Сценарій "Екологічна конференція "Якби Земля уміла говорити..."

Про матеріал
Матеріали конференції можуть бути використані на уроках географії, екології, біології та виховних заходах.
Перегляд файлу

                          „Природа – такий  же  унікум,  як  картина  Рафаеля.  Знищити  її
                                           легко,  відновити  неможливо”                                                                                    
                                                                                                               ( А. П. Бородін)
                 Екологічна конференція
                       « Якби Земля уміла говорити...»

Ведуча:
    Планета Земля – це наш спільний дім. Вона чудова, вона породжує джерельця і  стрімкі потоки, трави і дерева. Вона тримає на собі океани, ганяє хмари та грається їхніми тінями. Приймає всі дощі, сніги, тумани. Вона розкривається жерлами вулканів, запускає птахів у небо, радіє кожній пташці і травинці. Земля то замирає, то відроджується знову, даруючи своїм жителям дивну красу Природи.

Ведучий:
        Для кожного з нас слово «природа» пов’язане насамперед з пейзажами рідного краю, того куточка Землі, де минули дитячі роки, де мамина колискова зливалася з шумом дерев за вікном. На все життя ті краєвиди закарбовуються в пам’яті, серці, душі незабутніми спогадами. Для когось це білокорі, стрункі берізки чи трепетні тополі, для інших — барвисто уквітчані килими трав чи смарагдове руно гірської полонини. В усі часи, в усі віки композитори, поети і письменники найкращі свої твори присвячували оспівуванню храму Природи.

Ведуча:
  По-материнськи щедро наділила природа своїми безцінними багатствами і красою українську землю. Та люди – наче малолітні – зоставлені без догляду в неповторному чудовому саду, повільно, але  нестримно перетворюють його на безплідну пустелю за допомогою хімікатів, нітратів, вихлопних газів, відходів виробництва. На жаль, сьогодні на кожному кроці видно наслідки нашого бездумного споживацького, зрештою варварського, ставлення до неї.

Ведучий:
— Що зробили люди з планетою Земля? Можливо відповідь на це питання дасть нам сама природа.

Природа:
   Минуло всього кілька десятків тисяч років, як з’явилася на Землі людина. Вона почала відчувати себе господарем. І вільно чи невільно цей господар застосовує до мене давній принцип: «Розділяй і володій». У давнину, коли людина була ще збирачем і мисливцем, вона знаходилась в гармонії з природою. З розвитком техніки люди почали вважати себе сильними, навіть всемогутніми. Вони вже могли підпорядковувати сили природи. Щоб прогодувати себе, одягнутись, людина використовує земельні ресурси. Але при неправильному обробітку ґрунтів руйнується верхній родючий шар. Людство щорічно видобуває з надр Землі понад 100 млрд тонн корисних копалин, що призводить до змін у рельєфі Землі та екологічних катастроф.
 

Атмосфера:
    Повітряна  оболонка  Землі,  її  атмосфера,  є  однією  з  головних  умов  життя. Та люди нищать мене. Без  їжі  людина  може  прожити  місяць,  без  води – тиждень,  а  без  повітря  не  може  прожити  і  двох  хвилин.  Атмосфера  має  величезне  екологічне  значення.  Вона  захищає  живі  організми  від  шкідливого  впливу  космічного  випромінювання  і  ударів  метеоритів,  регулює  коливання  температури,  є  носієм  тепла  і  вологи.  Для  деяких  організмів  атмосфера  є  середовищем  існування.  Але  в  наш  час  не  залишилось  такого  місця,  де  атмосфера  зберігала  б  свою  первозданну   чистоту і  якість,  а  в  деяких  місцях  її  стан  становить  загрозу  для  життя  і  здоров’я  людини.
   Забрудниками атмосфери є продукти згоряння автотранспорту; радіоактивні елементи, які потрапляють у атмосферу під час ядерних вибухів, аварій на атомних станціях; промислові викиди і побутово-комунальні викиди. У результаті спалювання мінерального палива в атмосферу потрапляє біля 20 млрд тонн вуглецю, сірчаного газу, що стає причиною кислотних дощів. Найбільш яскравий приклад негативного впливу людини — це виникнення озонових дір над Антарктикою та в інших місцях.

Гідросфера:
Я гідросфера звинувачую людини у забрудненні водної оболонки землі. Вода — найцінніше багатство. Без неї неможливе життя на планеті. Потреба у воді однієї людини за 70 років складає понад 50 т. У сучасному місті лише на побутові потреби кожного дня потрібно 300–500 л води на одну людину. Але люди забруднюють води: побутовими і промисловими відходами; мінеральними добривами, пестицидами.
Головним  постачальником  води  для України є  Дніпро, а також  Дністер,  Південний  Буг,  Дунай  та  їх  притоки.  Близько  90 % населених  пунктів  України  розміщені  в долинах річок, екологічний стан яких викликає  велике  занепокоєння. А загалом в Україні  вже  зникло  близько  20000  малих  річок.  Дніпро  і  Дунай  належать  до  найзабрудненіших  річок  світу. В  країнах,  які  розвиваються,  кожен  третій  страждає  від  нестачі  питної  води.  80 %  усіх  хвороб  і  одна  третя  смертельних  випадків  викликані  вживанням  забрудненої  води. 

Біосфера:
Не мало шкоди принесла людина і мені Біосфері.  Часом люди забувають, що на річці, в лісі, в полі вони — гості, а птахи, звірі, комахи — справжні господарі. І її втручання заважає їм нормально жити, розмножуватися, вирощувати потомство. Зламана гілка, зарубка на дереві, вирізаний ножем «автограф» стає причиною зараження дерев хворобами і шкідниками.
  А місця відпочинку  людини здебільшого нагадують страшну картину: звалища сміття, битого скла, іржавих бляшанок. І це тому, що люди, які тут відпочивали, забули мудру пересторогу: «Ти прийшов у гості до природи — не роби нічого, що ти вважав би непристойним зробити в гостях».

Ведуча:
От же ,суть конфлікту Людини й Природи полягає в тому, що людство прагне взяти від неї значно більше, ніж природа може дати.

Ведучий:
Шановні гості, а що б ви могли сказати  про стан довкілля в Полтавській області.

Учень1:
  Протягом року в області в атмосферне повітря викидається 150 тис. т забруднюючих речовин . Передують міста Кременчук і Полтава, на які припадає майже половина обсягів викидів в області (на М.Кременчук - майже третина). Щільність викидів складає  близько 100 кг за рік на 1 мешканця області, Найбільшим джерелом забруднення атмосферного повітря є автотранспорт - за рік викидається понад 80 тис.т забруднюючих речовин, тобто більше половини від усіх зареєстрованих викидів. В містах Полтаві і Миргороді цей відсоток складає 90 та 85 відповідно. Перевищує 90% частка викидів забруднюючих речовин автотранспортом у районах з незначною концентрацією промислових підприємств - Пирятинському, Глобинському, Козельщинському, Чорнухинському, Чутівському, Хорольському. Серед стаціонарних джерел головними забруднювачами є підприємства мм. Кременчука та Комсомольська.  На м. Кременчук припадає більше 45% від усіх викидів забруднюючих речовин в атмосферу стаціонарними джерелами і левову частку з них складають викиди АТ "Укртатнафта". Вищою, ніж середня по області, є щільність викидів від стаціонарних джерел у Лохвицькому, Диканському та Гадяцькому районах, де розташовані підприємства видобування та транспортування природного газу і нафти.

Учень 2:
В останні роки відбувається зменшення вмісту гумусу в ґрунтах області. Причиною цієї деградації є значна розораність земель, насиченість технічними культурами, особливо соняшником, застосування важкої техніки, недодержання сівозмін, недостатнє внесення мінеральних та органічних добрив. Серед об'єктів промисловості найбільший негативний вплив на стан земельних угідь в області чинять підприємства нафтогазового комплексу при будівництві та експлуатації газонафтових свердловин, трубопровідного транспорту та при пошкодженнях трубопроводів, найчастіше - навмисних, з метою крадіжок газоконденсату. Загрозу для навколишнього середовища складають заборонені до застосування, непридатні та невідомі хімічні засоби захисту рослин, які зберігаються в господарствах без належного контролю.


Учень3:
Головними проблемними питаннями в області щодо екологічного стану залишаються: Постійне руйнування берегів Кременчуцького водосховища внаслідок водної абразії (52 км). Підтоплення. Безповоротна втрата земель за рік складає від 3 до 4 метрів берегової лінії, а на окремих ділянках - до 7 метрів. На сьогодні виникла загроза руйнування житлових будинків та підсобних будівель в таких населених пунктах, як Липове, Шушвалівка, Мозоліївка, Пронозівка, Васьківка і Градизьк Глобинського та Максимівка Кременчуцького районів. Надзвичайно складна ситуація склалася в смт Градизьку, де берегова лінія водосховища впритул підійшла до забудованої території, та в зоні Державного геологічного пам'ятника природи - гори Пивихи, яка руйнується і зсувається під впливом дії води.                                                  

Учень 4:                               
  Крім того Пивиха  користується великою популярністю з боку туристів, але їх відпочинок часто обертається екологічними проблемами.
То ж, хочеться усім сказати
Наш оберіг – свята гора Пивиха,
Це наша сива давнина,
Хоч море нишком підтина
Щодня  міцну її основу.
Та ти пройди її стежинами і кручами,
Вдихни акацій білих аромат,
І соснами милуйся всемогутніми,
Що ніби вартові на ній стоять.
Пройди по ній ходою непомітною,
душею до природи доторкнись
І Пивиху, і калину в лузі,
Й прохолоду древньої ріки
Збережіть назавжди, любі друзі

Ведучий:
Як бачимо, картина буття, змальована нашими співрозмовниками, зовсім не радісна.
Ведуча:
А уявіть собі, якби наша матінка-Земля могла говорити, щоб ми від неї почули?
                        
                        Звучить музика і читається вірш

Учень:
Ах, если бы Земля умела говорить,
Она б от боли громко застонала,
Заставила людей прощения просить,
Земля б, наверно, людям так сказала:
"Не мачеха я вам, я вам родная мать!
Я вас пою, кормлю и согреваю.
Зачем меня сжигать? За что меня взрывать?
Веками о покое я мечтаю".

Ах, если бы Земля умела говорить,
Она б сказала: "Думайте о детях!
Их так легко убить, но тяжело растить
На этом неспокойном белом свете.
Ничто вас не спасет, когда в короткий миг
Кровавый смерч охватит всю планету.
Чтоб вдруг не услыхать последний детский крик,
Подумайте, живущие, об этом!"

Ах, если бы земля умела говорить,
Она б сказала людям так, наверно:
"Довольно враждавать! Не лучше ль в мире жить
Храня своей Земле под солнцем верность?
Ведь вам меня пахать, ведь вам по мне ходить,-
Судьба навечно вас со мной связала..."
Да, если бы Земля умела говорить,
Она б, наверно, людям так сказала!

Ах, если бы Земля умела говорить...
Ах, если бы Земля умела говорить...

           Гасне загальне світло й у промені світла з’являється Земля.

Земля:
Дорогі діти Землі! Я звертаюся до вас за допомогою. Я — планета Земля. Але я більше, ніж просто планета. Я — ваш дім. Я — ваша мати-Земля, а ви всі мої діти. А всі тварини і рослини  — ваші брати і сестри. Всі ми — одна сім’я.
А Ви Люди  знищуєте  ліси та забруднююте  води річок та океанів, отруююте небеса». Скажіть мені, де житимуть тварини, коли всі ліси зникнуть? Де плаватимуть риби, кити і дельфіни, коли мої океани будуть дуже брудні? І де літатимуть птахи, коли небо буде отруєно? Діти мої, мені потрібна ваша допомога.
Але... «Мати-Земля!», — запитаєте ви. — Як зможемо ми тобі допомогти, коли ти така велика, а ми такі маленькі?» Я не така велика, як вам здається, але через те, що я здаюся такою великою, люди часто роблять мені боляче.
А мені ж лише потрібна ваша любов.  І це все. Тільки любіть мене так, як я люблю кожного з вас. Коли ви любитимете мене, та піклуватиметеся про мене і захищатимете мене. Бо коли ви піклуєтеся про мене і захищаєте мене, ви рятуєте ваш дім . Любіть і захищайте мене.  І я завжди піклуватимуся про вас і буду вашим домом.
          
                                          Ведуча і людина
Ведуча:
      (звертаючись до Людини). Людино, а чи усвідомлюєш ти свої помилки?

Людина:
Так, ми визнаємо свої помилки. У багатьох країнах проводять роботу щодо лісонасаджень. Для охорони деяких видів тварин і рослин організовано заповідники, національні парки.
    В деяких країнах (США, Франції, Німеччині) зменшують використання пестицидів або повністю від них відмовляються. У 1985 р. в США нараховувалося більше 20 тисяч фірм, де не застосовуються навіть мінеральні добрива. Ми розуміємо, що сьогодні перед людством постали величезні проблеми: екологічні, демографічні, продовольчі. Якщо ці проблеми досягнуть критичного рівня, то людство може загинути.
Пробач, Земле, пробач,
Ми, люди, так тебе образили.
Бо болю ми твого не бачили.
Вважали ми, що так і треба!
Палили, нищили, сушили і рубали.
І ось за це нам тепер нагорода:
Квітучу нашу Землю не пізнати.
Вона у чаді та диму,
Зникають звіри, висихають ріки.
І б’ють в набат сьогодні ось чому
Майбутні покоління...
Вони теж хочуть жити
І милуватися красотами Землі…

Ведуча:
Так дійсно, настав час отямитись, схаменутися та нарешті зрозуміти, що людина – це частина природи. І саме природі ми зобов’язані своїм існуванням, своєю досконалістю, своєю могутністю
Ведучий:
Що треба робити людству, щоб запобігти катастрофі?
Людина
- будувати очисні споруди,
-  зменшувати використання мінеральних добрив і пестицидів;
-  дбайливо, раціонально використовувати природні багатства;
- ужити терміново заходи щодо захисту тварин, рослин.
Ведуча: Люди повинні пам’ятати, що тільки від них залежить майбутнє планети Земля. Не владарювати над природою, а співпрацювати з нею, бути не „ царем природи", а її невіддільною часткою  І пам’ятати, щовсі ми несемо відповідальність за наш дім.
Ведучий:
   Світ прекрасний навколо тебе -
  Сонце ясне і сине небо,
  Птахи і звірі, гори і ріки -
  Нехай він буде таким навіки!
Нехай людина добро приносить,
Бо світ навколо любові просить

                              Лунає пісня «Ти — Земле моя»
                        (слова Ю. Рибчинського, муз. О. Осадчого)

doc
Додано
13 січня 2022
Переглядів
675
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку