Самостійна робота професійного напрямку
з теми «Паралельність прямих і площин у просторі»,
професія «Кухар, кондитер»
I-варіант
1.Столові набори розміщують зліва і справа від центральної тарілки: ножі кладуть праворуч від тарілки лезом до неї, виделки – ліворуч зубчиками вгору; першими кладуть столові набори, потім рибні, закусочні. Столову ложку завжди кладуть праворуч опуклістю вниз, правіше останнього ножа або між закусочним і рибним ножами; десертні набори укладають зверху від тарілки (мілкою столовою або закусочною) у такому порядку (від тарілки до центру стола): ніж, виделка, ложка. Часто при сервіруванні укладають тільки один із десертних наборів або в парі - ложку і виделку, ніж і виделку.
Як між собою розташовані ножи й виделки?
А |
Б |
В |
Г |
Д |
перпендикулярно |
паралельно |
мимобіжно |
не можна визначити |
прямо |
2. Однією з форм нарізування картоплі є брусочки. Для цього бульби сирої картоплі нарізують на пластинки 0,7-1см завтовшки і розрізують на брусочки 3-4см завдовжки. Використовують для смаження на гарнір до порційних страв з м'яса та риби, для приготування борщів (крім Селянського, Полтавського), юшок з макаронними виробами, розсольників.
Знайдіть найменшу відстань між паралельними ребрами прямокутного паралелепіпеда (брусочка):
А |
Б |
В |
Г |
Д |
0,7см |
3-4см |
1см |
0,7-1см |
4,7см |
3.Під час пластування кухар поклав рибу на чисту суху обробну дошку і , починаючи з хвоста або голови, зрізав половину риби-філе, ведучі ніж паралельно хребту, але так, щоб на ньому не залишилося зверху м'якоті. Скільки паралельних площин можна провести під час пластування риби?
А |
Б |
В |
Г |
Д |
1 |
2 |
3 |
4 |
безліч |
4. Хліборізальні машини призначені для нарізки хліба скибочками заданої товщини.
Перерізом прямокутного паралелепіпеда ABCD є прямокутник зі сторонами AB і A. Які із сторін перерізу паралельні?
А |
Б |
В |
Г |
Д |
|
AB і A |
AB і B |
AB і |
і B |
5. Під час сервірування столу серветкам необхідно надати найзручнішої та найпривабливішої форми. Добре випрасувана серветка не повинна мати багато загинів, а бути акуратною, зручно розгортатися. Для звичайного сніданку, обіду, вечері можна рекомендувати просту форму складання серветок: книжечкою, трикутником, у формі вітрила; для урочистого званого сніданку, обіду або вечері – складніші форми: трапецією, трубочкою, вісімкою, свічкою, конвертом, восьмигранником, корабликом, конусом, у вигляді лотоса тощо.
Для сервірування весільного столу ви можете зібрати серветки в плоску салфетницю в формі так званої «птаха щастя». Візьміть звичайні серветки декількох відтінків і зігніть в них протилежні кути. Потім складіть серветку навпіл. У підсумку ви повинні отримати серветку, складену у формі трапеції. Виконайте такі дії з іншими паперовими серветками і вставляйте їх одну в одну. Залишилося зробити шию і голову нашого птаха. Для цього візьміть останню серветку і згорніть її, починаючи з кута, у нешироку полоску. Зігніть верхній куточок, щоб отримати голову птаха. У салфетницю поставте спочатку голову вашого птаха щастя, а потім разом вставте пір'я .
Трапеції АВСD і мають спільну основу АD і не лежать в одній площині. Знайдіть основи заданих трапецій, якщо їх середні лінії дорівнюють 8см і 9см.
А |
Б |
В |
Г |
Д |
8см і 9см |
4см і 4,5см |
16см і 18см |
24см і 27см |
2см і 3см |
Закусочний торт Єгипетська піраміда
Склад:
Скумбрію размяти виделкою. Щоб начинка вийшла соковитіше, використовуйте або масло від рибної консерви, або майонез. Додати натерті на крупній тертці яйця і сир, подрібнений часник, розм’якшене вершкове масло. Трохи посолити. Отриману масу перемішати.
Бородинський хліб нарізати дуже тонкими скибочками. Тепер зберемо наш закусочний торт Єгипетська піраміда.
Краї скибочок хліба обрізати, щоб легше вирізати чотирикутники різного розміру. Другий і всі наступні чотирикутники вирізати на 0,5 см меньши з кожної сторони. І так на зменшення.
Вирізані чотирикутникі викласти на плоску тарілку, як пазли, змащуючи кожен шар начинкою. Начинку викладаємо в 2 рази товще товщини самого хліба. Після просочення піраміда легко ріжеться ножем на шматочки, як звичайний торт.
Прикрасити морквою і зеленню кропу. Витримати в холодильнику 2 години, щоб він просочився.
6. Основою піраміди SABCD є прямокутник. У площині її грані через середину бічного ребра проведено пряму ЕF паралельно площині основи. Якою може бути довжина відрізка EF, якщо сторони основи піраміди дорівнюють 7см і 9см?
А |
Б |
В |
Г |
Д |
7см |
9см |
5см і 4,5см |
3,5см і 4см |
3,5см і 4,5см |
7. Сторона АВ трикутника АВС лежить у площині α . Площина β, яка паралельна площині α, перетинає сторони АС і ВС у точках і відповідно. Знайдіть довжину відрізка , якщоС =9см, А=3см, АВ=8см.
Відповідь:
|
8. Сир — харчовий продукт, що виготовляється з молока домашньої худоби (корів, кіз, овець) методом зсідання білків із наступною обробкою і дозріванням згустка. Сир зазвичай має світло-жовтий або білий колір. Пліснява у сирах з цвіллю може мати білий, синювато-зелений або темно-червоний колір.
Сир один з найкалорійніших продуктів харчування. Поживча цінність зумовлена високою концентрацією білків та жирів. Залежно від сорту, в 100 г міститься 15-27 % білків, 20-32 % жирів. Енергетична цінність 100 г сиру становить до 450 ккал.
У світі виготовляються сотні сортів сиру. Їх розрізняють за складом, консистенцією, запахом та формою виготовлення.
Наприклад, Мединський сир має вигляд прямокутного паралелепіпеда, а Степовий – виробляють у вигляді прямокутного паралелепіпеда з квадратною основою.
Основою прямокутного паралелепіпеда ABCD є квадрат зі стороною 6см, бічне ребро паралелепіпеда дорівнює 4 см. Побудуйте переріз паралелепіпеда, який проходить через середину М ребра і пряму АС та обчисліть периметр перерізу.
Відповідь:
|
II-варіант
1. Столові набори розміщують зліва і справа від центральної тарілки: ножі кладуть праворуч від тарілки лезом до неї, виделки – ліворуч зубчиками вгору; першими кладуть столові набори, потім рибні, закусочні. Столову ложку завжди кладуть праворуч опуклістю вниз, правіше останнього ножа або між закусочним і рибним ножами; десертні набори укладають зверху від тарілки (мілкою столовою або закусочною) у такому порядку (від тарілки до центру стола): ніж, виделка, ложка. Часто при сервіруванні укладають тільки один із десертних наборів або в парі - ложку і виделку, ніж і виделку.
Як між собою розташовані ложки й виделки?
А |
Б |
В |
Г |
Д |
перпендикулярно |
прямо |
мимобіжно |
не можна визначити |
паралельно |
2. Однією з форм нарізування картоплі є брусочки. Для цього бульби сирої картоплі нарізують на пластинки 0,7-1см завтовшки і розрізують на брусочки 3-4см завдовжки. Використовують для смаження на гарнір до порційних страв з м'яса та риби, для приготування борщів (крім Селянського, Полтавського), юшок з макаронними виробами, розсольників.
Знайдіть найбільшу відстань між паралельними ребрами прямокутного паралелепіпеда (брусочка):
А |
Б |
В |
Г |
Д |
0,7см |
3-4см |
1см |
0,7-1см |
4,7см |
3.Під час пластування кухар поклав рибу на чисту суху обробну дошку і , починаючи з хвоста або голови, зрізав половину риби-філе, ведучі ніж паралельно хребту, але так, щоб на ньому не залишилося зверху м'якоті. Друге філе з шкірою і реберними кістками дістають після видалення хребта. Для цього нижнє філе кладуть хребтом до дошки і, починаючи з хвоста або голови, зрізують м'якоть з хребтової кістки.
Скільки паралельних площин можна провести під час пластування риби?
А |
Б |
В |
Г |
Д |
1 |
2 |
3 |
4 |
безліч |
4. Хліборізальні машини призначені для нарізки хліба скибочками заданої товщини.
Перерізом прямокутного паралелепіпеда ABCD є прямокутник зі сторонами і D. Які із сторін перерізу паралельні?
А |
Б |
В |
Г |
Д |
AD і A |
AD і D |
D. |
A |
AD і |
5. Під час сервірування столу серветкам необхідно надати найзручнішої та найпривабливішої форми. Добре випрасувана серветка не повинна мати багато загинів, а бути акуратною, зручно розгортатися. Для звичайного сніданку, обіду, вечері можна рекомендувати просту форму складання серветок: книжечкою, трикутником, у формі вітрила; для урочистого званого сніданку, обіду або вечері – складніші форми: трапецією, трубочкою, вісімкою, свічкою, конвертом, восьмигранником, корабликом, конусом, у вигляді лотоса тощо.
Для сервірування весільного столу ви можете зібрати серветки в плоску салфетницю в формі так званої «птаха щастя». Візьміть звичайні серветки декількох відтінків і зігніть в них протилежні кути. Потім складіть серветку навпіл. У підсумку ви повинні отримати серветку, складену у формі трапеції. Виконайте такі дії з іншими паперовими серветками і вставляйте їх одну в одну. Залишилося зробити шию і голову нашого птаха. Для цього візьміть останню серветку і згорніть її, починаючи з кута, у нешироку полоску. Зігніть верхній куточок, щоб отримати голову птаха. У салфетницю поставте спочатку голову вашого птаха щастя, а потім разом вставте пір'я .
Трапеції АВСD і мають спільну основу АD і не лежать в одній площині. Знайдіть основи заданих трапецій, якщо їх середні лінії дорівнюють 7см і 8см.
А |
Б |
В |
Г |
Д |
14см і 16см |
7см і 8см |
21см і 24см |
3,5 см і 4см |
2см і 3см |
Закусочний торт Єгипетська піраміда
Склад:
Скумбрію размяти виделкою. Щоб начинка вийшла соковитіше, використовуйте або масло від рибної консерви, або майонез. Додати натерті на крупній тертці яйця і сир, подрібнений часник, розм’якшене вершкове масло. Трохи посолити. Отриману масу перемішати.
Бородинський хліб нарізати дуже тонкими скибочками. Тепер зберемо наш закусочний торт Єгипетська піраміда.
Краї скибочок хліба обрізати, щоб легше вирізати чотирикутники різного розміру. Другий і всі наступні чотирикутники вирізати на 0,5 см меньши з кожної сторони. І так на зменшення.
Вирізані чотирикутникі викласти на плоску тарілку, як пазли, змащуючи кожен шар начинкою. Начинку викладаємо в 2 рази товще товщини самого хліба. Після просочення піраміда легко ріжеться ножем на шматочки, як звичайний торт.
Прикрасити морквою і зеленню кропу. Витримати в холодильнику 2 години, щоб він просочився.
6. Основою піраміди SABCD є прямокутник. У площині її грані через середину бічного ребра проведено пряму ЕF паралельно площині основи. Якою може бути довжина відрізка EF, якщо сторони основи піраміди дорівнюють 6см і 8см?
А |
Б |
В |
Г |
Д |
3см і 4см |
4см |
3см |
7см |
3,5см і 4,5см |
7. Сторона АВ трикутника АВС лежить у площині α . Площина β, яка паралельна площині α, перетинає сторони АС і ВС у точках А1 і В1 відповідно. Знайдіть довжину відрізка АВ, якщо А1С=9см, АА1=3см, А1 В1=6см.
Відповідь:
|
8. Сир — харчовий продукт, що виготовляється з молока домашньої худоби (корів, кіз, овець) методом зсідання білків із наступною обробкою і дозріванням згустка. Сир зазвичай має світло-жовтий або білий колір. Пліснява у сирах з цвіллю може мати білий, синювато-зелений або темно-червоний колір.
Сир один з найкалорійніших продуктів харчування. Поживча цінність зумовлена високою концентрацією білків та жирів. Залежно від сорту, в 100 г міститься 15-27 % білків, 20-32 % жирів. Енергетична цінність 100 г сиру становить до 450 ккал.
У світі виготовляються сотні сортів сиру. Їх розрізняють за складом, консистенцією, запахом та формою виготовлення.
Наприклад, Мединський сир має вигляд прямокутного паралелепіпеда, а Степовий – виробляють у вигляді прямокутного паралелепіпеда з квадратною основою.
Основою прямокутного паралелепіпеда ABCD є квадрат зі стороною 16см, бічне ребро паралелепіпеда дорівнює 6 см. Побудуйте переріз паралелепіпеда, який проходить через середину М ребра і пряму АС та обчисліть периметр перерізу.
Відповідь:
|
ВІДПОВІДІ
I-варіант
1 |
Б |
2 |
Г |
3 |
Б |
4 |
Г |
5 |
В |
6 |
Д |
7 |
Розв’язування: за формулою Відповідь: 36шт. |
8 |
Відповідь: 27мм. |
II-варіант
1 |
Д |
2 |
Б |
3 |
В |
4 |
Д |
5 |
А |
6 |
А |
7 |
Розв’язування: за формулою Відповідь: 42шт. |
8 |
Відповідь: 24 мм. |