Сценарій до Великоднього свята для дітей середнього дошкільного віку "Казочка про курочку Рябу та великоднє яєчко" ( театралізована музична казка)

Про матеріал
У даному сценарії діти перетворюються на головних персонажів української народної казки, але з новими персонажами Великоднього свята - писанками. Музичний репертуар підібраний відповідно тематики та вікових особливостей дітей середнього дошкільного віку.
Перегляд файлу

        Дошкільний навчальний заклад №24 «Калинка»       

 

 

  СЦЕНАРІЙ ДО ВЕЛИКОДНЬОГО СВЯТА

ТЕАТРАЛІЗОВАНА МУЗИЧНА КАЗКА

 «Про курочку Рябу та великоднє яєчко»

(для дітей середнього дошкільного віку)

C:\Users\Smila\Desktop\кур.jpg

Музичний керівник Піскун С.В.

2018-2019 н.р.

Казкарка: Добрий день, мої малята, любі хлопчики й дівчата.

            Я, казкарка-чарівниця, і звичайно, як годиться,

     Я вам казку розповім, але справа ось у чім,

                    Казка, що звучить сьогодні не звичайна - Великодня,

              Тож сідайте всі гарненько і послухайте тихенько.

        Не за синіми морями, не за дальніми горами,

Зовсім поруч, у селі, де хатиночки малі,

            Де на луках квітнуть квіти, весело гуляють діти,

   Дід з бабусею жили, працювали, як могли,

                То в городі, то в садочку, то на яйця садять квочку,

           Щоб курчата в них були й курочок вже завели.

(Казкарка закриває віконце. На порозі хатинки з’являються дід з бабою)

Дід з Бабою (разом):   А у нас у господарстві гарні курки є рябі,                                                     Ми їх дуже-дуже любим,їсти, пити даємо.                                                                                            Вони ж нам несуть яєчка майже кожен день підряд,                                                                                   І нас також вони люблять і, звичайно, веселять.

Пісня «Курочка»

  1. Сама коротенька пісенька у кого?                                                                                               Ну, звичайно в курочки: ко-ко-ко.

     Приспів

Ко-ко, ко-ко, ко-ко-ко,                                                                                                                            Ко-ко, ко-ко, ко.

  1. Курочка весела вже сюди іде.                                                                                                        За собою діточок курочка веде.

     Приспів

Ко-ко, ко-ко, ко-ко-ко,                                                                                                                                 Ко-ко, ко-ко, ко.

Ведуча: Був у них ще в господарстві гарний Півник-співунець.                                                          Він ранесенько вставав, до роботи всіх скликав.

Пісня «Півник»:

Хто проснувся рано? Співунець!                                                                                                      У нього червоний гребінець.                                                                                                                  Півник проспівав Ку-ку-рі-ку!                                                                                                              Хто там ще лежить в своїм кутку?

Ведуча : Півник дзвінко кукуріче,                                                                                                  Курочок до себе кличе.

(Гра «Курочки та Півник»)

(Півник стоїть осторонь)

Курочки: (ходять по залу і промовляють такі слова)

Півник дзвінко кукуріче,

(Півник: Ку-ку-рі-ку!)

Курочок до себе кличе,

Ми до нього ідемо.

(виставляють долоньки вперед)

Зерняток йому дамо,

Зерняток йому посиплемо,

Півня в гості покличемо.

(Перебирають пальчиками – «сиплять зернятка»)

Нумо, Півнику, не чекай,

Курочок наздоганяй.

(курочки тікають, Півник їх наздоганяє). Гра повторюється 2-3 рази.

Баба: Досить, курочки, вам гратись,час вже до роботи братись.                                                     Киш! На сідало ідіть і яєць нам нанесіть.

(курочки сідають біля хати)

Дід: І тобі, Півнику, треба працювати. Час подвір’я підмітати.                                                             Бо вже скоро Пасхи свято, треба гарно все прибрати.

Ведуча: Півник подвір’я підмітає, Баба з Дідом допомагають.                                                Дружно йде у них робота, працювати їм охота.                                                                           Гарно дворик підмітають, та ще й пісеньку співають.

Пісня Ану, разок! Ану, ще раз!       \                                                                                              Подвір’я чисте буде в нас!              \ 2р.

Курочки (вибігають)

               Куд-кудак! Куд-кудак! Знесли яйце, як кулак!

Баба(милується яйцем)

               Яке воно гарне! Біле, як світ, бо в світі є сонце,                                                                .              А в яйці – жовток.

Дід Ой, спасибі, ой, спасибі, наші любі курки  Рябі!                                                                   Буде тепер у нас свято, маємо яєць багато.

 

Баба  Треба дружно всім сідати,

           Яйця ці розмалювати.

(вибігають дівчатка, сідають на стільчики і «розмальовують» яйця, співають)

Пісня «Розмалюю Писанку»

Ведуча: На Великоднє свято люди дарують одне одному писанки. А як же розписували писанки в нашому краї? Найбільш писали писанки дівчата. Ось подивіться, які гарні писанки прийшли до нас сьогодні на свято. (виходять дівчатка в костюмах писанок)

1 писанка: Я писанка-красуня вся в рисках і квітках.                                                         Красу митців несу я і славлю у віках.                                                                                            Мене кладуть у свято на пишному столі,                                                                                     Щоби моїм убранством пишалися малі.                                                                                          Без мене наше свято не буде тим, чим є.                                                                                             Бо писанка багато всім радості дає.

Ведуча:Кожне яйце купали у трав’яних фарбах. Розмальовували яйця колосками, щоб нива щедрою була, пташками, щоб з весни до осені щебетали та серце людям звеселяли, квітками, щоб скрізь гарно було, малювали сонечко красне, щоб світило ясно.

Давайте послухаємо, що нам писанки про себе розкажуть.

Червона В буряках мене купали,                                                                                                На червоне змалювали.

Зелена    У траві мене варили                                                                                                        І зеленою зробили.

Жовта    Мене одягли в лушпину,                                                                                 Цибулеву кожушину

Коричнева В шкірці яблука мочили,                                                                                       Що надало мені сили.

Біла:     Я біленькою зосталась,                                                                                                 Тільки квіточок набралась.

Ведуча: Подивіться, діти, які кольори вміщує писанка. Червоний колір – колір вишні, колір любові, радості життя. Зелений – колір весни, пробудження природи, надії. Жовтий – колір місяця, зірок, колір хлібного лану, жита. Коричневий – колір землі, пам’яті про своє коріння.

Ось наші писанки і  готові, розписані. А як робота зроблена, то можна відпочити і повеселитися, а також станцювати веселий таночок.

Танок-гра «Дружно писанки візьмемо»

Вірші

Гра «Музична писанка»

(по колу передають писанку і співають:)

Ну-мо пензлик, потанцюй,                                                                                                                              Гарно писанку малюй.                                                                                                              Буде небо і земля, і ставочок, і поля,                                                                               Сильний і міцний дубок,                                                                                                               А на ньому – яструбок.                                                                                                             Буде в мене писанка – про Вкраїну пісенька.

Дитина

Ой, вже чути дзвонів дзвін.

Він знайомий нам усім.

Це у церкві святять пасху,

Веселиться кожен дім.

(заходять Баба з Дідом, в  руках у Баби кошик з писанками і паскою)

Ведуча:

Хай Господь вам, діти, посилає

Щастя і здоров’я у Пасхальний день,

Сонце вас хай гріє й зігріває,

Сили і наснаги вам дає.

Писанка сонечко має своє,

Щоб пригостити було діточок,

Є у яєчка поживний жовток.

Хоч невеличка в яйця таємниця,

Та забувати її не годиться.

Кожна людина сьогоднішнє свято

Буде з любов’ю у серці вітати.

Наш-бо Господь пригортає всіх нас.

Діти: Славимо, славимо, день цей і час.        

 

 

Молитва до Великодня.

О, Ісусе, глянь на мене,

Зроби гарне дитя з мене,

В мене серце ще маленьке.

В ньому ти, Ісусе дорогенький.

Я до тебе ручки зношу:

Для мами, для тата здоров’ячка прошу.

Для діда, для баби,

Для всієї родини.

Послухай, Ісусе малої дитини.

 

Моє благання

О, Боже, мій милий! Пошли мені розум,

Пошли мені серце, пошли мені душу,

Щоб добре любили і коїть не вміли

Ніякого зла! Дуже я тебе прошу.

 

Мирилка

docx
Пов’язані теми
Дошкільна освіта, Сценарії
Додано
27 березня 2019
Переглядів
1895
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку