Самостійна робота з теми:"Харчування та обмін речовин" представляє собою перелік завдань, які розбиті на 2 варіанти. Тип завдань- тести. Завдання спрямовані на узагальнення та перевірку знань учнів з теми.
I варіант
1.Процес синтезу складних органічних речовин із більш простих, який здійснюють клітини, називається:
а дисиміляцією; б асиміляцією; в деструкцією; г некрозом.
2.До харчових продуктів належать:
а білки; б хліб і м'ясо; в жири і вуглеводи; г вода і вуглеводи.
3.Харчові продукти тваринного походження переважно є джерелами:
а білків і жирів; б мікроелементів; в вуглеводів; г БАР.
4.Ферменти:
а здійснюють транспорт кисню;
б є основним джерелом енергії;
в є основним продуктом розпаду речовин;
г прискорюють хімічні реакції й мають білкову природу;
5.Розщеплення білків починається:
а у ротовій порожнині; б у шлунку;
в у тонкому кишечнику; г у печінці.
6.Вуглеводи розпадаються на:
а гліцерин і жирні кислоти; б глюкозу;
в амінокислоти; г все перераховане.
7.Найбільша добова доза у вітаміну:
а А; б В1; в В6; г С.
8.Водорозчинними вітамінами є:
а А і С; б D і B1; в C і B12; г K і H.
9.Рахіт-це прояв гіповітамінозу:
а А; б D; в E; г B1.
10.Під час окиснення 1 г білка і вуглеводу в організмі людини виділяється однакова кількість енергії:
а 10 кДж; б 39,1 кДж; в 17,2 кДж; г 391 кДж.
11.Продукти зображені на малюнку містять:
а білки; б жири;
в вуглеводи; г жодного з перерахованих.
II варіант
1.Процес розпаду складних органічних речовин на більш прості, що відбувається у клітинах, називається:
а дисиміляцією; б асиміляцією; в деструкцією; г некрозом.
2.До поживних речовин належать:
а хліб і м'ясо; б перець і кріп; в білки і вуглеводи; г цитрусові.
3.Харчові продукти рослинного походження переважно є джерелами:
а незамінних амінокислот; б жирів; в вуглеводів; г води.
4.Вітаміни:
а речовини які в мінімальних дозах справляють на організм потужну біологічну дію;
б здійснюють транспорт кисню;
в продукт синтезу білків;
г присутні в організмі людини з народження.
5.Розщеплення вуглеводів починається:
а у ротовій порожнині; б у шлунку;
в у тонкому кишечнику; г у печінці.
6.Найменша добова доза у вітаміну:
а A; б B1; в B6; г D.
7.Жири розпадаються на:
а глюкозу; б гліцерин і жирні кислоти;
в амінокислоти; г все перераховане.
8.Жиророзчинними вітамінами є:
а А і С; б D і B1; в C і B12; г K і E.
9.Цинга-це прояв гіповітамінозу:
а A; б D; в C; г B1 .
10. Під час окиснення 1 г жирів в організмі людини виділяється:
а 10 кДж; б 17,2 кДж; в 39,1 кДж; г 391 кДж енергії.
11.Продукти зображені на малюнку містять:
а жири; б вуглеводи;
в білки; г жодного з перерахованих.