Сценарій свята Нового року "Новий рік крокує по планеті"

Про матеріал
Сценарій свята Нового року буде корисния класним керівникам, батькам та заступникам директора з виховної роботи. Сценарій насичений актуальними завданнями та мотивуючими активностями.
Перегляд файлу

Новий рік крокує по планеті

  6-А клас

Ведучий 1 Мов метелики срібні, над нами

Закружляли сніжинки малі.

Новий рік із новими піснями

Йде по нашій Вкраїнській землі.

Ведучий 2 Спалахнули вогні на ялинках,

Новорічні вогні золоті.

Він заходить у наші будинки

І бажа нам добра у житті.

Ведучий 3 Під ногами дорога іскриться,

І вітає красуня-зима,

Рожевіють усміхнені лиця-

Ні кінця їм, ні краю нема…

Ведучий 1 Хай же срібні літають сніжинки,

Новорічний стрічаючи час.

Нам сіяють веселі ялинки –

Наше щастя навіки у нас!

Ведучий 2  Кажуть, що під Новий рік

Все, що нам бажається,

Що задумав ще вторік,

Завжди все збувається.

Ведучий 3 Казку в гості кличуть люди –

Так ведеться споконвік.

Рік, який почнеться з чуда,

Буде щедрим цілий рік.

Презентація «Як зустрічають новий рік у різних країнах»

Дударенков А. У Китаї Новий рік - свято світла. Люди запалюють ліхтарі та проходять вулицями міста, освітлюючи шлях новому року. Китайці вірять, що в їхній країні скрізь живуть огидні злі духи. Тому, щоб у новорічну ніч, поки люди святкують і розважаються, ці духи не залізли до їх осель, напередодні заліплюють усі вікна та щілини папером.

Майорова К. У Китаї Новий рік - свято світла. Люди запалюють ліхтарі та проходять вулицями міста, освітлюючи шлях новому року. Китайці вірять, що в їхній країні скрізь живуть огидні злі духи. Тому, щоб у новорічну ніч, поки люди святкують і розважаються, ці духи не залізли до їх осель, напередодні заліплюють усі вікна та щілини папером.

Дідик Є. Італійці вважать, що на Новий рік просто необхідно позбутися речей, які вже віджили своє та добре слугували хазяям. 
надзвичайно пощастило: за традицією до них на свято Нового року приходить не один, а декілька добрих чарівників.
24 грудня малюків відвідує Баббо Натале - місцевий Дід Мороз, потім прилітає старенька.

Візенкова В. Польща славиться своїми традиціями і звичаями на Новий рік. На новорічному і різдвяному святковому столі у поляків неодмінно повинні бути присутніми 12 страв (за числом апостолів і місяців). З них ні одного м’ясного. А самим головним блюдом на новорічному столі є короп.

Голову коропа з’їдає господар будинку, цим йому виявляється шана і повага. Господар будинку на новорічному святі сидить на чолі столу.

Конкурс «Новорічна загадка»

(Клименко К., Клімов Д.)

Сам днів не знає,

А іншим називає. (Календар.)

 

Прозорий, як скло,

А не вставиш у вікно. (Лід)

 

Що за дивний чоловік

Прибув в двадцять перший вік:

Морквяний ніс, в руках мітла,

Боїться сонця і тепла? (Сніговик.)

 

Зима на даху сірім

Кидає насіння,

Ростить морквини білі

Під дахами вона. (Бурульки.)

 

   

У лісі народилася ялиночка.

Вона перед тобою.

Верхівку ми прикрасили

Рубіновою... (зіркою)

 

Все літо стояли,

Зими чекали.

Діждались пори,

Помчали в гори. (Санки.)

 

   На веселий на каток з неба сиплеться… Сніжок

 

    Хоч щипає він за носа

Не боюся я … Мороза

 

  В теплий край не відлітають,

 А взимку весело співають.

Жовтогруді, невеличкі,

Звуться ці птахи… Синички

 

   Я розтрушую сніги,

Наганяю холоди,

Воду сковую в льоди.

В дружбі з дітьми я всіма.

Здогадались? Я - … Зима

 

    Надворі горою, а в хаті водою …Сніг

 

  Крута гора, що не крок то й нора… Замет снігу

 

Конкурс «Новий рік крокує по планеті»

  1. Ця країна займає третє почесне місце за площею в світі. У зв'язку з цим на півдні  Новий рік святкується в березні, на півночі - в квітні, в штаті Керала - в червні, а в західній частині країни - 8 жовтня. Ви можете відсвяткувати Новий рік кілька разів, при цьому кожен буде незабутній по-своєму, так як різні штати мають свої звичаї і легенди. На заході, наприклад, кілька днів у жовтні - листопаді тривають урочистості Дивалі, або свято вогню. Примітний тим, що вулиці всіх міст і сіл, кожен будинок, кожна хатина опромінюються вогнями - плошками з гнотами, розфарбованими ліхтариками, різнокольоровими електричними гірляндами. З усіх боків лунають вибухи хлопавок, в повітря злітають ракети, в громадських місцях влаштовують феєрверки, тим самим розлякуючи злих духів. (Індія)

 

  1. У цій країні Новий рік співпадає з святом скотарства. Ось чому на новорічну ялинку до дітей Дід Мороз приходить в незвичайному на перший погляд костюмі скотаря. В цей день активно проводяться спортивні змагання, перевірки на спритність і сміливість. Краще неодмінно повезе в наступаючому році. (Монголія.)

 

 

  1. Жителі цієї країни в свято наповнюють свої келихи водою, а коли годинник проб'є дванадцять, вихлюпують її через відкрите вікно на вулицю в знак того, що старий рік щасливо скінчився, і вони бажають, щоб Новий рік був ясним і чистим, як вода. Світлі струмені води вважають кращою «світлою дорогою» для року, що минає. У цю ніч цілі потоки ллються з вікон на вулицю. Спустошити глечики, відра і тази потрібно швидко, щоб встигнути з'їсти «виноградину удачі» до бою курантів. Саме виноград увібрав в себе живуще сонце. (Куба.)

 

  1. Передсвятковий тиждень проходить дуже яскраво і різноманітно: запуски в небо паперових зміїв, танці в масках, похід дівчат у полі за «сімома весняними травами». Наприклад, бамбук та сосна охороняють будинок, як символи вірності і довголіття, а для достатку в домі поруч кладуть гілку квітучої сливи. Натягнута перед дверима мотузка і пучки соломи - найбільш надійний захист від злих духів. У будинку ж необхідно на самому видному місці покласти рисові коржі, поверх яких кладуть мандарини, що символізують щастя, здоров'я і довголіття. У момент настання Нового року жителі цієї країни починають голосно сміятися. Вони вірять, що сміх обов'язково принесе удачу в новому році. У храмах відбивають 108 ударів, з кожним з яких, за повір'ям, йде все погане, що не повинно повторитися в новому році. Вранці 1 січня всі жителі міст і сіл виходять на вулицю зустрічати схід сонця. З першими променями сонця, вітають один одного і обмінюються подарунками. (Японія)

 

  1. Третьою в Європі прийняла дату Нового року і ця країна. Тільки одного разу вона зустріла це свято не 1 січня, а 22 вересня 1792 р. під час падіння Республіки. Потім знову повернулася до колишнього звіту часу. Традиції ж не змінювалися ніколи. Вихований гість приходив до палаючого каміна в будинку не з порожніми руками, а приносив з собою різдвяне поліно і зі словами: «Нехай довго горить цей осередок» - кидав його у вогонь. Тим часом Дід Мороз розкладав подарунки в дитячі черевички. (Франція.)

 

  1. В цій екзотичній країні Новий рік називають Навруз. Вважається, що це свято встановлений легендарним царем Джемшидом, який першим запалив новорічні багаття в Персії. З тих пір 22 березня одягнені в маскарадні костюми люди стрибають через вогонь, щоб очиститися у священному полум'я. А замість звичного нам келиха шампанського місцеві жителі ставлять келих чистої води з живою рибкою. До пострілу, який сповіщає про настання першого місяця Нового року, не можна доторкатися до їжі, а треба сидіти мовчки, тримаючи в руках монети, які повинні забезпечити багатство в майбутньому. (Іран.)

 

Конкурс «Художник» 3 команди

За тридцять секунд намалювати портрет Дідуся Мороза, хибність полягає в тому, що всі учасники команд роблять це одночасно, тому часто виходить весело. Можна пофантазувати і придумати, як чарівник відпочиває, огляду телевізор, майструє візерунки і т. д.

Конкурс «Абракадабра»

Для участі необхідно сформувати 2 команди, придумати оригінальне новорічне назву і вибрати капітана. Поки діти будуть цим зайняті, провідному на шкільній дошці необхідно написати кілька стовпців різних слів (кількість колонок залежить від кількості сформованих команд) з переставленими складами і літерами. Можна заголовної виділяти літеру, з якої слово починається, щоб трохи полегшити завдання.

 Завдання кожної команди: біля кожного загаданого слова написати правильне. Хто швидше впоратися із завданням, отримує нагороду від ведучого.

Постарайтеся підібрати слова, які будуть відповідати новорічної тематики, наприклад:

 

  • егснуркаоч (снігуронька)
  • елак (ялинка)
  • дарокпо (подарунок)
  • кнакуилы (канікули)
  • азпрникд (свято)
  • жинсенак (сніжинка)
  • йефервекр (феєрверк)

Конкурс «Новорічне меню»

Всі діти повинні поділитися на кілька команд і вибрати собі капітана. Ведучий розкладає на столі невеликі листочки, на яких написані букви. Капітани команд підходять до столу, вибирають по одному листочку і повертаються до інших гравців.

 Завдання: скласти новорічне меню і страв, які будуть починатися на ту букву, яка була обрана капітаном. Перемагає команда, яка змогла придумати найбільшу кількість страв і чиє меню буде більш оригінальним. Літери для нього краще вибирати приголосні, щоб діти могли придумати якомога більше страв.

Конкурс «Сніжки»

(під веселу музику діти у 2х командах кидають сніжки. Наприкінці рахуємо, яка команда має менше сніжок)

Конкурс «Хто я?» (2 команди)

Хлопці діляться на дві команди і вибирають по одній людині, хто буде вгадати свого персонажа. Цей гравець отримує аркуш паперу, на якому написано слово: персонаж мультфільму, кіно, казковий герой, якусь тварину і т. д. Дивитися на цей лист йому заборонено.

Конкурсант стає обличчям до своєї команди і показує їм те, що написано на листку.

Завдання полягає в тому, щоб гравець зміг вгадати, який персонаж був зазначений на папері ведучим. При цьому дозволяється ставити лише питання, на які члени його команди зможуть відповідати лише «так» або «ні».

Наприклад:

«Я казковий персонаж?»,

«Я дівчинка?»,

«Я новорічний персонаж?»,

«Я вигаданий герой?»

«Я існую в реальності?» і т. д.

Перемагає той, хто швидше відгадає загаданого персонажа.

 

 Новорічний конкурс "Театральний"

Бажаючим конкурсантам видаються картки з завданням, яке вони виконують без підготовки. Треба пройтися як:

         Дід Мороз з торбиною;

         горобець по даху;

         курка по двору;

         лелека по болоту;

         немовля, яке тільки навчилося ходити;

         жінка з важкими сумками;

         горобець по даху;

         курка по двору;

         лелека по болоту;

         часовий, що охороняє продовольчий склад;

         дівчина у вузькій спідниці на високих підборах;

         хлопець перед незнайомою дівчиною;

         немовля, яке тільки навчилося ходити

 

Конкурс «Меткі стрільці»
Запрошують до гри декілька пар. Кожному учасникові зав’язують очі. Потім до різних ділянок одягу чіпляють декілька прищіпок для білизни. За сигналом ведучого треба зняти всі прищіпки зі свого партнера чи партнерки. Та пара, яка виконає завдання швидше, виграє конкурс.

Обладнання: хустини (2), прищіпки (16).

 

Конкурс «Утримай сніжинку»
Кількість учасників необежена.

Діти отримують по легенькому невеликому шматочку вати або пір’їну. Їх завдання по команді почати дути на нього таким чином, щоб шматочок не упав. Той, хто протримає «сніжинку» в повітрі довше за всіх – переміг.

Обладнання: пір’їнка.

Обладнання: хустки – 2 шт., яблука – 4 шт.

 

Новорічні вікторина «Вірю – не вірю».(Крот А., ВолошинТ., Колодяжний М., Кушнір В.)

1. Чи вірите ви, що в Угорщині є традиція дарувати на Новий рік друзям глиняні фігурки? (так)

2. ...у Гвінеї в першу новорічну ніч прийнято водити по вулицях слонів? (так)

3. ...у Данії є традиція в перший ранок нового року залізати на дах і кидати монети в трубу? (немає)

4. ...на Кубі є традиція перед Новим роком наповнювати весь посуд водою, а з настанням свята - виливати її з вікон? (так)

5. ...у Греції є така традиція: щоб наступний рік був рясним, приводити в новорічну ніч додому козла і натирати йому роги оливковим маслом? (немає)

6. ...у Франції на знак особливої уваги до господарів гості приносять у якості новорічного подарунка товсте поліно? (так)

7. ...у США є традиція спалювати за новорічним столом доларову купюру і попіл від неї розсипати по келихах для шампанська? (немає)

8. ...у Бразилії існує традиція в новорічну ніч, поки годинник б’є 12, за допомогою насоса накачувати футбольний м’яч? (немає)

9. ...на острові Сардинія на честь приходу нового року на добу встановлюють матріархат? (так)

10. ...у Іспанії є традиція в мить, коли годинник б’є 12, кожен повинен з’їсти 12 виноградин? (так)

11. ...у Індії за декілька хвилин до настання нового року голови один одного посипають чаєм урожаю року, що йде? (немає)

12. ...у Ефіопії до новорічного столу подають варені крокодилові яйця з шкаралупою, що фарбує в зелений колір? (немає)

13. ...у Албанії вранці 1 січня прийнято проганяти по вулицях села свиней? (немає)

14. ...у В’єтнамі є традиція не сідати за стіл без букета квітів? (так)

15. ...у Норвегії у момент настання нового року прийнято відкривати всі вікна на 5 хвилин і впускати морозне повітря? (немає)

16. ...у наступаючому році ми будемо в 45 разів здоровіші, 76 разів веселіші і в 97 разів щасливіші? (так)

І правильно робите. Прошу останнє запитання вважати побажанням до Нового року!

Новорічне караоке «Хлопці проти дівчат»

Новорічна дискотека

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Балко Лідія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
26 липня 2019
Переглядів
2480
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку