Сценарій позакласного заходу на тему: "Визволення смт Ширяєве від німецько-фашистських загарбників"

Про матеріал

Сценарій був розроблений до дня визволення смт Ширяєве від німецько-фашистських загарбників під час Великої Вітчизняної війни 2 -4 квітня 1944 року. Загдуємо історію заснування селища, героїв Ширяївського району, які боролися і перемогли у цій страшній війні.

Перегляд файлу

Сценарій позакласного заходу до дня визволення України (смт Ширяєве) від німецько-фашистських загарбників

 

ТЕМА: «А ПАМ'ЯТЬ СВЯЩЕННА…»

 

Мета: закріпити знання учнів про події Великої Вітчизняної війни  та про визволення України від німецько-фашиських загарбників, а саме смт Ширяєве, здійснити демонстацію архівних документів періоду Україна в ІІ світовій війні, вшанувати память загиблих визволителів; розвивати вміння висловлювати власну точку зору, вміння коментувати події, сприяти формуванню у свідомості учнів значимість перемоги для українського народу, величину вкладу кожного ветерана даної війни у здобутті перемоги; виховувати повагу, шанобливе ставлення до учасників ІІ світової війни,  любов до країни,  в якій ми живемо, до рідного краю, прагнення бути патріотом своєї держави.

 

Оформлення:

  1. Надписи:

 06. 11. 1943 – визволення Києва.

 10.04. 1944 р. – визволення Одеси.

 2-4. 04.1944 р. — визволення смт Ширяєве.

 28.10.1944 р. — завершення визволення України.

      2. Стіл, а на ньому — рушник, свічка, калина, фотографії  загиблих на фронтах Великої Вітчизняної війни.

 

Обладнання: ПК, проектор

 

Форма проведення: урок памяті

 

Звучить музика тематики  Великої Вітчизняної війни.

 

Викладач.                                   Гула, стогнала і ревла земля,

Сивіли в горі мати і кохана.

В огні була Вкраїнонька моя —

Була війна жорстока. Вітчизняна.

Живі і мертві, мертві і живі

Герої наші — воїни-солдати.

Ми знаємо: у тій страшній війні

Змогли либонь ви ворога здолати.

Звучить пісня («Священная война»)

Вступне слово викладача. Шановні учні! Шановна молодь! Шановні  громадяни України! В 1944 р.  міста і села України були остаточно звільнено від німецько-фашиських загарбників. Пам'ять про тих ,хто не шкодував себе, рятував рідну землю і приніс перемогу над окупантами, живе і нині. Сьгоднішній урок пам'яті «А пам'ять священна…» ми присвячуємо 74-тій річниці визволення України від німецько-фашиських загарбників. Линемо памяттю в минуле і згадаємо про наших визволителів.

Учень 1.

Війна – вогонь пекельний,

Війна – це крик смертельний,

Війна  - це серця біль,

Війна – це сліз потоки,

До смерті для всіх кроки…

Будь проклята, війна!

 

                                                                                            Пісня «Моя Україна»

На фоні пісні та музики тематики  Великої Вітчизняної війни.

 

 Ведучий 1. 74 роки  відділяє нас від тих днів, коли Україна була звільнена від фашистських загарбників. Та скільки б не прошло років і десятиріч, ми завжди будемо звертатися до тих історичних подій, що знаменують перемогу життя над смертю, розуму над безумством, гуманності над варварством.

 

Ведучий 2.  Сьогодні ми поговоримо про Історію нашого селища.

Перша згадка про Ширяєве (с. Степанівка) датується  1795 роком. У цьому році була проведена ревізія, за якою в селі налічувалося 36 дворів і 289 жителів. Встановлено, що Ширяєве було засновано в кінці 18 століття вихідцями з Болгарії, а також кріпаками, що втекли з північних регіонів Російської імперії. Через село проходив Чумацький шлях, що з’єднував Одесу з Подолом, Волинню, Балтою, що призвело до  розвитку торгівлі та ремісництва.

У першій половині XIX століття Ширяєве було віднесено до розряду поселень Тираспольського повіту, стає волосним центром, будується православна церква, єврейський молитовний будинок, поштова станція, церковно-школа, фельдшерський  пункт, кілька кам’яних будинків торговців і багатих ремісників, 8 торгових лавок, корчма, винний льох, трактир. У містечку проживало 70% українців, 20% євреїв, решта – росіяни, німці та поляки. Всі землі стали власністю царського двору. Частина земель роздавалися або продавалася.

Ведучий 1. Великі базари збиралися в містечку щотижня, невеликі – кожен день. Згідно з архівними документами, першим великим приватним землевласником в с. Степанівці згадується поміщиця Анастасія Степанівна Чорнолуцька – дочка царського придворного лакея Степана Ширяя. Крім земель і майна свого батька (8500 десятин землі) їй було ще подаровано 10 тисяч десятин казначейських земель разом з селянами  с. Степанівки самим царем Олександром ІІ. Панянка Чорнолуцька і її чоловік (відставний генерал) не жили у с. Степанівці,  їх життя проходило в місті Одеса, селяни навіть ніколи не бачили генерала. Тільки одна Анастасія Степанівна зі своїм маленьким сином Сергієм приїздила в маєток.

Ведучий 2. Після реформи 1861 року поміщиця Чорнолуцька була змушена відпустити своїх кріпаків і виділити по 2 десятини на душу. За це, даровані землі були названі в її честь та на честь її сестри – Анастасіївка і Ульянівка. У 1880 році поміщиця Чорнолуцька помирає і землі с. Степанівка переходять у спадок її сину Сергію Ширяю – ротмістра (полковник) Імператорської гвардії, який приїжджав з Петербурга лише влітку. В один з перших візитів до Степанівки він вирішив увіковічити своє ім’я і перейменував її в Ширяєве.

Ведучий 1. В березні 1923 року  відбулася адміністративна реформа в регіоні. Були скасовані старі назви і введені нові. Колишня Степанівська волость була поділена на три сільських ради: Ульяновська, Ширяївська і Михайлівська.

 

Викладач. І не обійшла наш край ВВВ. Віроломний напад фашистської Німеччини порушив мирну працю трудівників району. Пройшло 74 роки з моменту звільнення України від фашистів.  Під час Великої Вітчизняної війни  з жителів району у війні взяли участь 13018 осіб. Цілих 2 роки і 9 місяців район був окупований німецько-фашистськими і румунськими  військами.

 

Ведучий 2. Тоді, у 44 – му, район очищали від чуми фашизму та її найманців війська 7 – ої гвардійської армії генерала Шумилова.

 

Ведучий 2. Звільняючи рідну землю, не дійшов до своєї оселі й випускник Ширяївської середньої школи, старший лейтенант, начальник штабу стрілецького батальону 280 – гвардійського полку Всеволод Дмитрович Коробченко. А йому тоді не виполнилося і 20-ти років.

 

Ведучий 1. Мешканці Ширяєве Василь Захарович Крутогуз та Володимир Іванович Коршак, які, на жаль, уже відійшли у вічність, безстрашно билися з ненависним ворогом на фронтах Другої Світової Війни. На їх долю випало визволяти рідне селище від німецько – фашистських загарбників. (зачитати з книги « Святая правда о войне» с. 19).

 

 

Учень 2.               Ми не були в бою, та бій той відчуваєм.

                              Чому і як жеве у нас незнаний бій?

                              Чому до ворога ми, як вогонь, палаєм?

                              І день той в пам'яті тримаємо своїй.

 

Учень 3.

Пливуть літа, як дим у безвість хмуру,

І двічі жить на світі не дано.

Дивіться ж, діти, не споганьте здуру

Обпалене війною знамено.

Живіть собі без кривди, без тривоги

Свободою втішайтесь, як орли

Та честь дідів не затопчіть під ноги,
Щоб ваші діти вас не прокляли.

 

Ведучий 2. Відзначаючи пам’ятні дати,ми щороку не дораховуємося все більше й більше учасників війни, фронтовиків. Роки і хвороби безжально забирають їх від нас: так Дроздова Ніна Олександрівна, мешканка Ширяєве, відійшла у вічність 2 роки тому. (зачитати з книги «Святая правда о войне» с. 89).

 

Ведучий 1. Золотими літерами в історію нашого району вписані імена 9 воїнів – ширяївців, яким присвоєно високе звання Героя Радянського Союзу: ( по черзі)

  1. Кондратенко Степан Калинович
  2. Колесніченко  Степан Калинович
  3. Жуган Микола Павлович
  4. Кучеряба Тихон Олександрович
  5. Горобець Олексій Федорович
  6. Сташек Микола Іванович
  7. Кольчак Яків Харитонович
  8. Лавренюк Леонід Федорович
  9. Шевельов Сергій Миколайович.

Джерело: «Ширяївська земля, в тобі моє життя…/ ред. Кол.: Л. І. Жаданова (голов. Ред.) та ін. – Одеса: Астропринт, 2009. – с. 17

В центрі селища оформлено Алею героїв – земляків.

 

Ведучий 2. На сьогодні в районі залишилося 7 учасників бойових дій Другої Світової війни,- говорить голова районної ради ветеранів Федір Великий –

  1. Іван Іванович Бурлімов
  2. Іван Платонович Захарєв ( Ширяєве)
  3. Володимир Пилипович Лабунський
  4. Іван Артемович Грищенко (Вікторівка)
  5. Михайло Іванович Бондаренко (Марянівка)
  6. Яків Несторович Куняєв
  7. Євгенія Петрівна Ткаченко (Петроверівка)

 

Ведучий 1. Ці доблесні герої-земляки, які боронили країну від ворога і перемогли, є гордістю всіх мешканців нашого району.

 

Викладач. Отже, Район був звільнений від німецько-фашистських окупантів з 2 по 4 квітня 1944 року, майже 3 роки, жахливої війни, наші герої не здавалися, боролися заради нас, нашого світлого майбутнього…Не повернулися додому з фронту 4225 чоловік. 9 воїнам присвоєно звання Героя Радянського Союзу (про них ми вже говорили), 196 жителів Ширяєво було нагороджено бойовими орденами і медалями.

 

 

Учень 1:                       І знов біля братської тихо стою,

       І с погад приходить, мов тихе зітхання,

       Пливе, наче вічність, здобута в бою,

       Хвилина мовчання…

 

Учень2:                        Натянуті нерви, немов тетива,

      Пронизує пам'ять скурбота прощання,

      І сумно згасає і тепло сплива

      Хвилина мовчання…

 

Учень3:                       І подвиги мужні і дружнє плече,

      І роки надій, перемог, сподівання,

      І серце сльозою нараз опече

      Хвилина мовчання…

 

Учень4:                       Встають побратими, відважні бійці,

      І знов закіпає Та битва остання…

      Вона, як сивина, вона, як рубці,

         Хвилина мовчання…

 

Викладач. Вшануймо всіх героїв ВВВ та героїв теперішньої війни, а саме Цибульського Олександра, який загинув біля с. Благородне Донецької області в боях за незалежність та територіальну цілісність України  16 серпня 2014 року хвилиною мовчання.

Хвилина мовчання

 

Викладач.                              Десь там, в історії, гудуть фронти,

Клекоче пеклом знавісніла битва...

Солдаток плач, й скорбота сироти,

І матерів свята молитва

За тих синів, що не вернулись з бою,

Сміливо йшли в останню штикову

Десь там під Ржевом чи під Лозовою

Й навіки падали в траву...

Десь там, в історії...

Та кров холоне й нині,

В зажурі вічній наші матері...

Я хочу щастя милій Україні,

Я хочу миру на моїй землі!

                                                                                                                 Звучить пісня «Молитва за Україну»

І під вічним небом блакиті живе і житиме вічно наше славне і рідне селище – невід’ємна частинка неньки-України – селище, доля якому подарувала вписати свою яскраву сторінку в історію нашої держави.

 

 

1

 

doc
Додано
10 липня 2018
Переглядів
1751
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку