Сценарій конференції "Математика - країна без меж"

Про матеріал
Підготували викладачі Київського коледжу міського господарства ТНУ ім.В.І. Вернадського: Демехіна Ірина Петрівна - спеціаліст вищої категорії, викладач методист; Тараненко Оксана Сергіївна -спеціаліст вищої категорії, старший викладач; Тимкіна Лариса Леонідівна - спеціаліст вищої категорії; Маркова Аліна Миколаївна - спеціаліст першої категорії. Конференція з математики на тему: «Математика – країна без меж» Мета: повторення і систематизація знань і вмінь студентів з математики та історії математики; формування у студентів навичок дослідницько-пошукової діяльності, розвиток логічного мислення; розширення кругозору студентів; прищеплення інтересу до предмету і творчої діяльності. Ведучий: Доброго дня, шановні викладачі та студенти. Ми раді вітати вас на щорічній конференції з математики. Тема цього року:«Математика – країна без меж». Математика в житті людини займає особливе місце. Ми настільки з’єдналися з нею, що навіть не помічаємо її. Проте з математики починається все. Дитина тільки народилась, а перші цифри в її житті вже звучать: зріст, вага. Дитина ще не може вимовити слово «математика», а вже займається нею: розв’язує задачі по підрахунку іграшок, кубиків. В школі математичних задач дуже багато і складність їх з кожним роком зростає. Вони не просто навчають дітей математиці, простим обчислювальним діям. Математичні задачі розвивають мислення, логіку, комплекс вмінь: вміння групувати предмети, розкривати закономірності, визначати зв’язки між явищами, приймати рішення. Швидко змінюється світ і саме життя. В нього входять нові технології. Тільки математика і розв’язування задач в традиційному розумінні не змінює себе. Математичні закони перевірені і систематизовані, тому людина в важкі моменти може покластися на математику. Вона не підведе. Ми хочемо, щоб ви ближче познайомилися з такою країною як математика. Але перед знайомством хочу вас попередити, що в кінці буде вікторина, тому будьте уважні. То ж почнемо.
Перегляд файлу

Підготували викладачі Київського коледжу міського господарства ТНУ ім.В.І. Вернадського:

Демехіна Ірина Петрівна - спеціаліст вищої категорії, викладач методист;

Тараненко Оксана Сергіївна -спеціаліст вищої категорії, старший викладач;

Тимкіна Лариса Леонідівна - спеціаліст вищої категорії;

Маркова Аліна Миколаївна - спеціаліст першої категорії.

 

Конференція з математики на тему:

«Математика – країна без меж»

Мета: повторення і систематизація знань і вмінь студентів з математики та історії математики; формування у студентів навичок дослідницько-пошукової діяльності, розвиток логічного мислення; розширення кругозору студентів; прищеплення інтересу до предмету і творчої діяльності.

Ведучий:

Доброго дня, шановні викладачі та студенти. Ми раді вітати вас на щорічній конференції з математики. Тема цього року:«Математика – країна без меж».

Математика в житті людини займає особливе місце. Ми настільки з’єдналися з нею, що навіть не помічаємо її.

Проте з математики починається все. Дитина тільки народилась, а перші цифри в її житті вже звучать: зріст, вага. Дитина ще не може вимовити слово «математика», а вже займається нею: розв’язує задачі по підрахунку іграшок, кубиків.

В школі математичних задач дуже багато і складність їх з кожним роком зростає. Вони не просто навчають дітей математиці, простим обчислювальним діям. Математичні задачі розвивають мислення, логіку, комплекс вмінь: вміння групувати предмети, розкривати закономірності, визначати зв’язки між явищами, приймати рішення.

Швидко змінюється світ і саме життя. В нього входять нові технології. Тільки математика і розв’язування задач в традиційному розумінні не змінює себе. Математичні закони перевірені і систематизовані, тому людина в важкі моменти може покластися на математику. Вона не підведе.

Ми хочемо, щоб ви ближче познайомилися з такою країною як математика. Але перед знайомством хочу вас попередити, що в кінці буде вікторина, тому будьте уважні. То ж почнемо.

Перший виступ. Застосування математики у Стародавньому Єгипті. Підготувала студентка групи Ек-21 Дармограй Оксана. Викладач математики Маркова А.М.

Ведучий:

«Коли при зіткненні книги і голови чується глухий порожній звук, то не завжди винувата у цьому книга» (Георг Ліхтенберг). Сподіваємося, що наступний виступ збагатить ваші голови.

Другий виступ. Відсотки. Підготував студент групи М-21 Владіміров Євгеній. Викладач математики Тимкіна Л.Л.

Ведучий:

«Хоч би як добре працювала машина, вона зможе розв‘язувати всі задачі, що ставляться перед нею, але сама жодної задачі не придумає». (Альберт Ейнштейн). В центрі будь-яких подій, досліджень та великих відкриттів завжди знаходяться люди, які присвятили своє життя розвитку науки. Саме про таких математиків наступний виступ.

Третій виступ. Математики 17-18 ст в механіці. Підготували студенти Ковальова Людмила, група МЕТ-31 та Гніденко Іван, група МЕТ-21. Викладач механіки Андреєва Л.А.

Ведучий:

«Наука складається з фактів, як будинок із каменів, але набір фактів ще не наука, так само, як купа каміння ще не будинок».(Анрі Пуанкаре). Всі ми чудово розуміємо, що без математичних обчислень та розрахунків купа каміння будинком не стане.

Четвертий виступ. Математика в архітектурі. Підготував студент групи Ел-21 Бондарчук Володимир. Викладач математики Маркова А.М.

Ведучий:

«Математика - це мова, на якій написана книга природи». (Галілео Галілей)

П’ятий виступ. Симетрія в природі. Підготував студент групи М-21 Крижановський Андрій. Викладач математики Тимкіна Л.Л.

Ведучий:

«Рано чи пізно будь-яка правильна математична ідея знаходить застосування в тій чи іншій справі». (Олександр Крилов). Навіть якщо справа ця є поезією.

Шостий виступ. Математика і поезія. Підготувала студентка групи Ек-21 Кудояр Анастасія. Викладач математики Маркова А.М.

Ведучий:

«Жодна інша наука не навчає так ясно розуміти гармонію природи, як математика...» (Пол Карус). Виявляється, що математика допомагає розуміти не лише гармонію природи, а й саму людину.

Сьомий виступ. Математика і психологія. Підготувала студентка групи Ек-21 Сиваш Дар’я. Викладач математики Маркова А.М.

Ведучий:

«У математиці є своя краса, як у живопису та поезії». (Микола Жуковський). Та хто б міг подумати, що в мистецтві є стільки математики.

Восьмий виступ. Математика і мистецтво. Підготувала студентка групи Дл-21 Беленок Анастасія. Викладач математики Тараненко О.С.

Ведучий:

«Якщо ви хочете брати участь у великому житті, то наповнюйте свою голову математикою, поки є для цього можливість. Вона надасть вам потім величезну допомогу у всій вашій роботі.» (Михайло Калінін). Навіть, якщо ця робота стосується такої творчої професії як дизайнер.

Дев’ятий виступ. Математика в дизайні. Підготували студенти групи Ел-21 Демченко Максим і Коваленко Віталій. Викладач математики Маркова А.М.

Ведучий:

«Подібно до того як всі мистецтва тяжіють до музики, всі науки прагнуть до математики». Джордж Сантая́на. Математика любить точність і симетрію, а з цього й складається краса.

Десятий виступ. Незвичайні графіки. Підготували студенти групи КМ-31 Береговий Денис і Костюк Євгеній та Дроздов Валентин, група КМ-41. Викладач математики Демехіна І.П.

Ведучий:

Рене Декарт сказав: «Я мислю, отже я існую». Ми сподіваємося, що дану конференцію ви слухали дуже уважно, а невелика вікторина допоможе це перевірити.

Питання для вікторини:

  1. Види симетрії (5 (осьова, центральна, переносна, гвинтова, дзеркальна)).
  2. Хто є автором картини «Вітрувіанська людина»? (Леонардо Давінчі)
  3. Види симетрії в біології. (радіальна, біолатеральна)
  4. Чому дорівнює сота частина центнера? (1 кг)
  5. В якому столітті з’явилося поняття відсоток? (16 ст)
  6. В якому столітті з’явилося звичне для нас позначення відсотка? (17 ст)
  7. Яка незвичайна геометрична фігура використовується при виготовленні прикрас? (Стрічка Мебіуса)
  8. Хто приніс в науковий світ правило золотого перерізу? (Піфагор)
  9. Як правильно розташовувати горизонт на фото? (вище або нижче горизонтальної лінії, що ділить кадр навпіл)
  10.  
docx
Додано
21 березня 2019
Переглядів
994
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку