Румунія в міжвоєнний період (1918 – 1939 рр.)

Про матеріал
Автор пропонує конспект для самопідготовки учня (студента) з елементами додаткових матеріалів для ефективного засвоєння навчального матеріалу. Матеріал адаптовано до підручника "Всесвітня історія" для 10 класу за редакцією Гісема О.В. та Мартинюка О.О. (рівень стандарту). Вид.-"Ранок", 2018р.
Перегляд файлу

Конспект самопідготовки

ТЕМА ЗАНЯТТЯ: «Румунія в міжвоєнний період (1918 – 1939 рр.)»

 

План заняття:

1. Становище країни після І світової війни.

2. Внутрішньополітичне становище в Румунії в 20 - 30-х рр.

З. Політична криза 1940 р. та встановлення диктатури Й. Антонеску.

 

1.     Участь Румунії в І світовій війні була вкрай невдалою: більша частина країни була окупована військами Четверного Союзу, збитки від бойових дій та окупації становили 31 млрд. лей, людські втрати сягнули 800 тис. чол. (19 % населення).  7 травня 1918 р. уряд Румунії був змушений заключити сепаратний мир з Німеччиною та її союзниками (Бухарестський мир).

           10 листопада 1918 р. Румунія анулювала Брестський мир і знову повернулась до Антанти. Це дало їй великі переваги і можливість розширити власну територію:

-         в квітні 1918 р. було анексовано Бессарабію;

-         в листопаді 1918 р. до складу Румунії увійшла Буковина;

-         внаслідок рішень Паризької мирної конференції до Румунії в 1919 р. відійшла територія Трансільванії, що входила до складу Угорщини.

Таким чином, територія Румунії збільшилась більш як у два рази, а населення зросло в два рази – з 8 до 16 млн. осіб.

 

2.    В 1918 – 1919 рр. політична ситуація в Румунії була нестабільною: робітники виступали за 8-годинний робочий день, введення мінімуму заробітної плати; селяни вимагали аграрної реформи. Уряд був змушений піти на задоволення вимог робітників; в 1920 – 1921 рр. розпочалась аграрна реформа, яка обмежила максимум землеволодіння в розмірі 100 га для Бессарабії  та 200 – 500 га для інших районів країни.

 В 1922 – 1928 рр. при владі в країні знаходилась національно-ліберальна партія. Її головним здобутком було прийняття в 1923 р. конституції, яка закріпила демократичні свободи і обмежила владу короля Фердинанда.

 У зовнішній політиці Румунія орієнтувалась на Францію і, разом з Чехословаччиною, Королівством СХС, увійшла до Малої Антанти (1920-21 рр).

 В середині 20-х років в країні розпочалась економічна стабілізація, в основному за рахунок позик Франції та Великобританії. Провідною галуззю в промисловості залишалась нафтодобувна. Але не дивлячись на піднесення промисловості, країна залишилась аграрною.

 В 1924 р. в Південній Бессарабії спалахнуло кероване комуністами Татарбунарське повстання, метою якого було встановлення радянської влади і від’єднання Бессарабії. Але воно мало локальний характер і було придушено.

 

                 Поміркуй: Яку роль в підготовці повстання відіграв Комінтерн?

                                     Під якими гаслами воно відбувалось?

 Економічна криза вразила Румунію вже в 1928 р., коли різко скоротився обсяг промислового виробництва майже всіх галузей промисловості. Це призвело до посилення політичної нестабільності: з 1929 по 1933 рр. в країні змінилось 10 урядів, які очолювали націонал-цараністи (цараністи – селянська партія). В 1930 р. на румунський престол зійшов принц Кароль, якого було короновано під іменем Кароля ІІ. В умовах кризи конституційно-парламентського ладу, король Кароль ІІ у лютому 1938 р. встановив свою диктатуру. Була прийнята нова конституція, яка заборонила діяльність всіх політичних партій та профспілок (включаючи і фашистську партію „Залізна гвардія”, що готувала змову проти короля). Після Мюнхенської конференції 1938 р. змінилась і зовнішньополітична орієнтація Румунії з Франції, Великобританії на Німеччину та Італію.

 

3.     В червні 1940 р. СРСР висунув Румунії ультиматум, вимагаючи повернути Бессарабію та Буковину.

 

Запам'ятай:  червень 1940 р. – Бессарабія та Буковина відійшли до СРСР. Бессарабія була об’єднана з Молдовською АРР і утворила Молдовську РСР; Буковина, як Чернівецька область, увійшла до складу УРСР.

 

       В серпні 1940 р. Угорщина висунула свої претензії щодо повернення частини Трансільванії. З цього приводу у Відні 30 серпня 1940 р. відбувся „віденський арбітраж”, на якому Німеччина та Італія підтримали Угорщину. Це викликало масове невдоволення населення політикою королівської диктатури. 5 вересня 1940 р. генерал Й. Антонеску отримав пропозицію сформувати уряд „твердої влади”. Він зажадав від короля Кароля ІІ зректися престолу на користь свого сина Міхая. Таким чином, в Румунії було встановлено військову диктатуру, яка опиралась на відновлену профашистську „Залізну гвардію” („легіонерів”).

 

Запам'ятай:  6 вересня 1940 р. – встановлення військово-легіонерської диктатури Й. Антонеску.

 

 В жовтні 1940 р. на територію Румунії було введено німецькі війська. Економіка країни була повністю підпорядкована інтересам Німеччини.

 

 Поміркуй: Чому в Румунії було встановлено фашистську диктатуру?

 

 

Домашнє завдання: [1]  - §18; дай відповіді на поставлені запитання.

 

docx
До підручника
Всесвітня історія (профільний рівень) 10 клас (Ладиченко Т.В., Осмоловський С.О.)
Додано
14 листопада 2023
Переглядів
1160
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку