Урок-проект на тему "Вітаміни"

Про матеріал

Методична розробка уроку узагальнення і систематизації знань з предметів "Біологія" та "Спеціальна технологія"на тему «Вітаміни» з використанням активних та інтерактивних методів навчання.

Робота може бути цікавою для педагогічних працівників закладів професійної (професійно-технічної) освіти у контексті вдосконалення їх професійної компетентності.

Перегляд файлу

Урок теоретичного навчання з предмету «Спеціальна технологія»

                                     пЛАН УРОКУ

 

Тема

програми №2

Хімічний склад харчових продуктів

Тема уроку

Вітаміни

Навчальна мета

Узагальнити та систематизувати знання про вітаміни: різновиди та властивості, їх функціїї в організмі, авітаміноз, вміст в харчових продуктах та рекомендовані норми споживання на добу

Розвиваюча мета

Розвивати самостійність учнів при роботі з різними джерелами інформації; професійне мислення; необхідність постійного самовдосконалення і самоосвіти; пізнавальні навички в роботі; та стимулювати активну пізнавальну діяльність

Виховна мета

Виховувати в учнях комунікативні якості, самостійністьдисциплінованість і відповідальність за кінцевий результат колективної праці, взаємопідтримку та взаємоконтроль, творче відношення до навчання.

Дидактична мета

Узагальнення і систематизація набутих З,У,Н за темою програми «Вітаміни», розвиток творчості,  активності учнів, самостійності в роботі та взаємоконтролю , активізації пізнавальної діяльності учнів, більш глибоке розкриття вузлових питань теми

Тип уроку

Урок узагальнення і систематизації нових З,У,Н

Вид уроку

Конкурс

Міжпредметні зв`язки

Хімія, біологія, фізика, інформатика

Методи навчання

Активні та інтерактивні методи навчання («незакінчене речення», «вільний мікрофон»), проектні технології.

Матеріально-технічне забезпечення

Мультимедійний проектор, інформаційні презентації-проекти, кольорові стрічки, мікрофон, призи та грамоти

 

 

 

 

 

Хід уроку

І. Організаційна частина

  • перевірка наявності учнів;
  • перевірка готовності учнів до уроку
  • пояснення характеру і послідовності роботи учнів на уроці

знайомство з командами та журі

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

ІІІ. Повідомлення теми  і  мети уроку

ІV. Актуалізація опорних знань

  • перевірка опорних знань про вітаміни , їх назви та класифікацію; властивості ; фактори, що впливають на їх збереження та руйнування

КОНКУРС

І ЕТАП (ВІТАМІННА РОЗМИНКА)

V. Узагальнення, систематизація та застосування знань.

ІІ ЕТАП (ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПРОЕКТІВ)

Команди презентують інформаційні проекти на теми:

«Вітамін А»

«Вітаміни групи В»

«Вітамін С»

«Вітамін D»

«Вітамін Е».

ІІІ ЕТАП

(ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ на тему «Цікаво знати, що…»)

V. Підсумки уроку.

Спілкування з учнями - «вільний мікрофон».
- На цьому уроці я дізнався (дізналася)…

- На цьому уроці найцікавішим для мене було… 

Обговорення з учнями досягнення мети уроку

Повідомлення результатів конкурсу та переможців

Повідомлення та обґрунтування оцінок

Видача домашнього завдання: створення інформаційних проектів на тему «Смакові та ароматичні речовини»

 

 

 

 

 

 

План уроку- проекту  «Вітаміни»

Координатор проекту: Кураш Н. О.

Навчальний заклад, курс, група: ДНЗ "СВПУБА", ІІІ курс, група № 34

Передбачувана тривалість проекту: 1 місяць

Цілі: застосовування набутих знань, умінь та навичок при підготовці проектів; формування та розвиток вмінь проектно-технологічної діяльності, творчої ініціативи та критичного мислення, цілеспрямованості, наполегливості, почуття відповідальності , працьовитості, навичок аналізу своєї діяльності, її оптимальності та ефективності; розвиток в учнях навичок ділового співробітництва

Тип проекту: інформаційний, груповий, довгостроковий, міжпредметний .

Основне питання:  Ознайомлення учнів ІІІ курсу з темою «Вітаміни».

Стислий опис проекту:

     Урок – проект проходить у вигляді конкурсу між 5 командами. В ігровій формі перевіряються  базові знання з теми програми, в результаті чого команди отримують відповідні бали. В другому конкурсі команди презентують інформаційні проекти з обраних тем, в яких докладно висвітлюють повну характеристику вітаміну, вплив його на організм людини, продукти харчування, в яких його вміст найбільший, добову потребу людини в ньому та інше. Третій конкурс – домашнє завдання. Учні отримали домашнє завдання – знайти цікаву інформацію про вітаміни. Тому домашнє завдання має назву «Цікаво знати, що…». Учні презентують свою інформацію.

Навчальні предмети:

Спецтехнологія , біологія, інформатика та інформаційні технології

Матеріали та ресурси:

Мультимедійний проектор, інформаційні презентації-проекти, кольорові стрічки, мікрофон, призи та грамоти

 

 

 Етапи   уроку- проекту  «Вітаміни»

 

Етапи

Вид діяльності

Задіяні особи

Організаційно-підготовчий етап

Аналіз проблеми, визначення мети та завдань проекту.

Викладач

Створення плану реалізації проекту

Викладач

Визначення всіх можливих напрямів діяльності

Викладач

Формування  робочих груп – команд за напрямками діяльності в рамках проекту

Викладач

Учні ІІІ курсу

Планування діяльності та визначення завдань для кожної команди

Викладач

Учні ІІІ курсу

Конструкторський етап

Визначення джерел та засобів збирання інформації

Викладач

Учні ІІІ курсу

Пошук та аналіз інформації  згідно з напрямком роботи команд

Учні ІІІ курсу

Ознайомлення з тематикою наочних матеріалів, які необхідно створити

Викладач

Учні ІІІ курсу

Технологічний етап

Розробка сценарію проведення уроку

Викладач

Учні ІІІ курсу

Створення конкурсів

Викладач

Учні ІІІ курсу

Створення інформаційних проектів з обраних тем

Учні ІІІ курсу

Підготовка домашнього завдання для третього конкурсу

Учні ІІІ курсу

Створення презентації сценарію уроку на тему :"Вітаміни "

Викладач

 

Завершальний етап

Обговорення та аналіз результатів роботи над проектом

Викладач

Учні ІІІ курсу

Оформлення матеріалів проекту в електронному
та друкованому вигляді

Викладач

 

Проведення уроку- проекту на тему:  «Вітаміни»

 

Викладач

Учні ІІІ курсу

 

 

АНОТАЦІЯ

 

       У  методичній розробці уроку «Вітаміни» відображено впровадження концепцій сучасного уроку теоретичного навчання. Урок узагальнення і систематизації набутих З,У,Н  проходить у вигляді конкурсу між командами. Таким чином на уроці застосовуються сучасні форми роботи учнів в малих групах, активні та інтерактивні методи навчання, проектні технології. Проектне навчання носить позаурочну групову та індивідуальну форму роботи‚ результати якої учні відображають на уроці у вигляді інформаційного проекту з обраних тем . Крім того учні мають виконати домашнє завдання на тему «Цікаво знати, що…», в результаті якого мають знайти та презентувати на уроці різноманітну цікаву інформацію про вітаміни. Цей комплексний підхід  сприяє розвитку самостійності та взаємоконтролю, комунікативних навичок учнів, активізації їх пізнавальної діяльності. На  уроці в ігровій формі передбачена  перевірка  та систематизація знань учнів з питань хімічної будови, класифікації, властивостей, функцій, вмісту у продуктах харчування та рекомендованих норм споживання вітамінів. Висвітлені питання авітамінозу – шкідливого наслідку дефіциту вітаміну на організм людини.

 

 

 

 

 

 

 

 

ХІД УРОКУ

I. Організаційна частина

 

Викладач. Добрий день! Ми проводимо декаду харчового профілю і я рада вітати Вас сьогодні на уроці! На початку  я хочу почути рапорт старости .

       Учень доповідає про присутність учнів та про готовність їх до уроку.

Викладач. Протягом останнього часу ми вивчали в межах теми «Хімічний склад харчових продуктів» вітаміни. Ми вже багато з вами дізнались про хімічну будову різних вітамінів, їх класифікацію та фізико-хімічні  властивості, найважливіші функції, вмісту у продуктах харчування та рекомендовані норми споживання вітамінів. Ми познайомились з питанням авітамінозу – шкідливого наслідку дефіциту вітаміну на організм людини.

Урок супроводжує електронна презентація

  

    Сьогодні ми проводимо урок узагальнення  та систематизації знань у вигляді конкурсу. Тиждень тому ви розподілились на команди та отримали відповідні завдання. Наш конкурс складається з трьох етапів

І етап - ВІТАМІННА РОЗМИНКА

ІІ етап - ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПРОЕКТІВ

ІІІ етап – ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ.

Я пропоную нам познайомитись з командами та журі.  

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

 

Викладач. Наше здоров'я та здоров'я  нашої родини – найцінніший скарб. Здорове харчування населення є одним із найважливіших умов здоров’я нації. А чи може людина бути здоровою без вітамінів?Чи потрібно знати де вони накопичуються, як вони впливають на наше життя та як їх зберегти?

ІІІ. Повідомлення теми  і мети  уроку

 

Викладач. Тема нашого уроку «Вітаміни». Пропоную нам разом скласти мету нашого уроку.

Учні разом з вчителем формують мету уроку та записують на дошці.

 

 

КОНКУРС

ІV. Актуалізація опорних знань

 

Викладач. Пропоную розпочати  з І етапу конкурсу – «Вітамінна розминка».

Кожен з вас по черзі має продовжити за мною речення. За правильну відповідь команда отримує бал. Якщо член команди не дає відповіді або вона помилкова, можливість отримати цей бал переходить до наступної команди.

 

 

І  ВІТАМІННА РОЗМИНКА

 

 

Викладач. Продовжить речення

 

1

Вітаміни – це…

низькомолекулярні органічні сполуки різної хімічної природи, що необхідні для життєдіяльності живого організму в малих дозах

2

Вітаміни впливають на…

процеси обміну та життєдіяльності організму

3

Основне значення вітамінів

вони є складовою частиною багатьох ферментів та фізіологічно активних речовин

4

Авітаміноз – це…

захворювання , що виникає внаслідок недостатнього надходження певного вітаміну в організм

5

Поліавітаміноз – це…

захворювання , що виникає внаслідок недостатнього надходження декількох вітамінів в організм

6

Гіпервітаміноз – це…

захворювання , що виникає внаслідок надмірного надходження вітамінів організмі

7

Добова потреба у вітамінах залежить від …

віку, роду занять, маси тіла, статі, загального стану здоров'я тощо.

8

За  фізико-хімічними властивостями вітаміни поділяють на…

водо- і жиророзчинні

9

Жиророзчинні вітаміни входять до складу

білково-ліпідних мембран клітин і клітинних органел

10

Водорозчинні вітаміни входять до складу

ферментних систем

11

До факторів, що впливають на руйнування вітамінів належить…

температура, іонізуюче випромінювання, рН середовища, дія кислот і лугів

12

До водорозчинних вітамінів належать…

вітаміни групи В, С, Р

13

До жиророзчинних вітамінів належать…

вітаміни А, D, К, Е, F

14

Риб'ячий жир – це джерело вітамінів…

А і D

15

В організмі створюють запаси…

жиророзчинні вітаміни

16

Безпосередньо всмоктуються в кров

водорозчинні вітаміни

17

Одиниці виміру рекомендованих норм вживання вітамінів…

мг та мкг

18

Для транспортування жиророзчинних вітамінів необхідна…

велика кількість транспортних білків

19

Надлишок водорозчинних вітамінів виводиться..

нирками

20

Всмоктування відбувається через лімфу в кров у…

 

жиророзчинних вітамінів

21

Вітамін А – це…

група близьких за хімічною будовою речовин, яка включає ретиноїди та каротиноїди

22

До ретиноїдів належать:  

вітамін A1 ретинол , вітамін А2  дегідроретинол, альдегід вітаміну A1 ретиналь та ретиноєва кислота.

23

До каротеноїдів належать 

провітаміни, тобто речовини з яких утворюється безпосередньо вітамін 

24

Вітамін Д –

група біологічно активних речовин, яка включає кальцифероли 

25

Синтезується під дією ультрафіолетових променів у шкірі  вітамін…

D3 холекальциферол

26

Вітамін E — це…

група жиророзчинних біологічно активних сполук

27

Аскорбінова кислота – це…

вітамін С

28

Токофероли – це…

найважливіші сполуки вітаміну Е

29

Рибофлавін – це…

вітамін В2

30

Вітаміном розмноження називають…

вітамін Е

31

Піридоксин – це…

вітамін B6

32

Вітамін Д має назву…

антирахітичний

33

Головний каротиноїд –це …

β-каротин

34

Захворювання на рахіт виникає внаслідок …

авітамінозу вітаміну Д

35

Токотрієноли – це…

найважливіші сполуки вітаміну Е

36

вітамін D2 має назву…

ергокальциферол

37

Вітамін А має назву…

антиксерофталічний

38

Токсичність вітамінів можлива внаслідок…

вживання їх у формі харчових добавок

39

Сильні антиоксиданти – це вітаміни…

А, Е та С

40

Захворювання «куряча сліпота» виникає внаслідок…

авітамінозу вітаміну А

 

 

Викладач. Дуже дякую за ваші відповіді. Сподіваюсь, що ви задоволені своїми результатами. А ми переходимо до ІІ етапу конкурсу – Презентацій інформаційних проектів. Цей  конкурс  оцінюється за наступними критеріями:

  1. Виконання проекту
  2. Інформаційна змістовність проекту
  3. Презентація проекту командами.

Максимальна кількість балів - 10

ІІ ПРЕЗЕНТАЦІЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ПРОЕКТІВ

V. Узагальнення, систематизація та застосування знань.

Команди презентують інформаційні проекти на теми: «Вітамін А», «Вітаміни групи В», «Вітамін С», «Вітамін D» та «Вітамін Е».

      

 

       

 

       

 

Проекти мають містити наступну інформацію: різновиди вітаміну та його властивості, функції в організмі, авітаміноз, вміст в харчових продуктах та рекомендовані норми споживання на добу

 

Викладач. Дякую вам за роботу. Я вважаю , що було цікаво і нам, і нашим гостям. Підійшов час до ІІІ етапу конкурсу – це ваша самостійна робота, домашнє завдання на тему «Цікаво знати, що…», в якій ви мали знайти та представити цікаві факти або інформацію про вітаміни.

 

ІІІ ЕТАП

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ на тему «Цікаво знати, що…»

 

Учні отримали домашнє завдання – знайти цікаву інформацію про вітаміни. Тому домашнє завдання має назву «Цікаво знати, що…». Учні презентують свою інформацію.

Максимальна кількість балів – 5

Команда «Каротинки»

Цікаво знати , що

вітамін А, а саме каротиноїд β- каротин застосовується як барвник при виробництві харчових продуктів. Це  барвники жовтого кольору, мають антиоксидантну активність й одночасно є провітамінами вітаміну А. β-каротин водорозчинний надходить в торгівлю у вигляді водних розчинів β-каротину, β-каротин жиророзчинний– є масляним розчином. Повністю розчинюється в оліях і жирах, а також добре диспергується у воді. 

Використовуються у виробництві: напоїв, кондитерських, хлібобулочних, макаронних виробів, молока й молочних продуктів, сирів, майонезу, мармеладу, джемів, желе, начинок для випічки, соусів на жировій основі, снеків, чіпсів та різноманітних кремів.

 

Команда «Тіамінки»

 

Цікаво знати , що

Дефіцит вітаміну В12 може привести до безпліддя

Лише 50 грам сушеної вишні здатні задовольнити добову потребу в вітаміні В6 .

Прийом вітаміну В1  допоможе при морській хворобі і поганій переносимості повітряних перельотів

 

Команда «Аскорбинки»

 

Цікаво знати , що

до складу фотоплівки і фотопаперу входить   аскорбінова кислота. Аскорбінову кислоту (розчинену у воді) використовують в якості хімічного реагента під час проявлення фотографій

рептилії і птахи (ці тварини, ближче інших до своїх предків – динозаврам), на відміну від нас здатні були виробляти аскорбінову кислоту в нирках або печінки.

 

Команда «Міць і сила»

 

Цікаво знати , що

вітамін D і зовсім не вітамін. Згідно з даними останніх медичних досліджень, речовина, яку зазвичай називають “вітаміном D” насправді являє собою стероїдний гормон – це активна форма стероїдних сполук (холекальциферол), що нагадують по структурі та ролі, яку вона відіграє в організмі

вітамін D знижує ризик передчасних пологів. Під час вагітності, потреба у вітаміні D зростає. Протягом цих періодів, вкрай важливо запобігти дефіциту цієї поживної речовини. Від сонячного вітаміну залежить здоров’я майбутньої матері і нормального розвитку плоду.

 

Команда «Здоров'я та краса»

 

Цікаво знати, що

вітамін E знайшов широке застосування у косметології. Адже він викликає ефект антиоксиданта, захищає епідермічні клітини шкіри й елементи з колагеном від руйнування, які приносять вільні радикали

Крем з вітаміном E сприяє покращенню кольору шкіри обличчя, виводить токсини, діє як профілактичний засіб від анемії (малокров’я), зволожує та заспокоює шкіру, сприяє швидкому загоюванню ран, має великий омолоджувальний ефект, вирівнює шкіру на обличчі

 

 

V. Підсумки уроку.

 

Викладач. Дякую вам за самостійну роботу та  цікаву інформацію. Чи сподобався вам сьогоднішній урок? Чому ?

Вчитель спілкується з учнями

Обговорення з учнями досягнення мети уроку

Викладач. На вашу думку – чи досягли ми нашої мети уроку

Репродуктивна бесіда «вільний мікрофон».
- На цьому уроці я дізнався (дізналася)…

- На цьому уроці найцікавішим для мене було…

Викладач. Зараз ми надаємо слово шановному журі, яке оголосить результати роботи команд та визначить переможців.

Повідомлення результатів конкурсу та оголошення переможців

 

  

 

Викладач. Давайте ще раз привітаємо команду переможців та подякуємо один одному за співпрацю у підготовці та участь у конкурсі. Від себе хочу особливо відмітити учнів…. за роботу на уроці та у його підготовці.

 

Повідомлення та обґрунтування оцінок

Видача домашнього завдання: створення інформаційних проектів на тему

«Смакові та ароматичні речовини»

Викладач. Наш урок підходить до кінця. Ми підвели підсумки конкурсу, продемонстрували  та застосували  знання, дізнались багато корисної та цікавої інформації про вітаміни.  Сподіваюсь , що сьогодні всі задоволені своїми знаннями. Дякую за урок!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
4 жовтня 2018
Переглядів
1937
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку