Сценарій інтелектуального турніру Що?Де?Коли?

Про матеріал
Сценарій інтелектуально турніру Що? Де? Коли? Для учнів 11 класу. Рекомендовано до складу команд запрошувати вчителів.
Перегляд файлу

Доброго дня шановні викладачі адміністрація та учні.

Уже традиційним стало проведення турніру з інтелектуальної гри «Що? Де? Коли?» серед учнів нашої школи.

У грі беруть участь 5 команд – інтелектуальна еліта нашого навчального закладу.

Прошу групам підтримки привітати команди.

Давайте знайомитись:

 – Команда «Вікторія»

1.

2.

3.

4.

5.

6. Капітан команди:

 

 - Команда «Нема питань»

1.

2.

3.

4.

5.

6. Капітан команди:

 

- Команда «Лідери»

1.

2.

3. 

4.

5.

6. Капітан команди:

 

- Команда «Олімпійці»

1.

2.

3.

4.

5.

6.Капітан команди:

 

-Команда «Сова»

  1.  
  2.  
  3.  
  4.  
  5.  
  6. Капітан команди:

 

 

Прошу групам підтримки  ще раз привітати всі команди.

Але окрім 5 команд гравців, у нас є ще одна команда, яка відіграє важливу роль у нашому турнірі – це наше вельмишановне журі.

1 ;

2 ;

3 Голова журі.

 

Перш ніж розпочати нагадаємо правила гри.

Гра проходить у два тури

Перший тур – 12 запитань

1.1. Завдання команд – дати правильну відповідь на запитання, поставлене ведучим.

1.2. За кожну правильну відповідь команда отримує один бал.

1.3. Відповіді даються у письмовому вигляді.

1.4. Ведучий оголошує номер запитання, зачитує текст запитання і промовляє слово: «Час», після чого починається відлік хвилини обговорення. Через 50 секунд ведучий повідомляє: «Залишилось 10 секунд». Після закінчення хвилини ведучий повторно промовляє: «Час» і починає зворотній відлік 10 секунд, впродовж яких команди повинні здати картки з відповідями.

1.5. Вважається, що команда здала відповідь своєчасно, якщо її капітан (гравець) підняв догори руку з карткою відповіді до закінчення зворотного відліку часу.

1.6. Другий тур – це також інтелектуальний тур на 12 запитань. По закінченню другого туру визначаються переможець. Якщо дві чи більше команд набрали однакову кількість балів команди лідери, які переходять у додатковий раунд, у якому і визначиться переможець цьогорічного турніру з інтелектуальних ігор «Що? Де? Коли?»

1.7. У додатковому раунді змагаються за наступними правилами: після того як було поставлено питання команди обговорюють відповідь впродовж хвилини. Відповідає та команда, яка першою подала сигнал готовності. Якщо команда дала неправильну відповідь, то відповідають команди-суперниці.

Тренування

 

 

Питання 1:

Назва одного українського телесеріалу про поліцейські будні співпадає із назвою птаха. Що це за назва?

Відповідь: Глухар

 

Вопрос 2:

Самый популярный способ транспортировки людей в мире?

Ответ: Пешком

 

Вопрос 3:

Кто по мнению британских зоологов может безошибочно определить ежиху?

Ответ: ЕЖ

 

Тренування пройшло вдало тож  можемо почати перший тур.

Будь ласка, команди визначить учасника, який буде записувати відповідь в бланк.


ПЕРШИЙ ТУР

 

Питання 1:

На-латині «створене» – creatura, «розфарбоване» – politura, «намальоване» – pintura. Переведіть на латину слово «скорочена».

 

Відповідь. Abbreviatura

 

Вопрос 2:

Частей света всего 6: Австралия, Азия, Америка, Антарктида, Африка и Европа. Материков тоже 6. Но Европа и Азия образуют материк Евразия. Как же получается, что материков все же 6?

 

Ответ. Часть света Америка лежит на 2-х материках – Северная и Южная Америки.

 

Питання 3:

Корова і крісло, курка і циркуль, штатив і рояль. Що спільного у кожної пари?

 

Відповідь: кількість ніг

 

Вопрос 4.

Согласно официальной «Инструкции» Министерства промышленности и торговли Финляндии, летом он с супругой рыбачит, собирает ягоды, моет золото и ходит в сауну. Чья жизнь так тщательно регламентирована?

 

Ответ: Санта Клаус

 

 

 

Питання 5:

Придумали ЇЇ італійці. У Франції ЇЇ називають «дідусева борода», в Греції – «волосся бабусі», а у нас в назві присутнє власне то з чого ЇЇ роблять. Назвіть це двома словами

Відповідь: Цукрова вата

 

 

Питання 6.

З метою реклами свого товару одна фірма розмістила на стелі вагонів метро дзеркало, чим викликала масу протестів з боку чоловіків. Який товар таким чином рекламувався?

 

Відповідь: Засіб від облисіння

 

Питання 7.

Час від часу білі ведмеді розпластуються на льоду, щільно притискаючись тілом до його поверхні. Що в аналогічних випадках найчастіше роблять собаки?

 

Відповідь : Висовують язик.

 

Вопрос 8.

В юмористическом переложении сказки Родари, написанном в духе голливудских детективов, полицейские хватают Чиполлино, а тот заявляет, что знает свои права и ничего не скажет. Какой фрукт он при этом упоминает?

Ответ: Авокадо

 

Вопрос 9.

Увидев на улице папу римского, житель Дортмунда потребовал его наказать, так как папа не использовал... Что именно?

Ответ: Ремень безопасности

 

Увага! Червона скринька!

Вопрос 10:

Когда садовника работающего в женском монастыре спросили: «Для чего вы носите этот предмет на ноге?» Он ответил «Что бы меня избегали». Что носил садовник? Что в красном ящике?

 

Ответ: Колокольчик

Коментарий: Садовник работал в женском монастыре, монашки могли его слышать и избежать встречи

 

Питання 11:

Яке правило неухильно дотримується щодо алмазів, маса яких більше 50 каратів?

 

Відповідь: Їм дають імена

 

Вопрос 12:

Одна из английских фирм выпускает «вечный» электрический фонарик. Реклама сообщает, что ему не вредит погружение на глубину до 150 метров, фонарик не поддается коррозии, его не возможно сломать или разбить. На это изделие дается гарантия сроком на всю жизнь владельца. Однако в гарантийном талоне есть примечание: «Фирма не отвечает за последствия нападения на фонарик акулы, медведя и…» Кого?

Ответ: Ребенка

 

Ведучий: Отже перший раунд зіграно в нашій залі з`являється невеличке напруження тому пропонуємо трохи відволіктись під чарівний голос учениці….

НОМЕР

 

 

 

ДРУГИЙ ТУР

Вопрос 1

Китайский мудрец Сюй Цзэшу писал, что этим можно заниматься, когда ты празден, когда слушаешь скучные стихи, когда музыка умолкает, когда живешь в уединении, когда беседуешь поздно ночью, когда принимаешь у себя ученого мужа или воспитанных певичек, в хорошую погоду, в жаркий день, в сумерки. Все вы наверняка этим занимаетесь, и большинство – регулярно. А что для этого нужно?

 

Ответ: Чай и чашки. Это чаепитие.

 

 

Вопрос 2

Рассказывают, что во время войны в брошенных жителями деревнях некоторые домашние животные буквально гонялись за появлявшимися людьми. К бешенству такое поведение не имело никакого отношения. А теперь ответьте: что специалисты рекомендуют делать кулаками, в тишине, начиная с задних долей?

 

 

Ответ. Доить

 

 

Питання 3

Переведіть зі словенської на українську словосполучення mlado leto.

 

 

Відповідь: Весна

 

 

Вопрос 4

Назовите имя несостоявшегося сельскохозяйственного работника и музыканта, обнаружившего существенные пробелы в системе среднего образования.

 

Ответ. Антошка

 

 

Питання 5

В середині IX століття вікінги вперше вийшли в Середземне море. Не зустрівши серйозного опору з боку багатих приморських міст, вони тим не менше незабаром були змушені забратися геть. Вікінгів раптово налякала «шкірна хвороба». Що було її причиною?

 

Відповідь: Сильна засмага

Вопрос 6

Один из мостов в Петербурге называется Поцелуев мост. Некая особенность отличает его от большинства петербургских мостов. Именно эта особенность помогла, если верить песне Утесова, молодому человеку никогда не расставаться с женой, первые свидания с которой проходили именно на этом мосту. Так что же отличает Поцелуев мост?

 

Ответ. Он не разводной

 

Вопрос 7

Это латинское слово обозначало ребенка от брака римлянина с не римлянкой или свободного с рабыней. Мы же обозначаем этим словом то, что является результатом наших попыток улучшить природу. Назовите это слово.

 

Ответ. Гибрид

 

Питання 8

Меркурій на відміну від Землі обертається навколо вертикальної осі. А якого б композитора, якщо б він жив на Меркурії, ця обставина позбавила б його найбільш значного твору?

 

Відповідь: Антоніо Вівальді

Коментар: Пори Року – визначний твір Вівальді

 

Вопрос 9

В этом растении мало воды, поэтому после срывания оно долго сохраняет свой естественный вид. Отсюда оно и получило свое название. Какое?

 

Ответ. Бессмертник

 

Питання 10

Коли Ернст Хенкель створював свій перший літак Німеччина була вільна від гендерних й расових упереджень. Літак існував у  2 модифікаціях військовій та цивільній. У військовій модифікації висока перегородка відділяла відсік з бомбами, які 2 категорії людей розділяла перегородка в цивільному варіанті?

 

Відповідь: Курці та некурящі

 

Питання 11

«Мій дідусь розповідав, що в 1892 році він запропонував своїй коханій дівчині проїхатися «новою дивиною». Причому, ця «нова дивина» вперше з'явилася саме в Києві. Що це була за «дивина», панове?»

 

Відповідь: Електричний трамвай

 

Коментар: Це був електричний трамвай, що вперше з'явився у Києві в 1892 році. До речі, це був другий трамвайний маршрут у Європі.

Питання 12

Лист надійшов із далекого Китаю. Його написав учитель української мови з міста Нанкіна Сиджу Начекінь. У його листі міститься така китайська загадка:

«Через тебе я побив себе. Через мене я побив тебе. Убив тебе, та кров текла моя»

 

Відповідь: Комар


Якщо буде потрібно Бліц-раунд

На таблиці ми бачимо результати отже за підсумками двох турів в грі залишаються команда_________________________________________________________________

та команда _____________________________________________________________

Підтримаємо гравців оплесками.

Також нагородимо оплесками команди які вибули з інтелектуального змагання

Тому пропоную вам не засмучуватись, а грати поза заліком, і мати нагоду тренуватися.

 

 

(чергові роздають молоточки) 2 шт

 

 

Зараз прозвучить 5 бонусних запитань. Після того як було поставлено питання команди обговорюють впродовж хвилини. Відповідає та команда, яка першою подала сигнал готовності. Якщо команда дала неправильну відповідь, то відповідають команди-суперників. Переможником стає та команда яка пережене суперників на один бал.

 

Питання 1

У 1896 році у Шотландському місті Глазго з`явилося ЦЕ третє в Європі. За 100 з гаком років у Глазко це навіть не розширилось, хоча в інших містах розростається як павутина, в Україні ЦЬОГО три! Назвіть це!

Відповідь: Метро

 

Питання 2

Згідно з жартом лікарі ЦІЄЇ СПЕЦІАЛІЗАЦІЇ є найзабобонішими у світі, оскільки дуже часто просять пацієнтів зробити певну дію. Озвучте їхнє прохання.

 

Відповідь: Сплюньте

Коментар: річ йде про стоматологів

 

 

 

Питання 3

Згідно з афоризмом Джорджа Еліота, вони мають крила, але часто летять не туди, куди ми хочемо. Назвіть їх.

 

Відповідь: Слова

 

Питання 4

Слово ХАНА японською мовою означає квіти, а слово БИ вогонь. Перекладіть з понської слово ХАНАБИ.

 

Відповідь: Феєрверк

 

Вопрос 5

По мнению антрополога Бориса Поршнева люди научились делать ЭТО в процесе обработки камей. Делать что?

 

Ответ: Добывать огонь

 

Коментарий: Во время обработки камней высекались искры

 

ЕСЛИ НУЖНО (ДОП ВОПРОСЫ)

Вопрос 6

На титанике правом регулярно пользоваться ИМ имели право пасажири первого класа и кочегарі. Назовите его односложним словом?

Ответ: Душ

 

Вопрос 7

Геронтологи предложили следующую классификацию: «пожилой возраст» – это люди от 60 до 74 лет, «старческий» – от 75 до 89 лет. А как они называют людей старше 90 лет?

 

Ответ: Долгожители

 

Вопрос 8

По мнению Гастона Левиса, ОНО стирает ошибку и отшлифовывает истину. Острословы утверждают, что только ОНО лечит бесплатно. Назовите ЕГО.

 

Ответ: Время

 

Питання 9

Як зазначено в «Альтернативному філософському словнику», саме цей древній етичний принцип досі залишається головним джерелом моральної сліпоти. Назвіть цей принцип.

 

Відповідь: Око за око

 

Питання 10

На англійській мові цю гру називають «Китайським шепотом». В українській мові згадується деякий пристрій. Який?

 

Відповідь: телефон

Коментар: гра зламаний телефон

 

Отже, гру зіграно, журі підбиває підсумки, а вас вітає хореографічний номер від…

НОМЕР

НБО

Вас Вітала

Ваші оплески

Слово журі.

Вітаємо учасників та переможців турніру, дякуємо журі та командам підтримки, дякуємо організаторам за надану можливість та профспілковому комітету за солодкі призи.

На все добре! Хай щастить!

docx
Додано
27 квітня 2020
Переглядів
1144
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку