Узагальнення з теми «Травлення»
І Блок
а) жири; б) білки; в) вуглеводи; г) нуклеїнові кислоти.
а) дванадцятипала кишка; б) порожниста кишка; в) клубова кишка; г) сліпа кишка.
а) у шлунку; б) у жовчному міхурі;
в) у дванадцятипалій кишці; г) у печінці.
а) жири; б) білки; в) вуглеводи; г) нуклеїнові кислоти.
а) дванадцятипала кишка; б) порожниста кишка;
в) клубова кишка; г) сліпа кишка.
а) у шлунку; б) у жовчному міхурі;
в) у дванадцятипалій кишці; г) у печінці.
ІІ Блок
7 .Установіть відповідність між органами травної системи та функціями, які вони виконують:
А) шлунок 1. Виконує бар’єрну функцію. Б) товстий кишечник 2. Остаточне розщеплення поживних речовин В) печінка 3. Хімічна та механічна обробка їжі Г) підшлункова залоза 4. Виробляє травний сік, що містить ферменти, які сприяють розщепленню всіх поживних речовин. 5. Всмоктування води та формування калових мас. |
8.Установіть відповідність між назвою хвороби та її визначенням.
1. Гастрит. А. Запалення жовчного міхура.
2. Виразка шлунка. Б. Запалення товстої кишки.
3. Апендицит. В. Пошкодження оболонок шлунка.
4. Холецистит. Г. Запалення слизової оболонки шлунка.
Д. Запалення червоподібного відростка сліпої кишки.
9. Установіть відповідність між речовинами та місцями їх утворення в організмі.
1. Амілаза; А) Підшлункова залоза.
2. Пепсин; Б) Шлунок.
3. Жовч; В) Рот, слинні залози.
4. Трипсин. Г) Печінка.
ІІІ Блок
Дайте визначення:
ІVБлок
1.Визначте правильність наведеного твердження: «У більшості випадків причиною поширення інфекційних хвороб є порушення елементарних правил гігієни харчування й особистої гігієни».
2.Визначте правильність наведеного твердження: «Слина – це безбарвна слизувато-клейка рідина, яку виділяють слинні залози, що належать до залоз змішаної секреції»