СЦЕНАРІЙ СВЯТА ДО ДНЯ БОРЩУ «ВАРИ, ВАРИ, ГОРЩИКУ»

Про матеріал
Поглибити знання дітей про традиційну українську кухню; виховання почуття поваги до українських традицій, любов до Батьківщини; розширити знання дітей про побут українців; розвивати почуття колективізму, спритність, увагу дітей.
Перегляд файлу

УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ

МАРГАНЕЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«МІСЬКИЙ ЦЕНТР-КОМПЛЕКС ПОЗАШКІЛЬНОЇ РОБОТИ»

 

 

 

СЦЕНАРІЙ СВЯТА ДО ДНЯ БОРЩУ

 «ВАРИ, ВАРИ, ГОРЩИКУ»

 

 

                                   Підготувала: Груздєва Ірина Андріївна,

                                                     педагог-організатор, КЗ «МЦКПР»

                                               

 

 

 

 

 

 

 

м. Марганець

 

Мета: поглибити знання дітей про традиційну українську кухню; виховання почуття поваги до українських традицій, любов до Батьківщини; розширити знання дітей про побут українців; розвивати почуття колективізму, спритність, увагу дітей.

 

 (Фонограма: фанфари.
Виходять ведучі).

Ведуча 1

Увага! Увага! Спішіть, поспішайте,
Господарі й гості. Глядіть, не минайте!
На свято вас просим гуртом, поодинці —
Чекають на всіх там чудові гостинці.

Ведуча 2

Гей, народ збирається!
Свято починається!

 У нас сьогодні справжнє свято!
Подивіться, скільки гостей багато...

Раді привітати всіх у нас,
Що завітали в добрий час.

Ведуча 1

Добрий день вам, добрі люди!
Хай вам щастя-доля буде,
Не на день і не на рік,
А на довгий-довгий вік

Ведуча 2

Гостей дорогих
Ми вітаємо щиро,
Стрічаємо хлібом,
Любов’ю і миром!

Ведуча 1

Шановні  гості. Ми запросили вас на незвичайне свято, яке присвятили, мабуть, чи не найголовнішій страві українців - борщу. Будемо сподіватися, що відтепер воно стане традиційним у нашому місті.

Ведуча 2

За давнім українським звичаєм гостей дорогих вітаємо піснею «Україна»

Ведуча 1

Он, на галявині, (або на спеціальному майданчику) вже спорудили великий казан, в якому ми й зваримо борщ на всю громаду.

Ведуча 2

А хто ж буде варити? Вибрати господиню - куховарку — неабияка важка справа. Бо скільки куховарок — стільки й смаків борщу.

Ведуча 1

Тоді  зустрічаємо оплесками наших господинь і побажаємо їм щоб борщ вдався на славу.

Ведуча 2

Наш борщ є своєрідною візитною карткою країни -України. Подейкують : страву вигадали осілі на хуторах козаки. І вже 300 - 400 років ласують цією добренною стравою і у великих містах, і у маленьких селах.

  Ведуча 1

Здавна в Україні існувало три різновиди борщу: перший - червоний, наче налитий полум'ям, готували з капустою, буряком, морквою, пастернаком, картоплею. У святкові і недільні дні наші предки варили борщ на мясній юшці, а у будні засмажували салом з часником чи цибулею.

 Ведуча 2

Як приходила довгожданна весна - варили щавелевий, зелений, або весняний борщ з молодим щавлем, кропивою, лободою, листям городнього буряка, засмачуючи круто звареним яйцем і сметаною. Так само як і червоний, зелений борщ у піст готували без сала і м'яса, на олії, з грибами та рибою.

Ведуча 1

Наварила, подала чоловікові, він скуштував і що ж? Чи не так як у вірші В.Шаройка "Догодила"?

- Вже, Онисько, не прощу! –

Сердився Гаврило.

- Ти поганого борщу

Знову наварила.

- Перестань мене сварить!

Зараз нарихтую

Необхідне все - і в мить

 Свіжий приготую.

Борщ той самий узяла,

перекип'ятила,

Повну миску налила...

Все ум'яв Гаврило.

Ложку смачно облизав,

Погукав Ониську

І люб'язно проказав:

- Наливай ще миску!

Ведуча 2

Українська кухня - це цілий пласт нашої культури. Вона поширилася далеко за межі України. Деякі її страви, наприклад, борщ, ввійшов у меню світової кулінарії

І сьогодні ми пропонуємо Вам узяти участь у конкурсно – розважальній програмі яка допоможе нам дізнатися про традиції української кухні. Запрошуємо всіх до участі та бажаємо успіхів!

 

Конкурс 1 «Хто більше?»

Конкурс 2 «Смачний борщ»

Конкурс- майстер-клас 3 «Як зварити борщ»(класичний)

Ведуча 2

 Без борщу наші предки не обходились жодного дня. Готували його в святкові дні, подавали на весіллях, хрестинах та поминках

Та і це ще не все. Крім всіх своїх заслуг, борщ ще й лікує. Дієтологи стверджують, що людина, яка регулярно обідає борщем, не знає проблем з :

Ведуча 1

- Травленням - велика кількість овочів благотворно впливає на роботу шлунка і кишечника;

- З зайвою вагою - капуста, яка має в собі тартронову кислоту, перешкоджає відкладенню жиру;

- З імунітетом - в борщі багато не тільки вітамінів, а й противірусних компонентів (все це знаходиться в цибулі, часнику, перці).

Борщ передає нам силу, наснагу, здоровя від рідної землі. Він поживний , багатий вітамінами і калоріями, від яких дехто може стати і небезпечним.

Ведуча 2

Та  Борщ - це традиційна українська страва, яку їли бодай не щодня та подавали і на вечорницях, і на весіллі. Добре приготований у печі борщ не приїдався, а другого дня був навіть смачнішим, ніж першого. Він  здавна вважався символом сім'ї. Адже усі інгредієнти, мліючи у глиняному горщику, передають свої смаки одне одному, і стають ніби одним цілим. Віддаючи — збагачуємось, чи не це філософія справжньої міцної родини. Перш ніж подати на стіл — господиня «затирала» борщ, тобто розтовкувала у макітрі жир з сіллю та часником. У гарній хаті борщ подавали гарячим, та таким, щоб з нього ще пара йшла. Українці вірили, що то не просто пара, а духи-душечки предків, що відійшли у світ інший, а нині завітали, щоб допомагати нам. Подати гостю борщ без пари, або й зовсім холодним — вважалося за неповагу. У давні часи м'ясо у борщі можна було зустріти лише на великі свята, бо свиней часто не кололи. Коли не було посту — клали ще й добрячу ложку сметани.

    Ведуча 1Борщ — одна з найпопулярніших серед українців страв. Зазвичай його називають червоним, готують на м'ясній юшці, з капустою, буряком, морквою, петрушкою, пастернаком, картоплею . Можна затовкти або засмажити салом із часником і цибулею, засмачити сметаною. Червоний борщ отримав нові продукти — свіжі помідори, томатний сік, соус або пасту.

   Ведуча 2Та Другий різновид борщу — щавлевий, зелений, або весняний. Його варять з молодим щавлем, кропивою, лободою, листям городнього буряку, засмачуючи юшку круто звареним яйцем і сметаною (сироваткою, маслянкою).

  Ведуча 1 Третій різновид борщу — так званий холодний (холодник) — готують виключно влітку. Молодий городній буряк варять, ріжуть соломкою, заправляють квасом або сироваткою (маслянкою, сметаною), додають зелень петрушки, кропу, цибулі, часнику, по можливості круто зварене яйце. Це був «сирий» борщ, оскільки варять (та й то окремо) лише буряк, їдять його охолодженим, нерідко з вареною картоплею замість хліба. Виходить надзвичайна смакота!До речі, спосіб приготування щавлевого та холодного борщу зберігся до наших днів майже без змін.

 

  І знову пограємо!

 Конкурс 4. «Соковита зелень»

Конкурс 5. «Шалена картопля»

Конкурс 6 «Чумаки»

Конкурс 7 «Гарна господиня»

Молодці, приймайте у подарунок пісню «»

Ведуча 2

Борщ зі скибкою свіжого хліба. Василь Сухомлинський

В однієї матері було два сини — Працьовитий і Ледачий. Одного разу поїхав Працьовитий у поле — землю орати, а Ледачий пішов у садок під грушею лежати…

Мати думає: «Що б його смачне на обід синам зварити?» Зварила борщу зі свіжою капустою, зі сметаною, з кропом і буря­ками. А до борщу спекла хліба свіжого, пахучого.

Сіла мати біля столу, чекає синів. Ось уже й сонце стало на вечірньому прузі, а Працьовитого немає. Ледачому вже під гру­шею не лежиться, хочеться їсти, та знає, що обідати мати дає обом разом.

Ось і приїхав Працьовитий. Умився, перевдягнувся, сів за стіл, і Ледачий сів.

Насипала мати дві миски борщу, нарізала хліба. Запахло в хаті борщем і свіжим хлібом, їсть Працьовитий та дякує матері:

— Ой, смачного ж ви борщу наварили!

Виїв Працьовитий миску й ще попросив. А Ледачий з’їв одну

ложку — скривився — зажурився, а як третю з’їв, — на стіл схи­лився, ложку поклав і питає матері:

— Мамо, чого це борщ такий недобрий?

— Їдь, сину, завтра в поле, — каже мати, — то й борщ буде добрий, і хліб пахучий буде…    Борщу однаково — чи йому пампушок, чи галушок.

 Конкурс 8 «Фартушки»

Конкурс 9 «Курочка ряба»

Конкурс 10 «Самий уважний»

Конкурс 11 «Народні прислів’я та приказки»

 

 Ведуча 2

А чи вмієте ви вправно борщик куштувати?

      Ведуча 1

    За столами всі сидять?

    Борщик смачний всі їдять?

А чи вміїте ви вправно

Їсти борщик наш прегарний?

Ведуча 2

Хіба щоб борщик скуштувати

Щось особливе треба знати?

 Ведуча 1 

Уяви собі.

  Ведуча 2 

 У  ложку  здорову  борщу  наберіть,

І  райський  нектар  той  у  рот  покладіть…

  Прожуйте,  смакуючи,  й  ніжну  пампушку

  Вкусіть,  як  хижак  -  свою  здобич-звірюшку.   

       Ведуча 1

  І  знову  процес  із  борщем  повторіть 

   Хай  вічністю  стане  солодкая  мить!...

Ведуча 1

 Хай  вічністю  стане  солодкая  мить!... Багато хто вважає, що борщ починається з приготування бульйону. Та це далеко не так. І хоч до складу борщу може входити близько 20 продуктів, борщ починається з буряка, він головний у цій страві, тому і назва борщу походить від слов'янського слова "борщі", що означає буряк.

  Ведуча 2

Запитайте француза, японця, англійця, ефіопа і бразильця що таке борщ і одержите 5 різних відповідей. Навіть на батьківщині борщу рецепти відрізняються великою різноманітністю, адже, як і господинь, двох однакових борщів не буває : і до цих пір у кожному регіоні України збереглися свої рецепти борщу. Згадаємо ?

 Ведуча 1

У нас на Полтавщині разом з товченим салом борщ заправляли куриними патрохами.

 Ведуча 2

А на Хмельниччині - смальцем і розведеною гарячою сметаною.

 Ведуча 1

Житомирщина славиться борщем із в'яленими в'юнами та грибами.

       Ведуча 2

 В Чернігові борщ готували на польський манер - з чорносливом.

 Ведуча 1

На Поділлі для заправки борщу додавали спеціальний квас із запарених житніх висівок - грис.

 Ведуча 2

На крайньому заході борщ варили дуже рідким, лише з буряком, заправляючи засмажкою, а для кисло – солодкого смаку додавали сік свіжих вишень або яблук.

 Ведуча 1

А у нас, на Півдні, для гостроти у борщ додають червоний стручковий перець.

  Ведуча 2

Віруючі хазяйки пам'ятали і вміли готувати пісні борщі з карасями, квасолею та грибами.

Сьогодні свято борщу. То треба співати і танцювати.

 Конкурс 12 «Танцювальний»

  Конкурс 13 «Фартушок»

Конкурс 14  «Вірш про борщик прочитайте-Славу ви йому воздайте!»

День народження борщу

1. Досить, братці, сумувати,

Час прийшов празникувати -

День народження Борщу!

2.Я вже йду гостей ззивати.

Про таке чудове свято

Всiм по черзi сповiщу.

3.М’ясо треба б запросити,

Тiльки горде воно, сите,

Зразу видно - не рiдня.

4.А Квасоля, сваха рiдна,

Веселенька, хоч i бiдна,

Не пропустить цього дня.

5.Кум Буряк, кума Морквина,

Капустина, Цибулина

Вже й самi з городу йдуть.

6.Бараболi десь не видко.

Це ж Борщева рiдна тiтка,

Як рiдню таку забуть.

7.Часничина бородатий

Вже глухенький i про свято

Не допетрає нiяк.

8.Ще запрошене до мене

Молоде все та зелене:

Крiп, Петрушка, Пастернак.

9.Обiйшлось не без мороки:

Помiдори-лежебоки

Не бажають в гості йти.

10.Нащо Помiдор той здався,

А щоб Борщ не здогадався,

Можна Пасту десь знайти.

11.Заглядаю у комору:

 Якось темно тут знадвору,

Вас я, свате, не знайду.

11.Мудре Сало засмiялось:

 Я у боднi заховалось,

Не хвилюйтеся, прийду!

12.Багатьох скликать не стану,

Попрошу зайти Сметану,

Борщ до неї якось звик.

13.Та якби прибув до хати

Ще й товариш стрючкуватий -

Перець, гострий на язик.

14.Мабуть день пройшов немарно.

Iменинник, вбраний гарно, Пишний - не якiсь там Щi,

Що колись ми здуру їли.

15.Зустрiчайте, гостi милi!

Де ж тi гостi ?! А в Борщi... 

Ведуча 1

А тепер ми будемо куштувати борщ. Бо, як ви добре знаєте, що по самісінькі боки може набратися українець борщу, і все буде мало, бо це його улюблена перша (а часом і друга, і навіть третя) страва.

Петрівна. Ну, все готово? Давайте частувати людей нашим борщем.

Ганна. Стійте! Це ж не по-людськи. У родині, перш ніж починають їсти, голова сім’ї повинен прочитати молитву.

Ведуча 2

    Молитва

До тебе звертаємось,
Боже,
Хай воля Твоя
Допоможе
Нам мудрими
Й мужніми
Стати.
Землиці Твій дар
Зберігати —
Зелене,
Ошатне вбрання,
Не йти по землі
Навмання,
А бачити
Кожну стеблину,
У серці нести Україну!
Амінь!

От тепер можна починати!

Ведуча 1

Закінчилось наше свято.

     Нагадаю вам:

Ми не просто так співали,

Вірші гарнії читали,

Ми не просто готували –

Борщик всі поздоровляли!

 

docx
Додано
30 січня 2022
Переглядів
2287
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку