Самостійна робота "Дієприслівник"

Про матеріал
Самостійна робота з теми "Дієприслівник" для поточної перевірки знань ( творення дієприслівників, розділові знаки при дієприслівниковому звороті та одиничних дієприслівниках).
Перегляд файлу

Варіант 1

1.Випишіть дієприслівники. В дужках зазначте від якого дієслова утворено дієприслівник. НАПРИКЛАД: читаючи (читають)

 1. Дивлячись на людей, усміхався мій батько, великий добрий чоловік (О. Довженко). 2. Рим переміг Грецію мілітарно, але вона його підкорила культурою, продовживши себе в античному інваріанті і подарувавши йому історичне безсмертя (Л. Костенко). 3. Хома якусь хвилину сидів замислений, лише оглядаючи рівну дорогу (О. Гончар). 4. Водяні млини, попритулювавшись до високого каміння, поховавшись під зеленими вербами, крутять день і ніч чорними колесами (І. Нечуй-Левицький).

2.Спишіть, виділяючи дієприслівникові звороти комами.

  1. Лише рілля в степу зберігши колір чорний його перелива у золото колось (А Малишко). 2. Роман хотів вирватися, але капітан міцно струснувши його поставив на місце (В. Собко). 3. Ще хвилину люди стояли тихо немов не вірячи в розчарування немов чогось ще сподіваючись (М. Коцюбинський). 4. Світить річка гуляючи заплавами зникаючи у маревах небосхилу (О. Гончар).

3. Спишіть. Знайдіть обставини, виражені дієприслівниками, в разі потреби вставте пропущені  розділові знаки.

1. Співають ідучи дівчата а матері вечерять ждуть. 2. А я стою похилившись думаю, гадаю. 3. Там могили з буйним вітром в степу розмовляють, розмовляють сумуючи. ( Т. Шевченка) 4.Зимовий вечір прихилившись розсипав зорі (Б. Симоненко)

Варіант 2

1.Випишіть дієприслівники. В дужках зазначте від якого дієслова утворено дієприслівник. НАПРИКЛАД: читаючи (читають)

1. Бували місяці, коли я ані одної днини не пропускала, не вийшовши на якийсь шпиль гори, не відкривши якогось нового чарівного закутка між скелями, не сполохавши якогось хижака з-поміж густих смерек і не покупавши босих ніг в розпіненому потоці (О. Кобилянська). 2. Ніч, тиха, тепла, стояла над землею, поблискуючи зорями, мліючи у своїй розкоші (Панас Мирний).

2.Спишіть, виділяючи дієприслівникові звороти комами.

1. Літак пішов на зниження і незабаром злегка підскакуючи побіг на лижах і зупинився (О. Дон-ченко). 2. Вузька стежка підбігла до кручі і повилась далі крутим берегом над річкою то видираючись на голі горби то ховаючись у низинах (О. Донченко). 3. Коні почувши волю шарпнули з копита, витяглися і помчалися стрілою наввипередки згинувши незабаром у густій куряві (М. Коцюбинський). 4. Атакуючи ворога бійці ще довго чули закличні звуки бойового сигналу.

3. Спишіть. Знайдіть обставини, виражені дієприслівниками, в разі потреби вставте пропущені  розділові знаки.

1.Знітившись я стаю на поріг (М. Стельмах). 2. Раділи люди встаючи (Т. Шевченко). 3. За вікном розсипаючись котилась зоря (М. Стельмах). 4. І я заплакавши назад поїхав знову на чужину.

 

 

 

docx
Додано
24 березня 2020
Переглядів
3423
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку