Самостійна робота з теми " Оптичні явища"

Про матеріал

Дана самостійна робота з теми « Оптичні явища» побудована таким чином, що кожен учень може розкрити свої знання в повній мірі. В самостійній роботі є як розрахункові задачі,так і задачі на побудову .Використовуючи даний дидактичний матеріал необхідно враховувати особливості класу, математичну грамотність учнів. При оцінюванні завдань потрібно брати до уваги підготовленість учнів та їх рівень знань з даної теми.

Перегляд файлу

 

Методичні рекомендації щодо застосування даного дидактичного матеріалу:

  Дана самостійна робота з теми « Оптичні явища» побудована таким чином, що кожен учень може розкрити свої знання в повній мірі. В самостійній роботі є як розрахункові задачі,так і задачі на побудову .

Використовуючи даний дидактичний матеріал необхідно враховувати особливості класу, математичну грамотність учнів. При оцінюванні завдань потрібно брати до уваги  підготовленість учнів та їх рівень знань з даної теми.

 

 

 

Самостійна робота з теми « Оптичні явища»

 

ВаріантІ

 

  1. Промені Сонця падають під кутом 37 ͦ до гладкої поверхні води. Знайти в градусах кут відбивання.

 

  1. Визначити показник заломлення скла відносно рідини, якщо швидкість поширення світла в склі дорівнює 2 • 10 8 м / с, а в рідини - 2,5 • 10 8 м / с.

 

  1. Зображення предмета, розташованого на відстані 80 см від тонкої розсіювальної лінзи, спостерігається на відстані 48 см від неї. Знайдіть модуль фокусної відстані розсіювальної лінзи.

 

  1. Предмет висотою 30 см розташований на відстані 80 см від лінзи з оптичною силою 5 дптр. Визначте відстань до зображення і його висоту.

 

  1. Збиральна лінза дає на екрані чітке зображення предмета, яке в 2 рази більше предмета. Відстань від предмета до лінзи на 6 см перевищує її фокусна відстань. Знайти відстань від лінзи до екрана.

 

  1. Визначте побудовою, де знаходяться оптичний центр Про тонкої лінзи і її фокуси, якщо MN - головна оптична вісь лінзи, А - крапка, що світиться, А1 - її https://arhivurokov.ru/multiurok/f/c/5/fc584955b82955042a75519b4e4ac071a3367724/kontrol-naia-rabota-po-fizikie-na-tiemu-gieomietrichieskaia-optika-11-klass_3.pngзображення. Привести докладне пояснення побудови.

 

 

 

  1. Побудуйте зображення даного предмета в лінзі. Яке це зображення ?

http://doc4web.ru/uploads/files/27/26521/hello_html_2c32c1fa.gif

 

 

 

 

Самостійна робота з теми « Оптичні явища»

 

Варіант ІІ

 

  1. Висота Сонця над горизонтом дорівнює 36 ͦ. Знайти в градусах мінімально можливий кут відбиття сонячних променів від вертикальних шибок.

 

  1. Світловий промінь поширюється в середовищі з показником заломлення 1,5. Визначити час, за який світло пройде відстань 1 км.

 

  1. Визначити збільшення, що дається лінзою, фокусна відстань якої дорівнює F = 0,26 м, якщо предмет знаходиться від неї на відстань d = 30 см.

 

  1. Відстань від уявного зображення предмета до збиральної лінзи, оптична сила якої 2 дптр, дорівнює 0,4 м. Визначте відстань від лінзи до предмета та висоту предмета,якщо висота зображення 4см.

 

  1. Якщо відстань предмета від лінзи 36 см, то висота зображення 10 см. Якщо ж відстань предмета від лінзи 24 см, то висота зображення 20 см. Визначте фокусну відстань лінзи.

 


  1. Визначте побудовою, де знаходяться оптичний центр Про тонкої лінзи і її фокуси, якщо MN - головна оптична вісь лінзи, А - крапка, що світиться, А1 - її зображення. Привести докладне пояснення побудови.

hello_html_m7a10cfd.jpg


  1. Побудуйте зображення даного предмета в лінзі. Яке це зображення  ?  

http://doc4web.ru/uploads/files/27/26521/hello_html_3c74fa0a.gif

 

 

 

docx
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
24 липня 2018
Переглядів
4698
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку