Сценарій "Презентація збірки юних поетів"

Про матеріал
Для педагогів закладів позашкільної освіти та заступників з виховної роботи.
Перегляд файлу

Сценарій презентації збірки віршів

юних поетів Конотопщини «Чорнобривці»

 

Фанфари.

 

Ведучий 2. Щиро вітаємо усіх шанувальників  поетичного слова! Сьогодні  у  цій залі  зібралися люди, небайдужі  до чистоти духовних криниць,  наділені великою любов’ю до культурного розквіту нашого краю.

 

Ведучий 1. Ми присвячуємо нашу зустріч  визначній події в літературному житті Конотопщини - презентації збірки віршів юних поетів «Чорнобривці».

 

Ведучий 2. Ми  запрошуємо до творчого спілкування літераторів, які працюють у царині поезії,  та творчу молодь., яка тільки пробує на смак красу поетичного слова.

 

Ведучий1. Але, перш ніж почати  творче  спілкування, ми запрошуємо до вітального слова заступника голови Конотопської районної державної адміністрації  ____________________, яка є справжнім експертом в області поезії, розуміє красу та витонченість рідної мови.  А ще - постійно опікується питаннями відкриття юних талантів та розвитку дитячої обдарованості. _________________, Вам слово!

 

Виступ..

 

Виходить Муза.  Звучить фонова мелодія.

Муза. У житті  творчої людини є велике щастя – народження нового твору: вірша, поеми, оповідання…Тоді прискорено б’ється серце, душу переповнюють незвичні хвилювання, зникає весь світ, і думки шикуються в ритмічні строфи. Звідки вони беруться ? Хто їх надиктовує ? Це – одна з найбільших таємниць людської свідомості. Іноді ми шукаємо чогось незвичайного, екзотичного десь далеко, не помічаючи дива поруч. І раптом, в один чудовий день приходить прозріння: дивосвіт тут, поруч з тобою. І цей дивосвіт -поезія.

 

Муза З давніх-давен, коли Земля мала тільки сіре та зелене вбрання, Веселка піднялася дуже близько до Сонця і почала танути. Її кольорові краплі пролилися вниз — так з'явилися на Землі квіти.

Барвистих відтінків веселки було дуже багато, і тому  кольорове розмаїття квітів виявилося дивовижним.

Хореографічна композиція  «Веселка і квіти»

(Хореографічний колектив «Сюрприз»)

 

 Муза (після танцю). На Землі сила-силенна квітів! Але у кожного народу є найулюбленіші — це квіти  рідного краю!  Квіти України – яскраві чорнобривці. У давнину  їх  вплітали дівчатам у найперший віночок, щоб гарними на вроду були, чорнобровими. Це квіти материнської доброти та  щедрості. Де б ви не були, куди б не закинула вас доля, але якщо у вас під вікном росте кущик чорнобривців, серце ваше  завжди буде пам'ятати свою  домівку, матір, рідний край.

 

Пісня  «Чорнобривці»

(слова М. Сингаївського, музика В. Верменича)

 

Хореографічний колектив «Флеш»

 

Ведучий 1. Люди  завжди  обожнювали квіти, вважали їх уособленням найніжніших почуттів. І часто дітей порівнюють з квітами. 

 

Ведучий 2. І, мабуть, саме тому збірка дитячих поезій, яку ми сьогодні презентуємо,  має чудову ліричну назву "Чорнобривці".

 

Ведучий 1. 30 юних авторів, як  30 яскравих квіточок-чорнобривців, представили на розсуд  читачів свої поезії. І тепло своїх сердець вони  будуть  дарувати сьогодні  вам,  наші глядачі.  

 

Ведучий 2. Збірка «Чорнобривці»  присвячена світлій пам’яті Анатолія Гризуна, який усе своє життя присвятив літературній творчості.

 

Презентація про А. Гризуна

 

Ведучий 1. Анатолій Пилипович Гризун народився  28 травня  1948 року на Конотопщині,  у селі Жовтневе (нині Курилівка).

 

Ведучий 2. З дитинства юний Анатолій ввібрав у себе красу рідної землі, любов до якої вилилася у поетичній творчості. 

 

Ведучий 1. Петро Нестеренко, член Національної Спілки письменників України,  згадує: «Анатолій Пилипович Гризун - своєрідний, вразливий, оригінальний. І разом з тим надто ерудований, талановитий і скромний. ..У спілкуванні з ним … жодного разу не почув слово «Я», жодного вихваляння, самозвеличення. І це в той час, коли від численних друзів, критиків, поетів, науковців можна почути про нього немало добрих, щирих слів…»

 

Ведучий 2. Критик, літературознавець, публіцист і драматург, лауреат кількох літературних премій. Він був членом Національної Спілки публіцистів України. Твори Анатолія Гризуна друкувалися у багатьох країнах світу.

 

Ведучий 1. До свого 70-річного ювілею він  не дожив кількох днів. Серце поета перестало битися 21 травня 2018 року. Але у нашій пам’яті він залишиться назавжди у своїх чудових поезіях.

 

Вірш «Світлій пам’яті поета-земляка Анатолія Гризуна»

 

Ведучий  2. Збірка «Чорнобривці» невелика за обсягом, але має потужну позитивну енергетику та містить філософські, зовсім не дитячі, думки.

 

Ведучий 1.  Дитячі поезії у збірці -  легкі і щирі, з кожної сторінки віє зворушливим ароматом ліричного настрою, після її прочитання хочеться по-новому сприймати  неповторно прекрасну  мелодію нашого життя.

Ведучий 2. Ми  представляємо на ваш розсуд  неймовірно ліричні, щирі дитячі поезії,  присвячені  рідному краю, його людям, проблемам, які хвилюють сьогодні не лише дорослих, а й дитячі душі. Деякі автори вже стали випускниками і продовжують навчання у вищих навчальних закладах. На жаль, сьогодні вони не змогли бути присутні на нашому заході. Та їхні вірші все одно звучатимуть на цій сцені.

 

Ведучий 1. Дитячі  поезії схожі за темами за темами. Кожна тема - ніби  квітка. Як символ краси українського поетичного слова,  ми сплетемо символічний віночок із чорнобривців. Перша яскрава квітка-чорнобривець носить назву  «Дитинство».

 

Тематична мелодія-фон.

_______________________________________________________________

  1. «Дитииство»

 

Ведучий 2. Який дорослий не мріє хоч на мить  стати дитиною! Світ дитинства безмежний! Безтурботно піднімаючись сходинками життя, ми вчимося новому,  розвиваємося, мріємо.

 

Ведучий 1.  Те, як довго триватиме золота пора дитинства, наскільки світлою і радісною вона буде, залежить і від  дорослих, які поряд. Я пропоную послухати, як про це говорять наші юні автори.

 

 Читання авторських віршів.

 

Муза.  Говорять , що Муза поезії вперше прилітає до людини  в дитинстві. І щоб вона залишилася, їй потрібні  любов та спокій. А хто ж вміє так любити та берегти дитину, як не її батьки? Мабуть, непросто ростити сина чи  доньку з неординарним баченням світу та тонким  сприйняттям усіх найменших порухів людської душі.

 

 Саме про це  ми  запитаємо у найближчих, найрідніших  людей наших юних поетів! Ось хоча б у мами ________.

 

Інтерв’ю з мамою.

 

-_________________, чи складно вам ростити творчу дитину?

- Чим вона відрізняється від інших?

-Чи потрібно у наш прагматичний час розвивати творчість у дитині?

-Щиро дякуємо за відповіді.

 

Тематична мелодія-фон.

Ведучий 2.     А ми вплітаємо у віночок  другу  квітку-чорнобривець  під назвою -  «Природа»

Ведучий 1. Краса мальовничої  Конотопщини надихає авторів  на поетичне відтворення у віршах, які читаєш – і ніби сам стаєш частиною цієї природи, розчиняєшся в її неповторних акварелях.

Читання авторських віршів.

Ведучий 1. Третя квітка-чорнобривець носить назву «Патріотизм, проблеми сьогодення». Юні поети пропускають  крізь себе не лише радість, але й біль і розчарування, тривогу і смуток – все те, що залишило відбиток  на біографіях українців, кожної людини. У багатьох віршах рядки дзвенять болем за долю Вкраїни, її майбутнє.

Ведучий 2. Цей чистий передзвін неможливо не почути і не відчути. Це, зокрема, і гіркий спогад про юнаків, які загинули в під час бойових дій .

Танець «Контемп».

Ведучий 1. Не можна без хвилювання читати вірші дітей про те, що зараз відбувається на Сході .

Ведучий 2. Як може дитина так глибоко відчувати і передати те, що іноді і дорослій людині не під силу.А втім… вони скажуть про все самі.

Читання авторських віршів.

 

4 квітка-чорнобривець – «Сенс життя»

Ведучий 1. Поетично налаштована на сприйняття навколишнього світу Людина – це вічний романтик з нестримним бажанням жити неординарно у бурхливих потоках мрій, бажань та дійсності. У чому сенс людського життя? Як розрізнити добро та зло? Чи має крила людина? І що таке любов у вузькому та широкому сенсі цього слова? Четверта  квітка-чорнобривець називається «Сенс життя».

Ведучий 2. Наші автори заглиблюються у безмежну таїну буття, намагаючись знайти відповіді на усі запитання.

 Читання авторських віршів. 

Ведучий 1. П’ята  квітка-чорнобривець  у нашому символічному віночку називається «Любов до України, мови». 

Ведучий 2. І це – закономірно, бо, як співається у пісні, «не можна Вкраїну любити, як отчого краю не будеш любити». І про це пишуть юні автори.

Читання авторських віршів.

 

Ведучий 2. Слова великої вдячності хочеться сказати педагогам, які помітили в дитині зернятко таланту,  виплекали його, які завжди поряд на тернистому поетичному шляху. Це вчителі української мови та літератури, бібліотекарі, керівники гуртків.

 

 Ведучий 1. Не можу не задати кілька запитань відомій у районі поетесі, Почесному громадянину району,  члену літературної студії «Живиця», керівнику гуртка Центру позашкільної роботи _________________________.

 

Підходить до поетеси.

 

  • Шановна ______________! У нашому повсякденні, без сумніву,  існує  безліч тем, про  які хочеться писати. А яка  тема найбільше зачіпає струни Вашої  душі? 

 

- Згадайте, будь ласка, кому або чому Ви присвятили свою першу поезію?

_________________,  прошу,  подаруйте глядачам мить насолоди і прочитайте Вашу улюблену поезію.

-Дякуємо Вам за творчість, за те, що передаєте безцінний досвід молодому поколінню.

 

Ведучий 2. Видавництво збірки «Чорнобривці» стало важливою подією у житті  району. З великою шаною і подякою хочемо згадати тих, кому  небайдужий розвиток культури Конотопщини, хто  матеріально підтримав видавництво збірки!  Це __________________. Ми запрошуємо до слова __________________________________________.

 

Виступ.

 

Ведучий 1. В аннотації  до збірки редактор і упорядник видання, Член Національної Спілки журналістів України, лауреат премії імені Олександра Лазаревського, керівник літературної студії «Живиця»  Микола Матвійчук  пише:

 

Ведучий 2. « Автори віршів ще навчаються у школі, а деякі - нещодавно її закінчили… Діти, які написали цю книжку, щиро закохані в українську мову. Вони розуміють, що без мови не буває незалежної держави. Без рідної мови немає справжньої згуртованої нації».

 

Ведучий 1.  Напевно, прийшов  час запросити на сцену людину, без якої не з явилася б на світ збірка «Чорнобривці», упорядника збірки __________________________. Шановний пане ____________, вам слово.

 

Виступ упорядника збірки.

 

Інтерв’ю.

 

Ведучий 1. - _____________, згадайте,  в якому віці до Вас завітала Муза?

 

- Ми знаємо, що збірка «Чорнобривці» є третьою у квітковій трилогії «Підсніжник», «Мальви», «Чорнобривці»? З чого все почалося?

 

- Створення нової поезії- це важка кропітка праця чи мить натхнення?

Дякуємо Вам!

 

 

Фінал.

Муза. «Людина народжується на світ не для того, щоб зникнути безвісною пилинкою. Людина народжується, щоб лишити по собі слід вічний», - сказав Василь Сухомлинський.

Місія Людини на Землі – творити добро і примножувати його.

Якщо ми візьмемо це за основу свого життя, то збудуться пророчі слова Максима Рильського:

Той, хто любить паростки кленові,

Хто діброви молоді ростить,

Сам достоїн вищої любові,

Бо живе й працює для століть.

 

Ведучий 1. Ми звертаємося  до тих, хто ще тільки починає топтати свою поетичну стежину, і тих, хто вже багато років упевнено йде по цьому  широкому, але тернистому  шляху. Ваша творчість безцінна. Ми дякуємо Вам за те, що у своїй поезії Ви несете любов -  до праці, довкілля, до людини.

 

Ведучий 2. Ми запрошуємо до сцени  яскраве сузір ‘я талановитих юних поетів, чиї імена, ми впевнені, увійдуть ще не в одну поетичну збірку. Ось вони, ці імена:

 

 (Перелік імен юних поетів).

 

Ведучий. 1. Шановні юні автори! Нехай чудова збірка «Чорнобривці» з вашими поезіями буде вашою настільною книгою і дає вам натхнення та поштовх до творчості! Запрошуємо до вручення її укладача та натхненника _____________________________!

 

Ведучий 1.  Ми бажаємо юним любителям поезії   творчої наснаги,  внутрішньої гармонії, великої енергії і мистецького світосприйняття.

 

Ведучий 2.  І нехай поетична душа кожного  з вас   виважено ступає на читацький поріг із гармонійним світлим поетичним Словом. Нехай здійсняться  ці щирі побажання!

 

Фінальна пісня «Життя».

На сцену иходять усі учасники заходу.

Ведучий 1. Ми щиро дякуємо всім за теплу і щиру зустріч!   І - чекаємо на нові поезії!

 

1

 

docx
Додано
4 листопада 2021
Переглядів
1102
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку