Розвиток творчого потенціалу на заняттях гуртка «Бісероплетіння» (опис власного досвіду роботи)

Про матеріал
Публікація створена з метою обміну досвідом серед колег, які працюють у позашкільній освіті за напрямом бісероплетіння.
Перегляд файлу

Розвиток творчого потенціалу на заняттях гуртка «Бісероплетіння»                             (опис власного досвіду роботи)

Автор: Перемет Ольга Сергіївна

Навчальний заклад: Центр дитячої та юнацької творчості імені Олександра Шакала Олександрійської міської ради Кіровоградської області

Анотація: в даній статті розглядаються засоби, методи і прийоми розвитку творчих здібностей вихованців молодшого шкільного віку. В результаті проведення такої роботи відбувається розвиток творчого потенціалу вихованців. Робота в даній техніці сприяє реалізації  творчого підходу в навчанні гуртківців з бісероплетіння.

Ключові слова: бісероплетіння, стимулювання, педагогічні технології, технологічні картки.

Працюючи керівником гуртка «Бісероплетіння» у Центрі дитячої та юнацької творчості, впроваджую у свою роботу методи проєктування.

Техніка бісероплетіння вимагає тонкого розуміння краси оточуючого світу, естетичного смаку, фантазії та уяви.

Бісероплетіння – дуже складне та кропітке заняття, воно вимагає від вихованців великої уваги, охайності в роботі. Якщо дитина працює самостійно, сконцентровано, не відволікаючись, то вона досягає позитивних результатів. Робота із бісером – це невичерпне джерело нових ідей  і натхнення, що сприяє гармонійному розвитку творчої особистості.

Заняття бісероплетінням складне і пов’язане із подоланням певних труднощів – бісер постійно розсипається, руки тремтять при нанизуванні його на дріт або волосінь, але коли отримується новий виріб – діти відчувають насолоду і задоволення від роботи. У їх руках з’являються фігурки із бісеру – жабки, крокодильчики, квіточки, брелоки, браслетики та інші прикраси.

Робота із бісером допомогає творчо мислити: можна самостійно змінити схему, додати бісеринки чи навпаки зменшити їх кількість, можна поексперементувати із дротом і надати своєму виробу форми. При цьому закріпляються навички лічби та кольорового поєднання.

Заняття у гуртку «Бісероплетіння» вимагають від вихованців певних умінь та навичок. Виготовлені власними руками вироби демонструють індивідуальність, фантазію і смак дитини.

Заняття різняться за формами і методами, проходять в атмосфері добра, довіри, взаєморозуміння і передбачають широкий простір для творчості вихованців. Спостерігаючи за результатами навчання і творчим зростанням, я постійно корегую діяльність дітей, допомагаючи їм вчасно виправляти допущені помилки. Результатом такої співпраці є виставки та участь у конкурсах міського, обласного, всеукраїнського та міжнародного рівнях.

Вихованці гуртка «Бісероплетіння» працюють за навчальною програмою, яка затверджена МОН України з урахуванням вікових, фізичних, психічних і розумових особливостей кожного вихованця.

Усі гуртківці потребують стимулювання, тому будь-яка активність, самостійність, найменші успіхи творчості завжди радо вітаються. Уся навчальна діяльність направлена на підтримку у дітей оптимізму і впевненості у своїх силах. Важливо, щоб дитина доробляла свою роботу до кінця, якість виробу була високою, долала труднощі, це допомагає виховувати у неї силу волі, дисциплінованість, працьовитість, терпіння, відповідальність за доручену справу.

Ефективно вирішити навчально-виховні завдання можливо лише в тісній співпраці з батьками, тому на початку навчального року з ними детально обговорюється навчальна програма та її реалізація.

При організації навчального процесу враховуються умови життя, захоплення дитини. На початку року я знайомлюся з дітьми, проводжу вступне тестування, виявляючи інтереси дітей.

Застосовуючи нові технології – проблемне навчання, взаємонавчання, ділову гру, дискусію я даю можливість дитині усвідомити свою творчу цінність, стимулюючи нові творчі здобутки.

Постійно використовую на заняттях технологічні карти для виготовлення виробів, оскільки це полегшує навчання, привчає дитину до самостійної роботи, стимулює пізнавальну активність.

 Заняття бісероплетінням створюють сприятливі умови для розвитку пізнавальної активності та творчої самореалізації дітей.

Головними завданнями при організації заняття є обговорення проблеми виробу, демонстрація робіт, розробка схем для плетіння з бісеру, допомога дітям у техніки плетіння, обговорення прийомів роботи з бісером. Для роботи обираються такі варіанти: дітям пропонується видозмінити запропонований зразок виробу, використовуючи запропонованіідеї або додаючи нові деталі.

Таким чином, завдяки різноманітності форм проведення гурткових занять у дітей є безліч можливостей для розвитку творчого потенціалу. Вони дозволяють враховувати вікові особливості учнів, їх інтереси, що розширюють їх кругозір, виступають як ефективні засоби створення мотиву до створення чогось нового.

 

 

docx
Додав(-ла)
Перемет Ольга
Пов’язані теми
Позашкільна освіта, Інші матеріали
Інкл
Додано
13 грудня 2023
Переглядів
86
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку