Сценарій години спілкування «Вірні друзі на війні»

Про матеріал
Познайомити учнів з історичними подіями, пов'язаними з участю тварин у Другій світовій війні; формувати патріотичні почуття; виховувати любов до Батьківщини, до природи, гуманне ставлення до тварин; сприяти усвідомленню вкладу героїчних тварин у справу перемоги над ворогом.
Перегляд файлу

Сценарій години спілкування

 «Вірні друзі на війні»

(для школярів молодшого та середнього віку)

 

Мета: познайомити учнів з історичними подіями, пов'язаними з участю тварин у Другій світовій війні; формувати патріотичні почуття; виховувати любов до Батьківщини, до природи, гуманне ставлення до тварин; сприяти усвідомленню вкладу героїчних тварин у справу перемоги над ворогом.
 

Вчитель. Вже давно закінчилася Друга світова війна. Саме під час війни найбільш яскраво проявилися такі якості як відвага, дружба, взаємодопомога, мужність, відданість. Але вони були притаманні не тільки людям, а й їх вірним друзям - тваринам. Мужні та витривалі тваринки доклали зусиль до перемоги над ворогом, опанувавши військові професії. Вони гинули заради нашого майбутнього. Несправедливо не пам'ятати про це!

Діти, а чи знаєте ви, які тварини брали участь у війнах? Хочете дізнатися про незвичних тварин-бійців за всю історію людства? Тоді почнемо. Спробую навести декілька прикладів, тим самим простеживши історію, починаючи з часів античних завоювань.

 

  1. Бджоли - один з найдавніших видів зброї людства. Ще стародавні люди насилали на ворогів, загнаних в печеру, зграї комах. Під час декількох облог римські сапери були змушені відступити під натиском роїв бджіл, а ще одна римська армія отруїлася токсичним медом.
  2. Світлячки. Під час Першої світової війни їх використовували замість світла. Солдати збирали світлячків в банки і використовували їх як лампи, щоб читати листи з дому.
  3. Індики. Під час громадянської війни в Іспанії частина іспанців були заблоковані в гірському монастирі Санта Марія де ла Сабеза. Продукти, ліки і амуніцію можна було отримати тільки з повітря. Через брак парашутів пілоти прийняли геніальне рішення - кріпити провізію до індиків. Птахи розмахували крилами, уповільнюючи політ, що робило можливим передачу навіть крихких вантажів.
  4. Слони. В часи античних воєн слони часто використовувалися в якості помічника піхоти. Але навіть проти таких гігантів знайшлася зброя, якою стали звичайні свині. Під час облоги грецького міста Мегари македонський полководець Антипатр привів під його стіни безліч слонів. У відповідь захисники міста пішли на спритний маневр: обмазали кількох свиней смолою, підпалили і пустили назустріч слонам. Від вереску свиней і виду вогню слони дуже злякалися, повернули назад і затоптали свою ж армію.

Інший слон Лінь Ван допомагав поставляти вантажі під час всієї Другої світової війни. Після її закінчення він став найпопулярнішою твариною в зоопарку, проживши до 86 років.

  1. Мавпи. Тварини на війні зустрічалися найрізноманітніші. Так, наприклад, в 1915 році один з воїнів Британії попросив дозволу взяти з собою на війну домашнього павіана. Мавпочка на прізвисько Джекі завдяки своїй манері поведінки за короткий час стала талісманом піхотного полку і мала власне обмундирування. Павіан віддавав честь старшим офіцерам, їв виделкою і ножем, брав участь в боях і повзав по траншеях,  розкурював для солдатів тютюн і вмів визначити супротивника на дуже великій відстані. А коли поранили господаря (куля пробила йому плече навиліт), Джекі зализував йому рану аж до прибуття медиків. У квітні 1919 року павіан повернувся до Південної Африки, де йому було присвоєно звання капрала, виписані офіційні документи про звільнення і призначена військова пенсія.
  2. Лисиці. Лисеня, яке було талісманом 32 аеромобільної бригади у Франції  піднімало бойовий дух льотчикам.

Кажани. Цих дивовижних тварин у своїх цілях використовували американці.  Вони готували кажанів-бомбардувальників. Їх мали викидати над територією ворога в спеціальних контейнерах, які відкривалися при ударі об землю, випускаючи мишей на свободу, з прикріпленими до їхніх тіл бомбами. Кажани повинні були розлетітися по підвалах і горищах будинків, підпалюючи їх.

  1. Дельфіни. Всім відомо, що дельфіни дуже розумні і легко піддаються дресируванню. Їх стали використовувати в США і СРСР з 1960-х років. Дельфіни шукали затонулі торпеди і міни, їх використовували в боротьбі з підводними човнами, вони допомагали охороняти військові об'єкти.
     

Вчитель. Перемога у Другій світовій війні далася нелегко. Незмінними помічниками, які допомагали «кувати» перемогу, були тварини та птахи.

Розповім вам декілька цікавих історій про них.

 

 

 

 

  1. Коти. Наші улюблені котики теж воювали. Ці милі тварини допомогли людям пережити тяжкі роки війни. Вони визначали наближення бомбардування, захищали продукти від щурів, боролися з гризунами, захищаючи солдат від інфекцій, свої теплом зігрівали дітей.

Котів досить часто брали на борт суден. Легендарний кіт Саймон служив на військовому судні королівського британського флоту. Він не тільки оберігав провізію моряків і сам корабель від щурів, а й підтримував моральний дух всіх - від матросів до капітана.

У 1944 р. військові підібрали руде кошеня, якого старшина назвав Рижик. Завжди під час бомбардувань кіт кудись зникав і з'являвся тільки тоді, коли все заспокоювалося. За Рижиком помітили особливість: за хвилину до ворожого нальоту кошеня глухо гарчало в сторону, звідки потім і з'являвся ворог. У квітні 1945-го, коли війна була практично закінчена, Рижик знову почав гарчати. Військові довірилися його інстинкту і привели в бойову готовність техніку. Через хвилину з'явився ворожий літак, який був відразу збитий і впав за півкілометра від місця дислокації солдатів. Після закінчення війни Рижика на батьківщину забрав з собою один із військових.

Для кішок, які врятували найбільшу кількість людських життів під час війни, була заснована спеціальна медаль «Ми теж служимо батьківщині». Ця нагорода вважається однієї з найпочесніших у тваринному світі.

 

  1. Собаки. Мало хто з вас знає, що в роки Другої світової війни собаки врятували сотні тисяч людських життів. Можливо, деякі солдати залишилися живі тільки завдяки їх відмінній роботі і беззаперечному виконанню свого обов'язку - допомагати людині в будь-якій ситуації, навіть якщо це буде коштувати їм життя.  Наші чотирилапі друзі виконували різні завдання:

- їздові собаки підвозили на невеликих возах боєприпаси і забирали поранених солдат;

- собаки- зв'язківці допомагали налагоджувати зв’язок і доставляли важливу інформацію під шквальним вогнем на передовій та в умовах партизанської війни;

- собаки-міношукачі (одна з найбільш затребуваних собачих «професій»), завдяки їм було виявлено і знешкоджено близько 4 млн. мін, фугасів та інших боєприпасів.

Відома собака Джульбарс виявила та знешкодила понад 7000 снарядів. Він мав брати участь в параді перемоги, але був поранений. Саме тому тодішнє керівництво країною віддало розпорядження нести його на шинелі. Ця собака отримала бойову нагороду «За бойові заслуги».

Шотландський коллі на прізвисько Дік врятував тисячі людських життів. Найвідомішою заслугою Діка є виявлення 2,5-тонного фугасу з годинниковим механізмом за годину до моменту вибуху.

- собаки-санітари відшукували в лісах і болотах наших поранених бійців і приводили до них медичну допомогу. До того ж вони тягали на собі невеликі рюкзачки з медикаментами, необхідними для надання першої медичної допомоги.

Східно-європейська вівчарка Ірма допомагала знаходити поранених під завалами. Завдяки їй були врятовані життя 191 солдата.

Собака-санітар Мухтар за роки війни врятував близько 400 поранених бійців, в тому числі і свого провідника, контуженого вибухом бомби.

-собаки -винищувачі танків, їх готували до одного-єдиного завданням в їхньому житті - підриву ворожих танків. Перед завданням на них одягали спеціальні мішки з мінах. І як тільки собака опинялася під бронетехнікою, міна вибухала. Таким способом за час війни було знищено близько 300 ворожих танків.

- собаки розвідувальної служби допомагали нашим розвідникам успішно проходити через передові позиції ворога. Також вони чітко і злагоджено працювали зі своїм провідником при захопленні «язика».

- собаки – листоноші доставляли важливі повідомлення навіть крізь ворожий вогонь.  

Відома історія про собачку Джуді, яка після потоплення корабля припливла на безлюдний острів, куди раніше висадився екіпаж судна, і практично відразу відкопала джерело з прісною водою, що врятувало людей від спраги. Пізніше вона разом з командою потрапила в полон і провела там чотири роки. До речі, Джуді була єдиною офіційною військовополоненою твариною.

  1.          Коні. Другу Світову називають війною моторів, проте коні зіграли далеко не останню роль в боях. Тільки за офіційними даними в нашій армії було близько 2 мільйонів коней. У війну їх використовували як транспорт. В артилерії упряжка в шість коней тягнула гармату. Коні перевозили на собі продукти і снаряди. Вони проходили там, де жодна машина проїхати не могла. Поранених тварин, як і бійців, ніколи не кидали, їм робили операції і виходжували як солдат.
  2.               Голуби. Ви, діти, сподіваюсь, чули про голубину пошту. Так ось, під час війни хоч і використовували активно радіозв'язок, голубина теж була не останньою. Техніка часто виходила з ладу. І тоді на допомогу приходили голуби-листоноші. Цікаво, що за час війни голубами було доставлено близько 15 тисяч листів.

Відомо, що нацисти дуже боялися голубів. Вони представляли собою таку загрозу для ворога, що снайперам віддавали накази відстрілювати цих птахів і навіть направляли на голубів яструбів, які виконували роль винищувачів. На окупованих територіях видавалися накази Рейху про вилучення всіх голубів у населення. За приховування потенційних "пернатих партизан" їх господареві було тільки одне покарання - смерть.

Найвідоміший голуб «Голубчик». Під час одного з бойових походів човен був підірваний, вийшла з ладу рація.  Тоді-то і прийшов на допомогу голуб, який доставив лист за два дні, пролетівши понад тисячу кілометрів. Човен отримав допомогу і був відбуксируваний на рідну базу.

 

  1. Верблюди. Під час Другої світової війни в нашій армії використовувалися навіть верблюди. Брак техніки, нестача коней змусило звернути увагу на диких верблюдів: всього їх виловили і приручили близько 350 особин. Верблюди в основному тягли за собою гармати, польову кухню, тощо. Учасники війни відзначали, що «кораблі пустелі» успішно справлялися зі своїми завданнями. Верблюдів цінували за їх витривалість, тому вони були дуже корисні під час війни.

Верблюд по кличці Яшка навіть брав участь в битві за Берлін в 1945 році. В Астраханській області встановлено пам'ятник верблюдам, які брали участь у Великій Вітчизняній війні і дійшли до Берліна.

 

  1. Олені. Олень також відзначився на дорогах війни. Транспорт Санта-Клауса став у нагоді Радянської Армії під час боїв на півночі. Найважливішим завданням оленячих частин було порятунок поранених, доставка їх з поля бою в медичний пункт. Ці тварини доставляли вантажі у віддалені місця, прикордонні застави, на аеродроми, на передову. Оленячі батальйони перевезли близько 17 тисяч тон боєприпасів та 8 тисяч бійців.

 

7. Лосі. Лосі були таємною зброєю Радянської армії на Півночі. Приручені і спеціально навчені лосі давали бійцям в зимову пору року безцінні переваги. На відміну від коней, вони не залишали після себе явних слідів і не викликали у противника підозр. Використовувався також феноменальний слух тварин розпізнавати мову ворога і наводити приціли зброї, закріплені у лосів на рогах.

 

8.Віслюки. Крім лосів, верблюдів і оленів, у Другій світовій війні брали участь і віслюки! У боях в Криму найважчі вантажі тягали витривалі віслючки. І не тільки снаряди, провізію, колоди для бліндажів, але і поранених. Причому тварини виявилися дуже кмітливими і пристосованими для війни. Рухливі і мініатюрні, вони спритно бігали по траншеях і були майже невразливі для ворожих куль - за винятком довгих вух.

В роки війни в Італії віслюкам присвоїли статус військових тварин (це особливе становище забороняє пускати їх на м'ясо). Правда, не обходилося, звичайно, і без їх знаменитої впертості. Іноді солдатам доводилося носити їх ... на собі!

 

9. Ведмідь. У польській армії був навіть ведмідь Войтек. Він проявив себе справжнім воїном. Ведмедик, що виріс серед людей, був дуже слухняним і миролюбним, абсолютно не виявляв ніякої агресії по відношенню до солдатів.

       Одного разу  солдати були зайняті розвантаженням боєприпасів і доставкою їх до гармат, що знаходились на горі. Всі працювали без відпочинку. Войтек спочатку уважно спостерігав за ними, а потім сталося щось зовсім неймовірне. Ведмідь підійшов до вантажівки, встав на задні лапи, а передні простягнув вперед. Поборовши сумніви, солдат  поклав йому на лапи ящик з боєприпасами, і Войтек поніс їх вгору до гармат. Після цього він повернувся до вантажівки  і наступні ящики став брати вже самостійно і відносити, не впустивши при цьому жодного снаряда. Войтек займався доставкою боєприпасів і продовольства ще багато днів, не боячись ні стрілянини, ні гуркоту гармат. Свідками цього дива були сотні людей, багато з яких спочатку не вірили розповідями очевидців. Войтек був офіційно приписаний до 22 роті постачання артилерії II корпусу польської армії, його зображення   було на гербі підрозділу. Відслуживши п'ять років у польській армії, доблесний ведмідь був удостоєний звання капрала.

Отже, ми сьогодні з вами зрозуміли, що не тільки люди, не тільки військова техніка, а й тварини наближали настання великого дня - Дня Перемоги. Невідомо, скільки тварин загинуло за роки Другої світової війни. Маленькі герої пліч-о-пліч з фронтовиками пройшли стежками війни, жертвуючи собою. Вони гідні для прикладу. Бережіть своїх улюбленців - відданих героїв, які рятують людські життя!

 

У воєнний час особливо важко зберігати позитивний настрій та віру у краще. У цьому нам допомагають неймовірні історії. Сьогодні, коли в нашій державі точиться війна, хочу познайомити вас із маленьким хвостатим другом, який стоїть на сторожі наших життів.

Дворічний песик породи джек-рассел-тер'єр на прізвисько Патрон став справжнім талісманом чернігівських рятувальників, оскільки з початку війни допоміг знешкодити близько 90 вибухонебезпечних предметів, зберігши життя сотням людей, у тому числі й самим саперам. Войовничий песик у крихітному військовому жилеті знаходить російську міну і гучним гавкотом кличе українських саперів.

        П'ятирічний Чапа навчився відчувати небезпеку ще до її оповіщення. В одному з районів Полтави безпритульний пес спочатку супроводжував людей до бомбосховища та терпляче чекав на їхнє повернення. Згодом, звикнувши до господарів, він почав спускатись разом з ними в укриття. Чапа працює дуже ефективно-він ще жодного разу не пропустив тривоги та дуже допомагає всім жителям будинку.

Українські прикордонники захищають держкордон разом зі своїми чотирилапими друзями. Серед них – собаки різних порід та віку.

В Україні свою землю зараз навіть бджоли захищають! У Херсонській області рій бджіл напав на окупантів. Комахи так сильно їх покусали, що 25 рашистів опинилися на лікарняному ліжку, а троє взагалі померло.

Коти і собаки на території України не залишаються осторонь війни. Замість того, щоб гуляти, їсти смаколики і спати, коли заманеться, вони збирають чималі суми для ЗСУ і цивільного населення, на рівні з людьми борються з наслідками повномасштабного вторгнення і допомагають українцям справлятися зі стресом краще за будь-яких психологів. Хтось з них пройшов довгий шлях професійної підготовки, інші без спеціальних навичок і дресирування просто віддячують військовим за порятунок. Кожна тварина, яка зараз наближає Україну до перемоги, варта нашої уваги.

 

 

 

 

docx
Додано
14 травня
Переглядів
46
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку