Сценарій квесту "День народження числа π" Позакласний захід з математики для учнів 6 класів

Про матеріал
Сценарій квесту "День народження числа π" Позакласний захід з математики для учнів 6 класів Мета: розвиток навичок обчислення, пізнавального інтересу, логічного мислення та зацікавленості математикою.
Перегляд файлу

Сценарій квесту "День народження числа π"

Позакласний захід з математики для учнів 6 класів

 

Мета: розвиток навичок обчислення, пізнавального інтересу, логічного мислення та зацікавленості математикою.

 

Хід квесту

 

 

Ведучий 1: Добрий день! Сьогодні, 14 березня, у всьому світі відзначають неофіційне свято любителів математики в честь математичної константи - числа Пі.

 

Відео

 

Ведучий 2: У цей день на честь числа читають хвалебні промови, говорять про його роль у житті людства, печуть та їдять пі-ріг ("Pi-pie" - англ.) із зображенням грецької літери π або з першими цифрами самого числа, грають в ігри, що починаються на "π", вирішують математичні головоломки, загадки та ребуси.

 

Ведучий 1: Тому саме сьогодні ми запросили вас на святкування дня народження числа π.

 

Число Пі:

Так! Я число! Надточне і знаменне!

Вас не потішу надто балачками.

Сьогодні День Народження у мене,

Тож з’їм свій тортик разом із свічками

 

Я – Знак Землі, бо в плин її орбіти

Пі додає чисельної оскоми.

Й планету може з пантелику збити

Неточність моїх знаків після коми.

 

На мить лиш спинить мого свята казка

Кривою кола обертання сталі.

Цей День настав! Маестро! Туш, будь ласка!

Пі – три, чотирнадцять і, звісно, все що далі.

 

Пропоную вам познайомитись зі мною ближче, прийнявши участь у математичному квесті. Згодні? Тож вирушайте до станцій вказаних у вашому маршрутному листі.

 

 

 

 

 

 

 

Станція «Практична робота»


 

Ведучий 1: Дивовижне число Пі, чому ж воно так хвилює людство більше 4 тисячоліть?

 

Ведучий 2: Всім відомо, що Пі - це відношення довжини кола до його діаметру. Число Пі неможливо представити у вигляді звичайного десяткового дробу: дріб виходить нескінченним, і в розподілі цифр після коми немає ніякої закономірності.

 

Ведучий 1: Ваше завдання: за допомогою нитки виміряти довжину даного вам кола, виміряти його діаметр та знайти число Пі: Як відношення довжини кола до діаметра, дані зафіксувати у картку. Не бійтеся! Дозволяється користуватись калькуляторами.

 

Станція «Пі-смаколики!»

Яке ж свято без ароматної випічки. Традиційно цього дня випікаються торти круглої форми, тістечка, пі-пироги або пі-піцу.

Пропонуєму вам оздобити круглі тістечка. Так як 14 березня відзначають день добровольця, то ваші смаколики ми передамо нашим добровольцям і захисникам.

 

 

 

Станція «Дешифратор»

 

Ведучий 1.  Якщо зашифрувати усі букви алфавіту цифрами, то у десятинній “розкладці” числа “Пі” можна прочитати усі твори світової літератури та наукові праці, відшукати рецепт приготування вишневого пирога та інструкцію до пральної машини! У числі “пі” закодовані усі книги, які не дійшли до нащадків, і ті, які ще будуть написані!

Ведучий 2. Пропонумо розшифрувати вислів закодований числами. Хто зна може саме така послідовність цифр є також у записі числа Пі?

Ведучий 1. Кожному числу відповідає буква українського алфавіту. Знайдіть букву за її порядковим номером та розшифруйте вислови.

 

Математика – це не так знання, як уміння. (Вислів французького математика В. Серве)

У математиці є своя краса, як у живопису та поезії. Микола Жуковський

Усе впорядковується відповідно до чисел. Піфагор

Математику не можна вивчати, спостерігаючи як це роблять інші. А.Нівен

 

 

 

 

Станція «Склад числа Пі»

Число Пі: Я справді дивовижне число! Вчені завжди із захопленням говорять про мене.

Ведучий 1: Англійський математик Керрол Л. писав: «Обчислення точного значення π в усі століття незмінно виявлялося тим блукаючим вогником, що захоплював за собою сотні, якщо не тисячі, нещасних математиків, що затратили безцінні роки в марній надії вирішити завдання, що не піддавалася зусиллям попередників, і тим здобути собі безсмертя».

Число Пі: І дійсно, куди б не сягала думка вчених, скрізь можна знайти мене.

Ведучий 1: Зазвичай, в побуті досить знати 1-2 значущі цифри, але при виготовленні інструментів, деталей, розрахунку польотів до зір, необхідна точніть!

Число Пі: Мої фанати змагаються в спробах вивчити якомога більшу кількість цифр. Пропоную вам вишикуватись командою з цифрами після коми і можливо ви теж запам’ятаєте їх.

 

 

Станція «Мистецтво Пі»

 

Ведучий 1: Музикант Девід Макдональд зробив абсолютно приголомшливу річ - він записав за допомогою фортепіано, як звучить число π, якщо його взяти з точністю до 122 знаків після коми. Для цього кожному числу був привласнений свій порядковий номер на клавіатурі фортепіано за мінорною шкалою. Після чого залишилося тільки перевести цифри в звуки, додавши акомпанемент лівої руки. Відзначимо, що утворився просто геніальний музичний твір! Звучить приголомшливо!

Ведучий 2: У 1965 році американський математик М. Улем потрапив на одне нудне наукове зібрання. Щоб згаяти час, почав писати на сторінці “у клітинку” цифри, що входили до складу числа “пі”. Поставивши у центрі “3” і рухаючись по спіралі проти годинникової стрілки, виписував 1, 4, 1, 5, 9, 2, 6, 5 та інші цифри після коми. “По дорозі” обводив усі прості цифри кружечком. Яким же було його здивування, коли помітив, що кружечки почали шикуватися вздовж прямих! Пізніше він згенерував на основі цього малюнка за допомогою спеціального алгоритму кольорову картину. Що зображено на цій картині — таємниця за сімома печатями.

Ведучий 1:   Пропонуємо вам послухати як звучить число Пі та повторити роботу американського математика, обвівши та зафарбувавши прості числа на плакаті.

 

Станція «Малюємо Пі»

 

Ведучий 1: В день народження числа Пі традиційно проводять конкурси малюнків, аплікацій в яких обігрують знамените число. Перегляньте відео та створіть свою картину з числом Пі.

Для початку намалюйте чорним (або кольоровими) маркерами горизонт багатоповерхівок. Їх висота залежить від цифр числа Пі.

Наприклад: 3, 14159265358979 (3 поверхи, 1 поверх, 4 поверхи й т.д.)

Виріжте малюнок і нанесіть на нього клей. Зафарбуйте фон чистого аркуша паперу і приклейте будинки.

Число Пі: Опрацювавши ваші результати в маршрутних листах був приємно здивований. Всі команди набрали рівну кількість балів, тому грамотами найкращих поціновувачів числа Пі нагороджуються усі команди.


 

Ведучий 1: Для того, щоб побачити значення цього числа для нашого світу, не потрібно бути математиком: Пі проявляється в усьому, що нас оточує.

 

Ведучий 2: У майбутньому ми ще неодмінно зіткнемося із загадками цього унікального і дивовижного числа π, яке неухильно керує нашим світом.

 

Ведучий 1: А всім вам ми бажаємо щасливого дня Пі!

 

 


 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Маршрутний лист №1

№ з/п

Підказка про станцію

Відмітка про відвідування станції

1

Стенд "Шкільне меню" (ID#332414157), цена: 252.50 ₴, купити на Prom.ua   День числа пі: історія свята і походження дня числа пі

 

2

Шахова дошка дерево світла (365 мм х 365 мм) купити недорого в  інтернет-магазині, ціна в Україні - Фірма "Мед"

 

3

Якщо хочеш розумним стати,
Потрібно багато книг читати.
Щоб знайти всі книги ці,
Тебе чекають в …

 

4

 

5

 

6

 

7

 

 

 

Маршрутний лист №2

№ з/п

Підказка про станцію

Відмітка про відвідування станції

1

 

2

 

3

Стенд "Шкільне меню" (ID#332414157), цена: 252.50 ₴, купити на Prom.ua   День числа пі: історія свята і походження дня числа пі

 

4

 

5

Якщо хочеш розумним стати,
Потрібно багато книг читати.
Щоб знайти всі книги ці,
Тебе чекають в …

 

6

Шахова дошка дерево світла (365 мм х 365 мм) купити недорого в  інтернет-магазині, ціна в Україні - Фірма "Мед"

 

7

 

 

 

Маршрутний лист №3

№ з/п

Підказка про станцію

Відмітка про відвідування станції

1

 

2

 

3

 

4

Шахова дошка дерево світла (365 мм х 365 мм) купити недорого в  інтернет-магазині, ціна в Україні - Фірма "Мед"

 

5

Стенд "Шкільне меню" (ID#332414157), цена: 252.50 ₴, купити на Prom.ua  День числа пі: історія свята і походження дня числа пі

 

6

 

7

Якщо хочеш розумним стати,
Потрібно багато книг читати.
Щоб знайти всі книги ці,
Тебе чекають в …

 

            

        

     

 

docx
Пов’язані теми
Математика, Сценарії
Додано
29 березня
Переглядів
56
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку