Самостійна робота «Вуглеводи», 9 клас
І варіант
І. Вибрати одну правильну відповідь:
1. Вкажіть класифікаційну приналежність глюкози:
а) дицукрид; б) моноцукрид; в) поліцукрид; г) багатоатомний спирт.
2. Вкажіть класифікаційну приналежність целюлози:
а) дицукрид; б) моноцукрид; в) поліцукрид; г) багатоатомний спирт.
3. Біла кристалічна речовина, нерозчинна в холодній воді, в гарячій утворює колоїдний розчин це:
а) целюлоза; б) крохмаль; в) глюкоза; г) сахароза.
4. Укажіть продукт гідролізу целюлози:
а) С6Н12О6; б) С12Н22О11; в) (С6Н10О5)n; г) С2Н5ОН.
5. Утворення глюкози в природі відбувається за рахунок процесу:
а) гідролізу; б) дихання; в) бродіння; г) фотосинтезу.
6. Біла кристалічна речовина солодка на смак, розчинна у воді, реагує з купрум(ІІ) гідроксидом з утворенням тільки яскраво-синього забарвлення це:
а) целюлоза; б) крохмаль; в) глюкоза; г) сахароза.
ІІ. Вибрати всі правильні відповіді:
7. Вказати формулу і системну назву бурякового цукру:
а) С6Н12О6; б) С12Н22О11; в) глюкоза; г) сахароза.
8. Укажіть формули продуктів спиртового бродіння глюкози:
а) СО2; б) Н2О; в) СН3ОН; г) С2Н5ОН.
9. Вибрати ознаку реакції і функціональні групи, що спричинюють появу зміни при взаємодії розчину глюкози з купрум(ІІ) гідроксидом при нагріванні:
а) яскраво-синє забарвлення розчину; б) червонуватий осад;
в) гідроксильні групи; г) альдегідна група.
ІІІ. Написати рівняння реакцій:
10. а) молочно-кислого бродіння глюкози; б) гідроліз крохмалю;
в) окиснення глюкози; г) взаємодія глюкози з купрум(ІІ) гідроксидом за нормальних умов.
Самостійна робота «Вуглеводи», 9 клас
ІІ варіант
І. Вибрати одну правильну відповідь:
1. Вкажіть класифікаційну приналежність сахарози:
а) дицукрид; б) моноцукрид; в) поліцукрид; г) багатоатомний спирт.
2. Вкажіть класифікаційну приналежність крохмалю:
а) дицукрид; б) моноцукрид; в) поліцукрид; г) багатоатомний спирт.
3. Біла волокниста речовина, нерозчинна в воді й органічних розчинниках це:
а) целюлоза; б) крохмаль; в) глюкоза; г) сахароза.
4. Укажіть формулу продукту молочно-кислого бродіння глюкози:
а) СН3СООН; б) СО2; в) С3Н6О3; г) С2Н5ОН.
5. Рівняння реакції: С6Н12О6 + 6О2 = 6СО2 + 6Н2О описує процес:
а) гідролізу; б) дихання; в) бродіння; г) фотосинтезу.
6. Біла кристалічна речовина солодка на смак, розчинна у воді, реагує з купрум(ІІ) гідроксидом з утворенням яскраво-синього забарвлення та червонуватого при нагріванні:
а) целюлоза; б) крохмаль; в) глюкоза; г) сахароза.
ІІ. Вибрати всі правильні відповіді:
7. Вказати формулу і системну назву виноградного цукру:
а) С6Н12О6; б) С12Н22О11; в) глюкоза; г) сахароза.
8. Укажіть назви речовин, що утворюються в результаті гідролізу сахарози:
а) етиловий спирт; б) вода; в) глюкоза; г) фруктоза.
9. Вибрати ознаку реакції і функціональні групи, що спричинюють появу зміни при взаємодії розчину глюкози з купрум(ІІ) гідроксидом при кімнатній температурі:
а) яскраво-синє забарвлення розчину; б) червонуватий осад;
в) гідроксильні групи; г) альдегідна група.
ІІІ. Написати рівняння реакцій:
10. а) горіння целюлози; б) спиртового бродіння глюкози;
в) гідроліз крохмалю; г) взаємодія глюкози з купрум(ІІ) гідроксидом при нагріванні.