Сценарій до концерту духового оркестру

Про матеріал
Сценарій до концерту духового оркестру з описом інструментів та корисною інформацією. Розраховано на цчнів середнього шкільного віку.
Перегляд файлу

Програма мистецького лекторію «Бравісімо»

за участі дитячого естрадно-духового оркестру закладу «Вінницька дитяча музична школа №1»

16.05.2019р.

Автор сценарія Балінова А.Є.

В нашій школі такі ж дітки як ви навчаються співати, танцювати та грати на різних музичних інструментах. І вони з радістю поділяться своїм мистецтвом з вами, створять справжній концерт. Проте без вашої допомоги нам сьогодні не обійтись. Вам всього на всього потрібно зустрічати виконавців дружніми оплесками та уважно слухати.  потренуємось. Покажіть, як будете їх зустрічати? А як уважно слухати? Гаразд. Тоді розпочнемо концерт.

  З музикою людство знайоме з давніх часів. Музика відкриває серця людей, робить їх щасливими і здоровими.

Ще збереглися в печерах малюнки давно зниклих племен. На них зображені люди з музичними інструментами.

 

Зал. Концерт. На сцену вийшли

Інструменти дивовижні.

Хтозна, що з ними робити?

Може, в стінуцвяхзабити?

Може, поратись в городі

Чи прибрати у господі?

Чи полагодити хату,

Чи картину малювати?..

Ні, це інші інструменти:

За наказом диригента

Їх беруть музики в руки

І дарують людям звуки!

 

Сьогодні ми з вами здійснимо подорож в Країну під назвою Оркестрія! І для вас буде грати великий колектив музикантів, який називається естрадно-духовий оркестр!Поряд з традиційними інструментами симфонічного оркестру, про які ми сьогодні поговоримо,  до нього долучається синтезатор, бас-гітара та електро-гітара, іноді також група саксофонів. Отже, послухайте перший твір у їх виконанні:

1.О.Халілов «Концертний марш»

Ось у нашому  вірші я говорила про диригента, так це дуже важлива людина для оркестру –це Керівник музичного колективу , це як тренер для спортивної команди. Основна мета його роботи – прекрасний результат всієї групи. Оркестр або ансамбль не  може обійтися без диригента.

Якщо ви бували коли-небудь в театрі, ви напевно запам’ятали, який неймовірний шум стоїть перед початком вистави.

Усі присутні в оркестровій ямі музиканти налаштовують свої інструменти. Так от, для того, щоб керувати цим великим музичним колективом, щоб з хаосу цих звуків видобувати мелодію, і потрібен диригент. Слово це пішло з французької мови і означає «управляти, направляти, керувати». Диригент не просто стежить, щоб всі грали згідно. Він заздалегідь розучує твір з виконавцями, вказує, коли потрібно вступити того чи іншого інструменту, швидко чи повільно, голосно або тихо повинен той грати. Зараз ми послухаємо у виконанні оркестру ще один твір, ви уважно слідкуйте та після виконання дайте відповідь на мої питання

 

2.Ф.Франсуа «Вальс Оскар»

 

- це пісня, танець або марш?

- повільний чи швидкий?

-Плавний чи стрімкий?

-сумний або веселий?

 

Гадаю, що ви всі уже добре роздивилися наших юних виконавців та чудові блискучі інструменти, на яких вони грають. Пропоную вам познайомитися трохи ближче  з кожним з них.

Отже, якщо ви помітили, то оркестр розташовується на сцені у визначеному порядку. Прямо перед диригентом знаходяться інструменти родини дерев”яних духових , сидять вони тут тому що, володіють тихим звуком і повинні грати ближче до глядачів.Отже, знайомтеся – пані Флейта! Флейта – це дерев’яний духовий музичний інструмент. Звуки, які виходять із неї, утворюються завдяки розсічення об грань потоку повітря. Звучання флейти подібний помаху чарівної палички. Найкрасивіші звуки трохи глухуваті, але в той же час м’які, сердечні та проникливі.

(ніжна мелодія на флейті)

 

3.Ю.Герман «Ча-ча-ча»

Продовжуємо знайомство з родиною дерев”яних духових інструментів. Хоча назва «дерев’яні» означає, що інструменти виготовлені з дерева це не завжди справедливо. В європейських країнах такі інструменти колись справді робили з дерева, але тепер його замінюють металом і пластмасою. Можна використовувати будь-який матеріал — від дерева до кістки і кераміки. У дерев’яних духових інструментах є отвори, музиканти дмуть безпосередньо в них або поверх них. На багатьох сучасних духових інструментах  передбачені металеві клавіші або клапани. Вони дають змогу виконавцю легко затуляти декілька отворів одразу, просто пересуваючи пальці.

І ось наші наступні герої це гобой та кларнет

 У кларнетів і гобоїв є язички, які вібрують під дією потоку повітря. Язички бувають подвійними і вони вібрують між собою.

Щоб видобути різні звуки з такого інструмента, інші отвори затуляють: що більше отворів затулено то нижчий звук. Давайте послухаємо як вони грають окремо від оркестру.  Кларнет

 Існує ціле сімейство кларнетів — від великого бас-кларнета до малого, який видає найвищі звуки. Звук кларнета набагато «тепліший», на відміну від флейти і можна дати сильнее наростання або навпаки — загасання звучності.

 

ГОБОЙ

гобою властивий дещо «носовий» відтінок. Часто для гобоя композитори пишуть тужливі мелодії.

 

А у наших героїв є молодший брат, який було сконструювано в 19 столітті, набагато пізніше , ніж гобой або кларнет. Цей інструмент має назву саксофон. Він має характерний вигин в нижній частині, який завершується розтрубом.В нашому оркестрі є група саксофонів –це сопрано і тенор, які відрізняються забарвленням голосу.

 

4.К.Брюн «Паризьке танго»

Група мідних духових інструментів зазвичай складається з труб, валторн, тромбонів і туби. Їм властива дуже велика яскравість і потужність звучання. Якщо звучання дерев’яних духових інструментів часто нагадує нам пастушачу сопілку, то мідні інструменти пов’язані в нашому уявленні з військовими сигналами, з похідними маршами.

Це не випадково, оскільки у військових оркестрах застосовуються саме мідні інструменти. Звідти вони і прийшли в симфонічний оркестр. Якщо мідна группа звучить уся разом — звучність виходить надзвичайно могутньою, яскравою, святковою.

 

У нашому оркестрі є дуже незвичний за формою інструмент, який нагадує равлика( демонстрація).

Подивіться, це валторна.  Цей напрочуд цікавий інструмент з іноді примхливим, але дуже благородним і витонченим характером, нечасто можна почути у сольній ролі, Уявіть собі середньовічне королівське полювання: зі зграєю собак, кіньми і, звичайно ж, спеціальними мисливськими сигнальними рогами. Для того щоб звук бувголоснішим і сильнішим, ці інструменти вдосконалювали і робили довшими. Згодом, вони досягли таких розмірів, що було неможливо нормально грати, не кажучи вже про пересування з ними, тому майстрам прийшла в голову ідея згорнути трубку в кілька витків. Так, власне, і виникла валторна, назва якої в перекладі означає «лісовий ріг». Якщо її розпрямити, то вийде труба довжиною близько п’яти метрів!
Триста років минуло з тих пір, як валторна зайняла своє непохитне місце в світовій музичній культурі і є одним з найважливіших інструментів у різних жанрах інструментальної музики.( валторна)

Наша наступна героїня –

Труба має дуже світлий, яскравий тембр, її звук може «прорізати» звучання всього великого оркестру. Мелодії- заклики, мелодії, що нагадують військові сигнали, — це те, що дуже пасує трубі.

 

5.В.Дмітрієв «Веселі трубачі»

Тромбон –означає труба,  велика труба

Основна відмінна риса тромбона – його рухливе коліно, куліса. Куліса призначена для зміни висоти звуків інструменту. Коли вона висувається – звук, в міру подовження повітряного стовпа, стає нижчим.

Звучання тромбона потужне, виразне; разом з тим на тромбоні можливі будь-які тихі звуки. Інструмент проникливо звучить в духовній музиці, Якщо необхідно виразити в партитурі музичного твору відчуття тривоги, небезпеки, приреченості, то композитор, швидше за все, звернеться до звучання тромбона.
А ось У джазовій музиці тромбон, навпаки, часто звучить досить безтурботно. (демонстрація)

Туба є найбільшою і найнижчою по тону з усіх інших мідних музичних інструментів симфонічного оркестру. Звук видобувається вібрацією або “гудінням” губами у великий чашоподібний мундштук.

6. А.Жульєв «Експрес-бугі»

 

 

Жоден естрадно-духовий оркестр не може існувати без свого серця, яке завдає ритму усьому колективу. Звичайно ж, мова йде про ударні інструменти.

До ударних належать усі інструменти, по яких б’ють або які струшують, щоб отримати звуки. Такі інструменти, як ксилофони і трубчасті дзвоники, можуть видавати різні звуки, на них грають цілі мелодії. Але більшість ударних інструментів, таких як бубни і маракаси, видають тільки специфічні звуки, вони підкреслюють ритм мелодії.

На початку 20 століття формується ударна установка. музиканти з  США намагалися пристосувати малий барабан і великий барабан військового оркестру для сценічного виконання так, щоб один виконавець міг грати відразу на двох інструментах. У той же час вони розвивали новий стиль гри, що базувався на колективній імпровізації, що пізніше стане основою джазу.

7. M.Buble «Sway»

?????????Бас-гітара електричний струнний інструмент. Зовні схожий на електрогітару, але має більшу деку, зазвичай чотири струни і довший гриф. Настроєний на октаву нижче від гітари

8.H.Hartwig Джоні Діксі

doc
Пов’язані теми
Музичне мистецтво, Сценарії
Додано
16 березня 2021
Переглядів
949
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку