Вплив хімічних сполук на організм людини

Про матеріал
Матеріал, можна використовувати, як додатково до уроку. Описує вплив отруйних речовин на організм. Також підійде для уроків біології
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вплив хімічних сполук на організм людини. Вчитель хіміїМорозова Анна Дмитрівна

Номер слайду 2

Протягом свого життя людина постійно стикається з великою кількістю шкідливих речовин, які можуть викликати різні види захворювань, розлади здоров'я, а також травми як у момент контакту, так і через певний проміжок часу. Особливу небезпеку становлять хімічні речовини, які залежно від їх практичного використання можна поділити на:промислові отрутиотрутохімікати, що використовуються у сільському господарстві для боротьби з бур'янами та гризунами (гербіциди, пестициди);лікарські препарати;хімічні речовини побуту (харчові добавки, засоби санітарії та гігієни, косметичні засоби); хімічна зброя

Номер слайду 3

Залежно від характеру дії на організм людини хімічні речовини поділяються на: токсичні, подразнюючі, мутагенні, канцерогенні, наркотичні, задушливі та ті, що впливають на репродуктивну функцію. Токсичні речовини - це речовини, які викликають отруєння усього організму людини або впливають на окремі системи людського організму (кровотворну, центральну нервову) . Ці речовини викликають патологічні зміни певних органів, наприклад, нирок, печінки До таких речовин належать такі сполуки, як чадний газ, селітра, розчини кислот чи лугів. Подразнюючі речовини викликають подразнення слизових оболонок, дихальних, шляхів, очей, легень, шкіри (пари кислот, лугів, аміак)

Номер слайду 4

Канцерогенні речовини викликають, як правило, злоякісні новоутворення - пухлини (ароматичні вуглеводні, циклічні аміни, азбест, нікель, хром)Наркотичні речовини впливають на центральну нервову систему (спирти, ароматичні вуглеводні)Задушливі речовини призводять до токсичного набряку легень (оксид вуглецю, оксиди азоту)Прикладом речовин, що впливають на репродуктивну функцію, можуть бути: радіоактивні ізотопи, ртуть, свинець. Сенсибілізатори - це речовини, що діють як алергени (розчинники, формалін, лаки на основі нітро- та нітрозосполук тощо)

Номер слайду 5

Негативні наслідки має вплив саме отруйних речовин на живі організми, повітря, ґрунт, воду . Своєю дією ці речовини призводять до критичного стану навколишнього середовища, впливають на здоров'я та працездатність людей . Отруйними називаються речовини, які призводять до ураження всіх живих організмів, особливо людей та тварин. Шляхи проникнення отруйних речовин в організм людини: через шкіру, органи дихання та шлунок . Ступінь ураження отруйними речовинами залежить від їх токсичності, вибірковості дії, тривалості, а також від їх фізико-хімічних властивостей

Номер слайду 6

За вибірковістю дії шкідливі речовини можна поділити на:серцеві - кардіотоксична дія: ліки, рослинні отрути, солі кобальту;нервові - порушення психічної активності (чадний газ, фосфорорганічні сполуки, наркотичні засоби, снотворні ліки);печінкові - хлоровані вуглеводні, альдегіди, феноли, отруйні гриби;легеневі - оксиди азоту, озон, фосген. За тривалістю дії шкідливі речовини ділять на три групи: летальні, що призводять до смерті (5% випадків) – термін дії до 10 дібтимчасові, що призводять до нудоти, блювоти, набряку легенів, болю у грудях - термін дії від 2 до 5 діб; короткочасні - тривалість декілька годин (подразнення у носі, ротовій порожнині, головний біль, задуха, загальна слабкість)

Номер слайду 7

Одна з найвідоміших отрут, Сибірська виразка згадується в ЗМІ практично кожен день, через низку заражених сибіркою листів, відправлених поштою жертвам, що нічого не підозрюють в Сполучених Штатах. Ртуть, важкий метал, неймовірно токсичний для людського організму. Якщо хоча б крапля ртуті виявиться на вашому тілі, шкіра починає свербіти і горіти. Якщо ртуть проковтнути, або вдихнути її пари, результат буде ще більш неприємний – ртуть викликає втрату пам'яті, погіршення зору, ниркову недостатність і пошкодження головного мозку. 

Номер слайду 8

Найсмертельніша отрута на землі – токсин ботулізму. Єдина пробірка, повна Ботулотоксина, може потенційно вбити сотні тисяч людей, викликавши ботулізм, що вражає центральну нервову систему. Досить цікаво, що у Ботулотоксина є безліч варіантів практичного застосування у всьому, починаючи від ботокса до лікування мігрені. Бували навіть смертельні випадки пацієнтів в результаті процедур, що включають ботоксні ін'єкції. Смертність при отруєнні ботулотоксину коливається в межах 50%, в той час як іншим загрожують виснажливі ускладнення протягом багатьох років після лікування. Через його мінливий і легко доступний характер, Ботулотоксин – найсмертельніша отрута в світі.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 9 клас, Інші матеріали
Додано
6 квітня 2023
Переглядів
705
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку