Сценарій свята "Розквітай же, рідна українська мово"

Про матеріал
Мова – це показник культури людини. Недаремно говорять: «Заговори, щоб я тебе побачив!». Зречення рідної мови призводить до мовної деградації, до самознищення особистості.
Перегляд файлу

«Розквітай же, рідна українська мово!»

Сценарій свята  до Міжнародного дня рідної мови

 «Ну що б, здавалося, слова…Слова та голос — більш нічого,

Народ всевічний. Слово — наш народ.

 

На сцену виходять ведучі.

Ведучий 1: Доброго дня вам, шановні друзі! Ми раді вітати вас на святі рідної мови.

Ведуча 2. Мова – це той інструмент, який єднає націю, народ в єдине ціле. Це великий скарб, який треба шанувати, берегти і розумно збагачувати.

Ведучий 3: Ми переконані, що тут зібралися справжні українці, шанувальники рідного слова, знавці бездонної скарбниці нашого фольклору, української пісні.

Ведучий 1: Тож запрошуємо всіх вас на свято української мови, яка є живим корінням нашої вічно живої культури.
 

Пісня  «Ласкаво просимо»

Ведуча 1 Яка прекрасна українська мова! Виплекана колоссям, землею, виспівана птахами, звеличена письменниками. Мова… Яка ти багатогранна, ніжна, чиста, як промінчики сонця, що яскравим сяйвом осипають землю добром, радістю, плодами.

 

Ведучий 2 Ти квітуєш пелюстками слів у морозних думах полину, даєш поетові дужі крила, щоб міг піднятися у височінь, ученим ти відкриваєш мудрість людської душі. Ти повна сил, як кремезний дуб широколистий, тобі рости,  рости й не в’янути, бо у твоїм серці – «великого народу ніжна і замріяна душа»

.

 Ведуча 3  Рідне слово… Скільки в тобі чарівних звуків, животворного трепету і вогню! Скільки в тобі доброти і лагідності, мудрості земної, закладеної ще славними  вільнолюбними  предками. Що може бути дорожчим для людини, як рідне слово?

 

Коли до серця крадеться тривога,—

За долю України я боюсь,—

……………………………….

З молитвою звертаюся до Бога

І мовою вкраїнською молюсь.

Ведуча. Мова — одне з багатьох див, створених людьми. Вона віддзеркалює душу народу, його історію.


 

Ведучий. Народжується нове життя. Перші слова… Вони із матусиної колискової, бабусиної легенди. Саме вони відкривають дитині безмежний  світ зеленої діброви – мови. Отже, мова – спів, мова – казка. У мові – сиві віки і юний прийдешній день.

 

Ведучий . Через мову створюється неповторний емоційний світ єднання поколінь, світ, у якому живе рідне слово. Дитина ще не скоро вимовить його, але в дитячу пам'ять уже влилися звуки рідної мови.
 

 

Пісня «Музика слова»

 

 

ВЕДУЧА  Історiя кожного народу має героїчні й трагiчнi, щасливi й нещаснi сторiнки. На долю України випали великi поневіряння: турецько-татарськi орди, польськi феодали, росiйський царизм хотіли поневолити наш народ. Забороняли мати власну iсторiю, культуру, мову.

 

 

 

Звучить балада про Україну (муз. фон)

Засмутилася земля , що уквітчана весною

……………….

 

 

ВЕДУЧИЙ. Рідна мово! Який тернистий шлях довелося пройти тобі у своєму розвитку, скільки заборон витерпіти, яку мученицьку, але велику долю вистраждати.

 

 

 

 

 

 

ВЕДУЧА.  Ось кiлька сторінок «Скорботного календаря української мови»:

- 1720 рiк - росiйський цар Петро І заборонив друкувати книги українською мовою.

- 1775 рiк - зруйновано Запорозьку Сiч і закрито українськi школи при полкових козацьких канцеляріях.

- 1862 рiк — закрито українськi недiльнi школи, якi безкоштовно органiзовували видатнi дiячі української культури, заборонено видавати книжки українською мовою.

-  1876 рiк — указ росiйського царя Олександра ІІ про заборону друкування нот українських пiсень.

- 1884 рiк — закрито всi українськi театри.

-  1908 рiк - вся культурна й освiтня дiяльнiсть в Українi визнана царським урядом Росії шкiдливою.

-   1914 рiк — росiйський цар Микола IІ лiквідовує українську пресу - газети й журнали.

-   1938 рiк — сталiнський уряд видає постанову про обов’язкове вивчення росiйської мови, чим пiдтинає корiння мовi укранськiй.

 -  1983 рiк — видано постанову про так зване посилене вивчення росiйської мови в школах, що призвело до нехтування рідною мовою навiть багатъма українцями.

 -  1989 рік - видано постанову, яка закрiплювала в Українi російську мову як офiцiйну загальнодержавну мову, чим українську мову було відсунуто на другий план, що позначається ще й сьогодні...

 

Пісня  Л. Горова. «Українська мова»

 

Мово рідна! Мово невмируща!

Нездоланна в просторі віків!

……………………………..

Той Вітчизни рідної не має

І повагу втратить у людей.

ВЕДУЧИЙ.   «Найбільше і найдорожче добро в кожного народу — це його мова, ота багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки, розум, досвід, почування»,— писав Панас Мирний.

ВЕДУЧА.  У світі існує понад 6 тисяч мов. Кожна мова неповторна. Як не існує веселки без різнобарв’я кольорів, так не існує людства без барвистого вінка мов, однією з кращих квіток якого є наша українська мова — державна мова України.

 

Мова кожного народу неповторна і — своя;

в ній гримлять громи в негоду, в тиші — трелі солов’я.

………………………………………..

Берегти її, плекати буду всюди й повсякчас,—

Бо ж єдина — так, як мати,— мова в кожного із нас.

 

Пісня  «Мова єднання»

ВЕДУЧА.   Як чудово, коли народ зберігає свою мову. Адже мова — це показник існування нації. Поки існує мова, існує народ.

ВЕДУЧИЙ.  Золота струна мови — символ таланту, краси і добробуту народу. Вона піснею бринить у його душі, барвисто квітує на рушниках та килимах, дивує вигадливістю кольорових мініатюр на писанках, але найголосніше озивається в пісні.

Пісня   «Українська мова»

 

ВЕДУЧИЙ. У різних куточках світу лунає сьогодні українська мова. Де б не проживали представники української діаспори: в Німеччині чи Австралії, Сполучених Штатах Америки чи в Канаді,— скрізь вони утворюють свої національні осередки, відкривають українські школи, випускають українську пресу, передають із покоління в покоління рідну мову, аби не загубився український родовід серед інших національностей.

ВЕДУЧИЙ. На весь світ стало відомим ім’я Петра Яцика, українського мецената з Канади, який започаткував проведення Міжнародного конкурсу знавців української мови, спрямованого на пропаганду і підтримку розвитку української мови.

 ВЕДУЧИЙ.  І як боляче усвідомлювати, що ми, живучи на своїй, Богом  даній землі, в час, коли постала, як благословення Боже, вимріяна Шевченком незалежна Україна, в час, коли ми маємо здійснювати мрію Кобзаря — об’єднатися в одну велику сім’ю, ім’я якій — українська нація, все ще зрікаємося мови наших пращурів, а значить, і свого національного коріння. Нерідко ще зустрічаються такі випадки, як у гуморесках Павла Глазового.  (Звучать гуморески у виконанні учнів).

 

Читець 1. Заноза
Сказав якось Федір Галка
……………………………

Читець 2. Заморські гості
Прилетіли на Вкраїну
Гості із Канади.

…………………..
Бо шпана по-українськи

Говорить не буде.
 

ВЕДУЧИЙ. Є у нашій мові й  те, що не вмирає —

Тепло любові, пам'яті, надій.

Із гумором співдружна Україна,

Так сміємося на здоров'ячко у ній.

 

 

Сценка «Баби Параска і Палажка на святі рідної мови»

 

 

Ведучий 1: Мова – це показник культури людини. Недаремно говорять: «Заговори, щоб я тебе побачив!». Зречення рідної мови призводить до мовної деградації, до самознищення особистості.

Ведучий 2: Тож плекаймо чудовий сад української мови, донесений до нас із глибини віків. Шануймо ж мову наших предків, мову Шевченка і Франка. Нехай вона стане мовою наших дітей і онуків, мовою наших нащадків, щоб не зникла Україна, не зник великий материк у словянському морі.

 

І Ведучий. Тож побажаємо всім українцям, що свято бережуть українське слово - щастя, натхнення, добра, миру , світлого майбутнього, живіть повноцінним життям, досягайте вершин, адже у ваших руках доля нашої країни.

 

 Пісня. «Ми ніколи не зречемося рідної мови»

 

docx
Пов’язані теми
Українська мова, Сценарії
Додано
17 березня 2019
Переглядів
674
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку