Сценарій «Вірний Україні до останніх хвилин свого життя»

Про матеріал

«Вірний Україні до останніх хвилин свого життя» ‒ сценарій вечора пам′яті з нагоди відзначення 80-річчя від дня народження політика, публіциста, літературного критика, журналіста, політичного та державного діяча В'ячеслава Чорновола.

В сценарій розповідається про складний життєвий шлях В'ячеслава Чорновола, історичні події, ініціатором яких він був, трагічну загибель. Написані чутливі пісні та вірші присвячені В'ячеславу Максимовичу.

Україна починається з кожного з нас… з нашого вміння шанувати минуле і готовності творити власне майбутнє.

Перегляд файлу

Сценарій вечора пам’яті В.М.Чорновола

«Вірний Україні до останніх хвилин свого життя»

 

Мета: ознайомити учнів із життєписом В.Чорновола; формувати високі громадянські якості, виховувати патріотизм,почуття гордості  за  справжніх синів України.

 

Ведуча: Черкащина відома своїм славним і героїчним минулим, багатою і щедрою природою. Та найцінніше багатство цього краю — люди, які здавна жили і працювали на цій землі, щиро вболівали за долю і майбутнє України. Імена багатьох синів Черкащини знані далеко за межами краю.

До  таких  світлих, незабутніх постатей належить В’ячеслав  Максимович  Чорновіл - великий  син України.24  грудня  2017  року  йому  б  виповнилося  80. В’ячеслав  Максимович Чорновіл   був видатним державним  та  громадським діячем, борцем  за  незалежність, лідером  Народного  руху України, журналістом, народним  депутатом  Верховної  Ради.

Тож наш виховний захід присвячений невмирущій пам’яті В’ячеслава Чорновола.

(Двоє учнів запалюють  свічку  і  стають  біля  портрета В.Чорновіла)

Учень:       В  великих  людях – вільний  дух,

                   До  тіла  людського  прикутий.

                   Їх  вабить  крила  розгорнути,

                   Їх  кличуть  простір, воля, рух…

                   Життя  для  них – це  боротьба,

                   Вони  родилися  для  чину,

                   Розкуть  закуту  Україну,

                   Звільнити  вічного  раба.  (О.Олесь)

 

  Ведучий: А що знаємо ми про життя цієї незвичайної Людини?

Учень 1: Імя Вячеслава  Максимовича  Чорновола стало невідємною часткою історії боротьби за незалежність України. Народився він 24 грудня 1937 року в селі Єрки, Катеринопільського району, в сім'ї вчителів. В'ячеслав Чорновіл до школи пішов 1946 року відразу до 2-го класу. 1955 року закінчив Вільхівецьку середню школу із золотою медаллю і того ж року вступив до Київського державного університету ім. Тараса Шевченка на філологічний факультет, а з 2-го курсу перевівся на факультет журналістики.

 

Учень 2: З липня 1960 до травня 1963 років В'ячеслав Чорновіл працював на Львівській студії телебачення. У травні 1963 року переїхав до Києва, щоб продовжити наукову роботу з історії української літератури. Відтоді до вересня 1964 року працював на будівництві Київської ГЕС і жив у Вишгороді.

 

Учень 3: У травні 1963 року повертається до Києва, щоб продовжити наукову роботу з історії української літератури. Наступного року складає кандидатський мінімум, пройшовши за конкурсом до аспірантури Київського педінституту, але не  допущений до навчання через політичні переконання. Це стало перешкодою до захисту вже майже готової дисертації про публіцистичну творчість та громадську діяльність Б.Грінченка.

 

Ведуча: В'ячеслав Чорновіл завжди відчував себе щирим українцем, ніколи не був перевертнем: дуже любив свій край, прагнув справедливості і боровся за неї. Шукаючи правди людської в примарних ко­муністичних ідеалах, зіштовхнувся там із су­цільним обманом. Тоді й збагнув, що при­чина низького рівня нашого життя, без­правності людей і погіршення природного середовища криється не в окремих недолі­ках соціалістичного ладу, а в самій системі.

 

Учень 4: 1967р. — перший арешт; півто­ра роки в таборі для карних злочинців у Він­ницькій області. 1969р. — другий арешт за видання нелегального журналу «Україн­ський вісник». Засланий до Якутії: 6 років таборів, 3 роки поселення. Під слідством у лещатах КДБ Чорновіл перебував 18 міся­ців, суд був закритим... Нескорений, він 1976р. відкрито заявив про свою солідар­ність з Українською Гельсінською групою, створеною у Києві.

 

Учень 5: Рік 1980 — черговий арешт і за­судження за сфабрикованим звинуваченням на п'ять років... Цього разу — «за спробу зґвалтування»! Це вже була не просто нена­висть до нескореного політв'язня, а тварин­ний страх перед людиною-борцем. Дізнав­шись про своє звинувачення, заарештований оголосив 120-денне голодування.

 

Ведуча: Завжди і скрізь він без упину душею в Україну линув: її життя — його життя, і він не бачив вороття.

 

Пісня І. Жука „На Україні”

 

Учень 6: В 1985-му повернувся в Україну. Працював кочегаром, бо більше ніде не міг працевлаштуватися. У 1988 році ініціював створення Української Гельсинської спілки як опозиційної КПРС організації партійного типу.Від моменту створення Народного руху (вересень 1989 року) - його активний член, з 1992-го - співголова.

 

Учень 7: На хвилі демократичного піднесення 1990 році В. Чорновола обрали народним депутатом України. Того ж року він став головою Львівської обласної ради та облвиконкому.

Восени 1991 року В'ячеслав Чорновіл був кандидатом у президенти України (2 місце, 23,27%).За словами Атени Пашко, так відреагував на свій програш Кравчуку: "Програв не я. Програла Україна".

 

Учень 8: У 1992 році В’ячеслав  Максимович- заступник голови постійної Комісії Верховної Ради України з питань гласності та засобів масової інформації. Це був час наполегливої роботи із згуртування найбільш масової в ті роки демократичної організації – Народного Руху України, співголовою якої став В. Чорновіл.  На парламентських виборах його знову обирають народним депутатом України.

 

Танець «Балада про землю»

 

Ведуча: Висока громадянська активність, енергія політика й організатора були притаманні В. Чорновілу до останніх днів його життя, яке трагічно обірвалося в розквіті політичної діяльності.

25 березня 1999 року Вячеслав Чорновіл загинув за нез’ясованих обставин в автокатастрофі на шосе під Борисполем. На місці загибелі встановлено справжній козацький хрест. Поховано видатного українського державного діяча на центральній алеї Байкового кладовища. 2000 року присвоєнно звання Героя України.

Учень 9: 

ПАМ'ЯТІ В'ЧЕСЛАВА ЧОРНОВОЛА

 Ніколи він не бив себе у груди,

 "Я - патріот!" - на весь світ не кричав.

 Усе життя присвячував лиш людям,

Хоч завжди це не кожен помічав.

 Ішов і не звертав із пів-дороги,

 І була перед ним одна мета -

 Вкрвїна рідна із єдиним Богом,

 Мов батько й мати навіки - свята !

 Ніяк не міг змиритись із свавіллям,

 Права людини завжди захищав.

 Не будував до піднебесся вілли,

 Не раз харчів гулагських скуштував.

 За правду йшов, за правду і загинув,

 Не побоявсь систем і перешкод.

 Він був і є Вкраїни вірним сином,

 Не все сказав про нього ще народ.

 А смерть прийшла підступно і невчасно,

 У тихий вечір, в розквіті весни.

 Зоря його і по житті не згасне,

 У русі був й лишився назавжди! (Б. Сливчук)

 

Ведуча: В’ячеслав Чорновіл виконав свою клятву: був вірний Україні до останніх хвилин свого життя. Він не став Президентом України. Але став її національним Героєм – посмертно. Україна для нього була найдорожча.

Учень 10:

Пам’ятаймо!

Він  перший  піднявся. Він  перший  промовив.

І  перший  поклявся  за  ріднуюмову,

За  рідну Вітчизну, за  тризуб  і  прапор

Він  перший  почав  «Ще  не  вмерла…»  співати.

В  тюремних застінках, в  засланні етапах

Як  довго  ж  кати  його  стали  вбивати!

Вони  полювали на  нього повсюди,

Хоча, як  дивитись, не  звірі  то – люди.

Цькували всяк час, бруд  на  голову  лили,

Але  не  зламали його  й  не  скорили.

Він  перший  устав  і  підняв  в  небо  синє

Твій  прапор, гордися, моя  Україно!

Він  перший  пішов  і  в  могилу  героєм

Нової держави  і  рідную мову

Вже чує  без  утисків  з  світу  другого:

«Хвала  Україні! І  слава  герою!  (І. Борода)

 

Пісня  «Яворина»

 

doc
Додано
26 вересня 2018
Переглядів
1141
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку