Сценарій фестивалю «Вишиваний колорит»

Про матеріал

МЕТА: поглибити знання учнів про творчість майстрів України у царині вишивки, її історію та культурне значення; сприяти творчій діяльності; розвивати дослідницькі та комунікативні навички; виховувати почуття гордості за рідний край, національну гідність, шанобливе ставлення до загальнолюдських цінностей

Фестиваль проводиться під відкритим небом, на майданчику біля школи. Вхід (подіум) до школи прикрашено рушниками, кольоровими стрічками, що імітують вишивку.

Перегляд файлу

Сценарій фестивалю

«Вишиваний колорит»

МЕТА.   Поглибити знання учнів про творчість майстрів України у царині вишивки, її історію та культурне значення; сприяти творчій діяльності; розвивати дослідницькі та комунікативні навички; виховувати почуття гордості за рідний край, національну гідність, шанобливе ставлення до загальнолюдських цінностей

Фестиваль проводиться під відкритим небом, на майданчику біля школи. Вхід (подіум) до школи прикрашено рушниками, кольоровими стрічками, що імітують вишивку.

 

1. Вступ

ФАНФАРИ

 

Доброго дня всім, хто тут зібрався нині!

Доброго дня всім, хто в гості завітав!

Доброго дня, великій цій родині!

Шановні гості, ми вітаємо вас!

 

Вітаємо вас на міському фестивалі дитячих організацій «Вишиваний колорит», який присвячується Всесвітньому Дню вишиванки та проходить в рамках  реалізації міського лідерського соціального проекту «Advancing Dance» або «Розвивайся рухаючись»  Добропільської міської дитячо-юнацької організації «Мрія» .

 

В рамках програми фестивалю сьогодні відбудуться:

  • танцювальний парад «Вишивана барвистість єднання», кожна команда представить хореографічну композицію музичного твору, у змісті якого оспівується вишиванка;

 

  • виставка-перфоменс «Ниточки душевної гармонії», наші конкурсанти познайомлять вас із майстринями вишивки та презентують їх колекції вишитих виробів;

 

  • благодійний ярмарок-розпродаж  «Яскрава щедрість», де ви зможете придбати декоративно-ужиткові та вишиті вироби, а також ласощі. Кошти від ярмарку будуть перераховані на особистий рахунок нашої землячки _________________________, для лікування її сина ______________________.

 

Учасниками  всіх цих дійств є дитячі організації шкіл нашого міста, а  саме: «Іскра» школи №13, «Козацько-стрілецьке товариство»  школи №14, «Сузір’я»  школи №15 та дитяча організація «Райдуга» школи №18.

 

Щиро запрошуємо Вас полинути в прекрасний світ народної вишивки.

 

А відкрити фестиваль та привітати його учасників запрошуємо _________________

_______________________________________________________________________

(виступ  ______________________  )

 

Запам'ятайте добре ці хвилини,

Нехай привітним буде до вас світ.

Хай слово радісне лунає

І гімн Держави прозвучить.

ГІМН

Народе мій, краяни і краянки!

Плекаймо паросток зелений навесні,

Нехай цвітуть – не вицвітають вишиванки

І стоголосо лине пісня, по землі.

 

У міжнародній спільноті існує думка, що вишивка – це генетичний код українського народу.  Про це чарівне неповторне мистецтво складено безліч творів, віршів, є пісні які теж відомі на весь світ.

 

Зустрічаймо _________________, ученицю 8 класу Білозерської школи №18, від неї у подарунок пісня -  «Два кольори».

 

(ПІСНЯ «Два кольори»)

 

2. Майстрині вишивки

 

Україно моя мила, Україно,

Моя рідна земле, матінка єдина.

Твої роси моє личко умивають,

Твої вітри мої коси розплітають,

Твої діти рідну землю

Вишиванками прославляють.

 

Україно, одінь вишиванку,

Пригадай, як колись було.

Її гордо носило місто,

І пишалося кожне село.

 

Україно, носи вишиванку,

В будні і свята носи.

Бо ніде не знайдеш більше в світі

Неповторної диво краси.

 

Якось Бог вирішив наділити дітей світу талантами. Французи одержали елегантність і красу, угорці – любов до господарювання, німці – дисципліну й порядок, поляки – здатність до торгівлі, італійські діти – хист до музики… Обдарувавши всіх, Бог раптом побачив у куточку дівчину. Вона була одягнена у вишиту сорочку, руса коса переплетена синьою стрічкою, а на голові багрянів вінок із червоної калини. І запитав її Бог:

  • Хто ти? І чому така сумна?

 

  • Я – Україна, а сумна, бо стогне моя земля…
  • Чого ж ти не підійшла раніше? Я всі таланти роздав. Не знаю, чим можу зарадити твоєму горю?

 

Дівчина хотіла йти, але Бог зупинив її.

 

  • Зачекай. Є в мене неоцінений дар, який прославить твій народ на цілий світ. Від сьогодні все горітиме у твоїх руках. Візьмеш плуг – і заколоситься на ваших полях жито – пшениця. У хаті твоїй буде панувати краса й затишок, а пісня твоя звучатиме у віках. Усе це стане можливим, дякуючи вірі твого народу у власні сили й бажанню працювати заради власного добробуту.

 

Прийняла з вдячністю дівчина божий дар і відтоді славиться Україна своїми майстрами, а серед них ті, котрі присвятили себе мистецтву народної вишивки.  

 

От і сьогодні, уже в 21 столітті, народна традиція не зникає, а набирає обертів, популярності, стає актуальною і підсилюється сучасними формами одягу, новими візерунками.

 

Свідченням цього є роботи майстринь-вишивальниць, що завітали до нас на свято.

Це -  жінки, що вклали у вишивку своє душевне тепло, почуття та мрії, щоб принести радість собі та людям.

 

Запрошуємо членів дитячої організації «Іскра» Білозерської школи № 13 познайомити нас з майстринею, творчий шлях якої вони досліджували, та представити колекцію вишитих виробів Пудовкіної Катерини В’ячеславівни.

 

(Презентація ЗОШ №13)

 

Запрошуємо  _____________________ для нагородження _____________________

 

Привітайте гучними оплесками ансамбль Білозерської школи № 13 «Червона калина» із акапельною композицією «Розмовляла калинонька».

 

Українська народна вишивка — унікальне явище духовно-матеріальної культури нашого народу. У продовж тисячоліть у народній вишивці знаходили і, на щастя, знаходять відображення думки і настрої людини, що її творила, краса природи, полохливий світ думок майстринь, їхні сподівання на кращу долю, людські вірування, оберегова символіка речей, позначених візерунком нитки й голки.

 

Саме такими є вироби майстрині, що відобразила свої думки у вишивці, запрошуємо  Зоріну Раїсу Іванівну та дитячу організацію «Козацько-стрілецьке товариство»  школи № 14.                        

 

       (Презентація ЗОШ №14)

 

Запрошуємо  _____________________ для нагородження _____________________

 

На нашому святі лунає ПІСНЯ-подарунок «Україна-мати» у виконанні учениці 7 класу Білозерської школи № 14______________________.

 

Пісня «Україна – мати»

 

Людина i праця, людина i пісня, людина i витвір мистецтва - це все вічне, безсмертне, щось своєрідне i глибоко вражаюче. Наш український народ працьовитий, щедрий на таланти, здібний, обдарований. Якщо працювати - то до сьомого поту, якщо співати - то дзвінко, розложисто, якщо творити щось - то неповторно, захоплююче.

 

Зустрічайте  дитячу організацію «Сузір’я»  школи № 15 із презентацією творчого надбання майстрині ________________________________.

 

(Презентація ЗОШ №15)

 

Запрошуємо  _____________________ для нагородження _____________________

 

Учні Білозерської школи № 15 приготували для нас цікаве театралізоване дійство, тож ми запрошуємо їх презентувати «Козацький танець».

 

Виступ зош 15             

 

Зійшлася доля на білім полотні,
Що інкрустоване і болем і нитками,
З любов’ю і народними піснями…
Признайтеся, майстрині, ви мені,
Як-бо змогли усе це осягнуть
В маленькім серці наче та пташина?

 

 

Невже це руки раяли і шили,
І осінь цю, і страчену весну,
І батька Кобзаревого кирею,
Сердак Федьковича, пас князя Василька…
Якою все народжене зорею,
В яких краях, в чиїх думках, в яких роках?

 

Мабуть, ніколи ми не зможемо довідатись, хто і коли вперше здогадався втілити в узорний мотив красу рідної природи, свої переживання та відчуття, бо тканина і нитки недовговічні, а пам’ятки української вишивки, на жаль, збереглися лише за кілька останніх століть.

 

Але ми маємо можливість доторкнутися до цього величезного багатства, створеного протягом віків тисячами талановитих народних майстринь минулого та сьогодення.

 

Члени дитячої  організації «Райдуга» школи № 18 представляють вашій увазі авторку  кропітких та неперевершених вишивок __________________________ .

 

(Презентація ЗОШ №18)

Є люди, про яких кажуть: „Ця людина має золоті руки". Коли до цього долучається ще й творча фантазія та бажання краси, тоді народжуються твори, сповнені гармонії, глибокого сенсу та потужної енергетики. Так можна сказати про майстриню-вишивальницю  ________________________ та її творчість.

 

___________________ – талановита майстриня голки і нитки, і вже багато років чаклує над полотном, на якому її узори виграють всіма барвами кольорів.

Художня вишивка полонила серце жінки й з роками стала справою її життя.

Пані Людмила - автор кропітких та неперевершених робіт  весь вільний час присвячує вишивці. У вишивання  вкладає душу, не шкодує ні часу, ні сил. Та найбільше, за словами майстрині, їй подобається вишивати ікони. Немало значить у цій роботі правильний підбір кольорів, тоді вишивка виходить просто неперевершеною.

 

У доробку майстрині: вишивані рушники, серветки, ікони. Її вишиття — глибоко традиційне, кожна композиція осмислена, неповторна. Нитка за ниткою, акуратно покладені хрестиком, оживають на білосніжному полотні то жовтогарячими соняхами, то ніжними пелюстками троянд, то пейзажами в різні пори року.

 

 Погляньте, яка краса! Це – лише невеличка часточка надбання майстрині, бо вона часто дарує вишиванки рідним, друзям. Дивлячись на ці вишивки, так і хочеться взяти в руки п’яльця і творити.

Запрошуємо  _____________________ для нагородження _____________________

 

3.  Флешмоб

 

Невже ми носим лиш для ретро-моди
Крисані, жупани і кожушки?
У них жива історія народу,
Його талан, прекрасний і важкий.


І їх ні час, ні простір не порушать,
Нехай на порох зітруться роки,
Бо в них живуть людські безсмертні душі
І добрі чари з легкої руки.

 

Нас, українців, по вишивках і чарівних рушниках-оберегах упізнають в усьому світі.

Зараз відроджується традиція одягати на свято вишивану сорочку, і не лише на свято. Що це – мода?

 

Сподіваємось, що це не мода, адже мода змінюється. А вишивана сорочка була, є і буде оберегом для кожного з вас, адже в ній – тепло рук рідної вам людини, в її орнаменті не просто хрестики, а символи, що оберігають вас, в ній – сила, тепло, життя.

 

Сьогодні українська вишиванка всюди: без неї не обходиться жодне національне свято, а тим паче наше .

 

А у нас сьогодні свято,
Дуже весело мені,
Зараз буду танцювати
В українському вбранні.

 

У святковій вишиванці,
У коралях і стрічках,
Вийшла, взута у сап’янці
На високих каблучках.

 

Ось і музика заграла,
Я лиш руки розвела –
Попливла круг мене зала,
Наче повінь, попливла.

І завмерли діти й гості,
Зникли в вихорі стрічок, –
Я танцюю на помості
Український козачок.

 

Ми розпочинаємо наш танцювальний парад «Вишивана барвистість єднання» та запрошуємо представити хореографічну композицію команду дитячої організації «Іскра».                                    

Виступ ЗОШ №13

 

Продовжує танцювальний парад команда дитячої організації «Козацько-стрілецьке товариство»                              

Виступ ЗОШ №14

 

Естафету приймає дитяча організація «Сузір’я»  

 

Виступ ЗОШ №15

 

А завершує танцювальний парад «Вишивана барвистість єднання» дитяча організація «Райдуга»                  

Виступ ЗОШ №18

 

 

4. Заключна частина

 

Що ж сьогодні було багато руху та емоцій!

Дякуємо командам дитячих організацій . Усі справились із завданням дуже добре. Напевно, тому, що ми ж таки українці.

 

Ми дуже раді бачити азартний блиск у ваших очах, сяйво посмішок на обличчях.

 

Встає над світом щире сонце вранці

І землю гріє променем ясним.

А я іду по світу в вишиванці.

Я — українець! І горджуся цим.

 

В нас обереги вишивають здавна.

Така традиція в народі прижилась.

Вона прадавня, вічна й дуже славна.

В культурі й до сьогодні збереглась.

 

Ані вікам, ні моді не здолати...

Вона в людському серці і в душі.

У ній любові, мрій, надій багато

І ти традиції забути не спіши.

 

Я рідний край та мову солов’їну
У вишивку свою вплела, в нитки.
Я прославляю рідну Україну,
Яскраві вишиваючи квітки. 

 

Уклін вам , добрі люди,

Хто завітав на наше свято,

Хто хоче притулитись до щирості й краси.

 

І з вами нам – не сумно,

І з вами нам – не тісно.

Нехай лунає пісня на різні голоси.

 

Пісня «Я дитя твоє»

Завантаження...
docx
Додано
12 лютого 2018
Переглядів
2697
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку