Самовиховання характеру Риси характеру. Чинники, від яких залежить характер людини. Роль життєвих цінностей у формуванні характеру. Цінності і якість життя.

Про матеріал

Презентація з основ здоров'я для учнів 9-х класів. Розділ. 3. "ПСИХІЧНА І ДУХОВНА СКЛАДОВІ ЗДОРОВ'Я". Тема: "Самовиховання характеру

Риси характеру. Чинники, від яких залежить характер людини.

Роль життєвих цінностей у формуванні характеру. Цінності і якість життя."

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Самовиховання характеру. Риси характеру. Чинники, від яких залежить характер людини. 3. Роль життєвих цінностей у формуванні характеру. Цінності і якість життя.

Номер слайду 2

Риси характеру. Риси характеру — це психічні властивості людини, що визначають її поведінку в типових обставинах. (рішучість, наполегливість, сміливість, мужність, відповідальність, дисциплінованість)(вразливість, інертність, байдужість, чуйність)(кмітливість, винахідливість, допитливість)Характер — це сукупність стійких психічних властивостей людини, що впливають на її поведінку та стосунки з іншими людьми.

Номер слайду 3

Мерілін Торнхілл. Лариcса Уімс. Тайлер ГалпінІнід Сінклер. Венздей Аддамс. Які риси характеру притаманні для цих персонажів?

Номер слайду 4

Риси характеру ПОЗИТИВНІНЕГАТИВНІдоброта, довіра, щедрість, милосердя, порядність, оптимізм, акуратність, ввічливість, витримка, уміння прощати, уміння слухати, життєрадісність, мудрість, почуття гумору, креативність тощо.жадібність, заздрість, злість, пихатість, егоїзм, жорстокість, байдужість, безвідповідальність, боягузтво, брехливість, грубість, лицемірство, лінь, нахабство, неорганізованість

Номер слайду 5

2. Чинники, від яких залежить характер людини. темперамент особливості будови НСсім’я школа колектив професіясамовиховання саморозвиток самовдосконалення

Номер слайду 6

3. Роль життєвих цінностей у формуванні характеру. Цінності і якість життя. Життєві цінності — це внутрішні зобов’язання людини перед собою, вона не може їх порушити, бо при цьому перестає існувати як особистість. Лесь Курбас Фото згенеровані штучним інтелектом. Микола Куліш Валер’ян Підмогильний

Номер слайду 7

Якість життя — це сприйняття людиною свого становища в суспільстві залежно від її культурних особливостей, системи цінностей та у зв’язку з її цілями, очікуваннями, стандартами. Фактично якість життя — це ступінь задоволення матеріальних, культурних і духовних потреб людини.

Номер слайду 8

Практичне завдання № 8 Самооцінка характеру. Мета: формувати вміння здійснювати самооцінку характеру й адекватно оцінювати позитивні та негативні риси свого характеру. Порядок виконання роботи 1. Уважно прочитайте слова, що характеризують окремі якості особистості (риси характеру). Доброта, жадібність, заздрість, щедрість, злість, милосердя, пихатість, порядність, егоїзм, оптимізм, жорстокість, акуратність, байдужість, ввічливість, безвідповідальність, витримка, боягузтво, уміння прощати, брехливість, уміння слухати, грубість, життєрадісність, лицемірство, мудрість, лінь, почуття гумору, нахабство, творчість, працьовитість, неохайність, гостинність, нерішучість, кмітливість, неорганізованість, сміливість.

Номер слайду 9

Доброта, жадібність, заздрість, щедрість, злість, милосердя, пихатість, порядність, егоїзм, оптимізм, жорстокість, акуратність, байдужість, ввічливість, безвідповідальність, витримка, боягузтво, уміння прощати, брехливість, уміння слухати, грубість, життєрадісність, лицемірство, мудрість, лінь, почуття гумору, нахабство, творчість, працьовитість, неохайність, гостинність, нерішучість, кмітливість, неорганізованість, сміливість. 2. Із рис характеру, які ви прочитали, оберіть 15, що відповідають вашому ідеалу людини. Запишіть їх у зошиті. 3. Із рис характеру, які ви прочитали, оберіть 15, яких не має бути у вашого ідеалу людини. Запишіть їх у зошиті. 4. Із рис характеру, які ви прочитали, оберіть 15, що, на вашу думку, вам властиві. При цьому вибір треба робити за системою «так — ні»: є ця риса увас чи ні, незалежно від ступеня її вияву. Запишіть їх у зошиті.

Номер слайду 10

5. Обробка результатів. Число позитивних рис, які, на вашу думку, вам притаманні, поділіть на число позитивних рис вашого ідеалу. Якщо результат близький до одиниці, то ви, швидше за все, себе переоцінюєте, а результат, близький до нуля, свідчить про недооцінку й підвищену самокритичність. Результат, близький до 0,5, свідчить про адекватну самооцінку. Число негативних рис, які, на вашу думку, вам притаманні, поділіть на число негативних рис, яких не має бути у вашого ідеалу людини. Результат, близький до нуля, свідчить про вашу завищену самооцінку, результат, близький до одиниці,— про занижену самооцінку, результат, близький до 0,5, свідчить про адекватну самооцінку. 6. Зробіть висновки.

Номер слайду 11

Тест по картинці зможе визначити ваші головні риси характеру та розповість про ваші сильні та слабкі сторони.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Нога Якщо першим, на що ви звернули увагу, було зображення ноги, то ви яскрава людина із сильними здібностями. Ви зосереджуєтесь на своїй справі та звертаєте увагу навіть на дрібні деталі. Ви у все любите додавати творчість. Такі люди креативні та відмінно вміють вирішувати всі проблеми. Ви доведете справу до кінця, навіть якщо у вас вже немає сил. Ви справжній трудоголік, але це може вам серйозно нашкодити. Вам необхідно навчитися відпочивати, а, головне, дозволяти собі відпочивати. Ви завжди намагаєтесь уникати конфліктів та не пускати у своє життя людей, від яких віє негативом та підлістю. Дехто може вважати, що ви досить холодна людина, але насправді у вас велике та добре серце. Ви вмієте давати людям необхідні поради та є неймовірно дбайливими.

Номер слайду 14

Акула Акула - символ сили. Ви та людина, яка зробить все, аби захистити своїх рідних та близьких. Ви ненавидите брехню, підлість та лицемірство. У вас є чудова риса характеру - прямолінійність та чесність. Ви не будете вдавати, що вас все влаштовує, якщо це не так. Ви все скажете прямо, якщо вас щось турбує. Це не всім може подобатись, але краще гірка правда, ніж солодка брехня. Рідні за це вас і цінують. Ви трохи вперті та не будете поступатись, якщо вам нав'язують власну думку. Навпаки, ви можете почати нав'язувати власні погляди, думки та переконання. Вас іноді може все дратувати і в цей момент краще не попадати під гарячу руку. Ви легко можете роздратуватись, якщо вам будуть нав'язувати думки про якісь забобони, у таке ви не вірите.

Номер слайду 15

Дякую за увагу)

pptx
Додано
27 березня 2023
Переглядів
1931
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку