СЦЕНАРІЙ ІГРОВОЇ ПРОГРАМИ «ДЕНЬ БОРЩУ: ВАРИ, ВАРИ, ГОРЩИКУ»

Про матеріал
Українська кухня - це цілий пласт нашої культури. Вона поширилася далеко за межі України. Деякі її страви, наприклад, борщ, ввійшов у меню світової кулінарії До вашої уваги пропоную конкурсно – розважальній програмі яка допоможе дізнатися про традиції української кухні.
Перегляд файлу

УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ

МАРГАНЕЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«МІСЬКИЙ ЦЕНТР-КОМПЛЕКС ПОЗАШКІЛЬНОЇ РОБОТИ»

 

 

 

СЦЕНАРІЙ

ІГРОВОЇ ПРОГРАМИ

«ДЕНЬ БОРЩУ: ВАРИ, ВАРИ, ГОРЩИКУ»

 

 

                                   Підготувала: Груздєва Ірина Андріївна,

                                                     педагог-організатор, КЗ «МЦКПР»

                                               

 

 

 

 

 

 

 

м. Марганець

 

Мета: поглибити знання дітей про традиційну українську кухню; виховання почуття поваги до українських традицій, любов до Батьківщини; розширити знання дітей про побут українців; розвивати почуття колективізму, спритність, увагу дітей.

 

Українська кухня - це цілий пласт нашої культури. Вона поширилася далеко за межі України. Деякі її страви, наприклад, борщ, ввійшов у меню світової кулінарії

І сьогодні ми пропонуємо Вам узяти участь у конкурсно – розважальній програмі яка допоможе нам дізнатися про традиції української кухні. Запрошуємо всіх до участі та бажаємо успіхів!

 

Конкурс 1 «Хто більше?»

Українська кухня різноманітна й багатогранна. Є в нас і суто українські страви, і запозичені. Кожна господиня мала свої неповторні секрети приготування страв. Перший конкурс дасть нам можливість перевірити, як ви знаєте страви української кухні.

Завдання. Запрошуємо 10 бажаючих по черзі називає традиційні українські страви, випічку тощо. Виграє команда, яка назве найбільшу кількість страв, не повторюючись.

(борщ, сало, капусняк, холодець, крученики, полядвиця, деруни, банош, галушки, вареники, голубці, пляцки, мазурики, юшка, куліш….)

Ведуча 1

 Відгадайте загадки і допоможіть нам згадати, які продукти потрібні для приготування боршику.

1.Морква, біб і цибулина,

 бурячок і капустина,

 ще й картопля — шусть у горщик.

Ну й смачний ми зварим  (борщик).

2. Гей із поля до села,

  В кухню тітонька прийшла,

  На підлозі сіла, хрусь!

  Я сама не роздягнусь!

Стали тітку роздягать –

Зняли хусточок із п'ять,

  Фартухи, кожух, каптан,

  Аж залишився ... качан.

  Як же зветься тітка тлуста?

Здогадалися?... (капуста)

    3.Сидять злюки на грядці,

      Мають латку на латці,

     Мають свиту на свиті,

    Ще й землею укриті. (цибуля)

 4.Кругловидий, червонястий,

    Од наруги, од напасті

  Заховався дід в норі,

  Лишив бороду вгорі. (буряк)

    5.Сидить дівчина в коморі,

     А коса її на дворі.

    Хто дівчину ту дістане,

Багатим на вітаміни стане. (морква)

6.Який овоч називали
«Яблуком любові»?
І на стіл не допускали,
Щоб не розлить крові
Благородної, що здатна
Тільки надихати, —
І почали оцей овоч
В кімнатах плекати.
Тепер в полі зустрічаєм
Його цілі гори
І залюбки споживаєм.
Як звуть? — Помідори.
7.Бурячка і барабольку,

Капустину і квасольку

 Наварили і їмо!

 Ще сметани додамо! (червоний борщ)

Конкурс 2 «Смачний борщ»

Завдання1. 2 команди, вигадайте назву й девіз своєї команди, щоб вини були пов’язані з українською кухнею.

 Завдання2. вибрати  в свій глечик набір для борщу.

Конкурс- майстер-клас 3«Як зварити борщ»(класичний)

1.М'ясо промивають, нарізають невеликими шматочками.

2.М'ясо викладають у каструлю, заливають холодною водою. Каструлю ставлять на вогонь, доводять до кипіння (знімають піну) і варять 1,5 години на маленькому вогні під кришкою.

3.Тим часом картоплю очищають, миють і нарізають великими шматками.

4.Буряк очищають, миють. Потім підготовлену буряк нарізають соломкою.

5.Підготовлену капусту нарізають соломкою.

6.Цибулю чистять, миють і шаткують шматочками.

7.Морква чистять, миють і натирають на великій тертці.

8.Чорнослив миють у гарячій воді, очищають від кісточок, дрібно нарізають.

9.Сковороду нагрівають, наливають олію. У гаряче масло викладають цибулю і моркву, пасерують овочі в олії, помішуючи, 3-4 хвилини на середньому вогні.

10.Додають томатну пасту, перемішують. З додаванням томатної пасти тушкують після розмішування 1 хвилину.

11.Підготовлені овочі кладуть у бульйон, додають дрібно нарізаний чорнослив, сіль, варять до готовності картоплі 20-25 хвилин.

12.Зелень миють і дрібно ріжуть.

13.Готовий борщ розливають по тарілках, посипають подрібненою зеленню петрушки.

14.Подають борщ класичний до столу зі сметаною. Приємного апетиту!

 І знову пограємо!

 Конкурс 4. «Соковита зелень»

Майже жодна страва не обходиться без додавання зелені: петрушки, кропу, цибулі, часнику.

Завдання. Кожна команда повинна подолати дистанцію навприсядки, уявляючи, що збирає соковиту зелень на городі. Виграє та команда, яка швидше виконає завдання.

Конкурс 5. «Шалена картопля»

Одним із основних інгредієнтів традиційних українських страв є картопля.

Завдання. Навпроти кожної команди стоїть кошик з картоплею. Необхідно перенести її за допомогою ложки. Виграє та команда, яка швидше виконає завдання.

Конкурс 6 «Чумаки»

Жодна страва в Україні та й в усьому світі не обходиться без солі. Сіль нашим господиням поставляли славні чумаки.

Завдання. Кожен учасник команди долає задану дистанцію з імпровізованим мішком із сіллю. Виграє команда, яка швидше виконає це завдання.

Конкурс 7 «Гарна господиня»

 Завдання.2 команди учасників по черзі вдягають фартушок та косинку.

 Конкурс 8 «Фартушки»

Завдання. Танцюємо по колу, коли зупиниться музика, вдягаєм фартушок, а хто за лишився без фартушка, той залишає гру.

Конкурс 9 «Курочка ряба»

Для чималої кількості страв української кухні потрібні яйця.

Завдання. Напроти команд знаходиться шапка – «гніздо курочки Ряби», у ньому – «яйця»  - м’ячики для настільного тенісу. Необхідно всі яйця перенести за допомогою кошика. Виграє команда, яка швидше виконає завдання.

Конкурс 10 «Самий уважний»

Завдання. 2 команди, 1-й зібрати моркву, а 2-й – буряк.

Конкурс 11 «Народні прислів’я та приказки» .

Ведуча 1  Чимало пісень, віршів, частівок, приказок склав український народ і присвятив борщу.

Приказки :

 Їж борщ з грибами, та держи язик за зубами.

 Борщ - усьому голова.

 Борщ та каша - їжа наша.

 Що до чого, а борщ до хліба.

 Борщ без каші - удівець, каша без борщу - вдова .

Було б чим борщ оженить, так каші немає.

 Борщу однаково - чи йому пампушок, чи галушок.

 Губами говори, а руками борщ вари!

 Роби до поту, а борщ їж в охоту!

 На охочого робочого і борщ знайдеться.

 Не святі борщі варять, а прості люди.

 Не взявши ножа, борщ не звариш.

 По борщу пізнай і хазяйку.

 Буряк — не дурак: на дорозі не росте, а все на городі.

Батьків борщ не навчить, як треба жити.

Горе тому, в кого немає борщу в дому.

Було б чим борщ оженить, так каші немає.

    Борщу однаково — чи йому пампушок, чи галушок.

Сьогодні свято борщу. То треба співати і танцювати.

 Конкурс 12 «Танцювальний»

 Завдання.

Конкурс 13 «Фартушок»

Завдання. 2 команди, кожен учасник по черці вдягає фартушок, а потім передає наступному ігроку.

Конкурс 14  «Вірш про борщик прочитайте-Славу ви йому воздайте!»

День народження борщу

1. Досить, братці, сумувати,

Час прийшов празникувати -

День народження Борщу!

2.Я вже йду гостей ззивати.

Про таке чудове свято

Всiм по черзi сповiщу.

3.М’ясо треба б запросити,

Тiльки горде воно, сите,

Зразу видно - не рiдня.

4.А Квасоля, сваха рiдна,

Веселенька, хоч i бiдна,

Не пропустить цього дня.

5.Кум Буряк, кума Морквина,

Капустина, Цибулина

Вже й самi з городу йдуть.

6.Бараболi десь не видко.

Це ж Борщева рiдна тiтка,

Як рiдню таку забуть.

7.Часничина бородатий

Вже глухенький i про свято

Не допетрає нiяк.

8.Ще запрошене до мене

Молоде все та зелене:

Крiп, Петрушка, Пастернак.

9.Обiйшлось не без мороки:

Помiдори-лежебоки

Не бажають в гості йти.

10.Нащо Помiдор той здався,

А щоб Борщ не здогадався,

Можна Пасту десь знайти.

11.Заглядаю у комору:

 Якось темно тут знадвору,

Вас я, свате, не знайду.

11.Мудре Сало засмiялось:

 Я у боднi заховалось,

Не хвилюйтеся, прийду!

12.Багатьох скликать не стану,

Попрошу зайти Сметану,

Борщ до неї якось звик.

13.Та якби прибув до хати

Ще й товариш стрючкуватий -

Перець, гострий на язик.

14.Мабуть день пройшов немарно.

Iменинник, вбраний гарно, Пишний - не якiсь там Щi,

Що колись ми здуру їли.

15.Зустрiчайте, гостi милi!

Де ж тi гостi ?! А в Борщi...   

Закінчилось наше свято.

     Нагадаю вам:

Ми не просто так співали,

Вірші гарнії читали,

Ми не просто готували –

Борщик всі поздоровляли!

 

docx
Додано
30 січня 2022
Переглядів
974
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку