Сценарій "Свято матері"

Про матеріал
Сценарій до свята матері. яке можна провести як родинне свято, запросивши бабусь.
Перегляд файлу

 

Свято матері

Ведучий І.

Добрий день вам, люди добрі, Що зібрались у цій залі. Раді з святом вас вітати, ' Щастя і добра бажати.

Хліб ясниться у кімнаті, Сяють очі щирі, Щоб жилось по правді, Щоб жилось у мирі.

Ведучий І.   Шановна наша родино. Просимо ласкаво вас на хліб, на сіль, на наше свято урочисте.

Ведучий II. Мама! Мати! Матуся! Скільки спогадів, тепла і ласки таїть це магічне слово,  бо  називає людину,  чия любов  не знає меж, чиїми  грудьми вигодувано цілий світ.  Це перше слово, мовлене нами на все життя залишається дорогим у серці. У хвилини радості й печалі пташкою надій злітає з наших уст, тамує біль.

 Ведучий І.   Рідна мати! Вона - любов, Вона - печаль і втіха. Жива вода - на виразки душі. Поки живе - обереже від лиха, Завжди підтримає в житті.

Пісня "Мамо, мамочко, матусю, ясне сонечко моє"

Ведучий II. У травні, коли прокидається від сну природа, коли дзвенить у блакиті пісня жайворонка, теплий весняний вітер приносить свято Матері, яке народилось в далекій Філадельфії завдяки зусиллям молодої американки  Анни  ДжарвІс.   Вона  втратила  свою  матір.  Смерть  була

і


раптовою і передчасною. Анна звернулась з листом до Президента Америки, у якому запропонувала раз на рік, навесні, вшановувати матір. Ідею Анни Джарвіс підхопили у світі.

Ведучий І. Вперше в Україні, в Галичині це свято відзначалось у 1929 році. У цей день люди в національному одязі йшли зранку до церкви на богослужіння, а пізніше тисячі дітей під звуки музики з квітами у руках йшли до площі, де відбувалося свято. Пісні, вірші, виставки виробів, квіти, жарти, сміх були адресовані матерям.

Ведучий II. Після 1939 р. це свято було заборонене. Але відновлюється Україна, а разом з нею і ті свята, які були дорогими нашому народові. З 1990 р. свято Матері повернулося в Україну і святкується у другу неділю травня.

Мамо найдорожча, мамочко єдина. Щирі побажання від дочки, від сина! Квіточок пахучих принесли багато В цей весняний ранок у велике свято.

Мамо найрідніша! Матусю єдина!

Люблю тебе дуже, як свою Вкраїну.

Нене моя мила, моя люба ненько!

Як згадаю я про тебе - зрадіє серденько. Гарна ти, матусю! Добра, люба, щира, Ти мене ще змалку звичаїв навчила. І щодня навчаєш, як любить родину. Мову нашу рідну, неньку-Україну!

Пісня про маму.

Ведучий І. Мати... Матуся... Ненька... З _цим словом у нас асоціюється все добре, щире, людське. Це людина, перед якою ми будемо завжди в боргу, будемо цілувати її руки, які пестили нас у дитинстві, чия душа завжди іде з нами по життю, підтримує нас у годину радості й печалі.

2


Ведучий II. Материнське серце здатне пройматися болем дитини на відстані, журитися долею дітей усе життя. Якби могла - сонечко прихилила б. У народі кажуть: "Як під сонцем квітам, так з матір'ю дітям". Бо ж справді, мати в хаті - це сонечко, що дає життя всій родині.

Діалог "Донька і матір"

Донька:      Ой, чого ж це, мамо, у вас коси білі?

А були ж ці коси чорними колись... Мати:         Вибілила коси тяжка доля, доню.

Не на коси - в серце ти моє дивись. Донька:      Та у вашім серці стільки ж віри, мамо!

А любові стільки, вистачить на всіх! Мати:        Що ж бери, дитино, і живи так само.

Щоби в твоє серце не вселився гріх! Донька:      Та чи зможу жити, так як ви, матусю?

Чи зумію щиро я усіх любить? Мати:        Знаю я, що зможеш, якщо будеш в Бога

Кожен день в молитві помочі просить. Донька:       Дякую вам, мамо, за усе, що маю,

За благословення, за любов без меж. Мати:        Кожен день твій, доню, я благословляю,

І тому щаслива в світі ти живеш.

Пісня "Мамо-матусєнько"

Ведучий І. Які ми щасливі, що у нас є все - наші любі, дорогі батьки - тато й мама. Мама - то ніжність, ласка, тепло, а батько - то впевненість, мужність, сміливість. Мати нас вчить співати, вишивати, а батько -поратися по господарству. Уже так склалося, що якщо в сім'ї є син, то він тягнеться більше до батька, а дочка - до матері. Та до кого б ми не тулилися, ми повинні завжди бути схожими на своїх батьків.

з


Інсценівка "Будь такий, як мама!"

Дівчинка:    Будь такий, як наша мама! Ведучий:     Ольга брата впоминає. Дівчинка:    Мама завжди чиста й добра

І мене не зачіпає...

Не їсть мама всіх цукерок,

Дбає, щоб для всіх нас стало.

Не кричить І не кидає

Свої речі де попало...
Ведучий:     А брат каже:
Юрко: Я не хочу. Бо я Юрій, а не мати!

Я є хлопець, чому ж маю

Так, як мама, поступати?! Ольга:         Мусиш, Юрку! Чемні діти

Всі так роблять, як їх мати!

Як не віриш ти сестричці,

Можеш Інших запитати.
Ведучий:     Братчик став питати Мурка:
Юрко: Чом ти миєшся лапками?

Котик:        Бо так моя мама робить,

Так люблю і я робити.
Ведучий:      Коника Юрко питає:
Юрко: Чом так пишно ти ступаєш?

Коник:         Бо так струнко ходить мама,

Й я так ходжу... Ще й питаєш?
Ведучий:     Йде з пасовиська телятко.
Юрко: Чом так радо йдеш додому?

Телятко:    Бо так робить моя мама,

Я ж подібне їй у всьому!
Ведучий:     І спитав він білу гуску:
Юрко: Чом так п'єш, мов горда дама?

4


Гуска: Бо я чемна біла гуска,

Все роблю я так як мама! Ведучий:     Ще й спитав маленьких курят: Юрко:         Чом так рано йдете спати? Курчата:    Ми є курятка слухняні -

І все робим так, як мати. Ведучий:     1 Юрко собі подумав: Юрко:         Таки правда, -так, між нами, -

Що повинні добрі діти

Брати собі приклад з мами...

Ведучий II. Місяць травень - це місяць Небесної матері - Діви Марії, яка для нашого народу є особливо шанобливою, заступницею скривджених і знедолених.

Ведучий І. І сьогоднішнє свято - це свято Божої Матері, матерІ-України і нашої земної матері, яка дала нам життя. Адже саме вони є тими чистими джерелами, з котрих людина живиться від першого свого подиху на цьому світі до останніх днів свого життя.

Вірш "Ой маю я три матері"

Ой маю я три матері, та всі три хороші. Три матері, три квіточки, як три красні рожі. Перша мати - Непорочна, як лілея біла, Із дитятком-немовлятком Пречистая Діва. Друга мати - це найкраща на світі країна, Земля наша, наша славна ненька-Україна. .     Третя мати - що про неї гарного сказати? Це ласкава, добра, мила, рідна моя мати. Ой маю я три матері, та всі три хороші -Три матері, як три квітки, Як три красні рожі.

5


Молитва

У мене найкраща у світі матуся, За неї Пречиста, до тебе молюся. Пошли їй не скарби, а щастя І долю, Щоб дні їй минали без смутку, без болю. Мамо моя рідна, я люблю тебе, Я тобі дарую небо голубе, Світанкові зорі, із трави росу На весняне свято я тобі несу. Я несу в дарунок квіти голубі, За усе, матусю, вдячний я тобі. За життя цікаве, за щасливі дні, За любов і ласку, що даєш мені! (букет на ватмані)

Танцювальна композиція "Рушнички для мами".

Ведучий II. Мати - це насамперед милосердя, доброта, людяність і ласкавість, які так потрібні нам завжди. А отже і її колискова пісня.

Ведучий І. Без колискової немає дитинства, як без дитинства немає людини, її майбутнього. Отже, все починається з колискової. Звідси беруть початок наші турботи, смуток і радість, тривоги і сподівання. З цієї першої почутої мелодії ми відчуваємо багатоголосся життя І світу.

Подаруй мені, мамочко, пісню, Що маленьким мені ще співала. Ой, як хочеться ще раз почути, І дитинство своє пригадати.

Звучить колискова пісня.

б


Ведучий II. Тож не забуваймо материнську пісню, передаймо її у спадок своїм

дітям, внукам, правнукам.

Ведучий І.   Мати народжувала дитину, співала колискові пісні, вчила добра і

любові, навчала охайності, працьовитості. Недарма в народі кажуть: "Яка

мати - така й доня". Споконвіку славились українські дівчата і жінки -

чепурні, працьовиті, привітні.

Конкурси

Ведучий II. Сьогодні на наше свято прийшли ваші бабусі. Це також їхнє свято, адже бабусі - це матері наших мам і татусів. Вони невтомні трудівниці, носії скарбниці нашого народу, хранительки звичаїв та обрядів, цікаві казкарки.

Ведучий І. Бабуся, бабусенька, бабуня-солодуня! Яке ніжне, красиве, лагідне, пестливе слово! І ви, мабуть, удвоє дорожчі для них, бо ви - дитина їхньої дитини. Правду кажуть: "Справжні діти -то онуки".

Дуже люблю я бабусю,

Маму нашої матусі.

В неї все чоло у зморшках,

Сивини багато.

Так І хочеться обняти

і поцілувати!

Ведучий II. Дорогі наші бабусі! За щоденною суєтою ми не маємо часу щиро подякувати вам за все добро, яке ви зробили для дітей, онуків, правнуків. Прийміть від них низький уклін і велике спасибі.

Ведучий І.   Шановні мами, бабусі!

Хай Бог охороняє вас від злого, Хай світить сонце і колосяться жита, Щоб ви були щасливі і здорові На многіїі благії літа!

7


Дарунків, золота не маєм, Щоби до ніг тобі зложити, Однак, тут спільно клянемось, Що допоки будем жити -Любов сердець своїх маленьких Тобі дамо, кохана ненько. Щоб діти всі цілого світу Тобі співали "Многая літа"!

Пісня "Многая літа"

Ведучий II. Дорогі наші мами, бабусі, діти готувалися до цього свята, розучували пісні, вірші, а ще власними руками виготовляли ось такі подарунки. В такий спосіб вони сьогодні засвідчують вам про свою шану і любов до вас.

Ведучий І.   ! ми також з великими побажаннями приєднуємося до тих щирих привітань  ваших дітей.  Прийміть  нашу  вдячність  за  вашу  відданість, ніжність, терпіння і працю. Нехай любов, дарована дітям, повернеться сторицею, рясним Божим благословенням.

Ведучий //. Що ж, пам'ятаймо, милі діти, Пам'ятаймо завжди з вами. Що для нас в цілому світі Найдорожчі - наші мами.

 Ведучий І.   І маленьким, і дорослим Все дають вони з любов'ю. Ніжне серце, світлий розум, Сили нашому здоров'ю.

8

 

docx
Додав(-ла)
Тлустяк Оксана
Додано
3 лютого 2019
Переглядів
1554
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку