сценарій "Ми - нащадки козаків"

Про матеріал

Сценарій створено до Дня захисників України, Дня українського козацтва та великого свята Покрови. Він містить в собі цікаві запитання, завдання для ребусів, перелік веселих конкурсів. Стане в нагоді класним керівникам та педагогам - організаторам при підготовці та проведенні заходів до 14 жовтня.

Перегляд файлу

Похожее изображение 

 

 

 

Сценарій

розважального заходу

до Дня захисника України

“Ми – нащадки козаків»

 

Похожее изображение 

 

Підготувала

культорганізатор

Ольшанська О.Д.

 

 

 

 

 

 

2019 рік

Сценарій розважального заходу до

Дня захисника України “Ми – нащадки козаків»

Мета:

  •     навчити вихованців шанувати народні традиції, спонукати їх в необхідності берегти традиції, у яких втілюється самобутність українського народу;
  •     сприяти згуртуванню дитячого колективу.
  •     виховувати патріотичні почуття до рідної землі, взаємоповагу один до одного, взаєморозуміння.

Обладнання: проектор, екран, комп’ютер, мультимедійна презентація, відеоролик, музичні колонки, 20 цукерок.

 

Добрий день, любі діти! 14 жовтня церкви східного обряду відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці. Його суть – ідея заступництва Божої Матері над християнами.

Традиція вшанування Покрови як покровительки українського війська перейшла від руських князів до козацтва. Свято Покрови Пресвятої Богородиці було одним з найголовніших свят козаків, за що воно отримало другу назву – Козацька Покрова. А що це за свято, пропоную вам зараз дізнатись Увага на екран.

Відеоролик про свято Покрови

14 жовтня 2015 року Україна вперше відзначила день захисника України. Це свято започатковане не в легкі часи. Це свято вшанування мужності і героїзму, свято захисників незалежності, суверенітету та цілісності України. Захист Батьківщини став справою всіх українців, тому день захисника України, який оголошено вихідним днем має статус всенародного свята.

З глибини віків, із давніх-давен доходять до нас легенди про воїнів, які не жаліючи життя свого боронили рідну землю – неньку Україну.

За всю історію української народності наша земля не один раз закликала своїх синів стати на її захист. І ніколи ці заклики до оборони рідного краю не залишилися не почутими. Обороняли рідні лани і степи  вільні люди. І називались вони? Так, козаками.

Саме 14 жовтня Україна відзначає день козацтва, день захисників України...

 Я к же з’явились козаки? Яку зброю носили? Де жили? Пропоную вам дізнатись з наступного відеоролику.

Відеоролик про козаків

А зараз пропоную вам перевірити чи є в ваших жилах кров козаків, чи є ви нащадками славних наших пращурів. Я запрошую наших хлопців прийняти участь в нашому святі «Ми – нащадки – козаків».

(обираються 8-10 хлопців та діляться на дві команди)

Хлопці придумують назви своїм командам та обирають отамана (капітана команди). За кожний виграний конкурс команда отримуватиме фішку. Переможе команда, яка набере більшу кількість фішок.

Всі знають, що козаки були дуже спритні та розумні. Осі зараз ми з вами це перевіримо.

Конкурс «Таємний пакет».

Перед учасниками лежать «таємні пакети» (букви слова «гетьман»). Потрібно по черзі якомога швидше доставити «таємний пакет» до свого отамана. Після того, як останній учасник принесе букву, отаман повинен відкрити пакети та скласти слово, яке означає того, хто стояв на чолі козацького війська.

Конкурс «Спис»

Як відомо, козаки багато тренувались, щоб бути готовими до битви,  підтримувати себе в належному бойовому стані. Пропоную вам наступний конкурс. Це метання спису (довга повітряна кулька). Ваше завдання – по черзі попасти списом в мішень (повітряна кулька з намальованою мішенню). Переможе команда, яка більшу кількість разів влучить в ціль.

Конкурс «Кмітливий отаман»

Зараз відбудеться конкурс для отаманів. Я буду по черзі задавати запитання отаманам, той хто отаман, який надасть більшу кількість вірних відповідей – принесе до своєї команди ще одну фішку. Та коли один отаман буде відповідати, інший – відпочивати (голосно в навушниках слухати музику, щоб не чути запитань).

  1. Кого називали козаком? (Вільну людину)
  2. Звідки прийшло слово «козак»? (Зі сходу)
  3. Хто становив основу козацьких полків? (Піхота)
  4. Як називалась зачіска козака? (Оселедець)
  5. Про яку деталь козацького вбрання казали: «Широкі, як Чорне море». (Шаровари)
  6. Як називався козацький танок? (Гопак)
  7. Як називали житло козаків? (Курінь)
  8. Де розташовувались козацькі табори? (Запорізька Січ)
  9. Як називали козацький човен завдовжки близько 20 м? (Чайка)
  10. Символ влади гетьмана? (Булава)

 Конкурс  «Стрибки»

Козаки вміло заплутували свої сліди. Зараз ми спробуємо повторити їх подвиг. Актова зала умовно ділиться на три рівні частини. У першій частині гравці стрибають на лівій нозі, у другій — на правій, у третій — на двох. Назад учасники вертаються бігом. Переможе команда, яка першою завершить естафету.

Конкурс «Козачий прапор»

У козаків були свої символи влади, свої звичаї та свої прапори. Пропоную командам створити власний прапор. Поки ви будете малювати, ми з глядачами розгадаємо декілька ребусів.

Гра з глядачами

Ребуси:

«Господарські споруди козаків» (клуня, комора, курник, погріб, стайні, хлів)

«Чим займалися козаки на освоєних землях?” (хліборобство, городництво, садівництво)

А чи знаєте ви прізвище дивовижного гетьмана – силача, на ім’я Іван, який легко міг зламати руками підкову? (Підкова)

Конкурс  «Чия чайка швидша»

Чи пам’ятаєте ви як називається козацький човен? Так, чайка. Давайте подивимось, човен якої команди добереться до пункту призначення швидше за інший. Кожна команда отримує по паперовому човнику. Задача учасників без допомоги рук (дмухаючи) доставити човен до фінішу.

Молодці. Давайте підрахуємо віші фішки.

Підрахунок фішок. Визначення команди переможців.

Ось і завершились наші маленькі змагання. Ви всі показали вправність та швидкість, довели нам, глядачам, що ви дійсно є нащадками славних козаків.

Дозвольте ще раз привітати вас з днем захисників України, днем українського козацтва та з великим святом Покрови. Бажаємо вам гарного настрою, козацького здоров’я та перемог. Дякуємо за увагу, до нових зустрічей.

docx
Додано
9 жовтня 2019
Переглядів
4248
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку