Сценарій агітбригади "Зробимо Україну без сміття"

Про матеріал

Важливим аспектом у вирішенні проблеми збереження природних ресурсів є освіта людей в області навколишнього середовища, екологічне виховання всього населення, а особливо підростаючого покоління.

Засміченість – одна з найважливіших екологічних проблем України. Україна входить в число країн з найбільш високим обсягом накопичення відходів. Розвинені країни Європи вже давно навчилися не тільки отримувати з відходів енергію,а й заробляти на смітті. Україні вкрай потрібно створювати інфраструктуру з роздільного збору, сортування та утилізації твердих побутових відходів.

Захід «Зробимо Україну без сміття» був проведений у школі в рамках районного конкурсу та як заключний етап екологічного брейн-рингу серед учнві 6-8 класів з метою формування свідомого, дбайливого ставлення людини до природи. Учні ознайомилися з з європейським досвідом правильного поводження з відходами, та з науковим уявленням про способи зменшення відходів життєдіяльності людини.

Перегляд файлу

 

Микільська ЗОШ  I-III ступенів                                            1           

Білозерського району Херсонської області                                           

 

Cценарій екологічної агітбригади « Зробимо Україну без сміття»

Розробка учителя біології та хімії Коваленко Людмили Віталіївни

Ціль. Привернути увагу до актуальної екологічної проблеми сучасності – засміченості. Формувати уявлен­ня про тверді побутові відходи, проблеми їх утилізації, вплив сміт­тя на здоров'я планети і людини, вторинну переробку сміття,  еко­номічне значення вторинної переробки. Поглибити й розширити знання учнів про шля­хи розв'язання проблеми побуто­вих відходів; виховувати у дітей дбайливе ставлення до довкілля, свого здоров'я і здоров'я планети.

Обладнання: емблеми «Вторинна переробка»,  екознак «Ми - за переробку», поробки з вторинної сировини, контейнери для сортування сміття, кошик зі сміттям, мультимедійний супровід, звукозапис пісні «Знайти шлях», мінусовка «Знайти шлях».

План заходу

1.Вітання

2.Засміченість – екологічна проблема сучасності                                                                                                                         

3.Досвід вирішення проблеми утилізації у сучасному світі

4. Шляхи вирішення проблеми засміченості в Україні

 

ВИХІД АГІТБРИГАДИ

 1.Вас вітає агітбригада « Екологи»

 

Засміченість, нераціональне використання природних ресурсів – екологічна проблема сучасності

 Хто винен?   Як  зберегти природу?

 

Разом:  Осторонь не будемо стояти – природа нам усім, як мати!

 

Зробимо Україну без сміття!

 

 Природа нам – як рідний дім.

 Вона усім, як мати.

 Щоб лад завжди був в домі тім,

 Про це нам треба дбати                                                                                                                                                         

2. Все більше ми дізнаємося про плаваючі острови сміття в Тихому океані, багатоярусні звалища техніки в країнах Африки, та  виїжджаючи за місто, спостерігаємо не безкраї зелені простори, а гори сміття.

Проблема сміття виглядає несуттєвою, коли ми оцінюємо свій сміттєвий пакет. Але людей живе на планеті вже більше 7 млрд!

В рік кожна людина «виробляє», близько 200 кілограмів різних побутових відходів.

Інтенсифікація промисловості, підвищення температури на Землі, прискорене витрачання природних ресурсів, збільшення кількості бідних і голодуючих змушує задуматися, чи правильно ми діємо і що залишиться після нас ...

Волає захисту природа                                                                                                                 Зеленим шепотом лісів,                                                                                                              Тривожним лебединим криком,                                                                                                    Змілілим плеском рік, морів.

                                                                                                                                                            2                                                                                                                    Вона до нас із щемом в серці                                                                                                                 Зомлілі руки простягає,                                                                                                                  Надіючись на кращу долю.                                                                                                                  Про милосердя всіх благає.

Кожну годину на нашій планеті:

- 1700 акрів продуктивної землі стає пустелею;

- 55осіб гинуть від різних хімічних речовин;

- 1000 осіб гинуть від отруєння водою;

 - 2000 тон кислотних дощів випадає у Північній півкулі;

 -5 видів тваринного чи рослинного світу зникають …

 

Щодня по­трібно винести сміття з дому.  Чи замислюємося ми про подаль­шу долю цього сміття?

 За кількістю побутових відходів Україна не відстає від се­редньоєвропейського показника. Щороку їх накопичується близько 10 млн т.  160 тис. га зем­лі в Україні зайнято під смітника­ми . Замість того, щоб приносити при­буток, мільйони тонн відходів отруюють землю, воду, повітря.

 

 Забруднення природного се­редовища побутовими відходами приводить до порушення еколо­гічної рівноваги не тільки в окре­мому регіоні, а й на планеті зага­лом. На  кожного мешкан­ця Землі припадає близько 1 т сміття на рік. Екологічна ситуація в Україні  наближається до критич­ної.

 

Відомий датський фізик-теоретик Нільс Бор сказав: «Людство не загине в атомному кошмарі - воно задихнеться у власних відходах».

Так станеться, якщо ми не зможемо звільнитися від сміття!

А як наше селище позбавляється  сміття?

 

 Ми робимо звалища.                                                                                                                        

     - Вони поширюють смо­рід, це головні розплідни­ки пацюків та мух

  •  Птахи та гризуни переносять хвороби зі смітників у місто.
  • Забруднюють ґрунтові води важкими металами.
  • Забруднюють  повітря діоксином.
  • Утворюється метан, що може загорятися.

 

 Ще один спосіб позбутися сміття – його захоронення

Але із захороненням сміття по­в'язані супутні екологічні пробле­ми:                                          вимивання речовин, забруд­нення ґрунтових вод, утворення метану та просідання ґрунту.                                                                   

 

То може сміття спалити?

 

Продуктом горіння  може бути  ртуть — це сильнодіючий токсин, який послаблює ру­хомі, сенсорні функції організму. В повітря по­трапляють  важкі метали: сви­нець, хром, кадмій, миш'як. Утворю­ються інші забруднювачі: галогеноводні; кислотна пара, яка ви­кликає кислотні дощі; часточки, що спричинюють захво­рювання дихальних шляхів; пар­никові гази…

 

Як же позбутися сміття?     Як знайти шлях?

Що сталося з нами, люди,

Це ж  що, нічого не буде?

Ні квітів, ні трав, ні повітря,

Ні людей, хоч тепер вже повірте!                                                                                                   3

 

Зупинімося, маємо останній шанс,

Схаменімося, благаємо вас!

Скоріше ж давайте знайдемо шлях                                                                                                   

 

 Пісня «Чи ти знаєш шлях?»                                                                                                     (youtube Find Da waeUkrainian cover[UkrTrashDub].mp4)

Чи ти знаєш  шлях? Чи знаєш шлях? Я не знаю шлях!                                                                       Повинні шлях знайти, знайти ми шлях, знайти повинні шлях.                                                                 Чи  ти покажеш шлях мені?  Чи можеш показати шлях мені?                                                                 Знайти повинні шлях, повинні  ми знайти, повинні шлях!                                                                                                       Чи ти знаєш  шлях? Я не знаю шлях! Знайти повинні  шлях!                                                       Чи знаєш и шлях? Я не знаю шлях! Знайти повинні  шлях!                                                                      

Чи ти  покажеш шлях мені?  Чи можеш показати шлях мені?                                                             Знайти повинні шлях,повинні ми знайти повинні шлях

Чи ти  покажеш шлях мені?  Чи можеш показати шлях мені?                                                             Знайти повинні шлях,повинні ми знайти повинні шлях…

3.Шлях є.   Згадаймо старі, добрі слова із творчості письменника Володимира Сосюри:

Любіть Україну у сні й наяву, 
вишневу свою Україну, 
красу її, вічно живу і нову, 
і мову її солов'їну.

Між братніх народів, мов садом рясним, 
сіяє вона над віками… 
Любіть Україну всім серцем своїм 
і всіми своїми ділами.

Тож головний шлях – це любити свою Батьківщину!

Такої ж думки дотримувався і Г.Сковорода, наголошуючи, що рисою культури українців завжди була екофільність, яка орієнтує на дотримання законів природи.

А ще Кобзар нас вчив вивчати корисний досвід інших народів:

Учітесь, читайте, і чужому навчайтесь, й свого не цурайтесь!

То ж  звернімося до досвіду європейських країн!

 Я  знаю шлях, який давно застосовується в європейських країнах!                                         – це сортування відходів та їх вторинна переробка.

Що ж дає змогу переробляти відходи ефективно? 

Просто розділити сміття на групи, які можна переробити  певними методами                              Зазвичай поділяють відходи на такі категорії:    органічні рештки,  токсичні відходи, макулатура;   метал, скло;  пластик                                                                                                                       

 

 То  увесь смітник   може стати  вторинною  сировиною?

 

Ні, адже значна частина є абсолютно непридатною!                                                                

                                                                                                                                                              4

 

Чи все сміття може бути розкладене мікроорганізмами?

 

 Ні, адже певна частина – мінеральна, для біологічного розкладання непридатна!

 

Сміття  потрібно сортувати:                                                                                                        

 Все, що може повернутися у виробництво – повертається;                                                   

Все що може піддаватися біопереробці – переробляється; 

Все, що може бути використано– використовується; 

Все, що може бути спалене з виділенням тепла та без шкоди для довкілля – спалюється!

Тоді я – за селективне сортування відходів!

Ми –  за селективне сортування відходів! (РАЗОМ)

 

(ДЕМОНСТРАЦІЯ ЕКОЗНАКА «Ми – за переробку»)

 

Дістаємо кошик із відходами і сортуємо.

1.Органічні відходи - на компост ( коричневий контейнер «КОМПОСТ»)

Все  інше на переробку!

 

 2.Токсичні відходи  підлягають особливій утилізації (контейнер зі знаком «ОСОБЛИВА УТИЛІЗАЦІЯ»

 

3.Здавати макулатуру вкрай важливо. (синій контейнер)

Папір для переробки повинен бути чистим і сухим. Білий папір, картон, книги і журнали, сортуються . З макулатури виробляються предмети побуту, такі як рубероїд, туалетний папір, лотки для яєць,  пакувальний папір.

 

4. Упаковку від харчової продукції  необхідно ополоснути і спресувати. Після переплавки метал  знову придатний для виробництва продукції. (червоний контейнер)

 

5. Скло  переробляється, необмежену кількість разів без втрати якості. З нього роблять склопорошок, після чого можна робити будь-яку тару, будівельні та декоративні матеріали (зелений контейнер)

 

6. Пластик необхідно ополоснути, висушити і спресувати. Пакети висушити і скласти. Наклейки зняти. На заводі пластик подрібнюють і перетворюють на гранули, з яких можна зробити дуже багато речей: одяг, предмети побуту, канцелярію, аксесуари, сумки, взуття          ( жовтий контейнер )

 

Сортування і переробка сміття позначаються англійським словом «recycle».                            «recycle» - один із шляхів дбайливого ставлення до ресурсів.

 

А чи є шляхи зменшення відходів?

 Є такі шляхи!  Це «refuse».  «Refuse» - відмова від непотрібних покупок. Купуючи будь-яку річ або продукт , слід перш за все подумати, чи дійсно він вам вкрай необхідний і чи зможете ви його правильно утилізувати

 

А ще  «reduce»  «Reduce» - це скорочення споживання до комфортного мінімуму. Сюди також входить економія енергоресурсів.

 

Ще «reuse». « Reuse »- повторне використання ресурсів і предметів

 домашньому      господарстві, для декору інтер'єру, передача іншим нужденним,

 а також просто дбайливе ставлення до речей.                                                                       (Демонстрація поробок з вторинної сировини)                                                                      5

 

4.  Звучить мінусовка  youtube Find Da wae (song) [instrumtnal]. mp4                                                                      

 Під мінусовку «Ми знаємо шлях!» :

 

Чи ми знаємо  шлях? Так, ми знаємо шлях!  Ми вже знаємо шлях!                                                                                                                                                 Ми знайшли, вже знайшли  свій шлях.                                                                                           Показати вам шлях?                                                                                                                   

 

 Відмова від непотрібних покупок – наш шлях!                                                                         «refuse» - наш шлях (ЕХО)

 

 Чи ми знаємо шлях? Так, ми знаємо шлях! Ми вже знаємо шлях!                                                                           Ми знайшли, вже знайшли, свій шлях.                                                                                      Скорочення споживання - наш шлях !                                                                               «reduce» - наш шлях   (ЕХО)                                                                                                                                                                                            

 Чи ми знаємо  шлях? Так, ми знаємо шлях! Ми вже знаємо шлях!                                               Ми знайшли, вже знайшлии свій шлях.                                                                                                                                       Повторне використання ресурсів –  наш шлях!                                                                   «reuse» –  наш шлях  (ЕХО)                                                                                                                                                                          

 То  ми знаємо шлях?  Так, ми знаємо шлях! Ми вже знаємо шлях!                                               Ми знайшли, вже знайшли  свій шлях.                                                                                                                                         Сортування і переробка сміття – наш шлях !                                                                     «recycle»  – наш шлях (ЕХО)                                                                                                                                                                                                                                                                        

 Показати тобі твій шлях? Показати тобі шлях?                                                                                  Ми знайшли, вже знайшли, цей шлях:

        Люби свою країну!

               Дбай про природу!

                        Економно її використовуй!

                                                                      Це і є твій шлях !

(кінець мінусовки)     Далі без музики:

Станьмо усвідомленими вже сьогодні,

                                                         і тоді нас з вами чекає краще завтра!                                               

Будемо   пити чисту воду!                                                                                                                                                             Купатися в прозорих морях!                                                                                                                  Дихати свіжим повітрям!

4.2.Що можеш зробити ти?

 

Компостуй органічні рештки!

 

           Макулатуру, алюмінієві банки, пластикові ємності здавай в пункти прийому!

 

Організуй збір батарейок у себе вдома і на роботі!

 

Користуйся полотняними серветками замість паперових  !

 Уникай одноразового посуду, поліетиленових пакетів!                                                                         6

Ремонтуй свої речі, а не викидай їх!

 

Непотрібні Тобі  речі передай нужденним!

 

        Віддавай перевагу товару в упаковці багаторазового використання                                                    

       або тому, що підлягає обробці!  

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Завжди май при собі  сумку з ручками для покупок!

 

        Використовуй  багаторазову тару для води!

 

          І, звичайно, не рубай ялинку!

 

                          Маленька економія кожного внесе вклад у загальну справу!

 

                                                                          Європейський вибір почнемо з себе!

 

 

Використані джерела.

 

1. https://dic.academic.ru   Википедия  Вторичная переработка отходов

 

2. https://www.google.com.ua  Международный день вторичной переработки

3. https://travel-family.org  Как уменьшить количество отходов и мусора: 5 простых действий, которые может сделать каждый.

4. https://tyatya.ru  Как сократить количество бытовых отходов

 

5. http://tass.ru   Вынесите мусор: как избавиться от отходов

6.youtube Find Da wae – Ukrainian cover[UkrTrashDub].mp4

       7. youtube Find Da wae (song) [instrumtnal]. mp4

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Sumschiny yunnat
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Холодар Людмила Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Екологія, 11 клас, Сценарії
До підручника
Екологія (рівень стандарту, академічний рівень) 11 клас (Царик Л.П., Царик П.Л., Вітенко І.М.)
Додано
1 серпня 2018
Переглядів
6087
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку