Сценарій. Презентація "…Я БОЮСЯ СТАТИ ТАКИМ, ЯК ДОРОСЛІ…"

Про матеріал
Засідання літературної вітальні. На прикладі творів зарубіжної літератури формувати в учнів риси людяності, щирості, справедливості, взаємоповаги, співчуття.
Перегляд файлу

Колодяжна Лариса Анатоліївна

Боромлянський НВК

Тростянецької районної ради

Сумської області

ЗАСІДАННЯ ЛІТЕРАТУРНОЇ ВІТАЛЬНІ, 10-11 клас

(Слайд 1)     …Я БОЮСЯ СТАТИ ТАКИМ, ЯК ДОРОСЛІ…

Мета: підвести учнів до суті поняття: «людське «Я» - людська індивідуальність; на прикладі творів зарубіжної літератури формувати в учнів риси людяності, щирості, справедливості, взаємоповаги, співчуття; сприяти осмисленню та розумінню дітьми переваг моральних цінностей над аморальними, замислюватися над етичними проблемами: що означає любити себе, чому важливо правильно оцінювати себе; виховувати потребу в самовдосконаленні та самовихованні.

Обладнання: твори зарубіжної  літератури «Маленький принц» А.Екзюпері та «Стариган із крилами» Г.Гарсіа Маркеса, мультимедійне обладнання, презентація, планшети, відеозапис притчі «Чотири свічки», плейкаст «Дитинство», учнівські мультимедійні презентації.

ХІД ЗАНЯТТЯ

(Слайд 2)   Учитель. Минає швидко день за днем.

І ось в позаурочний час –

Ми на уроці доброти

Зібралися якраз.

Буває важко розпізнать,

Що є добро, що – зло?

І як життя своє прожить,

Щоб в бруд не занесло.

Щоб кожний віру, жар душі

І істину пізнав.

Щоб зміг колись сказати всім:

  • Людиною я став.

На наших заняттях ми намагаємося вслухатися й вдивлятися в себе, розуміти себе й інших, почути голос власної совісті, намагаємося замислюватися над своїми почуттями, над тим, що означає жити.

(Слайд 3)   Завдання сьогоднішнього заняття допоможе розкрити  притча «Чотири свічки», автор О. Іскімжи.

( Перегляд притчі)

 

 

 

 

(Слайд 4).     Учитель.     - Ми бачимо з притчі дитяче бачення світу. Світ має бути зовсім не такий, яким його роблять дорослі люди. Як страшно співвідносити слова дитина й дорослий світ, сповнений зневіри, жорстокості, байдужості, зла. Як жити, засвоюючи його спосіб життя,  якщо дитячі серця горять світлим вогнем любові до всього навколишнього. Як зберегти прекрасне в душі дитини, щоб воно не згасло в її серці під тягарем «дорослих» років. Питання, які так актуальні в наш час, які не мають строків давності. Але є, й повинна жити надія, надія на краще, надія на те, що дорослий світ не розчарує дитину.

(Слайд 5)      Мабуть, усвідомлюючи проблеми суспільства, автор «Маленького принца» Антуан де Сент-Екзюпері зізнається: « Я боюся стати таким, як дорослі» ( показує тему заняття). Як ви розумієте ці слова?

( Часто дорослі забувають, що колись були дітьми, і живуть в іншому, своєму світі, який відрізняється від дитячого).

(Слайд 6)    Тож у казці «Маленький принц» ми бачимо, що два світи – дорослих і дітей протистоять один одному.

Мозковий штурм

(Слайд 7)    Учитель. Як ви розумієте вислів «людське «Я»? ( це кожна окрема людина. Це риси характеру людини).

Скільки «Я» у людини? Назвіть їх. ( У людини є зовнішнє і внутрішнє «Я». Зовнішнє «Я» - це те, як вона виглядає, а внутрішнє – це те, що визначає поведінку людини, відрізняє її від інших).

Протягом життя кожен із вас розвивається фізично, інтелектуально, духовно. Проте внутрішнє «Я» за різних обставин може уповільнюватися в розвитку, і тоді людина перестає розвиватися духовно, втрачає кращі риси – доброту, дружелюбність, а отже, взаєморозуміння, повагу.

(Слайд 8)    Згадуючи казку «Маленький принц», давайте поглянемо на ті життєві цінності, які характерні для двох світів – дорослих і дітей.

(Слайд 9)    Таблиця «Життєві цінності»

Світу дітей

Світу дорослих

1. Пригоди, щось незвичайне («повне пригод життя джунглів»).

1.Практична користь цифри, точні науки (географія, арифметика, правопис), гроші (будинок за сто тисяч франків – «Яка краса!»)

2. Творчість як насущна потреба самовираження.

2.Мода, загальновизнаний стандарт (престиж, краватки, гра в бридж і гольф, політика)

  1. 3. Світ прекрасного, те, що приносить радість і насолоду (захід сонця, зірки, квіти).

3.Влада (монарх).

4. Віра в чудо як у вищу справедливість (колодязь у пустелі).

4.Слава (актор).

5. Дружба і любов як вищі форми людського спілкування.

5. Справа (учений).

 

(Слайд 10)     - Кого з героїв ви назвали б ідеалом світу дітей, а кого – ідеалом світу дорослих? (ідеальний герой першого світу – наївна, відкрита, довірлива й чуйна дитина, це маленький принц. Ідеальний герой другого світу поданий в узагальненому образі «серйозної людини», «розсудливої людини»).

 

  • Які відносини склалися між двома світами в казці? ( з одного боку, між ними стані непорозуміння, з іншого – поблажливе ставлення «…дорослі ніколи нічого не розуміють самі, а діти стомлюються весь час пояснювати й тлумачити їм»)

 

-Чим це загрожує?

(Слайд 11)    Людина може втратити себе як особистість. Пілот із твору «Маленький принц» у дитинстві під моральним тиском дорослих припинив малювати, а, можливо, це й було його покликанням, він замкнувся в собі, перестав мріяти, зневірився у своїх силах. Іноді він поводиться як дорослий. Виходить він на роздоріжжі між світами? Справжній вік людини визначається не за паспортом, а за її здатністю відрізняти добро від зла і на цій підставі робити правильний вибір, за цих умов починається зростання духовності, особистості.

  •                   Твір Екзюпері допомагає вам у деякій мірі зрозуміти світ дорослих, тому, працюючи в групах, ви, шляхом створення мультимедійних презентацій, можете дати відповідь на запитання:

Хмарні технології

 

(Слайд 12)      Робота в групах.

І – ІІ групи «Чому «світ дорослих» здається «дивним»?» (одна група розкриває це питання з точки зору матеріальних цінностей, а ІІ – з точки зору втрати духовності).

ІІІ група «Світ нашого майбутнього»

(Учні готують презентації, представляють їх, І й ІІ групи).

 

Учитель.

(Слайд 13)    - Доросла людина, зайнята повсякденними турботами, може й не помітити диво, яке живе поруч із нею. Вона не думає про високе, духовне. Мабуть, найкраще, на мою думку, світ дорослих зобразив у своєму творі «Стариган із крилами» Гарсіа Маркес. Ангел - це посланець Божий. Він прилетів до цього брудного міста, щоб нагадати усім людям про те, що у світі є щось важливіше за щоденний клопіт, важливіше за розваги, гроші.  Це Бог, любов до ближнього, співчуття і милосердя.

 

(Слайд 14)     - У чому сенс назви твору «Стариган із крилами»? ( Маркес прагне показати ставлення людей не до ангела, а до старої, немічної людини. Земні люди в оповіданні – це своєрідна модель людства. Письменник приходить до висновку, що у землян немає любові, милосердя, терпимості, взаємодопомоги. Люди жадібні, корисливі, вони все підпорядковують собі, навіть Божу милість).

  •                   Чи є у творі образи-символи? (Хлопчик – майбутнє, янгол – посланець від Бога, але люди в це не вірять, дівчина-павук – занепад людства, деградація).

 

  •                   Чому хлопчик, зображений автором, хворий? (Хворе майбутнє).

 

  •                   Що на вашу думку знищує людей?

 

(Слайд 15)    Складання кластера

 

 

( Людей знищує жорстокість: віруючі труїли янгола смородом свічок, обскубували крила, а невіруючі кидали в нього каміння. Жадібні, прагматичні Пелайо та Елісенда заробляли на ньому гроші, а потім виставили в курник, де стариган мерз. Егоїзм, духовне роз»єднання теж убивають людей. Отець Гонзага навіть в янголі знайшов конкурента й підбурював проти нього прихожан, навіть сердився, що янгол не шанує Божого послання. У людей немає віри, моральних засад. На початку твору автор, змальовуючи пейзаж, відтворює духовну атмосферу людського буття: ллє дощ, який асоціюється з великим потопом у Біблії, на землі панують сирість і сморід. Кінець світу письменник пов»язує із занепадом віри й моралі).

 

  • То ж навіщо він прилітав і чому відлетів?

(Слайд 16)   Божий посланець намагався нагадати людям, що не може все в їхньому житі зводитися лише до матеріальних цінностей, до вигоди, що в житті людини має відбуватися й щось незвичайне.

Жорстокі, меркантильні, бездуховні люди, що замикають диво в курнику, не заслуговують на диво, і тому янгол покидає землю і вирушає до небес — вічних і справедливих. Фінал оповідання сприймається як застереження: від людей, що живуть без любові, без співчуття, без поезії, відвертаються янголи, і така цивілізація приречена на загибель.

 

(Слайд 17)     Учитель. Отже, янголи прилітають до нас, щоб нагадати про необхідність морального влаштування людства і Всесвіту. У їхніх очах – німий докір і добра віра, гірке розчарування й світла надія. Та чи розуміємо ми їхні погляди? Реальність нашої сучасності. Ангел повернеться, але при умові, що люди стануть морально досконалішими, тоді в них «виростуть крила». Тож давайте ми зараз задумаємося над своїм майбутнім, світом дорослих.

 

ІІІ група виконувала випереджаюче завдання, поглянемо на їх роботу. Їм потрібно було відтворити  світ свого майбутнього.

 (Слайд 18)      Представлення роботи ІІІ групи.

 

Підсумок

 

Учитель.

(Слайд 19)    Життя не обманеш і не зупиниш.  Янгол полетів від нас. Перетворився в просту уявну крапку над морським горизонтом. Світ від того не змінився. Люди живуть: сміються, радіють, танцюють, співають... Згасають і народжують­ся зірки в нічному небі. Але вічними залишаються Віра, Лю­бов і Добро, бо вони є Життя.

    Тож відкрийте свої серця Любові і Доброті! Впустіть їх у свою душу! І вони обов'язково вам подарують таємниці, ощасливлять долю, порятують у не­щасті.

 

(Слайд 20)      Мені б так хотілося, щоб ви якомога довше затрималися у своєму віці, накопичили якомога більше позитивних емоцій, щоб у дорослому житті їх вистачило не тільки на вас, а й на тих людей, які будуть поряд із вами.

 

Плейкаст  «Дитинство»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

… Я БОЮСЯ СТАТИ ТАКИМ, ЯК ДОРОСЛІ …

Номер слайду 2

Літературна вітальня

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Дитяче бачення світу

Номер слайду 5

… я боюся стати таким, як дорослі …

Номер слайду 6

ДВА СВІТИ – ДОРОСЛИХ І ДІТЕЙ - ПРОТИСТОЯТЬ ОДИН ОДНОМУ В КАЗЦІ «МАЛЕНЬКИЙ ПРИНЦ»

Номер слайду 7

«Я»

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Життєві цінностіСвіту дітей. Світу дорослих1. Пригоди, щось незвичайне («повне пригод життя джунглів»).1. Практична користь цифри, точні науки (географія, арифметика, правопис), гроші (будинок за сто тисяч франків – «Яка краса!»)2. Творчість як насущна потреба самовираження.2. Мода, загальновизнаний стандарт (престиж, краватки, гра в бридж і гольф, політика)3. Світ прекрасного, те, що приносить радість і насолоду (захід сонця, зірки, квіти).3. Влада (монарх).4. Віра в чудо як у вищу справедливість (колодязь у пустелі).4. Слава (актор).5. Дружба і любов як вищі форми людського спілкування.5. Справа (учений).

Номер слайду 10

Ідеальний герой світу дітей – наївна, відкрита, довірлива й чуйна дитина - Маленький принц

Номер слайду 11

Льотчик на роздоріжжі між світами…

Номер слайду 12

Робота в групах (створення мультимедійних презентацій)І група – «Чому «світ дорослих» здається «дивним»?ІІ група - «Чому «світ дорослих» здається «дивним»?ІІІ група – «Світ нашого майбутнього»

Номер слайду 13

Доросла людина може й не помітити диво, яке живе поруч із нею. Вона не думає про високе, духовне…

Номер слайду 14

Габріель Гарсіа Маркес «Стариган із крилами»

Номер слайду 15

Кластер. Духовний занепад людства

Номер слайду 16

За біблійними легендами, ангели – зразки досконалості, добрі охоронці людської душі. Ангел Маркеса – відображення душі людей, які перебувають у полоні байдужості, корисливості, розрахунку…

Номер слайду 17

Янголи прилітають до нас, щоб нагадати про необхідність морального влаштування людства й Всесвіту.

Номер слайду 18

Робота в групах (створення мультимедійних презентацій)ІІІ група – «Світ нашого майбутнього»

Номер слайду 19

Номер слайду 20

zip
Додано
6 грудня 2019
Переглядів
942
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку