Сценарій спортивного свята для учнів 9-11класів «Ростемо зміною батьків»

Про матеріал
Розвивати фізичні вміння та навички, зміцнювати здоров’я учнів, виховувати прагнення вести здоровий спосіб життя, любов до історії нашого народу, традицій, до фізкультури та спорту, почуття дружби, колективізму, взаємовиручки, прагнення бути гідною зміною славного козацького роду.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

Козацькі мандри

 

 

«Ростемо зміною батьків»

Сценарій спортивного свята  для учнів 9-11класів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготував вчитель фізичної культури

 ЗОШ І-ІІІ ступенів с. Четвертня

Базарнов Микола Анатолійович

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Козацькі мандри

 

«Ростемо зміною батьків»


Мета: розвивати фізичні вміння та навички, зміцнювати здоров’я учнів, виховувати прагнення вести здоровий спосіб життя, любов до історії нашого народу, традицій, до фізкультури та спорту, почуття дружби, колективізму, взаємовиручки, прагнення бути гідною зміною славного козацького роду.


Спортивний інвентар:, кег­лі, скакалки, мішки для стрибків, м’ячі для метання, канат, набори дартсу, столи тля амреслінгу.

                                                       Хід свята


Свято проходить у спортивному залі. Команди вишикувані по білій лінії. Лунає сигнал про початок змагань.

Ведуча. Раді вітати учасників та вболівальників команд „Козацьких перегонів”

Ведучий. Вже стало в школі традицією проводити змагання між класами на спритність , витривалість, силу, кмітливість. Традиції проводити змагання між сильними на визначення найсильнішого прийшли до нас з сивої давнини. Наші славні козаки не лише захищали нашу землю від чужинців, а й постійно готували юнаків до майбутніх походів. Вони проходили навчання військової справи, фізично загартовували себе, вчилися різним наукам, манерам та культури поведінки.

Ведуча. В кожному нашому конкурсі ми стараємося викликати в кожного бажання бути завжди підтягнутим, сильним, витривалим. А ще, прагнемо прищепити бажання кожного вивчати та знати нашу історію.

То ж і сьогодні ми з вами визначимо найсильніших юнаків старших класів. Запрошуємо команди до початку перегонів привітати команду суперника. Привітання повинно бути оригінальним, цікавим та нести основну ідею проведення змагань.

Ведучий. 

І так, у змаганнях приймають участь команди 11-10 класів.

Слово для привітання має команда «Малий Калавур» ( «калавур» – сторожовий пост) (Виступають з привітанням)

Слово для привітання має команда «Великий Калавур» (Вітають команду противника, журі, вболівальників)

Ведуча. А оцінює змагання наше справедливе журі в складі: учителя фізкультури, Міністра фізкультури і спорту, Президента учнівського колективу, директора та організатора школи.

 

  1. «Знавців історії козацтва»


Ведучий. Справжні козаки добре вміли не лише захищатися, а й добре знали історію свого роду та краю. Кожній команді напередодні було задано завдання підготувати по 4 запитання команді противника про історію козацтва в Україні. Капітани команд почергово задають питання команді противнику. Після хвилинного обдумування команди дають відповідь. Правильна відповідь оцінюється в один бал. То ж своє запитання ставить противникам команда «Малого Калавуру» (і так почергово команди обмінюються запитаннями та дають відповіді.)

Ведуча. Розумова розминка команд закінчилася. Судді починають працювати та підводити підсумки розминки. Тепер можна перевірити наших козаків на фізичну підготовку. 

 

  1. Гра-естафета «Біг на чотирьох»

 

Уявіть собі, що у вашого друга пошкоджені ноги, але він дуже міцний в руках. Вам потрібно швидко втекти від ворога. Нести його не під силу на довгу відстань. І він пропонує пересуватися за допомогою рук. То ж у естафеті приймають участь по два учасника. Один стає на руки, а його ноги бере в руки товариш. Так удвох біжать між кеглями до фінішу. Міняються ролями і повертаються назад. Далі так само продовжують інші пари. За перемогу в цій естафеті команда отримує 5 балів.

Ведучий. Я думаю, що наша суддівська команда може підвести підсумки двох перших змагань між командами.

(Журі оголошує результати двох змагань)

 

  1. Гра-естафета  «Веселих срибунів»

 

Ведуча. Наші козаки в часи дозвілля дуже любили пожартувати та посміятися. Саме тому були дуже популярними змагання на спритність в мішках, різні ігор з зав’язаними очима. Тому наступні конкурси саме такого характеру.

Перед вашими командами лежать мішки. По сигналу ви повинні одягти на ноги мішок і швидко стрибати до кінця залу. Там залишаєте мішок, берете скакалку та стрибаючи через скакалку повертаєтеся до команди. Наступний учасник стрибає до кінця залу на скакалці, яку потім змінює на мішок. І так виконує вся команда. Та команда, яка фінішує першою – отримує 5 балів. 

 

  1. «Розвідка всліпу»


Ведучий. Часто отримували наші козаки завдання пробратися на територію противника та вивідати важливі відомості. Майже всліпу доводилося діяти нашим воїнам. Адже розташування противника було невідоме  та і на кожному кроці могла кожного зустріти небезпека. Тож нашим наступним змаганням буде на спритність та інтуїцію. Із зав’язаними очима ви повинні подолати відстань по визначеному маршруту (між кеглями, не зваливши жодної), взяти речовий доказ ядро і якнайшвидше повернутися до команди. Перемага команда, яка першою закінчить естафету та отримує 5 балів.

Ведуча. Поки підготується до оголошення результатів наша суддівська команда я запрошую болільників команди «Великого Калавуру». Для вас веселий ритмічний танок.

Ведучий. Просимо журі оголосити результати проведених змагань.

 

  1. «Перетягування каната».

 

Ведуча. Хто не захоплювався в дитинстві силою Кирила Кожум’яки, Котигорошком, Вернигорою, Вернидубом та іншими силачами українських казок. Здавна Україна славилася своїми силачами. Ось і на Черкащині знають всі славного силача Піддубного та проводять щорічні змагання силачів. Ми теж вирішили пересвідчитися в силовій підготовці наших козаків.  Перетягування каната – улюблені змагання сьогоднішніх учнів. Просимо команди підготуватися до перетягування канату та зайняти свої місця обабіч центральної лінії. Приготувалися. Старт!

(Команди виконують два перетягування, змінюючи свої позиції.)

 

  1. «Амреслінг»

 

Ведучий. Українці були сильними не лише в гурті, а й по одинці. Свою силу вони показували не в бійках один з одним, а в силі рук своїх. Тому і ми не минемо такого змагання, як амреслінг. Зараз хлопці докажуть всім, що і вони сильні в руках. То ж запрошуємо силачів до столу. Перша спроба не зараховується. Вона буде пробною. Кожен учасник показує силу обох рук. А журі уважно стежить за учасниками та перемогу кожного учасника оцінює в 5 балів

Ведуча. Пора хлопцям перепочити. То ж послухаємо із задоволенням болільників команди «Малого Калавуру». До слова запрошуємо журі.

 

  1. «В Крим по сіль»

 

Ведучий: Як відомо, в давнину козаки їздили великими возами в Крим по сіль. По дорозі до козаків приставали інші вози, угворюючи колону до кількасот метрів. Так їм краще було в гурті не лише добиратися до Криму, а й боронитися від ворогів.

Наші хлопці - козаки повинні теж з'їздити в Крим «по сіль» За 15м від старту, напроти команди, стоять мішки. Учасники конкурсу вишикувані напроти мішків на лінії старту. За сигналом ведучого капітан команди оббігає мішок, повергається до команди та «причеплює» гравця, з яким знову оббігає мішок забираючи третього учасника. Повторюють так, поки всіх гравці не обвезуть навколо мішка. Останній гравець повинен захватати по дорозі мішок. Виграє команда, яка першою доставить мішок до фінішу. Команди завдання зрозуміли пора стартувати. Увага, поїхали!

 Ведуча: Багато доводилося випробувань виносити козакам. Полюблювали вони кумедні змагання між собою на витривалість та стійкість, які теж готували їх до бою. Наступний конкурс ми назвали.

 

  1. «Турецький вал»

 

Учасники змагань, (по одному від команди), стають навпроти один одного на гімнастичній лавочці. Завдання: б'ючи по противнику подушкою постаратися скинути його з валу. Виграє гравець, який залишається на валу, І так продовжується до тих пір, поки всі учасники не пройдуть випробування на турецькому валу. Кількість виграних поєдинків зараховується команді.

 

  1. «Дартс»


Ведучий. Наші хлопці не лише сильні в руках, вони ще й мають хороший зір та влучно попадають в ціль. Не вірите ? Давайте перевіримо. Перед вами чарівна мішень дартсу. Ви повинні набрати командою якнайбільше очок. Кожен робить два попадання, одне з них пробне. Результати кожного сумуються загальним результатом команди. 

Приготувалися. Почали.

 

  1. «Гопак навприсядки»

 

Ведуча. Молодці. Дивлюся я оце на наших юнаків і роблю висновки, що вони дійсно у нас найсильніші , найспритніші, найвинахідливіші. А от в останньому конкурсі ми переконаємося ще і в їхній артистичності. Я прошу команди зайняти місця в центрі кожної половини ігрового поля. Зараз під музику вам необхідно станцювати український танець «Гопак», але виконувати танець ви будете навприсядки. В танці використовуйте основні рухи гопака, враховується колективна картина танцю, індивідуальні рішення, гумористичність, артистичність. Хвилинку порадьтеся. 

І так, на спортивній арені сучасні спортивні ритми українського народного танцю «Гопак»

Журі підбиває підсумки. 

Ведучий. Як жаль, що підходить змаганням кінець.

Закінчиться все і замовкне спортзал.

Журі переможцю одягне вінець,

Й затихнуть овації шквал.

Ведуча. Ми щойно отримали всі насолоду:

 Змагались, сміялись і всі вболівали

За спритність, сміливість та силу

 З якою команди тут виступали.

Ведучий. Ми щиро бажаємо в спорті міцніти

І сильними й дужими бути в житті.

І всім вам бажаємо, любі всі діти,

 Себе у житті якнайкраще знайти.

Ведуча. Що ж, останнє слово завжди надається суддям. То ж просимо уваги. Слово має голова суддівської команди - директор школи...

(Журі оголошує переможців, вручає нагороди. )

Ведуча. На все добре. До нових зустрічей на чергових «Козацьких перегонах»

docx
Додано
21 березня 2021
Переглядів
1300
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку