами, зверху яких написані відповіді, один з них вказує напрям даного корабля. Необхідно стрілками показати правильний шлях польоту кожного космічного корабля. В заданому напрямку кораблі стикуються, стрілками треба показати, де вони зустрінуться. Якщо учні будуть помилятися, то члени команди повинні виправити свого командира. Політ покаже, хто стане справжнім командиром. Учні від кожної команди по черзі виходять до дошки і розв`язують по одному прикладу. Перемагає той екіпаж, який не зробить жодної помилки і правильно вкаже місце стиковки кораблів.

 І екіпаж     ІІ екіпаж     ІІІ екіпаж

 

20. Гра «Знайди помилку»

На дошці можна зробити записи і запропонувати знайти помилку.

21. Гра « Зірви огірок»

На таблиці намальована грядка, де ростуть огірки. В прорізи вставлені огірки. На зворотному боці кожного огірка записані вирази. За правильно розв'язані прикла­ди учні нагороджуються медалями «Молодець».

22. Гра «Знайди коротший шлях»

Щоб ввести дітей в ігрову ситуацію, вчитель читає вірш.              

А я у гай ходила

                        А я у гай ходила                    Я зайчика зустріла

                        по квітку ось яку!                 дрімав він нагорбку.

                        А там дерева — люлі,          Була б його спіймала —

                        і все отак зозулі:                  зозуля ізлякала: Ку-ку!

                        ку-ку! ку-ку!                                               П. Тичина

Описание: E:\початкове навчання\images (4).jpg     На малюнку зображено дві стежки. Звичайно, зайчик тікав коротшим шляхом. Треба знайти значення при­кладів, потім результати додати. Коротшою стеж­кою буде та, на якій сума відповідей менша.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23. Гра «Зваримо борщик»

На дошці виставлена картинка із зображенням каструлі. Поряд на набірному полотні виставлені зображення овочів: морква, буряк, цибуля, картопля, капуста, помідо­ри.   

    Учитель. Зараз ми дізнаємося, чи вміють учні нашого класу варити борщ. На кожному овочі написаний приклад. Треба розмістити відповіді до прикладів у порядку зрос­тання, завдяки цьому ми знатимемо, в якому порядку ки­дати овочі в борщ.

24. Гра «Знайди своє деревце»

Перед уроком вчитель вивішує таблицю з намальованими деревами, під якими записані приклади. В кожного на парті картка — відповідь до прикладів, що написані під дере­вом. Учень, який не помилився у розв'язуванні при­кладів, знайде своє дерево. Шукаючи лише своє дерево, дитина розв'язує всі приклади.

25. Гра «Лісова школа» 

Ігровий матеріал: ялинка, на якій розміщені числа, іграшки, сніжинка, морквинка, стрічка, грушка, грибочки, горішки, зірочка.

       Прикрашали у лісі звірята

Молоденьку ялинку до свята:

На кожну голочку — сніжинку,

На кожну гілочку — морквинку.

Від кожної лисички —гарну стрічку,

від кожної синички —грушку-дичку.

Старий ведмідьприніс грибочків трішки,

Руденька білочкарозвісила горішки,

а вовченятко спати не лягало

і на верхівку зірочку дістало...

      (Вчитель декламує вірш і показує названі в ньому іграшки).

 Учитель. Діти, зверніть увагу, що на іграшках написані приклади. Треба їх розв'язати, щоб знати, куди повісити іграшки на ялинку. Число на ялинці відповідає певній іграшці.

26. Гра «Ряд – переможець»

Школярі вибирають із кожного ряду по два учні. Вибрані учні стоять напроти свого ряду, а інші учні швидко по порядку, як сидять, задають їм приклади на додавання і віднімання. Підраховуємо, хто розв'язав правильно біль­ше прикладів. При підведенні підсумків ряд-переможець піднімається, клас дружно скандує «Молодці!» і плескає в долоні.

 

27. Гра «Садівники»

На листку паперу намальована яблуня, До неї прикріплені червоні яблука, на зворотному боці яких за­писані приклади. До дошки виходять три учні. Вони зривають яблука і швидко записують приклади.

        Ось так яблука – повні соку солодкого,

         Руку простягніть і яблуко зірвіть.

         Став вітер гілку гойдати,

         І важко яблуко дістати.

         Та яблучка ці не прості,

         На них цифри золоті.

         Швидко яблучко зірвіть,

         Вправно приклад розв'яжіть,

     Хто більше встиг розв'язати і записати прикладів, той і переміг.

28. Гра «По заметах»

Із білого паперу виготовляємо невеликі картки, з одного боку яких записуємо приклади табличних дій.

Картки розкладаємо на підлозі білим вверх. Кожна картка — це замет.

     Виходить двоє учнів. Вони по черзі піднімають картки, роблять крок вперед (крокують по заметах) і називають відповіді. Клас слідкує за відповідями цих двох учнів. Той, хто назвав відповідь неправильно, провалюється в замет. Учень, який провалився, назначає собі заміну з дітей, які сидять за партами.  При підведенні підсумків враховується швидкість вико­нання завдань і кількість помилок.

29. Гра «Влучні стрільці»

 Учитель повідомляє дітям, що на цьому уроці вони — «влучні стрільці» — будуть «запускати стріли» від прикладу до відповіді. Хто правильно і швидко знайде відповідь, яка відповідає пев­ному прикладу, той стає найкращим стрільцем. Завдання учні виконують за картками або в зошитах.

30. Гра «Мовчанка»

Учень повинен відповідати на запитання вчителя, не говорячи жодного слова, а показуючи лише картку з чис­лами. Таку гру корисно проводити, коли учні збуджені і їм важко зосередитися без допомоги вчи­теля.

31. Гра «Допоможіть білочці»

Описание: E:\початкове навчання\images (3).jpg    Учитель: допоможіть білочці зібрати горішки. Діти розв’язують приклади і визначають, які грибочки зібрала білочка у кошик.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

32. Гра- естафета  «Заселіть числові будиночки».

Учні кожного ряду виходять і записують відповідні числа у числові будиночки. Перемагає той ряд, в якому учні швидко і правильно записали потрібні числа.

Описание: E:\початкове навчання\images (8).jpg

 

33. Гра «Риболовля»

Розв’яжіть приклади і дізнаєтесь яка рибка потрапить в яке відерце. 

 

Описание: E:\початкове навчання\images (7).jpg

 

34. Гра «Де чий подарунок?»

Діти розв’язують приклади і дізнаються, який подарунок отримає яка тваринка.

Описание: E:\початкове навчання\images (6).jpg

 

35. Гра «Десять клітинок»

- Обведіть у зошиті 10 клітинок. Розфарбуйте 4-ту і 8-му клітинки.

2. 4 Дидактичні ігри на вивчення нумерації чисел другого десятка

1. Гра «Продовжи лічбу»

 Вчитель пояснює учням зміст гри, продемонструвавши її для прикладу з одним з учнів. Вчитель починає лічбу (11, 12), учень продовжує (13, 14…). Далі називає будь-яке число (в межах вивченого матеріалу) і пропонує учням (то одному, то другому) продовжити лічбу. Перемагає той учень (ряд учнів), який не помилився або ж допустив найменше помилок. Можна пропонувати і в зворотному порядку. Важливо підняти учнів і дати їм можливість показати класу, вміють чи не вміють вони лічити.

2. Гра «Обери!»

-знайдіть приклади з відповіддю 35, 66, 89.

22 + 13                            60 + 6

40 – 1                              55 + 34

63 + 25                            24 + 11

3. Гра «Мовчанка»

- збільшіть на 10:

19, 49, 29, 69, 39, 59, 79.

- зменшіть на 10:

40, 60, 80, 50, 70, 20, 30.

4. Гра «Яких чисел не вистачає»

1 *  3  4  *  * 7  8  9 * 11  12 * 14 * 16 *  *  * 20

5. Гра «Третій зайвий»

Усі ми знаємо гру третій зайвий, де необхідно виключити із запропонованого ряду «зайве», і відповідь обґрунтувати.

-1, 2, 3 ,4, 5.

-шістка, сімка, вісімка, копійка, десятка.

6. Гра «Доміно»

     На прямокутниках записані вирази та числа у вигляді доміно. Діти розбирають доміно порівно, а потім будують ланцюжок, складаючи відповідним чином вираз та результат до нього.

7. Гра «Добери знак»

розставте знаки «+» і «-»  так, щоб вийшла правильна рівність.

63   20   7=50

26   30   50=6

37   7    10=20

78   8    20=50

8. Гра «Виручай»

Учні кожного ряду отримують по картці. У першого учня в ряду завдання записане повністю, а в усіх решти замість першого числа -  пропуск. Що ховається за ним учень дізнається тільки тоді, коли його товариш, що сидить попереду, повідомляє йому відповідь у своєму завданні. Ця відповідь і буде числом якого бракує. У такій грі діти мають бути гранично уважні, оскільки помилка одного учасника перекреслює роботу всіх.

33+5=

    -7=

    +17=

    -8=

9. «Відгадай число»

Якщовідняти  від задуманого числа 6, то залишиться 11. Яке число задумали?

Якщо 19 зменшити на задумане число, то вийде 12. Яке число задумане?

Я задумала число, відняла його від 19 і отримала 9. Яке число я задумала?

10. Гра «Естафета»

Клас ділиться на дві команди. На дошці записано стільки прикладів, скільки учнів присутніх на уроці. Приклади містять табличне множення і ділення, додавання та віднімання в межах 100. За сигналом перші учні виходять до дошки, записують відповідь і передають крейду іншому. Якщо учень бачить помилку гравця своєї команди він може виправити неправильну відповідь, коли прийде його черга.

2.5  Дидактичні ігри на вивчення  геометричного матеріалу

1.Гра «Ліплення сніговичка»

 Учитель: розпочалась перерва і всі учні вибігли на подвір’я. Вони вирішили зліпити сніговита. Допоможіть їм, попрацюйте в парах.

 

Описание: E:\початкове навчання\ьрргр.jpg

 

2. Гра  «Фотограф»

Учитель виставляє на дошці геометричні фігури: квадрат, коло, прямокутник, п’ятикутник, трикутник, шестикутник.

Розгляньте фігури і запам’ятайте їх.

За сигналом учителя учні закривають очі. Учитель забирає одну із фігур. За сигналом учителя учні відкривають очі.

Яка фігура зникла?

3. Гра «Знайди зайвий предмет»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Яка фігура зайва? Чому?

 4.Гра «Трикутники»

 

 

 

 

 

- проведіть одну лінію так, щоб вийшло 9 трикутників.

5. Гра «Хто прийшов у гості»

Учитель роздає учням геометричні фігури, на зворотній частині яких записані приклади. Учень записує приклад на дошці і розв’язує його, а потім прикріплює геометричну фігуру до дошки і дізнаються хто прийшов до них в гості.

 

 

 

2.6  Логічні вправи .

1. Загадки

Загадки розвивають кмітливість,  інтригують дітей та стимулюють їхню фантазію. Відгадування загадок розвиває уміння зіставляти, порівнювати предмети та явища, дають багато можливостей для мовного розвитку дітей, прилучення їх до словесної мовної творчості, збагачують уявлення про навколишній світ.

▪ Не старіє, не вмирає, а все нищить, забирає. (Час)

▪ Встане – в метр висотою,

Сяде – в метр шириною;

Я уже розгадку дав,

Та ніхто не відгадав. (Метр)

▪ Дві сестри ідуть-ідуть

І ніколи не зійдуться. (Стрілки годинника)

▪ Дванадцять братів один за одним ходять.

Один одного не обходять. (Місяці року)

▪ Летів птах

На дванадцяти ногах

Та одне яйце зніс. (Місяці року, рік)

2.Задачі-жарти.

Це цікаві ігрові задачі з математичним змістом. Для їх розв'язання потрібно більше винахідливості, кмітливості, почуття гумору, ніж вміння виконувати обчислювальні дії (тобто певні

знання математики).Для правильного їх розв'язання не вимагається виконати арифметичні дії, вони базуються на здогадці, кмітливості.  Вони є корисним засобом розвитку у дітей логічного мислення, вміння проводити аналіз і синтез, узагальнювати, абстрагувати, порівнювати, зіставляти і конкретизувати, розкриваючи зв'язки, що існують між явищами.    Це питання нерозривно пов'язане з розвитком пізнавальних здібностей та інтересів, з певним емоційним ставленням до пізнаваного об'єкту, явища. У процесі роботи над цим видом задач відбувається розвиток правильної, точної, лаконічної математичної мови, а це також одне з важливих завдань формування елементарних математичних уявлень у дітей шкільного віку. Можна використовувати на кожному етапі уроку. 

№1

Рибалка за 2 хвилини спіймав 4 рибини. За скільки хвилин може спіймати рибалка 8 таких рибин?

№2

Мій товариш ішов, п’ятак знайшов. А якщо ми підемо, скільки знайдемо?

№3

Коли гусак стоїть на двох лапках, його маса 4 кг. Яка маса гусака, якщо він стане на одну лапку?(4 кг).

3.Задачі-головоломки.

Задачі-головоломки корисні для виховання кмітливості, активізації пізнавальної діяльності учнів.  Розв’язуючи їх, діти вчаться критично сприймати умову задачі, ілюструвати її. 

№1

Є посудини місткістю 5 л і 3 л. Як ними набрати 4 л води?

№2

Як набрати рівно 1 л води, користуючись банками місткістю 3 лі 5 л? 

№3

Буханка хліба важить півкілограма і півбуханки. Скільки важить ціла буханка? (1 кг)

4.Задачі з логічним навантаженням.

Задачі  з логічним навантаженням сприяють розвитку творчих здібностей учнів, готують їх до навчання в старших класах, корисні для використання і на уроках, і під час  проведення математичних змагань, олімпіад, і для організації диференційованої домашньої роботи школярів.

№1

Батькові 46 років, а синові    10.  Через  скільки  років  батько буде втричі старший за сина ? (Через 8 років)

 

№2

Периметр земельної ділянки  прямокутної форми дорівнює 900м, а ширина її на 44 м менша, ніж довжина. Знайти ширину і довжину ділянки. (203м, 247м)

5.Графічні диктанти – готують руку дитини до письма, розвивають довільну увагу, просторову уяву, координацію рухів, вчать орієнтуватися в зошиті).

-Ігри розвивального характеру («Забий гол», «Хто швидше», «Математична естафета» тощо).

Використання методики «Діаграма Вена»

Методика навчає учнів знаходити, аналізувати, порівнянню вати інформацію, заносити дані до таблиць, схем. 

Технологія роботи:

 Порівняння істотних ознак чотирикутника і трикутника.

1. Спільні та відмінні ознаки цих геометричних фігур.

2. Будуємо діаграму.

3. Заносимо дані до таблиць.

Спільні ознаки – многокутники, мають кути, сторони, вершини.

Відмінні ознаки–прямокутникмає 4 сторони,4  вершини, 4 кути, а трикутник – 3 сторони, 3 вершини, 3 кути.

На зразку в центрі кіл позначені спільні ознаки об’єктів, а ліворуч та праворуч – відмінні ознаки.

                    Чотирикутник                                Трикутник

 

 

 

                                             многокутники

                   4 сторони              сторони           3 сторони

                  4  вершини             вершини         3 вершини

                           4 кути               кути              3 кути

 

 

 

 

Методика„Ґронування”

 

сума                                                                                     доданки      

       збільшити на                                                              разом

                                                                                   

          всього                                                              знак +                                         

                      склад числа            перевіряється  дією    віднімання

 

6.ЗАВДАНЬ ДО ВПРАВИ «ПОМІРКУЙ!»

Лічба предметів. Числа від 1до 10.

У нашому класі один…;

На столі багато…;

На вікні одна…. і багато…;

У портфелі один….. і багато…  .

У норі блищало 6 очей. Скільки вовків було у норі?

Із-за пенька показалось 6 заячих вух. Один зайчик побіг. Скільки вух тепер видно? 

** *

Скільки вушок у зайців?

Скільки крил у горобців?

Скільки ніг у гусака?

Скільки вух у борсука?

Скільки рук у Попелюшки?

Скільки п’ятачків у Хрюшки?  

***

У мене червона, жовта і зелена кулі, а у мого брата – синя і біла. У кого більше?

У кішки троє білих і двоє рудих кошенят. Яких більше білих чи рудих?

Двоє хлопців купались в озері, один вийшов на берег. Скільки залишилось у воді?

Якщо змія довша за черв’яка, то черв’як ……..

Півень злетів на тин, 

А на тину ще один.

Скільки ж півників усіх? (1+1=2)

***

Назви сусідів числа 3, числа 2;

Назви число, що передує числу 3, числу 2, числу 4;

Назви число наступне до числа 2, до числа 1, до числа 3;

Четверо пасажирів їхали в поїзді 4 год. Скільки годин їхав кожен?

Якщо море глибше, ніж річка, то річка…..

***

     Три веселі киці

      грались у травиці.

      Рижик теж до них прибіг –

      Скільки кошенят усіх? (3+1=4)

      Ох, було у нас мороки.

      Посварились дві сороки.

      На їх шум ще дві примчало.

      Скільки разом сорок стало?2+2=4)

Яких фігур не вистачає? Чому?

 

                                      **

                                 **    

 

***

Яке число я загубила?:6-8, 7-5, 6-4;

Сьогодні середа?

На вулиці літо?

 Чотири менше від одного?

Лід гарячий?

Цукор солодкий?

Після ранку настає ніч?

Поїзд довший за автобус?   

 

***

1; 3; 5: назвіть числа від найменшого до найбільшого; які числа загубились? Яке з них менше? Яке більше?Чому?

Назвіть більше число: 4 і 1, 3 і 2, 3 і 4, 4 і 2, 5 і 1.

Качка привела на річку каченят 4 жовтих і 1 сіре. Скільки каченят всього?

На річці плавало 4 гусят, одне пірнуло. Скільки залишилося? 

***

Якщо стіл вище стільця, то стілець…. .

Якщо 2>1, то 1……..  .

Скільки кінців має палка?

Лисиці курча сниться. Курці – лисиця. Кому з них солодше спиться?

У зайчихи 5 зайченят, їх посадили у два кошики. Як могли розсадити зайченят?

***

Якщо дідусь старший за онука, то онук……

Якщо 5 більше 3, то 3….

Хто кращий стрибун заєць чи жаба?

Якщо права рука справа, то ліва…..

Якщо перший вихідний субота, другий…

Зараз осінь, а потім…   

***

Незнайко знаходився на Місяці 1 рік. Скільки це місяців?

Я люблю канікули, хочу щоб вони тривали літо і осінь. Скільки це місяців?

З яких двох чисел можна скласти число 5?

Дві синички, гарні птички

      На вербі сиділи.

      Три подружки- щебетушки

      Раптом прилетіли.

      Скільки на вербі синиць?

      Полічи веселих птиць.   (2+3=5)

Посадив ведмідь в садочку

     2 берізки, 2 дубочки.

     Рахувати сам не вмів,

     А ну ви допоможіть. (2+2=4)

***

Скільки чобітків Оля купила, щоб киця ніг не замочила?

Є дві кульки однакового розміру: яка важча залізна чи дерев’яна ?

Що важче 1кг пір’я чи 1кг цукру? 

Петрик вдень гуляв по лузі

      І зустрів кульбаб-подружок

      2 великих й 3 малих

      Скільки ж разом їх усіх? (2+3=5)

В сіренької мами квочки

      2 сини-колобочки та ще 4 дочки.

      Скільки діток в мами квочки?  (2+4=6)

***

Трикутник має 4 сторони?

Субота, неділя, понеділок – вихідні дні?

До 2 додати 3 буде 6?

Тиждень складається з 7 днів?

Є в Надійки 3 копійки,

      5 дала їй мама.

      Хто швидше всіх відповідає

      Скільки грошей Надя має?  (3+5=8)

***

7, 3, 8, 2, 6, 1, 5, 4:прочитайте у порядку зростання, спадання;  

                                             Яке з чисел найбільше? Найменше?

                                             Назвіть числа більші 4; менші 6.

У двох гаражах стояло 8 машин: у першому було 6. Скільки стояло машин у другому?

Слово складається із 7 звуків, серед яких 3 голосні. Скільки приголосних?

Якщо 8більше 5, то 5…..   

 

 

*** 

                В нашої бабусі живуть

                 Гарні гуси:

                 2 білих і 6 сірих.

                 Скільки ж їх в бабусі? (2+6=8)

                 Петрик вдень гуляв по лузі

                 І зустрів кульбаб-подружок:

                 5 великих й 3 малих.

                 Скільки ж разом їх усіх? (5+3=8)

Якщо восени холодніше, ніж влітку, значить влітку……

Якої фігури не вистачає?

                                                                       ?  

 

***

Ти і я, та ми з тобою. Скільки нас?

Росла 1 берізка, на 4 великих гілки, на кожній гілці по одному яблуку. Скільки яблук  було на березі?

Якщо Оленка живе ближче до школи ніж Ігор, то Ігор…..

Щука важить більше, ніж карась, а карась важить більше, ніж в’юн. Хто з них найлегший? А найважчий?

***

Продовж числовий ряд: 1 , 3, 6…..

На одному підносі 6 склянок молока, а на другому – 2. Як зробити, щоб їх було порівну?

Що важче 1кг пір’я чи 1кг  картоплі?

6 малят дошкілят

            Стали струнко в один ряд.

            Підійшов до них Панас.

            Скільки зараз стало нас? (6+1=7)

Допиши належні числа:  8  3  3  8        3 

 

***

Гра «Так – ні»

Число 5 менше 6.

 5 складається з чисел:4 і 1; 3 і 2.

Число 6 можна розкласти на два однакові доданки.

Сума 5 і 2 дорівнює 10.

Число 8 є попереднім до числа 9.

Число9 менше від числа 8.

Намалюй наступну фігуру:                                               ……..

Встав пропущені знаки

      7      2= 9                    7      2=5

***

1, 5, 7, 10, 3, 6, 9:назви числа від меншого до більшого;

                                           назви парні числа;

                                           назви три числа для складання приклада на   

                                           додавання

На одній тарілці 5 слив, а на другій – 3. Як зробити, щоб їх було порівну?

Я – математичний знак; складати числа я мастак!

Прочитай різними способами: 1+4=5       8-2=6

***

Прочитай ті приклади, де 5 є другим доданком:

4+5    5+3    7-5    5+5   1+5    5-5    2+5

Продовж речення: 8 це 5 і …; 7 це 2 і …; 10 це 6 і …  .

Їжачок по лісу йшов,

           На обід гриби знайшов.

           Під березою – один,

           Вісім під дубочком.

           Скільки буде і їжачка в кошику грибочків? (1+8=9)

*** 

Гра «Будь уважним!»

Скільки лапок у котів?

Скільки в песика хвостів?

Скільки вушок у зайців?

Скільки пальців на руці?

Скільки крил є у лисиці?

Скільки лапок у синиці?( 0 – бо в неї ніжки)

Скільки жаб літає в небі?

Скільки хвостиків у тебе?

Коли курка стоїть на двох ногах, вона важить 2кг. Скільки вона важитиме, якщо стане на одну ногу?

Гра «Почув – запам’ятай»(вчитель читає повільно числа, потім учні – називають):   1,  7,  3,  5,  2  .

***  

1, 2, 5, 7, 9: яке число зайве? Чому?

                                 Назви три числа для складання приклада на віднімання.

Сьогодні середа. Який день був вчора? Позавчора? Буде завтра?

Гра «Так – ні!»

Всі люди дихають.

Онук старший діда.

8<5 на 2.

Якщо стіл має 4 ноги, то все, що має 4 ноги є столом.

Якої лінії не вистачає? Чому?

?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бібліографія

  1. Анікіна Н. Педагогічна підтримка обдарованості. - К.: Знання, 2005. - 210 с.
  2. Барко В.І. Як визначити творчі здібності дитини. - К.: Знання, 1999. - 120 с.
  3. Барташнікова І.А. Розвиток уяви і творчих здібностей у дітей 5-7 років. - Тернопіль: Богдан, 1998. - 85 с.
  4. Галкина Т.В. Диагностика и развитие креативности // Развитие и диагностика способностей. - М.: Наука, 1999. - 124 с.
  5. Гнатко Н.М. Проблема креативности и явление подражания. - М.: Наука, 1999. - 114 с.
  6. Кліменко В. Механізм творчості: чи можна його розвивати? - К.: Шкільний світ, 2001. - 95 с.
  7. Костюк Г.С. Здібності і їх розвиток у дітей. - К: Знання, 2003. - 80 с.
  8. Кульчицька О.І. Творчі здібності та особливості прояву в дитячому віці // Обдарована дитина. - 2000. - №1. - С. 10-13.
  9. Куріпта В.І. Нестандартні уроки читання.Бібліотека журналу «Початкове навчання та виховання». Харків. Видавнича група «Основа», 2007.
  10. Методики дослідження креативності. ДОІППО. Дніпропетровськ, 2010.
  11. Подолянчук О.В. Розвиток креативного мовлення учнів початкових класів // Навчально-виховний комплекс. - 2003. - №10. - С. 25-27.
  12. Пометун О., Пироженко Л. Сучасний урок. Інтерактивні технології навчання. Науково-методичний посібник. Київ «А.С.К.», 2005.
  13. Уколова Н.О. Практика виховання у початковій школі. Бібліотека журналу «Початкове навчання та виховання».Харків. Видавнича група «Основа»,2007.
  14. Уроки з використанням інноваційних технологій. Бібліотека журналу       «Початкове навчання та виховання». Харків.Видавнича група «Основа»,2006.
  15. Чорна Л.Г. Психологічне забезпечення розвитку творчих здібностей учнів // Обдарована дитина. – 2001. - №5. – с.42.
Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Мищенко Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
12 грудня 2021
Переглядів
12906
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку