Сценарій пізнавально-розважальної програми «Комахи поряд з нами»

Про матеріал

Пізнавально-розважальну програму «Комахи поряд з нами» можна проводити як серед учнів 1-4 так і 5-8 класів. Такий конкурс розвиває пізнавальну активність учнів, сприяє підвищенню рівня зацікавленості, активізації творчої діяльності учнів, а також розвитку таких важливих особистісних рис, як комунікабельність, взаємодопомога, здоровий дух суперництва тощо.

Перегляд файлу

Виконавчий комітет Раївської сільської ради

Комунальний заклад освіти «Михайлівська ЗШ»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сценарій

пізнавально-розважальної програми «Комахи поряд з нами»

 

 

 

Вчитель: Махортова Оксана Анатоліївна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

с. Михайлівка

2018р.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Пізнавально-розважальну програму «Комахи поряд з нами» можна проводити як серед учнів 1-4 так і 5-8 класів. Такий конкурс розвиває пізнавальну активність учнів, сприяє підвищенню рівня зацікавленості, активізації творчої діяльності учнів, а також розвитку таких важливих особистісних рис, як комунікабельність, взаємодопомога, здоровий дух суперництва тощо.

 

Мета: Поглибити, уточнити і закріпити знання дітей по темі «комахи», використовуючи різні види дитячої діяльності; уточнити особливості зовнішнього виду комах; закріпити знання і вміння описувати комах, визначати їх за істотними ознаками;   формувати рухову активність дітей протягом дня, використовуючи здоров'язберігаючі технології; формувати бажання отримувати задоволення від спілкування з природою. Розвивати спостережливість, мовлення, мислення, пам'ять; виховувати дбайливе ставлення до комах.

Хід пізнавально-розважальної програми

Ι. Тема програми.

1. Інтерактивний метод «криголам».

Подивіться на зображення тварин, що нас сьогодні оточують. Як можна назвати їх всіх одним словом? КОМАХИ

 Сьогодні ми поринемо у світ комах. Познайомимося з цікавими фактами із життя комах та спробуємо себе у їх ролі.

2. Представлення журі

ІІ. Основна частина

Вступне слово вихователя

Комахи – сама багато численна і найрізноманітніша група тварин на Землі. Вони легко прилаштовуються до любих умов. Їх можна зустріти у пустелі, у горах, у озерах… Комахи дуже малі, їм не потрібно багато місця та їжі. Харчуються комахи рослинами, тваринами та різними рідинами. Від звірів комахи відрізняються тим, що у них немає хребта.

Інформаційний блок.

Зараз я відкрию на таблиці «Комахи» зображення, а ви назвіть вид комахи з якою ми познайомимося спочатку.

  1.               Жуки – сьогодні відомо триста тисяч видів жуків. Ці комахи харчуються як рослинами так і тваринами. А самих жуків люблять їсти птахи, ящірки та деякі звірі. Розмір жуків дуже різноманітний – від 15 см у довжину до  декількох мм.

Цікаві факти:

  •  Жук-гнойовик (Geоtrupes) здатний пересувати тяжкість, що перевищує його масу в 90 разів.
  •  «Дроворуб-титан» — найбільший жук в світі — його розміри сягають 17 сантиметрів.
  •  Самі довгоживучі з комах … це жуки златки (сімейство Buprestidae). Відома златка, яка прожила не менше 47 років в стані личинки.

Конкурс:

Вам необхідно прибігти до указаної цілі, закрутитися в довгий пояс, розкрутившись повернутися на своє місце і передати естафету наступному учаснику команди.

 

  1.               Мухи та комарі – дуже гарні повітряні акробати: вони можуть сидіти на стелі вниз головою, літати боком та зупинятися у повітрі.

Цікаві факти:

  • Крила комара б’ються до 600 разів на секунду.
  •  Комарі не люблять запах помідорного бадилля.
  •  Самки можуть відкладати до 300 яєць за один раз.
  •  Швидкість польоту від 1.5 до 2.5 км/год.

Конкурс:

Відомо, що основний продукт харчування комара – це кров. Зараз і ви спробуєте себе в ролі комариків. Ваша задача за допомогою трубочки випити якомога більше вишневого соку. Враховується, як швидкість, так і кількість випитого соку.

  1.               Метелики.  Давні римляни вірили, що метелики утворилися від квітів, які відірвалися від рослини і літають. Метелики бувають денними, які літають та харчуються вдень та нічними, які літають та харчуються ввечері та вночі. Харчуються метелики переважно нектаром.

Цікаві факти:

- У метеликів дивовижний апетит, деякі з них можуть випити розчин цукру в кількості, що перевищує їх власну вагу в два рази.

- Швидкість польоту метелика іноді перевищує 60 км / год.

  •                   Метелики не чують, але вони можуть відчувати вібрацію.

Конкурс:

 Так і ви спробуєте не чувши відчути та відгадати, що говорять товариші. Один учасник одягає навушники (де гучно лунає музика), інші, по черзі, називають предмет зображений на картинці. Одна відгадка-один бал.

 

  1.               Клопи – особлива група комах. Дуже часто вони хижаки. Клопи харчуються соком рослин або тварин. Деякі клопи переносять небезпечні хвороби.

Цікаві факти:

- В середньому, постільний клоп живе — 1 рік

-Доведено, що 70% людей так і не помічають укус клопа, що робить виявлення клопа складним

- Хижі клопи роду «Orius» і «Nabis» знищують шкідливих комах (гусениць, попелиць, личинок жуків і ін).

Конкурс:

 «Вбий клопа»- вам необхідно з даної дистанції попасти м’ячиком по «клопу» (це може бути будь-який предмет із зображенням клопа)

 

  1.               Оси та бджоли.  Їх легко впізнати за тонкою талією. У самок ос та бджіл на кінці брошка є жало. Багато видів ос та бджіл живуть великими колоніями.

Цікаві факти:

  • У бджіл п’ять очей. Три у верхній частині голови і два попереду
  • Робочі бджоли є жіночої статі, живуть від 6 до 8 тижнів і виконують всю роботу.
  • Вважається, що 1100 укусів бджіл будуть фатальними.

Конкурс:

Відомо, що бджоли збирають пилок з квітів. Зараз і ви відчуєте себе комахами-трудівницями. Ваша задача, на швидкість,  перенести фішки у командне відерце. Яка команда зробить це найшвидше та і отримає перемогу в конкурсі.

Цікаві факти:

- Личинки громадських ос не виділяють екскременти, яким було б просто нікуди подітися з сот.

- Запліднені самки незабаром знаходять собі на зиму притулку, як в свій час зробила їх матка, а самці гинуть. В кінці сезону гинуть і всі робочі особини разом зі старою самкою-засновницею.

- Кожна оса наділена природою потужними щелепами – мандибулами.

Конкурс:

У вас є осина здобич. Вам необхідно пронести здобич між колінами і без допомоги рук вкинути її у командне відерце. Бали команді нараховуються по кількості фішок у відерці.

 

  1.               Мурашки – родичі ос та бджіл. Вони живуть сім’ями та будують мурашники, які можуть простояти не пошкодженими більше 20 років. Мурашки дуже сильні.

Цікаві факти:

- Мурахи ніколи не сплять!

-  В Африці і Америці існують так звані войовничі мурахи, які вбивають все, що трапляється на їхньому шляху, і від яких рятуються втечею навіть леви.

- У світі на кожну людину припадає один мільйон мурах.

  •                   Мурашки, наприклад, не дуже добре бачать. їхні очі складаються з кількох сотень очок. Але вони чудово розрізняють запахи. За ними комахи знаходять дорогу в свій дім - мурашник.

-  Мурахи одні з найбільш довгоживучих комах в світі. Робочі особини живуть від 1 до 5 років, матки — 15-20 років! Таким чином мурашники, в яких молоді королеви змінюють старих , можуть стояти на одному місці не одну сотню років.

-  Їжу, яку мураха знаходить, він не поїдає, а доставляє вгору по інстанціях, і лише потім, при суворому контролі цариці вона розподіляється по мурашнику.

 

Конкурс:

  Мурахи переносять занадто важкий для них груз, ще й не завжди зручний для перенесення. Ваша задача з повітряною кулькою на спині оббігти навколо фішки і передати естафету наступному учаснику.

 

  1.               Богомо́ли (Mantodea) — ряд комах надряду тарганоподібні з неповним перетворенням. Мають характерний вигляд: у спокійному стані тримають передні ноги зігнутими і спрямованими вперед, наче моляться (звідси і їхня назва). Забарвленням та формою тіла богомоли нагадують частини рослин. Усі богомоли є хижаками.

Цікаві факти:

  •                   Самки богомола на відміну від самців здатні нападати на тварин, які перевищують їх розмір.
  •                   На даний момент, богомоли є одними з найпопулярніших домашніх комах.
  •                   Богомол — єдина комаха в світі, здатна зазирнути собі за спину.

Конкурс:  

Так і ви спробуєте дізнатися, що зображено на вашій спині. Одному учаснику на спину чіпляється зображення предмету. Він задає команді питання, на які учасники команди можуть відповідати тільки «так» чи «ні». Один вгаданий предмет – бал.

 

  1.               Коник зелений (Tettigonia viridissima) — типовий представник родини Tettigoniidae. Зелені коники найбільшу активність демонструють наприкінці дня та вночі. Харчуються переважно дрібними двокрилими та метеликами, але навесні можуть завдати шкоди, виїдаючи молоді бруньки, листя та цвіт на винограді та ягідних кущах. 

Цікаві факти:

  • Коник здатний розвинути швидкість до 1,5 км/ч.
  • Коники пристосовуються практично до будь-якої місцевості і абсолютно
  • Харчуються ці комахи, як і рослинами, так і іншими більш дрібними комахами.

Конкурс:

Зараз ви спробуєте себе у ролі коників-стрибунців. Перший учасник  стрибає у довжину, а кожен наступний починає стрибати з того місця куди дострибнув попередній. Яка команда далі дострибне та і отримає перемогу в конкурсі.

ІІI.Підведення  підсумків.

  1.               Слово журі
  2.               Нагородження команд

 

Ресурси :

  1.               http://natalyagurkina.ucoz.ua/blog/zagadki/2009-08-12-86 2.http://allforchildren.ru/pictures/ant.php 3.http://cliparti.jimdo.com/главная/
  1.               Цікаві завдання з природознавства для початкової школи. Харків: Веста: Видавництво «Ранок», 2008. — 160 с. Основи природознавства: Природа України : Навчальний посібник / Яришева Н. Ф. - К.: Вища школа, 2010.- 335
  2.               uk.wikipedia.org
  3.               http://dovidka.biz.ua/tsikavi-fakti-pro-komah/
  4.               https://cikavo-znaty.com/503-25-neymovrnih-faktv-z-zhittya-komah-html/

 

docx
Пов’язані теми
Природничі науки, Сценарії
Додано
26 вересня 2018
Переглядів
1347
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку