Самопідготовка 2-3 класи "Подорож на Мадагаскар"

Про матеріал
Сценарій самопідготовки у 2-3 класах, проведиться у нетрадиційній формі - самопідготовка-подорож. Під час віртуальної подорожі на острів Мадагаскар, учні не лише виконують домашні завдання, а ще й збагачують світогляд цікавими фактами про цей острів і вирішують "екологічні" проблеми.
Перегляд файлу

Самопідготовка 2-3 класи

Подорож до Мадагаскару

Навчальна мета: поглиблювати вміння і навички учнів самостійно виконувати домашні завдання, сприяти кращому засвоєнню навчального матеріалу; раціонально використовувати свій час; вчити дітей самостійно працювати з підручником, правильно виконувати  самоперевірку.

Виховна мета: ознайомити учнів із найцікавішими місцями острова Мадагаскар; виховувати екологічну свідомість дітей; викликати інтерес до вивчення природничих наук.

Вступна частина

  1. Організація класу
  • Добрий день, діти!
  • Скажіть, Ви любите мультфільми?
  • Ми з вами нещодавно переглянули мультфільм «Мадагаскар». Чи сподобався вам цей мультфільм?
  • А ви знаєте, що острів Мадагаскар є не лише у мультфільмі. Цей надзвичайно красивий острів з екзотичними тваринами і неймовірними рослинами справді є на нашій планеті. Знаходиться він в Індійському океані біля Африки.
  • Діти, чи хотіли б ви побувати на місці героїв мультфільму і здійснити подорож на цей унікальний острів?
  • Тоді заплющіть оченята, вслухайтесь у ритми Мадагаскару. А коли я скажу відкрити очі, ми всі станемо героями мультфільму і потрапимо на берег Мадагаскару.
  • (Грає музика, роздаю дітям маски звірів, сама одягаю маску короля лемурів. Слайд)
  • E:\МАРИНА МАДАГАСКАР 2\ПОДОРОЖ НА МАДАГАСКАР\5.jpg
  • Знаходиться Мадагаскар дуже далеко від України. Туди потрібно летіти літаком близько 16 годин. Сьогодні я познайомлю вас з найцікавішими місцями нашого острову, куди люблять їздити туристи.

 

  1. Мотивація навчальної діяльності
  • E:\МАРИНА МАДАГАСКАР 2\ПОДОРОЖ НА МАДАГАСКАР\1.jpgЛаскаво прошу Вас, любі гості, на мій острів. Я – король Джуліан 8. Я хочу показати вам наш острів і запевняю вас, що такої краси та різноманіття ви ще не зустрічали. А в ході нашої екскурсії ми виконаємо домашні завдання з української мови і математики, а ще спробуємо допомогти жителям острова вирішити їхні екологічні проблеми.

 


 

  • А що вам відомо про цей острів? Наші юні дослідники розкажуть 3 цікавих факти!

1 дитина. Слайд «Царство лемурів»

E:\МАРИНА МАДАГАСКАР 2\ПОДОРОЖ НА МАДАГАСКАР\2.jpg

Лемури – це вид мавпочок, які проживають лише на Мадагаскарі. 75 видів лемурів заселяють майже весь острів. Не даремно Мадагаскар називають царством лемурів.

(Відеоролик про Мадагаскар)

2 дитина. Слайд «Земля хамелеонів»

E:\МАРИНА МАДАГАСКАР 2\ПОДОРОЖ НА МАДАГАСКАР\3.jpg

Мадагаскар ще називають Земля хамелеонів. На острові живе більше 50 видів хамелеонів різних розмірів. Ця тварина цікава тим, що вміє змінювати своє забарвлення залежно від того, де знаходиться.

3 дитина. Слайд «Острів баобабів і орхідей»

E:\МАРИНА МАДАГАСКАР 2\ПОДОРОЖ НА МАДАГАСКАР\4.jpg

Мадагаскар – це острів баобабів і орхідей. В унікальних умовах цього острова зростає аж 7 видів баобабів і більше тисячі видів орхідей.

 

Основна частина. Самостійна робота учнів

 

  • Нашу екскурсію островом ми розпочнемо з першої зупинки Долина баобабів

E:\МАРИНА МАДАГАСКАР 2\ПОДОРОЖ НА МАДАГАСКАР\6.jpg

  • Баобаб – це унікальне дерево, яке росте тільки на Мадагаскарі. Вік дерев досягає більше 1000 років. Мешканці використовують майже усі частини баобабу: з волокон деревини роблять тканину, з листя – різні спеції, з насіння варять каву, з плодів роблять лимонад, а з квіток – виготовляють клей. Та, на жаль, останні десятиріччя люди почали масово вирубувати ці дерева, і якщо їх не відновлювати, то через певний час вони повністю зникнуть з лиця Землі.
  • Сьогодні ми з вами спробуємо допомогти мешканцям відродити ці дерева. За правильно виконане д/з з української мови ви врятуєте баобаба , отримаєте карточку.
  • E:\МАРИНА МАДАГАСКАР 2\ПОДОРОЖ НА МАДАГАСКАР\12.jpg
  • Виконання д/з. Впр.4 ст.98 (вивчити правило)
  • E:\МАРИНА МАДАГАСКАР 2\ПОДОРОЖ НА МАДАГАСКАР\13.jpg
  • Виконання д/з. Впр.4 ст.85
  • Самоперевірка.

Наступним місцем, яке ми відвідаємо на Мадагаскарі буде Національний парк зі скелями.

E:\МАРИНА МАДАГАСКАР 2\ПОДОРОЖ НА МАДАГАСКАР\7.jpg

Щоб гуляти цим парком, потрібно мати неабияку вправність та відмінну фізичну підготовку. Тому я пропоную вам трішки відпочити і виконати фізкультхвилинку разом з героями мультфільму «Мадагаскар»

(Фізкультхвилинка «Move it»)

Ще одним цікавим місцем на острові, яке ми відвідаємо, буде Заповідник лемурів.

E:\МАРИНА МАДАГАСКАР 2\ПОДОРОЖ НА МАДАГАСКАР\8.jpg

Лемури люблять жити в густих лісах та джунглях, а найулюбленішим їхнім лакомством є банани. Але ці милі тваринки теж знаходяться під загрозою зникнення через масову вирубку лісів. Тому ми знову спробуємо допомогти мешканцям острову Мадагаскар врятувати лемурів. Якщо ви правильно виконаєте д/з з математики, ви врятуєте одного лемура (отримають картку).

E:\МАРИНА МАДАГАСКАР 2\ПОДОРОЖ НА МАДАГАСКАР\11.jpg

Д/з ст.123 №518, 519

E:\МАРИНА МАДАГАСКАР 2\ПОДОРОЖ НА МАДАГАСКАР\10.jpg
Д/з ст.53 №5, 6

-Самоперевірка, взаємоперевірка.

 

Підсумкова частина

І останнім міcцем на острові, де обов’язково потрібно побувати кожному буде Сонячний пляж.

Жителі острова обожнюють відпочивати на березі океану, адже Мадагаскарські пляжі одні з найкрасивіших на планеті.

E:\МАРИНА МАДАГАСКАР 2\ПОДОРОЖ НА МАДАГАСКАР\9.jpg
 

Я теж пропоную вам відпочити після напруженої роботи. Зараз ми з вами зробимо релакс-хвилинку.

(Музика «Шум моря»)

  • Заплющіть оченята. Сядьте так, як вам зручно, можете відкинутись на спинку. Уявіть що ви лежите на жовтому теплому пісочку, навколо вас ростуть екзотичні пальми. Тепле сонечко гріє вас своїми променями. Ви лежите на березі океану, водичка ніжно хлюпочеться біля ваших ніг. Вам дуже тепло і спокійно. Ви відпочиваєте і слухаєте мелодію океану…

 

  • Я, король Джуліан, та мешканці мого острову дуже вдячні вам за ваш вклад у спасіння вимираючих видів Лемурів та Баобабів. Ми сподіваємось, що вам сподобалась екскурсія по острову Мадагаскару. Розкажіть, що вам найбільше сподобалось і запам’яталось.
  • Мешканці острова хочуть вручити вам на згадку ці книжечки.
docx
Додав(-ла)
Бортнік Марина
Додано
4 січня 2021
Переглядів
823
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку