Сценарій тренінгу: «Як без перешкод здійснити свої мрії?»

Про матеріал
На прикладах показати дітям, що в житті кожного повинні бути цілі. Вчитися аналізувати і змінювати свої цілі, якщо це знадобиться. Спонукати до того, щоб діти замислювалися над своїми мріями, над тим, чого вони прагнуть отримати від життя.
Перегляд файлу

КИЇВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ БУДИНОК

ХУДОЖНЬОЇ ТА ТЕХНІЧНОЇ ТВОРЧОСТІ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тренінг «Як без перешкод здійснити свої мрії?»»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала:

Методист

Галайчук Б.А.

 

 

 

 

 

 

Київ 2023

 

Сценарій тренінгу: «Як без перешкод здійснити свої мрії?»

 

 

Мета: На прикладах показати дітям, що в житті кожного повинні бути цілі. Вчитися аналізувати і змінювати свої цілі, якщо це знадобиться. Спонукати до того, щоб діти замислювалися над своїми мріями, над тим, чого вони прагнуть отримати від життя.

 

Тривалість: 1година 20 хвилин.

 

 

Що приготувати: ватман, маркери, фломастери, паперовий літак, пов’язка на очі з матерії.

 

 

1.Вправа «Знайомство».

 Доброго дня! Я рада привітати вас на тренінгу, який пройде під назвою: «Як без перешкод здійснити свої мрії?» Починаючи нашу роботу, я пропоную познайомитися в такий спосіб: кожен назве своє ім’я і коротко висловить свою власну думку: «Що асоціюється в тебе з поняттям дорослість».

 

2.Вправа «Правила».

 В житті кожна людина дотримується певних правил. Вони допомагають в спілкуванні, формують самосвідомість. Назвіть ті правила, які, на вашу думку, допоможуть вам у житті. Яких з цих правил ми можемо дотримуватися на нашому тренінгу?

 

3.Вправа «Очікування».

 На листочках напишіть, що б ви хотіли почути на нашому тренінгу, що обговорити. Прикріпіть листочки біля намальованого дерева.

 

4.Інформація.

 В ході нашого тренінгу у вас буде можливість поміркувати щодо своїх мрій і сподівань. Ми поговоримо про те, що допоможе вам здійснити свої мрії і що може стати на перешкоді. Мені хотілося б, щоб ви навчилися думати про своє майбутнє життя, про своє місце в цьому житті як про подорож до свободи, до реалізації своїх планів.

Напередодні подорожування людина замислюється над тим, що їй знадобиться в дорозі. Це її багаж. Для вдалої подорожі по життю вам також знадобиться багаж. Це будуть ваші знання, навички і уміння.

 

 

5.Вправа «Мозковий штурм».

Давайте поміркуємо, що необхідно мандрівнику, щоб не збитися з дороги?

Які перешкоди можуть виникнути на шляху до свободи й успіху? (Відповіді записати на дошці).

Тренер підводить підсумок і коротко аналізує перешкоди, які називали діти.

 

 

6.Вправа «Полоса перешкод».

Із числа учасників тренінгу обрати учня і запропонувати на деякий час вийти з приміщення. Діти стають в хаотичному порядку, створюючи тим самим перешкоди. Після цього зав’язати очі учню, що був за дверима, завести до класу і запропонувати пройти по класу не потрапляючи на перешкоди. Руки треба сховати за спину. Після невдалої спроби пройти свій шлях, спитайте у мандрівника, що б допомогло йому закінчити свій шлях без зіткнення.

На другому етапі мандрівнику пропонується пройти свій шлях з товаришем-помічником. Помічник акуратно наводить свого підопічного на одну з перешкод. Гра зупиняється.

На третьому етапі мандрівнику надається більш надійний помічник, з яким він продовжує свій шлях більш вдало.

 

Обговорення ситуації.

 

Що символізує пов’язка на очах?

Яке значення мають перешкоди? Чи зустрічаємо ми подібне в житті?

Кого символізує перший помічник?

Кого б ви обрали на роль помічника для себе?

Що ти відчував під час подорожування?

Які серйозні перешкоди можна зустріти на своєму шляху і як вони можуть змінити твоє життя?

 

 

7.Вправа «Мої цілі».

Є цілі, яких ми прагнемо досягти сьогодні, деякі ми плануємо на тиждень, на рік. І є у кожної людини цілі, яких вона прагне досягти впродовж життя. Мрії і цілі – наша велика цінність, наше майбутнє. Ми не повинні їх соромитися. Будь ласка, подумайте і продовжте фразу: «Я хочу від життя…..»

 

 

 

 

 

 

 

8.Вправа «Свобода і відповідальність».

 

Обговорення. Чи достатньо для отримання успіху в житті мати лише свободу? Як допоможе вона здійсненню ваших мрій? Як ви можете пояснити значення «зрілої» і «незрілої» свободи?

Після обговорення можна продемонструвати паперовий літак, на крилах якого є надписи «СВОБОДА», «ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ». Стрімко полетів літак, розправивши свої крила. Відірвіть одне крило. Чи так же легко й стрімко летить ваш літак?

Підводячи підсумок, ще раз поясніть, що «ЗРІЛА СВОБОДА» - це прийняття відповідальних рішень, це розмірковування над майбутнім, над тим, до чого можуть привести ваші рішення. «ЗРІЛА СВОБОДА» означає, що кожен з вас несе відповідальність за використання своєї свободи.

 

8.Вправа. Захист проектів «Хто я: активний творець, чи самотній листок?»

Учасники тренінгу об’єднуються у три групи. Кожна група наводить приклади того, як можна показати почуття відповідальності у кожній зі сфер:

 

Фізична сфера

Соціальна сфера

Духовна сфера

 

Презентація робіт.

 

9.Заключний етап.

А.Кожен з учасників визначає, чи здійснилися його сподівання стосовно тренінгу. Якщо так, то необхідно прикріпити листочок до гілочки. Нехай розквітне наше дерево і здійсняться ваші мрії.

Б.Побажання учасників.

 

 

 

doc
Пов’язані теми
Психологія, Сценарії
Додано
14 лютого 2023
Переглядів
1040
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку