Самостійні та службові частини мови (урок, презентація).

Про матеріал
Повторити відомості про частини мови, їх класифікацію; формувати вміння розпізнавати самостійні та службові частини мови в реченні та тексті; усвідомити різницю між самостійними та службовими частинами мови; розвивати логічне мислення школярів, уміння аналізувати й узагальнювати, сприяти творчій активності учнів; виховувати інтерес учнів до уроків рідної української мови; формувати компетентність спілкуватися рідною мовою, соціальну, громадянську компетентності.
Перегляд файлу

Картинки по запросу школа 215 м.києва святошинський район фото
                            Середня загальноосвітня школа № 215

 

 

Учитель української мови та літератури

 

 

 

         Сушко Наталія Миколаївна

 

   

 

 

 

 

 

 

                                                                м. Києва

 

Тема.  Самостійні та службові частини мови.

Мета. Повторити відомості про частини мови, їх класифікацію; формувати вміння розпізнавати самостійні та службові частини мови в реченні та тексті; усвідомити різницю між самостійними та службовими частинами мови; розвивати логічне мислення школярів, уміння аналізувати й узагальнювати, сприяти творчій активності учнів; виховувати інтерес учнів до уроків рідної української мови; формувати компетентність спілкуватися рідною мовою, соціальну, громадянську компетентності.

 

Обладнання: підручник, роздатковий матеріал, мультимедійна презентація

Тип уроку:  урок формування і застосування знань, умінь, навичок.

 

Методи та прийоми:  бесіда , бесіда з елементами розповіді, робота в парах, робота в групах,  інсценізація «Казки про частини мови», лінгвістична гра, диктант-вікторина, гра «Четверте зайве», інтерактивні вправи

Міжпредметні зв’язки: українська література.

Очікувані результати: учні знають усі частини мови; уміють розрізняти і вирізняти самостійні та службові частини мови, визначають морфологічні, синтаксичні ознаки частин мови

Хід уроку

  1. Мотиваційний  етап.

1.Забезпечення готовності учнів до уроку.                                                                         Слухай вчителя уважно                                                                                                                                  І веди себе поважно.                                                                                                                             Щоб зуміли все зробити                                                                                                                         Та все добре зрозуміти                                                                                                                              На уроці не гукайте,                                                                                                                    Завжди руку підіймайте.                                                                                                       Там, де шум і крик буває,                                                                                          Працездатності немає.                                                                                                                      Ще  зверніть свою увагу,                                                                                                                   Що до нас прийшли гості,                                                                                                                    Щоб послухати уважно,                                                                                                                   Що вчимо ми на уроці

  1. Актуалізація опорних знань. (Тож згадаймо швидко діти)

  1. Що таке словотвір? (це розділ науки про мову, що вивчає способи й особливості творення нових слів)                                                                                                              2. Способи словотворення ? (префіксальний, суфіксальний, префіксально-суфіксальний, безафіксний, складання основ або слів, абревіація, перехід слова з однієї частини в іншу).                                                                                                                                    

3. Сніг → сніговий → сніговик. Скажіть, будь ласка, слово сніговий є похідне від якого слова ? Слово сніговий є похідним від сніг і водночас твірним для слова сніговик. Відповідно слово сніг , якою частиною мови є ? А сніговий?   

 2. Online завдання. Кросворд                                                                                                                       1. Творення форм слова (словозміна)                                                                                           2. Творення нових слів від тих, що вже є в мові (словотвір)                                                                         3. У словах читання, новий наголос падає на …склад (другий)                                           4.Слово утворене від іншого слова, називаємо? (похідним)                                                     5. Слово, від якого творять інше слово, називаємо…(твірним)                                              6. Спосіб творення слова принести (префіксальний)                                                                  7. Спосіб творення слова законний(суфіксальний)                                                                                                 8. Спосіб творення слова біг (безафіксний)                                                                                                  9. Утворіть іменник від слова харківський за допомогою суфікса ( Харківщина)    10. Утворіть прикметник від слова Сиваш( сиваський)                                                                      11. Утворіть прикметник від слів свій і час (своєчасний)                                                                       12. Слова міні…твір, лісо…степ, листо…пад пишемо (разом)                                                                                                  II. Цілевизначення та планування роботи.

1. Повідомлення теми та мети уроку.                                                                                Тема уроку «Самостійні та службові частини мови».

 Мета:   повторити відомості про частини мови, їх класифікацію; формувати вміння розпізнавати самостійні та службові частини мови в реченні та тексті; усвідомити різницю між самостійними та службовими частинами мови; розвивати логічне мислення школярів, уміння аналізувати й узагальнювати                                                                                                               Епіграф пояснити  (слова вчителя: дійсно, частини мови, як намистини, золоті злитки, як називає їх автор відомої збірки «Диво калинове» - Дмитро Білоус.                                                                                                       Чи ти задумувавсь, відкіль оті

У нашій мові злитки золоті?

Як намистини, диво калинове –

Частини мови!

                     Дмитро Білоус

 

2.  Очікуваний результат( «Чиста дошка»).

Щоразу, йдучи на урок, ви окреслюєте для себе коло завдань, які прагнете вирішити. Вам уже відома тема уроку. Які завдання ви перед собою ставите?

(Учні говорять, які завдання вони перед собою ставлять, учитель записує їх на дошці).

Орієнтовані завдання:

1.Очікування цікавого уроку.
2. Повторити відомості про частини частини мови.
3. Навчитися розпізнавати самостійні та службові частини мови в реченні та в тексті.
4. Отримати насолоду від уроку.

Отже, завдання уроку ви визначили самі. По ходу виконання завдань я витиратиму їх з дошки. До кінця уроку вона повинна бути чистою).

III. Сприйняття і засвоєння нового матеріалу.

Вступне слово вчителя                                                                                                      

Діти, а для чого нам потрібно вивчати рідну мову, учити частини мови? (Вірно, щоб бути грамотними, розумними, поповнити свій словниковий запас, правильно складати словосполучення, речення, висловлювати власні думки). Пам’ятаймо, що в нашій мові багато слів. І крім наявних, повсякчас народжуються нові слова (неологізми).  На сьогоднішньому уроці  ми ознайомимося з новим розділом мовознавства, навчимося характеризувати частини мови та розрізняти їх в реченні. Можливо, хтось скаже, який розділ мовознавчої науки вивчає частини мови? Так, вірно. Це- морфологія.                            

Морфологіяце розділ науки про мову, що вивчає слова як частини мови.                         А ви помітили, коли ми повторювали вивчений матеріал про словотвір, то говорили, що слова утворюються за будовою в різний спосіб (префіксальний, суфіксальний..та ін), а ще ці слова можуть бути різних частин мови?                                   

 

1. Інсценізація “Казки про частини мови” .(аудіо)

Казка, яку ви зараз почуєте, дуже важлива з огляду на тему уроку. Вона допоможе пригадати все те, що ви вчили про частини мови ,і з’ясувати проблемне питання,  яка частина мови , на вашу думку, найчисельніша, тобто має найбільше слів?                                                                                                                                          

     Отже, ми з’ясували значення в мові кожної частини мови, знаємо, що самостійні частини мови мають лексичне і граматичне значення: морфологічні і синтаксичні ознаки. А службові частини мови служать для зв’язків слів і частин складного речення, вираження зв’язків між словами в реченні, надають словам чи реченням додаткових відтінків або служать для творення деяких граматичних форм та нових слів                                                                                                                                                                 

2. Вправа в підручнику(вправа 1с.74). Спостереження. Прочитайте слова в колонках. За яким принципом їх розподілено?

Світанок

Зелень

Свіжість

світанковий

зелений

свіжий

світати

зеленіти

свіжішати

   3. Запам’ятай

Морфологія — це розділ науки про мову, що вивчає слова як частини мови. Більшість термінів на позначення частин мови «говорять» самі за себе:

іменник — ім’я людини, наймення предмета чи явища: Дарина, кава, сніг;

прикметник — прикмета когось або чогось: веселий хлопець, чорне волосся;

числівник — число: сім, п’ятнадцять;

займенник — замість іменника чи прикметника: напиши слово — напиши його;                                                                                   дієслово — слово, що позначає дію: ходжу, висмикувати;                                                  прийменник — службове слово, що стоїть при іменнику або при займеннику: у школі, у ній; біля вікна, біля нього;                                                      сполучник — службове слово, що сполучає однорідні члени або частини складного речення: Поклич Олега й Наталю, щоб сповістити їм хороші новини

вигук — слова, які вигукують: Ау! Ой!

4. Опрацювання опорного плакату «Дерево морфології»

-  Розділ науки про мову морфологію можна уявити деревом, його

  гілки - частинами мови, листя на гілках – словами.

Інтерактивна вправа:

Іменник

Прикметник

Займенник

Дієслово

Прислівник

Сполучник

Прийменник

Вигук

дощів

найдобріший

ваш

ставало

вчасно

Але

На

ай

серця

широкополі

її

обробляти

сумно

А

Під

ой

зимою

сумний

ми

веселити

удень

що

В

гей

 

Яка частина мови , на вашу думку, найчисельніша, тобто має найбільше слів? Чому? ( Іменник, бо дає назви предметам, явищам, особам, процесам, матеріалам, речовинам, діям, почуттям). У вправі були пропущені , які частини мови ? Числівник ? Які ви б назвали числівники ? І службова частина мови, яка пропущена? Частка? Які частки знаєте? (б, би, не, ні, ані, мов, немов)

IV. Генералізація знань учнів з вивченої теми                                                                           1. Лінгвістична гра в парах. (Кожна з пар записує певні частини мови, потім читаємо в голос)

     Якщо ви правильно розподілите частини мови у колонки, то зможете прочитати вислів, підкресливши другу від початку букву.

    Знайомий, один, пахучий, пусто, обов’язок ,два, дев’яносто, вночі, спритний, думка, тридцятий, окуляри, жадібно, сімсот, сумно, світанок, найкращий, вправна, скоро, великий, привабливі, дихання, чудово, вільний.

Іменник обов’язок,               думка,                    окуляри,           світанок,                 дихання 

Прикметник

Знайомий,                      пахучий,                                     спритний,                                    найкращий,                 вправна,                                 великий,                     привабливі,                    вільний

Прислівник

Пусто ,                                  вночі,                              жадібно,                             сумно,                                     скоро,                               чудово

Числівник                    один,                           два,                     дев’яносто, тридцятий,    сімсот

 

Букви на папері – у науку двері.

2. Робота з підручником (вправа 2 с. 74). Прочитайте вислови. Надпишіть над кожним службовим словом, якою частиною мови воно є. Підкресліть дієслова двома рисками.                                                                                                                                                    Яка частина мови пишеться з дієсловами  окремо? ( Частка )        Що ми знаємо про цю частину мови ? ( Відноситься до службових частин мови і служить для творення нових форм чи слів, надає словам чи реченням смислових або емоційних відтінків.) Наприклад, не, ні, хай, нехай, би (б), лише, тільки, навіть, уже, ж,аж, так, еге ж, авжеж, будь-, небудь-, казна -, аби -, хтозна -, де -, сь -.  Прийменник  службова частина мови, яка служить для вираження зв’язків між словами в реченні. Сполучник - – службова частина мови, яка служить для зв’язку однорідних членів речення і частин складного речення.)

    

                                                                                                                                                                1. Кухар від (прийм.) запаху ситий.

2. З(прийм.) полови хліба не спечеш(частка)

3. Знайся віл із(прийм) волом, а(спол) кінь — із(прийм) конем.

4. Голова не(частка) на(прийм) те, щоб(спол.) тільки(частка) кашкет носити.

5. Глянь на(прийм) вид і(спол.) про(прийм) здоров’я не(частка) питай .                          3. Вигук

 -  Слова, що належать до цієї частини мови, неспокійні, крикливі, весь час метушаться. Хоча вони й маленькі, але можуть виражати захоплення, сум, страждання, докір, прохання, страждання. В них уся чаша переживань, почуттів, волевиявлень людини. За неспокійну вдачу ці слова й назвали вигуками. Вигуки не змінюються і членами речення не виступають. Не відносяться вони не до самостійних, не до службових части мови.

 Згадайте назви народних пісень, які ми вивчали в цьому році, де б зустрічалися вигуки.

( Завдання в парах)

 Наприклад,  Ой ти, коте, коточок”;

                       Ой ну, люлі, дитя спать”;

                      “Ой у лузі червона калина похилилася”;

                       Гей, видно село”;

                      “Ой біжить, біжить мала дівчина”;

                      “Ой хто, хто Миколая любить”;

                      “Ой весна, весна – днем красна”;

                       Ой кувала зозуленька”.

                                                        

4. Фізкультхвилинка.   Якщо вчитель називає іменник – руки підняти вгору, прикметник – розвести у сторони, числівник – витягнути вперед.  ( Нагадайте на які питання відповідають числівники?)

 Сонце, фантастичний, третій, Місяць, мільйон, ракета, безмежний, один, двигун, невідомий, земля, блакитний, сто

5. Диктант – вікторина    

  Знайдіть займенники в лічилках і скоромовках, запишіть. ( Крім особових займенників, є й інші розряди за значенням, спробувати відшукати і їх ).

Я, ти, він, вона

Разом дружна вся сім’я.

 

Хто запізниться,

Той буде жмуриться.

 

Тут циганка ворожила,

Кусок сала положила,

Ось воно є – щастя твоє.

 6. Ми - коректори    

Завдання записані на дошці і картках, що видані дітям за варіантами. Сконструюйте прислів’я і підкресліть в них числівники. Які є розряди числівників? ( Кількісні і порядкові )

 

1.       За, поженешся, жодного, не, зайцями, двома, спіймаєш.

2.       Відріж, відміряй, а, раз, разів, десять

3.       Одна, ще, голова, добре, а, краще, дві.

1.       “ За двома зайцями поженешся – жодного не спіймаєш”

2.       “ Десять разів відміряй, а раз відріж”

3.       Одна голова добре, а дві -  ще краще”                                                    Проблемне питання Яка частина мови , на вашу думку, найчисельніша, тобто має найбільше слів? Чому? ( Іменник, бо дає назви предметам, явищам, особам, процесам, матеріалам, речовинам, діям, почуттям).

7. Випишіть по два приклади кожної самостійної та службової частини мови. Розберіть за будовою виділені слова

У сиву давнину, коли на світі ще водилися чудовиська, змії та відьми, а люди розуміли мову звірів і пташок, жив собі співець, на ім’я Шіпот. Чув він од старих людей, що є десь чарівний край — земля казок і легенд. Там здіймаються високі-високі гори, укриті густими зеленими лісами. У них бродять дивовижні звірі — лише в казках такі бувають. А ще казали люди, що є в тому краю глибока печера. У ній живе дивний дідусь, що має незвичайні очі: одне з них сяє, як сонце, а друге — як місяць. Заплющить старий одне око — настає ніч, заплющить друге — займається день                                                       Іменник: давнина, світ.

Прикметник: сивий, чарівний.

Числівник: одне, друге.

Займенник: собі, він.

Дієслово: водилися, розуміли.

Сполучник: а, та.

Прийменник: у, на      

8. Культура слова                                                                                                                                      9. Закріплення вивченого матеріалу                                                                               11. Ментальна карта

11. Метод «Чиста дошка»                                                                                                                 12. Рефлексія                                                                                                                                              13. Домашнє завдання

 

docx
Додано
28 січня
Переглядів
183
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку