" Розвивальні ігри та завдання з математики в початковій школі "

Про матеріал
На уроках математики вчимо учнів логічно мислити, аналізувати, виділяти головне, робити висновки.
Перегляд файлу

РОЗВИВАЛЬНІ ІГРИ ТА ЗАВДАННЯ З МАТЕМАТИКИ В      ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ

На уроках математики вчимо учнів логічно мислити, аналізувати, виділяти головне, робити висновки. Враховується і те, що не всі школярі однакові за рівнем розвитку мислення, уваги, вмінням слухати і виконувати завдання. Через те розвивальні ігри і завдання поділяються на групи.

 

           ЗАДАЧІ З ЛОГІЧНИМ НАВАНТАЖЕННЯМ

  Оля старша від Мишка, а Мишко старший від Дмитрика. Хто стар­ший: Оля чи Дмитрик?

      * * *  

  Батько проходить до колодязя 7 кроків, а син 9 кроків. У кого ширший крок?

      * * *   

  Мій брат народився на три роки раніше, ніж я. Хто старший — я чи брат?

      * * *    

  У сім'ї 7 братиків, і у кожного по одній сестрі. Скільки дітей у сім'ї?

      * * *    

  Яка вулиця ширша — вулиця, по якій їдуть машини у чотири ряди, чи вулиця, по якій їдуть машини у три ряди?

      * * *    

  У яку банку входить більше води — у дволітрову чи трилітрову?

      * * *     

   Назвіть звірів у такому порядку, щоб їх маса збільшувалася: миша, слон, заєць, тигр.

      * * *  

   Маса одного мішка 15 кг, а другого — 16 кг, третього — 11 кг. Який мі­шок має найбільшу масу, найменшу масу?

      * * *   

  Чи може яблуко мати масу 1 кг? (Риба? Зошит? Пачка цукру?)

* * *

  Бублик розрізали на три частини. Скільки розрізів зробили?

      * * *   

  У мене один брат і одна сестра. Скільки дітей у нашій сім'ї?

      * * *     

  У Петрика п'ять друзів. Петрик пішов ловити рибу, він хотів кожному другу піймати по одній рибці, а упіймав на одну менше. Скільки ри­бок упіймав Петрик?

      * * *    

   Вибери з поданих чисел ті, які менше 6. 3, 9, 7,   2,4,5,0,6, 1.

      * * *   

    Учитель називає ряд чисел. Одне число у цьому ряді пропущено.   Здо­гадайтесь, яке?

а) 1, 2, 3, 5, 6;                  б)7,6, 4,3, 2;

в) 10, 8, 7, 6;

г) 3, 4, 5, 7, 8, 9.

       * * *   

       Вчитель називає числа. Два числа переставлені місцями. Здогадайтесь, які?

а) 2, 3, 4, 6, 5, 7;

б) 10, 9, 7, 8, 6,5;

в) 4, 7, 6, 5,8;

г) 6, 3,4,5,2.

        * * *   

      Хлопчика попросили взяти три кубики так, щоб серед них були червоні та сині. Скільки при цьому могло бути червоних і синіх кубиків?

        * * *     

      Скільки чисел і букв на м'ячі, котрим грається Дмитрик?

    Дениско додав до 21 черепахи 13 і в нього вийшло 37 черепах,а Вітько відняв від 45 зайців 17 і одержав 25 зайців. Яким буде спільне число, за допомогою якого хлопці розв’жуть задачки?

                                          * * *

    У класі 30 учнів. Напередодні учитель оголосив, що вони писати муть диктант. Наступного дня 17 учнів раптово захворіли, 4 не з’явилися у школі  без поважних причин, а ще 5 учнів з переляку забули ручки і зошити. Скільком учням довелося писати диктант?

                                          * * *

   Дмитрик виміряв відстань від Землі до Місяця. Вона дорівнює багатьом кілометрам і 16 метрам. А відстань від Місяця до Землі виявилася на 6 метрів коротшою. Яка відстань від Місяця до Землі (без кілометрів)?

               * * *

   За кожну одержану двійку батько ставив у куток Євгенка на 30 хвилин. Скільки хвилин стоятиме Євгенко в кутку, якщо він принесе   4  двійки? 

               * * *

   Вадим довідався, що на Місяці усе легше у 20 разів, ніж на Землі. Уві сні він полетів на сусідню планету.Там підняв штангу вагою200 кілограмів і став чемпіоном Землі.Скільки земних кілограмів підняв Вадим за законами Місяця?

             * * *

   Юрко і Мишко, сидячи, з’їжджали з гірки. Після кожного разу у них на штанцях з’являлася нова дірка. Юрко з’їхав 17 разів, а Мишко на  5 менше. Із скількома дірками на штанцях повернулися хлопці додому?                          

              * * *

  За кожню партою сплять, їдять, малюють, грають у “морський бій” по 2 учні. Скільки всього учнів щодня з нетерпінням чекають на шкільний дзвоник, якщо у класі 14 парт?  

  

      * * *

  Двоє боксерів провели три раунди. За цей час було нанесено 54 удари. З них по 26 перепало кожному боксерові.Скільки влучних ударів дісталося судді?

* * *

      На подвір’ї стояла велика Поштова Скринька. Вона дуже любила поїсти. Вранці Оленка почастувала Поштову Скриньку смачними листами. На обід Андрійко приніс їй 5 кольорових листівок. А увечері Марійка кинула у відкритий рот Поштової Скриньки ще 2 листи. Спробуйте підрахувати, скільки листів і листівок з’їла Поштова Скринька протягом дня.

        * * *

   -Дмитрику, тобі вже 9 років, а мені лише 5. Що потрібно робити, аби бути таким, як ти?- запитав брат Василько.

   -Для цього треба їсти багато каші.

Скільки років Василькові треба їсти кашу, щоб і йому, як і Дмитрикові, виповнилося 9 років?

        * * *

   Якось Зайчик пішов на полювання.У лісі він побачив 6 мисливців.

Зайчик спрямував на них рушницю і наказав:

   -Руки вгору!

   Четверо мисливців підвели руки вгору, а двоє з переляку щезли.

   Скільки рук підняли четверо мисливців?

 

              * * *

    Квочка висиділа 21 курчатко, серед яких 7 рудих ,6 білих, а решта -    чорні. Скільки чорних курчаток налічується в курячій родині?

         * * * 

   Федько навів стрілки будильника на 7 годину ранку. Але будильник виявився несправним, тому продзвенів о 5-й годині ранку. На скільки годин раніше Федько помився, одягнувся і побіг на зупинку автобуса?

* * *

   Вранці мама запросила до столу Аллу і Славка. На сніданок вона запропонувала дітям два ананаси, чотири апельсини, шість бананів і вісім мандаринок .Скільки всього фруктів з’їли діти і що лишилося від сніданку?

* * *

   Тато котика Мурчика зловив рибину вагою 6 кілограмів, а сам Мурчик вполював рибку на 2 кілограми. Скільки таких самих рибок треба зловити Мурчику щоб наздогнати свого тата?

      * * * 

   На день народження Петрика мама приготувала святковий пиріг.

Хлопчик запросив 5 друзів і котика Рудька. Пиріг розрізали на 13 частин. Кожному із друзів і  Петрикові дісталася однакова кількість шматочків, а котикові те , що лишилося від пирога. Скільки шматочків від пирога з’їли діти? І що перепало на долю Рудька?

* * *

   Після перевірки диктанту учитель виявив у Павлика 36 помилок. Зі скількох слів складався диктант, якщо Павлик у кожному слові допускав по 4 помилки?

      * * *

   Петрикова команда програла футбольний матч з рахунком 5:7.         З яким рахунком вона могла б перемогти, якби Петрик не забив у власні ворота 3 голи.

        * * * 

   Під квочку підсипали 12 яєць. Через деякий час з них вилупилися курчата - по 2 близнят в кожному яєчку. Скільки курчат вивела диво-квочка?

* * *

   13 дівчаток і 6 хлопчиків перетягували канат. Раптом канат посередині перервався. Скільки хлопчиків і дівчаток попадали на траву?

* * *

   На уроці співу учителька виставила всім дітям по п’ятірці. Скільки дітей так гарно співали у класі, якщо в сумі оцінки склали цифру 150?

* * *

   Галя перелила з пустого в порожнє 14 літрів води, а Ніна з порож-нього в пусте на 3 літри менше.Скільки літрів води перелила Ніна і скільки дівчата перелили разом?

         * * *

   Сороконіжка взула на 10 ніг кросівки, ще на третину ніг черевики,  а решту- в сандалі. Скільки черевиків і сандалів взула сороконіжка?  

* * *   

   Ріст Тарасика- 147 см, а братика Сергійка- 90 см. Якої висоти має

 бути стілець, аби Сергійко став вищим за брата  на 1см?

* * *

   Серед темної ночі один невезучий злодій забрався до власної квартири і викрав 8 черевиків, 3 сорочки, 5 порожніх пляшок і 2 кастрюлі.

Наступного ранку все це він продав.Скількох речей не дорахувався

злодій ,коли повернувся додому?

* * *

   У бабусі Оксани лишилося 7 зубів, а у дідуся Остапа – 9, а в їхнього онука Юрка з’явилося 12 із 32 зубів.Скільки зубів втратили за довге життя бабуся і дідусь і скільки зубів ще має вирости в онука?

* * *

   У Сергійка двоє братчиків і одна сестричка. Мама щодня годує Сергійка з ложечки, тато одягає, двоє бабусь розважають його, а двоє дідусів готують за нього уроки. Із скількох чоловік складається Сергійкова родина?

* * *

   Оля і Павлик допомагали мамі мити посуд. Оля розбила 3 тарілки, а Павлик утричі більше. Скільки тарілок розбив Павлик і скільки тарілок діти розбили разом?

* * *

   Мама попросила Олега прибити до стіни дошку 7цвяхами.Хлопчик забив 4 цвяхи, а решта зігнулися .Скільки разів Олег влучив себе по пальцях?

* * *

   Білочка пішла на базар і купила у хитрющої ворони 20 горішків. Коли Білочка принесла їх додому і розбила, то виявилося, що кожний другий горіх був порожній. Скількома горішками поласувала Білочка?

* * *

   На вербі вродило 6 грушок, а на сосні 4 яблука. Андрійко зірвав 3 грушки і 2 яблука. Скільки грушок і яблук лишилося на вербі і сосні?

* * *

   Неслухняний Цапок без дозволу мами побіг гуляти до лісу. А там,

у кущах, на нього чекав голодний вовк. Як ти гадаєш , скільки ріжок і ніжок лишилося від неслухняного Цапка?

* * *

   Лисичка у курятнику тримала дев’ять курей. Щодня курочки несли по 7 яєць, які лисичка продавала на базарі. Скільки півників було серед курей?

* * *

  Костик взяв у шкільній бібліотеці книжку, що складалася з 24 сторінок. Через скільки місяців Костик поверне книжку бібліотеці, якщо протягом  місяця він перечитує 4 сторінки?

* * *

   У першому класі 25 учням мали робити уколи. Ще до уколів семеро учнів від переляку втратили свідомість, а четверо втекли з класу через вікна першого поверху. Скільком сміливцям медсестрі вдалося зробити уколи?

* * *

   На дорозі Гриць побачив чотириметрову калюжу. Він вирішив перестрибнути її. Розігнався - і полетів. Приводнився посеред калюжі. Яку відстань Гриць не подолав до кінця калюжі, якщо його стрибок дорівнював 2 метрам і 50 сантиметрам?

* * *

   Сорока-Ворона кашу варила, діток годувала, примовляючи:

-Цьому - дам, цьому – дам, а цьому не дам , бо ти –ледачий!

 Скільки діточок мала Сорока?

* * *

   Андрійко заліз до затемненої шафи і там виявив 3 баночки соку, які він тут же спорожнив. Скільки випив би Андрійко соку, якби він помітив удвічі більше баночок?

* * *

   Корова і Коза разом дали 12 літрів молока. З них  4 літри належало Корові. Скільки молока одержано від Кози?

* * *

   Василько з’їв банан, а шкірку від нього кинув в коридорі школи. Цього дня посковзнулися, упали і набили гулі 8 дівчаток, 6 хлопчи-ків, 2 учителі і директор школи. Назвіть число потерпілих від злощасної шкірки. І яку оцінку з поведінки одержав Василько?

* * *

   Андрійко списав задачу у Наталки, Наталка у  Степанка, Степанко у Тетянки, Тетянка у Дениска, Дениско у Марійки. Скільки в сумі одержали учні, якщо відомо, що двом з них учитель поставив по 1,  а решті- 2?

* * *

   Перебуваючи в гостях, Віталик  з’їв 900 г бананів, 300 г цукерок,

200 г печива і 500 г вишень. Після гостин його вага дорівнювала 36кг. Скільки важив Віталик до запрошення в гості?

* * *

   Гена запросив  9 друзів на іменини. До чаю було подано торт, який Гена розрізав на 18 рівних частинок, які з’їли гості. Що дісталося іменинникові?

* * *   

   Коли вчителька запропонувала дітям скопати бабусин город, то  з

30 учнів сміливих виявилося лише 5, а  коли наступного дня вона запросила дітей на екскурсію на кондитерську фабрику, то бажаючих було в 6 разів більше. Скільки учнів відгукнулося на останнє запрошення учителя?

* * *

   Під час дитячої вистави у залі було 90 глядачів. Невдовзі третина глядачів непомітно зникла, а після перерви  до  залу не повернулося ще двадцять дітей. Скільки глядачів спокійно спали до закінчення вистави?

* * *

   Мама попросила Тетянку принести з городу 3 морквини, 5 помідорів, 7 огірків і 2 цибулини.Тетянка принесла удвічі більше овочів, а по дорозі з’їла два огірки. Скільки всього овочів одержала мама?

* * *

   Тимко на вулиці зустрів трьох інопланетян.Один з них мав дві пари рук, другий – чотири, а третій – сім. Скільки рук потиснув Тимко під час знайомства з інопланетянами?

* * *

   Галя вирішила перелічити на небі зірки. За її підрахунками їх вия-вилося 76. Після цього 13 зірок впали на землю і розбилися. Скільки залишилося на небі?                

* * *

   Мишка прогризла у трьох шматочках сиру по 5 дірочок. Подивилася крізь одну дірочку і побачила кота, що спав у кутку. Поглянула крізь другу, третю, четверту- і скрізь коти.

   -Звідки взялося так багато котів?!- вигукнула Мишка і втекла. Скількох  котів побачила перелякана Мишка крізь всі дірочки?

* * *

   Чи можна 30 горіхів розкласти на 5 купок, щоб число горіхів у кожній купці було непарним?

* * *

   Андрій сказав:”У мене 10 марок , а у тебе скільки Сергію?”  Сергій відповів:”У мене стільки ж марок , скільки в тебе, та ще й половина всіх моїх марок”. Скільки марок у Сергія?

* * *

   Онук запитав дідуся:”Скільки тобі років?” Дідусь відповів:”Якщо проживу ще половину того, щo я прожив, та ще 1 рік, то мені буде

100 років.” Скільки років дідусеві?

* * *

   Після доби, яку провів у лікарні на чергуванні, лікар вирішив відпочити і ліг спати о 8 год вечора. На другий день він повинен був бути у лікарні об 11 год ранку. Тому він поставив будильник на 10 год.Скільки часу пройде до дзвоника?

* * *

   Хлопчик допомагав батькові пиляти колоду. Вони розпиляли її на 5 частин. Одне розпилювання тривало 3 хв. Скільки часу вони витратили, щоб розпиляти колоду?

* * *

   У сім’ї четверо дітей: Сергійко, Іринка, Івась та Галинка. Їм  5, 7, 9 і 11 років. Скільки років кожному з них, якщо один з хлопчиків ходить у дитячий садок, Іринка молодша за Сергійка, а сума років дівчаток ділиться на 3?

* * *

   Три учениці – Береза , Верба і Тополя посадили три дерева- березу, вербу і тополю.Жодна з них не посадила дерево, від якого пішло її прізвище. Яке дерево посадила кожна учениця, якщо відомо, що Береза посадила не тополю?

* * *

   На одній будові працюють муляр, тесляр і маляр. Їхні прізвища:

Борисенко, Іваненко, Петренко. У муляра немає ні братів, ні сестер, і він менший за всіх на зріст. Петренко одружений із сестрою Борисенка і вищий на зріст від тесляра. Назви прізвища муляра,тесляра та маляра.

* * *

  Як, маючи 2 посудини місткістю 9 л  і  4 л , принести  із  річки 

6 л  води? 

* * *

   За допомогою цифр від 0 до 9 та знаків дій запиши число 100.

* * *

   Запиши число 100  п’ятьма  трійками.

* * *

   Синиця  з’їдає за добу стільки комах, скільки важить сама. За мі-сяць(30 днів) вона знищує 600 г комах. Яка маса синиці?

* * *

   Шпаки за день приносять у гніздо близько 800 комах. Пташенят треба годувати 22 дні. Скільки комах з’їдають шпаченята одного гнізда?

* * *

   Сосна може прожити 600 років, ялина –у 2 рази довше, ніж сосна, а дуб- на 800 років більше від ялини. Скільки років може прожити дуб?

 * * *

   Сокіл живе 170 років, а життя дрозда в 17 разів коротше. Скільки років живе дрізд?

* * *

   Зозуля за одну годину може з’їсти 100 гусениць. Скільки гусениць може з’їсти зозуля за добу?

* * *

   Сума номерів трьох будинків, які стоять поруч на одному боці вулиці, дорівнює 117. Визначити номери цих будинків?

* * *

   На одній шальці терезів лежить цеглина, а на другій – половина такої самої цеглини і дві гирі: 1 кг і 500 гр.Терези зрівноважені. Знайти масу цеглини.

* * *

   Дві сестри знайшли разом 82 гриби. Коли молодша загубила 6 грибів, а старша дала їй  12 своїх, у них стало грибів порівну. Скільки грибів  знайшла кожна із сестер?

* * *

   Коли пішоход пройшов половину шляху і ще 4 км, йому залишилося пройти ще четверту частину всього шляху. Чому дорівнює весь шлях?

* * *

   Батькові 32 роки, одному з його синів 8 років, а другому – 6. Через скільки років вік батька буде дорівнювати сумі років обох його синів?

* * *

   Якщо після обіду кожний із нас залишить на столі шматочок хліба, то за день наш клас витратить 2 кг хліба. Скільки хліба ми витратимо за тиждень? за місяць? за 6 місяців? за 1 рік?

* * *

    У Гвинтика на комбінезоні 17 кишень, а у Шпунтика стільки ж.

Скільки кишень на комбінезонах обох друзів?

* * *

   До Чебурашки приїхали родичі з Африки. Гена приніс їх з вокзалу на собі. На кожну руку він посадив по двоє чебурашок та ще  п’ятеро сіли  йому на спину. Скільки чебурашок приніс Гена з вокзалу?

* * *

   На галявині пасеться кілька кіз.У них 12 ніг. Скільки голів у цих кіз? Скільки рогів?

* * *

   Відстань від міста до села Василь пройшов за 1 год., а його товариш Максим – за 60 хв. Хто з них швидше подолав цю відстань?

      * * *

   Карета, запряжена трійкою коней, проїхала за годину 12 км. Скільки за годину пробіг кожний кінь?

* * *

   5 картоплин зварилося за 30 хв. За скільки хвилин зварилася одна картоплина?

* * *

   На кухні у Петрика Пяточкіна стоїть стіл і дві табуретки. Усі меблі чотириногі . Скільки ніг буває на кухні, коли там сідає Петрик?

* * *

   У кицьки 10 кошенят . Четверо – сірі, а серед решти порівну рудих і чорних. Скільки чорних кошенят у кицьки?

* * *

   П’ять берізок, дві смерічки

   Зеленіють над потічком,

   Біля них одна ялина…

   Скільки всіх дерев, скажи-но?

* * *

   Двоє вулицею йдуть,

   По три саджанці несуть.

   Скільки ямок треба, діти,

   Щоб саджанці посадити?

* * *

   5 музик у дудки дули.

   Вони дули 5 годин.

   Поміркуйте, як там було,

  Скільки в дудку дув один?

* * *         

   Чотири індики

   Пішли на музики.

   Танцювали, гупали,

   Скільки лапок тупало?

* * *

   Гриць два чоботи латав,

   В кожний 9 цвяхів вгнав.

   До підборів і підків,

   Скільки ж він загнав гвіздків?   

 

 ЗАВДАННЯ, ПОВ'ЯЗАНІ З ПРОСТИМИ УМОВАМИ, ЯКІ ВИМАГАЮТЬ УМІННЯ   ДОВЕСТИ СВОЄ МІРКУВАННЯ.

      * * *

 Домалюй у другого предмета те, що забув намалювати Незнайко.

 

 

* * *

 

 Яка з фігур не має ознак, що її мають усі інші фігури?

 

   * * *

Назви, з яких фігур складається птах. Порівняй, фігур якого виду більше.

 

 

 

* * *

 

 Скільки трикутників на малюнку?

 

* * *

Гра «Розгадай слова».

Ось визирнуло сонечко із-за хмар і кинуло свої «сонце-зайчики» на сніг. Розгадай їх.

      * * * 

 Гра «Впізнай цифру».

З яких чисел складено зайчика? Скільки таких цифр ти знайшов на малюнку?

      

      * * * 

 Гра «Хлопки».

— Доповніть мої хлопки своїми, щоб разом було 8, 7, 6...

 

      * * *  

 Гра «Стук, стук».

За допомогою сигнальних карток діти показують попереднє, або на­ступне число по відношенню до кількості ударів у бубен.

   

 

   ЗАВДАННЯ, ЯКІ ПОВ'ЯЗАНІ З ОБЧИСЛЕННЯМ

    Придумайте числа, які можна поставити у віконечка.

   + □=4

   + □=6

   -  □ = 1

   + □=5

   + □=10

   - □=0

* * *

   У люстрі 5 лампочок. Деякі горять, а інші погашені. Скільки лампо­чок може горіти, а скільки — ні?

         * * *  

  Дітям купили 8 кульок. Кульки були червоні і зелені. Скільки могло бути червоних і скільки — зелених кульок?

      * * *

   У гнізді живуть 4 горобчики: два дорослих, а решта — пташенята. Скіль­ки пташенят у гнізді?

      * * *

  Скільки ніжок у чотирьох кішок?

      * * *

     Два зайчики поділили 6 морквин так: перший взяв одну, а другий — п'ять. Як ще вони могли поділити моркву?

       * * *

       У Оленки 10 квіток: волошки і ромашки. Скільки може бути волошок і скільки — ромашок?

 

* *  *

 

                  Встав пропущені цифри.

 

                                            * * *

 Гра в ЕОМ. Математична розминка. Обчислити блок-схему. 

 а)

   * * *

           Гра «Знайди правильну відповідь».

 

 

 Гра «Знайди приклад».

а) Знайди приклади з відповіддю 20.

в

в) Знайди приклади з відповіддю 10.

 

г) Знайди приклади з відповіддю 7.

 

д) Знайди приклади, відповідь на яке — парне число.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1.                     — голубий
  2.                     — червоний
  3.                     — жовтий
  4.                     — чорний
  5.                     — білий
  6.                     — зелений
  7.                     — коричневий

10 — рожевий

15 — сірий



    
 

 

 

 


doc
Додано
8 січня
Переглядів
212
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку