Сценарій свята до Дня Захисника України

Про матеріал
Посади калину - підтримай Україну! Участь у Всеукраїнській акції приурочине до дня Захисника і Захисниці вшанувати пам’ять загиблих Героїв, підтримати тих, хто втратив близьких у цій кровопролитній війні.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сценарій свята

до Дня Захисника України

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ведучий 1.

Жовтневий день вітає радо нас,

Приносить свято мужності та сили,

Щоб кожен українець в цей нелегкий час,

Згадав у молитвах героїв всіх сміливих.

 

Ведучий 2.

Щоб виростали в нас найкращії сини 
І доньки-україночки під ясним небом,
Щоб не було ніде у світі вже війни, 
Лиш добрий мир і все в житті, як треба. 


 

Ведучий 2. Доброго та мирного неба над головою вам!

 

Ведучий 1. 1 жовтня – це особливо важлива для нашого народу дата, яка є своєрідним уособленням його сміливості, героїзму та незламності. У цей день ми відзначаємо День українського козацтва, День створення УПА, свято Покрови Пресвятої Богородиці, а також День захисників та захисниць України.

 

За ініціативи команди платформа пам’яті Меморіал ми беремо участь у Всеукраїнській акції «Калина пам’яті», приурочине до дня Захисника і Захисниці вшанувати пам’ять загиблих Героїв, підтримати тих, хто втратив близьких у цій кровопролитній війні.

 

Ведучий 2. І хоча цього року підступний ворог завадив нам відсвяткувати цей день так, як цього хотілося б, все ж декада захисника продовжується і сьогодні наперекір всім тривогам і труднощам, ми зустрілись, щоб вшанувати словом  та ділом наших захисників.

 

Ведучий 1. Народна мудрість стверджує, що земля може нагодувати людину своїм хлібом, напоїти водою зі своїх джерел, але захистити себе не може.

 

Ведучий 2.  Тому це святий обов'язок тих, хто живе та користується всіма її благами і дарами. Виконуючи цей почесний обов'язок, ідуть з покон віків наші сміливі юнаки у бій з ворогами, щоб берегти мир і спокій своєї Батьківщини.

 

Ведучий 1. А наше завдання – пам’ятати їх подвиг і бути гідними нащадками таких славних захисників. Тому сьогодні ми перегорнемо сторінки історії і поговоримо про справжніх героїв, імена яких навічно вписані в історію.

 

 

 

Ведучий 2.  Корені нашої історії та духовності беруть свій початок від Запорозької  Січі. Вона – праматір української державності і військово-політична сила України, яка упродовж століть протидіяла спробам ворогів поставити український народ на коліна.

 

Ведучий 1. Козацтво України вважало Пресвяту Богородицю своєю покровителькою і заступницею. Козаки вірили, що свята Покрова Пресвятої Богородиці охороняє їх. Саме 14 жовтня  (а за новим календарем це 1 жовтня) на Січі обирали нового отамана і влаштовували свято козацької мужності та відваги.

 

Ведучий 1. У 1917 році, коли впали мури російської темниці, Україна здобула шанс побудувати власну державу. З цим періодом пов’язана боротьба Українських січових стрільців.

 

Ведучий 2. В боротьбі за волю славні сини України віддали найдорожче - життя... Та народ пам’ятає своїх лицарів і слава про них не вмре, не поляже...

 

Ведучий 1.  22 червня 1941 року розпочалась Велика Вітчизняна війна. Чорною тінню фашистської навали, димом пожеж, смертю і руїнами звалилась вона на Україну.

 

Ведучий 2.  На захист Вітчизни піднявся весь народ. І ми перемогли, але дорогою ціною – ціною життів наших кращих синів. Не щезне з пам’яті людської, не піде в забуття великий подвиг українців – битва і перемога над фашизмом.

 

З датою 29 вересня пов’язана ще одна сумна подія нашої історії  - Нацистська операція в Бабиному Яру 29-30 вересня стало однією з наймасштабніших каральних акцій Другої світової війни. Більшість населених пунктів України мають свої більші чи менші «бабині яри» - місця нацистських розстрілів євреїв та інших жертв.

Голокост – важка незагоєна рана в історії України в Другій світовій війні. Жертвами злочину стали близько півтора мільйона українських євреїв. Нацисти знищили їх як соціокультурну й етнорелігійну спільноту.

 

Ведучий 1. Важливою частинкою історії нашого народу періоду Другої світової війни була Українська Повстанська Армія – військово-політичне формування, що діяло на території України в 1942–1956 роках.

 

Ведучий 2. Своїм головним завданням УПА декларувала підготовку повстання після того, як комуністичний СРСР і нацистська Німеччина виснажать одне одного у кровопролитній війні.

 

Ведучий 1. УПА виступала за створення самостійної соборної української держави, яка мала включати в себе всі етнічні українські землі.


Ведучий 1. «Збулося!» - сказав багатостраждальний український народ 24 серпня 1991 року. Омріяна незалежність і свобода, здавалося, нарешті прийшли! Свої символи, своя українська мова, своя суверенна Держава, Конституція – це те, до чого ми йшли крізь століття, долаючи перешкоди.

 

Ведучий 2. Але невидима кремлівська рука не заспокоїлася. Минуло  23 роки незалежності, і знову українці постали перед загрозою знищення нашої держави.  В історії України розпочалася ще одна сторінка – 2014 рік – Євромайдан, що переріс в Революцію гідності та війну на Сході України.

 

Ведучий 1. А мирної ночі  24 лютого 2022 р. у домівку кожного українця прийшла страшна новина – у нашій країні розпочалась повномасштабна війна.

 

Пісня «Українська лють»

 

Ведучий 2. Боротьба за незалежність України продовжується і зараз. У цій страшній борні наш народ і наша армія мужніє, вдосконалюється і перемагає, але поряд із тим зазнає страшних втрат – цвіту нації.

 

Ведучий 1. Багато синів наших сіл і міст пішли виконувати свій обов’язок  перед  Батьківщиною.  Вони з гідністю несли і несуть бойову службу в лавах Збройних Сил України.

Вовк Оксана

 

Ведучий 2.  Слова «Слава Україні – Героям слава» перестали бути просто вітанням – це вже віддання шани найкращим, котрі у найважливіший момент для нашої держави пожертвували собою заради своєї Батьківщини.

 

Пісня «Білі Янголи»

 

Ведучий 1. Сьогодні серця всіх українців б’ються в унісон і коли перед очима кадри з новин, фото поранених та загиблих героїв, дивлячись їм у вічі,  ми розуміємо,  що вислів «душу й тіло ми положим за нашу свободу» став для сучасної історії української нації не просто словами з гімну, це стало станом душі.

 

 

Ведучий 2. Просимо вшанувати пам'ять всіх загиблих за волю України героїв хвилиною мовчання.

Хвилина мовчання

(Пісня «Пливе кача»)

 

 

Ведучий 1.  Шановні захисники! Дозвольте висловити вам подяку за те, що прийшли на свято, за те, що бережете наше мирне небо і показуєте справжній приклад патріотизму.

 

Ведучий 2. Також ми пишаємось нашими односельчанами, які захищали та сьогодні захищають нашу країну від ворога. Їх ми хочемо згадати поіменно і висловити свою безмежну вдячність ________________________

 

Ведучий 2. Ми, молоде покоління, низько вклоняємось вам за ваш подвиг (вклоняються) і обіцяємо берегти мир і спокій на нашій рідній землі. Зі святом! Слава Україні! Героям Слава!

 

Ведучий 1. Урочисте зібрання, приурочене Дню захисників та захисниць України, оголошується закритим.

 

Гімн України

 

doc
Додано
9 жовтня 2023
Переглядів
512
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку