Розвиток зв'язного мовлення.

Про матеріал
Розвиток зв'язного мовлення. Науковий опис голуба. Матеріал містить відмінності між художнім текстом описом та науковим, наукові ознаки птаха, план та сам текст.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток зв’язного мовлення. Науковий опис голуба. (4 клас.)Підготувала вчитель початкових класів. Полюшкевич Надія Володимирівна

Номер слайду 2

Доброго ранку! Доброго дня!Хай плещуть долоньки,Хай тупають ніжки,  Працюють голівки,І сяють усмішки. Доброго ранку! Доброго дня!Бажаєте ви! Бажаю вам я!

Номер слайду 3

Тема уроку: Науковий опис голуба

Номер слайду 4

На міжнародній емблемі миру, яку створив відомий художник Пабло Пікассо, зображений білий голуб із маслиновою гілкою в дзьобі. Птах символізує прагнення всіх народів планети жити без воєн, у дружбі та злагоді. Використання голуба, як символу.

Номер слайду 5

З давніх-давен в українських оселях часто зображували голубів серед квітів на печі, рушниках. Вони були оберегами від пожежі. Люди вірили: у кого в оселі є голуб, того супроводжуватимуть у житті успіх, щастя. 

Номер слайду 6

Ці птахи й зараз є символом любові й ніжності. Тому люди з турботою ставляться до птахів сіро-голубуватого забарвлення, сподіваючись на добро й мир на планеті.

Номер слайду 7

Голуби — птахи, що поширені на всій планеті, крім Арктичних та полярних зон. Відомо, що існує більше 300 видів голубів. Голуби бувають розміром від горобця до курки. У голуба прекрасний зір. Птах здатний розрізняти не тільки всі барви веселки, але також і ультрафіолетові промені. Завдяки цьому, голубів можуть використовувати в пошуково-рятувальних операціях. Слух дозволяє голубу уловлювати звуки набагато нижчої частоти ніж ті, які в змозі почути людина — наприклад, шум вітру або віддалені звуки грози. Голуб харчується переважно рослинними кормами: насінням, ягодами, плодами фруктових дерев. Зрідка вживає в їжу комах. Наукові факти про голуба.

Номер слайду 8

Назвіть характерні ознаки тексту опису.

Номер слайду 9

Прочитайте характерні ознаки голуба, які треба використати в науковому тексті-описі. Голуб належить до роду птахів із родини голубових. Розмах крил досягає не більше 45 сантиметрів. Хвіст заокруглений. Довжина лап близько 5 сантиметрів.

Номер слайду 10

Розгляньте таблицю. Допишіть інші ознаки, які допоможуть описати голуба.  

Номер слайду 11

Написання тексту. Науковий опис голуба Голуб - птах із родини голубових.   Він невеликого розміру. Забарвлення у голуба сірого кольору. Воно темне на голові та грудях, а світліше на крилах. Оперення у птаха жорстке, тверде, щільно прилягає до тулуба. Голова малого розміру з вигнутим дзьобом. Крила широкі, загострені з двома темними смугами. Хвіст закруглений з темним закінченням. Розмах крил птаха досягає не більше 45 см. Довжина лап близько 5 см.  Голуби — птахи, що поширені на всій планеті, крім Арктичних та полярних зон.

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, Презентації
НУШ
Додано
22 листопада 2023
Переглядів
402
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку