Розвиток мовлення. Твір-репортаж "Зі мною таке не трапиться..."

Про матеріал
Матеріал буде корисним для вчителів-словесників та учнів під час підготовки та написання твору-роздуму дискусійного характеру. Мета: поглибити знання учнів про репортаж, складові частини та умови його написання; розвивати критичне мислення та мовлення, уміння поєднувати різні типи текстів. Твір може зацікаити класних кервників під час підготовки бесіди з техніки безпеки життєжіяльності
Перегляд файлу

                                                                                                         Репортаж із місця події

 

                     Зі мною таке не трапиться…

      Вогонь - це одна зі стихій, що тісно увійшли в наше життя. Ми не уявляємо існування без нього, як і без усіх інших благ цивілізації. Не було б тепла і світла, їжі, не працювали б заводи й фабрики – як би ми жили?

       З одного боку вогонь – добрий помічник, з іншого – справжнє лихо. Недарма у давні часи наші пращури приносили жертви богам, аби ті захистили від страшної стихії. Звідти й пішов вислів «боятися , як вогню».

      Але в наш час страх перед вогнем минув. Людина перемогла стихію, підкорила вогонь, забувши, що крім готування їжі, він може бути дуже небезпечним.

       Ті ж репортажі у новинах про згорілі будинки, спалені ліси й інші трагедії не зачіпають нас. «Зі мною таке не трапиться», - вважає кожен. Вислів «не жартуй з вогнем» ми починаємо розуміти лише, коли нещастя прийде у наш дім.

       … Це сталося вночі, коли у маленькому селищі, а саме у будинку для людей похилого віку, всі спали. Ні персонал, ні пенсіонери не знали, що через чотири години від будинку залишаться лише обгорілі уламки.

        Один чоловік запалив сигарету і почав курити просто у ліжку, але оскільки була  ніч, його хилило в сон. Старий заснув, а сигарета впала на простирадла, які почали тліти, а згодом яскраво спалахнули. Винуватець пожежі так і не прокинувся, загинувши в тому нещадному вогні. Лютуючи, стихія швидко погнала все навколо. Старий довоєнний будиночок, не оснащений пожежною сигналізацією, яскраво палав у нічній темряві.

         Люди, що жили поблизу, відчули їдкий запах горілого пластику й, побачивши полум’я, викликали пожежних. Але з райцентру до села шлях не близький – поки пожежні доїхали до місця призначення, від будинку залишилися б самі дошки. Тому небайдужі схопили засоби для гасіння вогню: відра з водою, піском - і побігли на допомогу.

         Полум’я лютувало так сильно, що загасити його водою було нереально. Зрозумівши це, чоловіки порозбивали вікна й одного за одним витягали  пенсіонерів, які благали про допомогу. Вижило шістнадцятеро –  рівно половина підопічних закладу. Коли пожежні машини під’їхали, будівля вже догорала…

         Людська пам’ять – цікава річ. Усе погане ми забуваємо майже відразу, а гарні речі залишаються надовго. От і ця пожежа, побачена в  новинах по телевізору або почута від когось, не залишається у нашій пам’яті надовго. Крім того, інтернат для людей похилого віку  побудували в іншому селі, а на місці пожежі встановили пам’ятний знак…

          Ця трагедія лише одна з багатьох, які повинні слугувати нагадуванням про те, як небезпечно жартувати з вогнем. Не вимкнена праска, сигарета в ліжку, сірники в дитячих руках - і стихія вийде на волю, а приборкати її вдається не кожному і далеко не відразу. Жарти можуть коштувати десятки або й сотні людських життів. Пам’ятай про це, перш ніж розвести вогонь!

 

docx
Додано
11 березня 2023
Переглядів
442
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку